Tässä
Eviran UKK:ssa on naiiviudessaan näppärä kysymys:
ELÄIMET JA REHUT
1. Miten luomumehiläinen osaa lentää luomukasveihin?
Vastaus on sitten tällainen ...
Luomumehiläisen ei tarvitse osata lentää luomukasviin, sillä keruualueen ei tarvitse olla luomua.
... ja muutenkin ehdot ovat aika suvaitsevaisen väljät. Oikeastaan ohjeet kuulostavat suosituksilta, enemmän kuin ehdottomilta säännöiltä, tällaiset asiat ovat pahasta:
Mehiläispesät on pidettävä riittävän etäällä lähteistä, jotka saattavat aiheuttaa mehiläishoidosta saatavien tuotteiden saastumista tai mehiläisten terveyden heikentymistä. Mehiläistarhojen on sijaittava vähintään kolmen kilometrin etäisyydellä sellaisista saastelähteistä, jotka voisivat vaikuttaa mehiläishoidon tuotteiden laatuun. Tällaisia saastelähteitä ovat sokeritehtaat, tiet, joilla kulkee vuorokaudessa keskimäärin yli 6000 ajoneuvoa, kaatopaikat ja jätteenpolttolaitokset.
Mutta tämä kuulostaa ehdottomalta:
Alueella ei saa kuitenkaan olla geneettisesti muunnettuja viljelykasveja.
Jotenkin sitä tuossa kaipaisi selityksen tapaista sille, miten tuo voisi vaikuttaa tuotteiden laatuun.
Suomessa tietysti tuo on täsmälleen yhtä tarpeeton määräys tietää, kuin on kauppiaille ja kuluttajille tieto siitä, että GMO-ainesosat pitää tuotteeseen merkitä. Suomessa kun ei ensimmäistäkään tuollaista kasvia ole viljelyksessä. Kuten ei elintarvikekaupassa myynnissäkään.
Olenpa muuten vahvasti siinä luulossa, että
jos niin kävisi, että jonnekin "alueelle" Suomessa tuollainen muutogeeninen pelto ilmestyisi, asia ei vaikuttaisi mehiläistarhan luomustatukseen. Erivapaus, poikkeuslupa irtoaisi helpohkosti. Varsinkin, jos pelto olisi sitä
ainoata EU:ssa hyväksyttyä GMO-lajiketta eli maissia. Jolloin poiikkeuslupa olisi helppo perustellakin, maissi kun ei ole hyönteispölytteinen kasvi. Eli siltä osin tuo määräys on itseasiassa täysin "kuollut kirjain" eli turha pykälä jopa
koko EU:ssa!