Tässä IPS-artikkelissa sitten julistetaan näiden maatiaissiementen ja niiden vaihtokaupan autuutta ...
Gates Foundation Slammed for Plan to Privatise African Seed Markets... ja syytetään Gates-säätiötä sotkeentumisesta tähän asiaan, toimimisesta isojen firmojen kätyrinä. Mukana on tuttu ajatuskuva viljelijöiden riippuvuuden kasvusta ja velkakierteestä (kuten Vandana Shivalla):
The group claims such “corporate-produced hybrid seeds” bring higher harvests in initial years, but later show unpredictable growth patterns.
“This means that instead of saving seeds from their own crops, farmers who use hybrid seeds become completely dependent on the seed companies that sell them,” the blog post continued.
“Often the seeds are sold in packages with chemical fertiliser and pesticides which can lead to spiralling debt as well as damaging the environment and causing health problems.”
Chow called the plan “another form of colonialism” for forcing African farmers to depend on corporate interests for their continued survival.
Mitä noihin hybridisiemeniin tulee, niin siinä mielessä tämä Heidi Chow on osin oikeassa, että niissä tosiaankin lienee yleensä niin, etteivät ne toimi enää hyvin seuraavina vuosina,
jos niitä säästää. Mutta tämän Afrikankin viljelijät hyvin tietävät, ja fiksu viljelijä ei sitä yritäkään, vaan ostaa suosiolla uutta siementä joka vuosi. Jos (ja kun) laskee sen kuitenkin kannattavaksi (verrattuna tuloksiin maatiaislajikkeilla).
Jos Chow taas yrittää väittää, että hybridisiemenillä
myös silloin, kun aina ostetaan uudet siemenet, sato olisi myöhemmin jotenkin vaihtelevampi tai kehnompi kuin maatiaissiemenillä,
hän puhuu roskaa.
Vaikkei artikkeli suoranaisesti suosita luomuviljelyä, niin tuo lause, jossa lannoitteet ja torjunta-aineet aiheuttavat vain kaikkea pahaa, kyllä taitaa kertoa sen, mitä Chown mielessä liikkuu. Eli tässä "myydään" vähän toisenlaista "pakettia", juuri sitä V. Shivan pakettia. *)
Vaikkei artikkeli suoranaisesti myöskään mainitse (Gates-säätiön tukemaa) AGRA:a, niin tämän ohjelman vastustamisesta varmaankin on kyse:
Program for Africa's Seed Systems_____________
*)
(26.3.15:) Chow edustaa
brittiläistä yhdistystä, joka ajaa luomuviljelyä
Afrikkaan "agroekologian" nimellä:
From the roots up - How agroecology can feed Africa