Author Topic: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen  (Read 202 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen:

Laittomia tomaatin siemeniä myynnissä: Kasvit tulee hävittää heti – älä missään tapauksessa kompostoi

Quote
Ruokavirasto varoittaa laittomien muuntogeenisten tomaattien siemenistä, joita myydään harrastelijapuutarhureille.

Sosiaalisen median alustojen kasviryhmissä on havaittu laittomasti myynnissä olleita muuntogeenisen Norfolk Purple Tomato -tomaattilajikkeen siemeniä, Ruokavirasto tiedottaa. Kyseisen lajikkeen viljely ja kauppa ovat EU:n alueella kiellettyjä.

”Ostajia pyydetään hävittämään siemenet tai kasvit, jotta ne eivät leviäisi ympäristöön”, Ruokavirastosta ohjeistetaan.

Siemeniä on myyty harrastelijapuutarhureille suunnatussa Facebook-nettikaupassa. Lajike on Yhdysvalloissa kasvatettavaksi ja elintarvikkeeksi hyväksytty tumman purppuran värinen tomaattilajike ja lajikkeen jalostajan mukaan se on ainoa kauttaaltaan niin voimakkaan värinen lajike. Lajikkeelle ei ole haettu lupaa viljelyyn EU:ssa, joten kaikki lajikkeen siemenkauppa tai kasvatus on laitonta EU:ssa.

Kyllä. Se on se sama lajike, jonka ottamisesta S-kaupan valikoimiin teimme aloitteen.

Tuli – vai tulee? Onko tuossa kyseessä uudenlainen "sissiviljely", jossa EU-säädöksillä ei ole merkitystä?

Loistavaa ja terveellistä ruokainnovaatiota kehotetaan kohtelemaan kuin myrkyllistä vieraslajia:

Quote
Jos olet ostanut Norfolk Purple Tomato -siemeniä, ohjeistaa Ruokavirasto palauttamaan siemenet myyjälle tai hävittämään ne polttamalla tai poltettavaksi menevän sekajätteen joukossa. Jos siemenestä on kasvattanut kasveja tai tomaattisatoa, pyydetään ne hävittämään polttamalla tai sekajätteenä.
« Last Edit: 06.09.24 - klo:05:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #1 on: 06.09.24 - klo:05:24 »
Asiasta kertoo myös YLE:

Ruokavirasto varoittaa laittomasta tomaatinsiementen kaupasta somessa

Ja tietysti Ruokavirasto itse:

Varoitus: Laittomia muuntogeenisen tomaatin siemeniä myynnissä

Ja myös (!) ko. siemenfirma:

Norfolk Plant Sciences Condemns Unauthorized Sale of Purple Tomato Seeds in Europe (pdf)

Quote
Norfolk Plant Sciences has recently learned that an individual, identifying himself as Bruno Fournier, is making an unauthorized offering on his Facebook page of what he purports to be our bioengineered Purple Tomato seeds for sale in Europe, where the variety has not yet been registered or submitted for regulatory approval. We have not licensed our product for that use, and in fact state that our product may not be sold or used outside the United States, where it is allowed to be sold and used. We have contacted the seller to demand that he cease and desist from offering our product for sale, and we have also reported this unauthorized activity to the U.S. government and relevant authorities in the European Commission. In the meantime, we urge the European tomato-growing community to refrain from purchasing or growing these seeds.

Josta tiedotteesta pääsemme sitten moneenkin tarkasteluun.

Ensinnäkin tuo poistaa ne luonnollisesti syntyvät epäilyt, että me olisimme tuon siementen kaupittelun takana. Meillä on ollut ja on se linja, että kaikesta inertiasta ja hankaluuksista huolimatta voimassa olevan lain noudattaminen on paras vaihtoehto. Ja yhdistystyksellämme ei takuulla ole erillistä "aseellista siipeä", joka laittaisi sumeilematta töpinäksi.

Toiseksi tuosta ja edeltä voimme huomata, että kukaan, mikään taho ei ole tarjonnut ko. lajiketta EU:n viranomaisten hyväksyttäväksi. Niinpä sitä ei ole hylättykään. Kielto perustuu siihen, ettei sitä ole nimenomaisesti hyväksy.

Lisäksi saamme tiedon, ettei tuo tapaus koske erityisesti Suomea.

