Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 224316 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27326
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #540 on: 25.10.24 - klo:10:56 »
Nyt uskotaan syyllisen löytyneen:

Syy McDonald’sin kuolemaan johtaneeseen ruokamyrkytysepidemiaan oli todennäköisesti sipuleissa

Quote
Vähintään kymmenet ihmiset saivat ruokamyrkytyksen Yhdysvalloissa syötyään McDonald’sin hampurilaisia. Nyt bakteerin lähde on todennäköisesti saatu selville.
« Last Edit: 25.10.24 - klo:11:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27326
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #541 on: 28.10.24 - klo:06:16 »
Juttu katsotaan selvitetyksi:

McDonald’sin hampurilaisliha ei ollut Yhdysvaltain ruokamyrkytysepidemian syy

Quote
Kolibakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset Yhdysvalloissa eivät ole lähtöisin McDonald’sin Quarter Pounder -hampurilaislihasta, ilmoittaa yhtiö.

Yhdysvaltojen ruokaturvallisuusvirasto (FDA) epäilee, että kolibakteeria on ollut kyseisissä hampurilaisissa käytetyssä kypsentämättömässä sipulissa, jota ketju on saanut yksittäiseltä tuottajalta Coloradossa. Kaikkiaan 900 coloradolaistuottajalta sipulia hankkineet McDonald’s -ravintolat palauttavat Quarter Pounder -hampurilaiset takaisin myyntiin ilman sipulia.
(lihav. HJ)

Tämän verran voi jälkiviisastella. Tämä oli yhteistä saksalaistapauksen kanssa:

Siinähän vika oli saksalaisissa EHEC-iduissa 2011. Idässä, jossa ituja käytetetään enemmän, ne aina kypsennetään eli kuumennetaan. Euroopassa kuviteltiin niiden olevan raakoina terveellisempiä.
« Last Edit: 28.10.24 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27326
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #542 on: 20.12.24 - klo:05:04 »
Näistä tapauksista ei kertakaikkiaan voi oppia mitään:

Yli 30 ihmistä on saanut ruokamyrkytyksen ostereista Helsingissä

Quote
Helsingin kaupungin mukaan ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista. Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin.

Koska se ainoa varma tapa tuo välttää ei asiakkaille kelpaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27326
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #543 on: 01.01.25 - klo:05:03 »
Osterit ovat aiheuttaneet ainakin 105 ruokamyrkytystä Helsingissä – näytteissä tuttu taudinaiheuttaja

Muistutetaan, mutta luultavasti täysin turhaan (vrt. juuri edellinen puheenvuoro ja sen linkki):

Quote
Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että ostereiden syöminen raakana on aina riski. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

Tiedotteen mukaan ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta.

Silllä voisi olla jo tehoa, jos terveyspuoli laskuttaisi näissä tapauksia kaikki hoidon kustannukset. Hoitaisi, mutta laskuttaisi. Luulenpa myös, että kohderyhmällä olisi varaa ne maksaakin.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27326
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #544 on: 15.01.25 - klo:05:05 »
Tämäkin on yhtä harhaanjohtavaa:

Kammottava ilmiö rehottaa Turkissa – 37 ihmistä kuollut

Quote
Laittomasti valmistetun alkoholin ilmiö on piinannut Istanbulia.

Eihän kyse ole alkoholista lainkaan sanan yleisesti käytössä olevassa merkityksessä. Vaan myrkystä, jota on myyty alkoholin, viinan nimellä:

Quote
Tammi-lokakuun välillä vuonna 2022 noin 972 potilasta joutui sairaalan tehohoitoon laittoman alkoholin aiheuttaman metanolimyrkytyksen vuoksi, lehti kertoo Turkin terveysministeri Kemal Memişoğlun vastanneen oppositiopuolueen edustajan esittämään kysymykseen.
[..]
Jopa pienissä määrin nautittuna puhdas metyylialkoholi voi vaurioittaa näköhermoja ja johtaa sokeuteen. Lisäksi se voi aiheuttaa hengenvaarallisia tiloja, kuten halvauksen, kooman ja hengitysvajauksen.
(lihav. HJ)

Teknisesti metanoli on alkoholi. Mutta se on aivan eri asia kuin etanoli. Jopa kotipolttoista pontikkaa voi hyvin turvallisesti juoda, jos kotipolttaja tuntee yhden hyvin helpon niksin: ensimmäinen desi metsään tai viemäriin.

Tämä ei ole kehotus alkoholinkäyttöön. Silläkin on omat terveysriskinsä. Mutta ne eivät ole nuo kuin Istanbulissa.
« Last Edit: 15.01.25 - klo:12:00 by Heikki Jokipii »