YLE haluaa valistaa meitä tällaisella artikkelilla (ohjelmalla?):
Näkökulma: Kannattaako ruuantuotannolla leikkiä?Sanoma tuntuu olevan tuossa, paitsi että gm-tekniikka on vaarallista, niin vaarallista on jalostus ylipäänsä, meidän ei oikeastaan pitäisi mennä sorkkimaan herkkää luontoa. Ja kun se on julkaistu Tiede-otsikon alla, kai halutaan kertoa, että tämä on tieteen sana. No, mainitaan siinä kyllä, että tämä on "näkökulma".
Kovasti tuodaan esille, että GM olisi hyvä vain ideaaliolosuhteissa, ja tästä seuraisi riskejä.
"Monet kasvit olisi siten järkevää jalostaa uudestaan sellaisiksi, että ne käyttäisivät ravinteita ja vettä tehokkaammin, ja siten pärjäisivät niukemmissakin oloissa."
Nyt kuitenkin GM-tekniikalla on nimenomaisesti kehitetty kuivuudenkestäviä lajikkeita. Ja asiasta on kyllä kerrottu netissäkin. Vaatisivatko haastatellun Saloniemen tiedot päivitystä?
Vanhojen ja modernien lajikkeiden ravinteiden käyttötehokkuudesta meillä olikin jo
uutinen. Niin siinäkin asiassa tuo YLE:n uutisen ajatus perustui vanhaan "mutuun", ei uuteen tietoon.
Muitakin tuttuja GM-vastaisen liikkeen "meemejä" tulee esiin, vaikka vähän "pehmennettyinä". Joukossa on mm. "muistutus" siitä, että ominaisuudet eivät ole yhden geenin määräämiä. Olemme täällä jo puhuneet "tyhmän maajussin teoriasta" - sen rinnalle pitäisi varmaan tuoda "tyhmän GM-jalostajan teoria", käsitys tiedemiehestä (tai tutkimuslaitoksesta tms.), joka näiden kirjoittajien mukaan ei osaa ottaa sitten mitään, koskaan huomioon!