Author Topic: Syksyn 2024 ruokakauhu: leikkeleet  (Read 72 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Syksyn 2024 ruokakauhu: leikkeleet
« on: 08.11.24 - klo:05:05 »
Tätä sanomaa tulee nyt monesta putkesta.

Päätin tehdä tästä oman triidin. Asiaa on jo käsitelty muuallakin, ja se liittyy moneen triidiin. Niihin voi tarvittaessa linkata.

HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle

Ultraprosessoitu ruoka voi vähentää elinvuosia – ravitsemusterapeutti jakaa vinkkinsä sen välttämiseksi

Quote
Pitkälle prosessoitu ruoka sisältää haitallisia aineita, mutta vain vähän ravintoarvoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällaisella ruoalla voi olla yhteys lyhyempään elinikään.
[..]
Prosessoidulla ruoalla viitataan kaikkeen, mitä ruoalla tehdään sen alkuperäisen muodon muuttamiseksi tai säilyvyyden parantamiseksi. Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto kertoo tiedotteessa ultraprosessoidusta ruoasta esimerkkeinä leikkeleet, perunalastut, keksit, limsat, osa einesruoista sekä makeiset.

Ultraprosessoidut ruoat sisältävät yleensä suuria määriä suolaa, sokeria ja haitallisia lisäaineita.

”Suurimpia ongelmia ovat näiden ruokien korkea suolapitoisuus. Esimerkiksi me suomalaiset saamme liian paljon suolaa ruokavaliostamme, mikä johtaa terveysongelmiin kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja sydänsairauksiin. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät myös useita lisäaineita, kuten säilöntä-, maku- ja väriaineita”, Aalto kertoo.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Syksyn 2024 ruokakauhu: leikkeleet
« Reply #1 on: 08.11.24 - klo:11:34 »
Tämä oli odotettavissa (valitettavasti maksumuuri):

Tutkijat varoittavat leikkeleistä ja makkaroista – Atria tietää, mitä suomalainen oikeasti haluaa

Quote
Kuluttajat valitsevat itse, mitä he kotonaan syövät, ja oletettavasti tähän ei ole ravitsemussuosituksilla vaikutusta, Atrialta todetaan.
Tilaajalle

Tämäkin:

Uusi suositus: Leikkeleitä ei pidä syödä – Nyt ärähtää lihapomo

Quote
Julkisuuteen vuotanut kansallinen ravitsemussuositus on herättänyt närää lihantuottajissa.
[..]
Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela kertoo olevansa monesta asiasta eri mieltä tulevaan suositukseen viitaten. Hannukselan mukaan kansallisia suosituksia antaessa tulisi ottaa huomioon paremmin suosituksia käsittelevä kohdemaa.

– Pohjoismaiset suositukset ovat olemassa. Ruotsi on päätymässä niiden pohjalta hyvin perinpohjaisesti erilaisiin suosituksiin kuin Suomi.

Hannuksela näkee, että julkaistava suositus on kokonaisuudessaan huono Suomen lihantuotannolle tai lihajalosteille.

– Tämä on siis huono asia varsinkin, kun Ruotsi päätyi vastuullisuussyistä tulokseen, että lihajalosteet ja varsinkin makkara on kohtuullisissa määrin hyvä asia, sillä siten saadaan koko ruho käyttöön.

Tämä tuntuu ihan kohtuulliselta. Mm. suola on vain yksi leikkeleen ainesosa:

Quote
Lihakeskusliitto vastasi viime kesäkuussa ravitsemussuositusten lausuntopyyntöön.

– Lihakeskusliitto esittää, että prosessoidun lihan kulutussuositus kirjoitetaan uudelleen siten, että rajoitukset eivät koskisi prosessoitua lihaa kokonaisuudessaan, vaan esimerkiksi korkeita suola- tai tyydyttyneen rasvan pitoisuuksia. Lihakeskusliitto muistuttaa, että markkinoilla on useita prosessoituja lihatuotteita, joissa on sydänmerkki, lausunnossa kirjattiin.

Asia, "prossessointi", on kansainvälisestikin kiistan kohteena:

Viewpoint: Processed food does not necessarily mean it’s unhealthy—the science behind an essential but misunderstood technology

Siinä tämä on hauska:

Quote
The core of the confusion around processed foods is definitional. According to the Institute of Food Technologists, processing is—and get ready for this—“one or more of a range of operations, including washing, grinding, mixing, cooling, storing, heating, freezing, filtering, fermenting, extracting, extruding, centrifuging, frying, drying, concentrating, pressurizing, irradiating, microwaving, and packaging.”

Eli mitä tahansa raaka-aineille teetkin, "prosessoit" niitä. Pesemisestä alkaen.


9.11.24. Uudempi GLP:ltä:

Are all processed foods unhealthy? Time for a more nuanced rethink

Quote
The field of nutrition has a long history of overreacting to contemporary research trends, and we risk making the same mistake now with processing. “We’ve had that issue in the past, as with low-fat recommendations” that later turned out to be counterproductive, says Duane Mellor, a dietitian at Aston University in England. “We’ve messed up too many times. We need to make smarter changes more carefully.” The evidence on ultra-processed food, as is often the case in science, refuses to yield simple, black-or-white answers.
« Last Edit: 09.11.24 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Syksyn 2024 ruokakauhu: leikkeleet
« Reply #2 on: 09.11.24 - klo:05:12 »
Ei ollut tämäkään yllättävää:

Leikkelekiellosta someraivo

Quote
Tässä muutama lukijan kommentti:

– En todellakaan noudata.

– Syön mitä haluan.

– Ei näitä tämmöisiä suosituksia kannata liian tosissaan ottaa.

– Kukin syököön mitä haluaa prkl mitä touhua.

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan prosessoidun lihan syömistä suositellaan jatkossa välttämään kokonaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi leivän päälle laitettavat lihaleikkeleet joutuvat pannaan. Suositusten mukaan niitä ei tulisi syödä.

Eräs lukija toteaa, ettei hän tunne ketään, joka söisi virallisten suositusten mukaan.

Tuossa se sanottiiin, mikä voi tulla hyvää tarkoittavien suositusten kohtaloksi. Kun niistä kuulee "yhteinen kansa".

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Syksyn 2024 ruokakauhu: leikkeleet
« Reply #3 on: 09.11.24 - klo:13:14 »
MT:n kritiikin painopiste on ennustettavasti tässä:

Tulevat ravitsemussuositukset kuumentavat tunteita: ”Pitää miettiä, miten kansa saadaan oikeasti ruokittua kotimaisilla tuotteilla”

Quote
Uusissa ravitsemussuosituksissa makkarat ja leikkeleet ovat menossa kiellettyjen listalle. Tämä tuoteryhmä on kuitenkin lihantuottajille erittäin tärkeä heidän tulojaan ajatellen.
Tilaajalle