Author Topic: Varovaisuusperiaate  (Read 335 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14807
  • View Profile
  • Email
Varovaisuusperiaate
« on: 26.02.20 - klo:05:38 »
Nk. varovaisuusperiaatetta on täällä eri osioissa kritisoitu. Myös huumoriosastossa. Se on lopulta hyvin tyhjä ohje, josta ei ole mitään apua päätöksenteossa.

Kerrottakoon siitä tämä tarina. YLE kertoi tästä uudesta historian tulkinnasta:

12 pommikonetta laskeutui vähin äänin järven jäälle ja saattoi ratkaista Suomen itsenäisyyden talvisodan lopulla – professori: "Suomen kansan kaikkein kohtalokkain hetki"

Quote
Suomi sai talvisodan viimeisiksi päiviksi käyttöönsä 12 Bristol Blenheim -pommikonetta, jotka tekivät tärkeitä iskuja Viipurinlahdelle 80 vuotta sitten.

[...]

Samaan aikaan Englannista nousi ilmaan 12 Blenheimin muodostelma. Se lensi kohti määränpäätä Norjan ja Keski-Ruotsin yli. Koneet tekivät välilaskun Västeråsissa, jossa koneet ja miehistö tankattiin.

Samalla tähystäjän paikalle nousi suomalainen lentäjä tehtävänään opastaa koneet Juvalle, 40 kilometrin päähän päämajakaupunki Mikkelistä.

Vain harva tiesi vähin äänin tehdystä operaatiosta. Suomi oli saanut ostettua Iso-Britannialta 12 pommikonetta, jotka oli päätetty sijoittaa vajaan puolen tunnin lentomatkan päähän rintamalta ja erityisesti Viipurinlahdelta.

Pieni joukko Juvalla tiesi laivueen tulosta jo helmikuun puolivälissä, sillä lentolaivue 42 oli majoittunut paikkakunnalle. Koneen miehistöön kuului kolme sotilasta, lentäjä, tähystä ja ampuja. Lisäksi laivueeseen kuului kymmeniä upseereita, mekaanikkoja ja huoltomiehiä.

Kirkonkylän taloja tyhjennettiin miehistölle. Esikunta ja lentäjät majoittuivat muutaman kilometrin päähän Vehmaan kartanoon.

25. helmikuuta kaksitoista pommikonetta laskeutui turvallisesti Jukajärven jäälle.


Tätä ennen oli tapahtunut seuraavaa.

Isäni Mauno Jokipii oli vapaaehtoisena (s. 1924) ilmavalvonnassa setänsä Herman Jokipiin alaisena. Yhtäkkiä tuli hälytys, että lännestä lähestyi tuntemattomia koneita matalalla lentäen. Herman oli jo alustavasti päättänyt, että ilmatorjunnalle annetaan ohjeet niiden alasampumisesta. Maunolle annettiin kuitenkin kiikarit:

— Ne ovat Bristol Blenheimeja! Ne ovat omia!

Mauno oli hyvin nuoresta ollut intohimoinen lentokoneharrastaja. Sitä kautta oli hänen silmiinsä joskus aiemmin tullut myös tieto tuosta lentokonekaupasta.

Setä katsoi vakavasti Maunon silmiin, ja kysyi, oliko tämä aivan varma. Mauno kertoi olevansa. Setä päätti välittää tiedon eteenpäin.

Miten Herman olisi tuossa tilanteessa soveltaa varovaisuusperiaatetta? Ei mitenkään. Käskemällä ampua koneet alas, nehän voisivat aiheuttaa valtavaa vahinkoa? Kuitenkin oli heti tajuttavissa, että riskit myös toiseen suuntaan olivat valtavat (tuon myöhemmän analyysin mukaan siis jopa ratkaisevat).

Tieto koulupojan lentokoneiden tunnistamisesta välittyi myös koneiden miehistölle. Ilmavalvonta-asemalle tuli hyvin lämpimät terveiset.

***

Tuon tarinan yksityiskohdissa on sen verran vain minun muistini varassa, että älkää kertoko tuota tosijuttuna.  Vielä. Luulen, että se on tarkistettavissa.
« Last Edit: 26.02.20 - klo:17:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14807
  • View Profile
  • Email
Vs: Varovaisuusperiaate
« Reply #1 on: 14.03.20 - klo:09:26 »
Tarkistuksen tulos, mailini Martti Häikiölle:

***

Martti Häikiö

Tiedoksi: Ilkka Jokipii

Hei, joudun perumaan koko "hälytyksen". Muistin kuitenkin asian ratkaisevasti väärin.

Poikani Ilkka löysi Herman Jokipiin kantakortin. Sen mukaan hän todellakin oli ilmavalvonnassa valvontapäällikkönä, mutta vasta jatkosodassa eli vuonna 1941. Mauno oli hänen alaisenaan ilmeisesti kesälomallaan tuolloin.

Eli näistä Blenheimeista ei ollut kyse. Kyse oli Brewstereistä, jotka myös oli hankittu "lännestä", mutta joiden tarina on toinen.

Anteeksi huonon muistini aiheuttama turha innostus, ja Ilkalta tuo vaiva,

Heikki Jokipii

***

Häikiö piti tarinaa silti mielenkiintoisena.