Sitä ei nykyisin sanota ihan suoraan. Mutta kyllä se on sieltä luettavissa. Selostus Maailma kylässä -festivaalin tilaisuudesta:
Kestävä ruoantuotanto vaatii muutoksia maanviljelyssä, kauppapolitiikassa ja kuluttajien asenteissaFingon Maailma kylässä -festivaalilla järjestämässä Ruoka vaarassa! -paneelikeskustelussa pohdittiin, miten maailman ja Suomen ruoantuotannosta saataisiin kestävämpää.
[...]
Ihmiskunta voi olla pian tilanteessa, jota emme ole joutuneet kohtaamaan satoihin vuosiin: maailman ruoan kokonaistuotanto saattaa alkaa vähentyä. Tällä dramaattisella tiedolla BIOS-tutkimusyksikössä työskentelevä Ville Lähde avasi sunnuntaina 26. toukokuuta Fingon Ruoka vaarassa! -paneelikeskustelun Maailma kylässä -festivaalilla.
[...]
Ilmastonmuutos ei ole vain kehitysmaiden viljelijöiden ongelma, vaan myös Suomessa maanviljely tulee olemaan tulevaisuudessa erilaista kuin nyt, Lähde huomautti.
Tämä ei tarkoita siirtymistä tehotuotannosta luomuun, vaan paljon suurempaa muutosta.
Kielletäänkkö siinä luomu? Ei vaan vaaditaan sitäkin rajumpaa muutosta, mutta luomumenetelmien suuntaan. Toisesta kohdasta:
”Kahvin ilmastovaikutuksista kaksi kolmasosaa syntyy viljelyvaiheessa. Luomutuotannossa viljelijän pitää ottaa huomioon luonnonmetsät ja kahvi viljellään varjokasvien alla, mikä monipuolistaa tuotantoa”, Kettunen puolestaan vahvisti luomutuotannon edut.
(lihav. HJ)
Eli hänkin puolestaan muisti, mitä kuuluu tilaisuudessa sanoa.
Lisäksi nämä ruokaosuuskunnat joihin viitataan ...
Ruokaosuuskuntaan kuuluva Lumme on puolestaan oppinut, että viljelyssä pitää huomioida se, että yhtä tiettyä kasvia kasvattaessa täytyy miettiä, mitkä muut lajikkeet vaikuttavat sen hyvinvointiin.
... ovat kaikki luomusellaisia tai biodynaamisia. Se tiedetään muutenkin, mutta tuossakin oli selvä viittaus typensitojakasveihin.
Ja mikä ainakin tuon selostuksen mukaan loisti poissaolollaan tuossa tilaisuudessa, oli kaikkinainen viittaaminen tieteen uusiin saavutuksiin maatalouteen vaikuttavana tekijänä, jopa tilanteen pelastajana. Ei puhuttu muuntogeenisistä lajikkeista mutta ei muustakaan kehityksestä.
Ihmiskunta on muuten samassa tilanteessa, jossa se on ollut jo noin 50 vuotta: (vähintään) niin kauan on varoiteltu siitä, että kohta ruoka meiltä loppuu.
***
Tai miten tuo aikamäärä lasketaan. Markuksen evankeliumissa (13:8, kirjoitettu noin
1950 vuotta sitten) Jeesus kertoo lopun aikojen varmoista merkeistä:
Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, tulee maanjäristyksiä monin paikoin, tulee nälänhätää. Tämä on synnytystuskien alkua.
(lihav. HJ)
Mutta Matteus (6:26) kertoo hänen silti olleen jonkinlaisen superluonnonmukaisen (
) viljelyn kannattaja:
Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!
Tosin Vatikaani ja nykyinen paavi
tulkitsevat tuon asian aivan toisin.
Kyllä, tämä oli eksymistä pääaiheesta.