Laillisuudestamme huolimatta (tai sitä jatkaen) seuraava: onko todella vaarana, meidän ilmastossamme, että tuo tomaatti leviäsi luontoon? Tai sen geenit naapurin luomupelloille? Kun täällä tomaatit käsittääkseni aika pitkälle viljellään kasvihuoneissa?

Niinpä olisi vallan hyvin ajateltavissa, että Ruokavirasto luopuisi tuon lajikkeen vainoamisesta. Ja kotitarveviljelyssä omassa pikku kasvihuoneessa tai parvekkeella sitä saisi viljellä. Kyllä pykälänikkarit äkkiä vääntäisivät EU-direktiivin kotitarveviljelyn vapaudesta (rajoineen). Sen säätäminen hyvin sopisi samaan rytäkkään, kun nyt väännetään direktiiviä geenieditoinnista.

Sen ruokakauppaan tulemisella olisi sitten tiukemmat ehdot. Mutta ei ole sinänsä mahdotonta, että EU tuon lajikkeen hyväksyisi. Onhan hyväksytty jo ainakin yksi GM-maissilajike.  8)

Tässä vielä erikseen linkki ko. firman pääsivulle:

https://www.norfolkhealthyproduce.com/

Sellaista mahdollisuutta ajatellen, että EU voi myös hyväksyä GMO-lajikkeen käytettäväksi ja täällä myytäväksi. Valkkei viljeltäväksi hyväksyisikään.
« Last Edit: 11.09.24 - klo:04:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #2 on: 11.09.24 - klo:04:30 »
Teimme jo aloitteen S-ryhmälle, josta edellä kerroimme, viololetin tomaatin hyväksymisestä.

Mutta oliko se toimiva tapa? Ja keillä kaikilla tässä olisi oikeus tehdä tuollainen aloite niin, että se saavuttaisi EU:n? Otetaanpa selvää. Parhaiten asian kai Suomessa tietää juuri Ruokavirasto?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #3 on: 11.09.24 - klo:04:56 »
Niinpä tällainen äsken lähti Ruokaviraston kirjaamoon:

***

Luvan hakeminen?
Heikki Jokipii

kirjaamo@ruokavirasto.fi​
Viitaten tähän Ruokaviraston uutiseen:

https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/uutiset/kasviuutiset/varoitus-laittomia-muuntogeenisen-tomaatin-siemenia-myynnissa/
   
Varoitus: Laittomia muuntogeenisen tomaatin siemeniä myynnissä

"EU:ssa on ollut harrastelijapuutarhureille suunnatussa Facebook-nettikaupassa myynnissä muuntogeenisen tomaattilajikkeen ’Norfolk Purple Tomato’ siemeniä. Lajike on USAssa kasvatettavaksi ja elintarvikkeeksi hyväksytty tumman purppuran värinen tomaattilajike ja lajikkeen jalostajan mukaan se on ainoa kauttaaltaan niin voimakkaan värinen lajike. Lajikkeelle ei ole haettu lupaa viljelyyn EU:ssa, joten kaikki lajikkeen siemenkauppa tai kasvatus on laitonta EU:ssa."

Miten voisimme nyt hakea tuollaista lupaa?

Heikki Jokipii

jokiheik@hotmail.com

Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #4 on: 11.09.24 - klo:17:36 »
Sain vastauksen. Ja toimin sen mukaisesti:

Quote
Geenitekniikan lautakunta

Kopio: Leena Pietilä

Työtä käskettyä.

Mitä siis seuraavaksi?

Kunnioittavasti

Heikki Jokipii

________________

Lähettäjä: Pietilä Leena (Ruokavirasto) <leena.pietila@ruokavirasto.fi>
Lähetetty: keskiviikko 11. syyskuuta 2024 8.08
Vastaanottaja: jokiheik@hotmail.com <jokiheik@hotmail.com>
Kopio: STM Geenitekniikan lautakunta <gtlk@gov.fi>
Aihe: VL: Luvan hakeminen?
 

Hei

Jos haluatte luvan alkaa hakea lupaa tuottaa muuntogeenisiä kasveja, pyydän olemaan yhteydessä asiasta geenitekniikan lautakuntaan.

