Tämä tapaus saattaa olla aidosti problemaattinen. Ei syöjän turvallisuuden, mutta eläinsuojelun näkökulmasta:
Super-muscly pigs created by small genetic tweakGeenieditoinnin avulla on siis kehitetty hyvin lihaksikas sika (kehitystyö on kyllä vielä alussa). Siitä on tietysti odotettavissa hyötyjä, lihan laadussa ja myös kaiketi siinä, että sama lihamäärä saadaan tuotetuksi vähemmällä rehulla.
Mutta hankaluudet ovat sitten samoja, joita on vastaavanlaisella, mutta konventionaalisesti jalostetulla lehmärodulla,
Belgian sinisellä, tällaisia:
Keisarileikkaus on Belgian nautatiloilla arkipäivääJa näin sitten asia nähdään:
Timmermanin tilaan MTK-Kaakkois-Suomen järjestämällä opintomatkalla tutustuneet suomalaisviljelijät katsoivat, että belgian sinisen jalostuksessa on menty liian pitkälle. Keisarileikkauksen vaativa poikiminen nähtiin epäeettiseksi.
”Tällainen rotu ei sopisi suomalaiseen tuotantotapaan”, viljelijät totesivat.
Ennen EU-jäsenyyttä rodun tuonti Suomeen oli kiellettyä.
Jäsenyyden myötä rotua saa tuoda, mutta elinkeino on ottanut kielteisen kannan eläinten tuontiin. Teurastamot eivät ota Suomessa belgian sinisiä vastaan.
Myös Suomen eläinlääkärit ovat ottaneet tuohon lehmärotuun
kielteisen kannan. *) Vastaavat kielteiset kannat varmaan muodostuisivat myös tuota sikarotua kohtaan.
Sen sijaan, kuten Naturen artikkelissa todetaan, Kiinaa voisi sikarotu silti kiinnostaa, varsinkin, jos siinä säästyy kasvatukseen tarvittavaa maa-alaa.
Tietysti aina voi toivoa, että geenieditoinnilla (tai -muuntelulla) nuo synnytykseenkin liittyvät vaikeudet saataisiin poistettua, mutta se ei varmaankaan ole yhtä yksinkertainen temppu kuin tuo Naturen kuvaama yhden geenin muuttaminen.
___________
*) mikä on
kunnioitettavaa: hehän tienaisivat siitä!