Author Topic: Paljonko luomuväkeä ihan oikeasti on?  (Read 3143 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25670
  • View Profile
  • Email
Paljonko luomuväkeä ihan oikeasti on?
« on: 15.06.15 - klo:05:06 »
Hallitus uskoo, että heitä on paljon. Ja tietysti sitä kautta se uskoo, että merkittävä osa tavallisistakin ihmisistä tukee heidän politiikkaansa luomualan lisäämiseksi. Ja se saa tukea tällaisista (teettämistään?) tutkimuksista (lihav. HJ):

Luomussa kiinnostaa puhtaus, turvallisuus ja hyvä maku

Quote
Yli 80 prosenttia suomalaisista kertoo käyttävänsä luomua ainakin joskus, mutta vain joka kymmenes ostaa luomua säännöllisesti.
[...]
35–49-vuotiaista miehistä joka neljäs kertoi käyttävänsä luomua säännöllisesti ja jopa 15 prosenttia aikoo ostaa ensisijaisesti luomua seuraavalla kauppareissullaan. Samanikäisistä naisista joka kuudes on säännöllinen luomun käyttäjä, mutta vain seitsemän prosenttia aikoi tehdä ensisijaisesti luomuostoja seuraavalla kauppakäynnillä.

Jos tuollainenkin osuus vaikka vain tuosta ikäluokasta aikoo tehdä ensisijaisesti luomuostoksia, pitäisi, ihan intuitiivisesti arvioituna, tässä tarkemmin laskematta, luomukaupan käydä kuin siimaa. Mitä ei tapahtu, siinä luomun osuus vain jököttää 1,7 prosentissa.

Toinen havainto. Tämä kansalaisaloite on kyllä tehty vähän amatöörimäisesti, eikä sille ole välttämättä yritetty tehokkaasti etsiä muuta kautta kannatusta ...

Luomutuottamisen houkuttelevuutta tulee lisätä tuotannon ja tuotteiden verohelpotuksilla , lisätuella ja byrokratian/ myynnin helpottamisella.

... mutta kuitenkin: vain 1056 kannatusilmoitusta noin 4 kuukauden aikana. Eikä siis tule lähellekään vaadittua 50 000 kannattajan rajaa 6 kuukaudessa (eli siis 1 prosenttia suomalaisista).

Niinpä siis kysymykseni kuuluu: kuinka paljon ihan oikeasti luomuvaihtoehdon vähänkään aktiivisia kannattajia Suomessa on? Se voi olla yllättävän pieni luku. Tuo lähes konsensus luomun puolesta voi olla näennäinen: asia on todennäköisesti valtaosalle kansasta niin mitätön kysymys, ettei siinä ole oikeaa kantaa ja "gallupeissa" vastataan sitten vähän sattumanvaraisesti. Tai "poliittisesti korrektisti".

Oma tuttapiiriini on tietysti valikoitu, ja kerrotuissa mielipiteissä saattaa tietysti ilmetä se, ettei minua haluta suututtaa, eli voin elää tältä osin "kuplassa"  8), mutta siihen kuuluville on kyllä pääosin selvää, millaista "hypeä" koko luomu on. Tuohon otokseen ei sis mitenkään pidä luottaa, mutta olisiko hyvä tehdä sellainen "gallup", jossa kansalaiset voisivat olla samaa mieltä erilaisten luomulle kriittisten väitteiden kanssa? Siitä saattaisi tulla yllättäviäkin tuloksia.

Mutta tuollaista mielipidetutkimusta ei ainakaan MMM teetä ja kustanna. Luulen, vahvasti.
« Last Edit: 15.06.15 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Paljonko luomuväkeä ihan oikeasti on?
« Reply #1 on: 15.06.15 - klo:09:43 »
Koetin tätä hypeä tutkia kerran toisesta kulmasta, eli koetin etsiä jotain Suomessa myytävää suomalaista tuotetta (kategoriasta viis, eli ei välttämättä elintarvikkeita), jolla olisi omassa segmentissään samanlainen osuus (noin 1.5%) kuin luomulla on omassa ja että millaista keskustelua se herättää kirjoittajissa, tai vaikkapa tuotteen valmistajassa.

Valitettavasti vielä en ole sellaista tuotetta löytänyt, eli johtunee siitä, että jos saat jollekin tuotteelle 1.5 % osuuden markkinoista, siitä ei yksinkertaisesti kukaan kirjoita, sillä tuotettasi ei kukaan tunne. Kauppalehti yms ei ole yhdessäkään jutussaan kirjoittanut sellaisesta kotimaisesta tuotteesta, joka olisi suosiossaan luomun prosenteissa, niin on tietenkin kummallista, että luomu saa olemattomalla myynnillään käsittämättömät palstatilat säännöllisin väliajoin.

Joten jos joku teistä tietää tuollaisen marginaalituotteen, niin kertokaa ihmeessä, ja itsekin jatkan tuollaisen huikean potentiaalin omaavan tuotteen metsästämistä, jotta voisi verrata sen tuotteen hypeä luomuhypeen.