Terveisin

Leena Pietilä

Yksikönjohtaja/Enhetschef/Head of Unit

Siemenyksikkö/Enheten för utsäde/Seed Certification Unit

Ruokavirasto/Livsmedelsverket/Finnish Food Authority

Liitteenä myös alkuperäinen kysymykseni (edellä).
« Last Edit: 11.09.24 - klo:17:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #5 on: 22.09.24 - klo:04:03 »
Sain geenitekniikan lautakunnalta vastauksen. Näin monimutkaiselta asia alustavasti näyttää:

***

Kiitos kysymyksestänne, jonka Leena Pietilä välitti geenitekniikan lautakuntaan. Jos kysymyksenne koskee muuntogeenisen (GM-) ’Norfolk Purple Tomato’-lajikkeen kaupallista viljelyä, joudun ohjaamaan eteenpäin maa- ja metsätalousministeriöön, koska kyseessä on elintarvikkeeksi käytettävä GM-kasvi. Niitä koskeviin tuotehakemuksiin sovelletaan EU:n elintarvike- ja rehuasetuksessa (EU) N:o 1829/2003 säädettyä keskitettyä menettelyä, josta Sanna Viljakainen tai Hannu Miettinen osaavat antaa ohjeistusta. Laitan heidät tämän viestin kopiokenttään, niin he voivat täydentää omaa vastaustani, ja myös Kati Lassin, joka osaa antaa tarvittaessa tietoa lajikehyväksyntää koskevista menettelyistä.

 

Jos tarkoititte kuitenkin lupaa ei-kaupalliseen viljelyyn, sitä koskevat geenitekniikkalaki (377/1995) ja sen alaiset säädökset, joiden toimeenpanosta on vastuussa geenitekniikan lautakunta. Niiden osalta pystyn antamaan lisätietoa:

·       Jos kyseessä olisi nk. suljettu käyttö, löydätte ohjeet lupamenettelyyn geenitekniikan lautakunnan nettisivuilta (ks. https://geenitekniikanlautakunta.fi/lainsaadanto/suljettukaytto ja https://geenitekniikanlautakunta.fi/suljettukaytto/kasvit). Tällöin GM-kasvimateriaalia ei saa luovuttaa ulkopuolisille ja jätteiden käsittelyssä on varmistettava, ettei lisääntymis- tai leviämiskykyistä GM-kasvimateriaalia pääse leviämään suljetun tilan ulkopuolelle, koska kyseisellä GM-kasvilla ei ole EU:ssa lupaa tarkoitukselliseen levittämiseen ympäristöön.

·       Jos kasvatusta ei ole tarkoitus tehdä suljetussa tilassa, kyseessä on nk. kenttäkoe, jollaista kutsutaan geenitekniikkalaissa ”tarkoitukselliseksi levittämiseksi ympäristöön muussa kuin markkinoillesaattamistarkoituksessa”. Kenttäkoeluvan hakemista koskeva ohjeistus löytyy niin ikään geenitekniikan lautakunnan nettisivuilta (ks. https://geenitekniikanlautakunta.fi/lainsaadanto/avoin-kaytto ja https://geenitekniikanlautakunta.fi/avoin-kaytto/hakemuksen-laatiminen). Myös kenttäkokeiden kohdalla pätee kielto luovuttaa GM-kasvimateriaalia ulkopuolisille, eikä kasvimateriaalia saa levittää muualle kuin luvassa määritellylle alueelle. Lupamenettelyssä kiinnitetään erityistä huomiota riskinhallintatoimenpiteisiin, joilla estetään GM-kasvimateriaalin tahaton leviäminen kenttäkokeesta.

·       Geenitekniikkalain mukaisista ilmoituksista ja hakemuksista peritään käsittelymaksu, josta säädetään valtioneuvoston asetuksella (ks. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20231245).

·       Koska tomaatin lisäysmateriaali jouduttaisiin tässä tapauksessa tuomaan EU:n ulkopuolelta (ko. kasvinjalostajayritys toimii Yhdysvalloissa), tuontiin sovellettaisiin Cartagenan bioturvapöytäkirjan vaatimuksia (ks. https://geenitekniikanlautakunta.fi/tuonti-vienti). Mahdollisesti tuontiin sovellettaisiin myös Nagoyan pöytäkirjan vaatimuksia (https://www.ymparisto.fi/fi/luvat-ja-velvoitteet/geenivarojen-maahantuonti-ilmoitus), mutta siltä osin pyydän ottamaan yhteyttä Luonnonvarakeskukseen, joka on geenivaralain toimivaltainen viranomainen maataloussovelluksissa. Laitankin myös Mari Rusasen kopiokenttään, sillä hän osaa antaa ohjeistusta geenivaralain tulkinnassa tässä tapauksessa. Lisäksi sovelletaan luonnollisesti kasvien maahantuontia koskevia menettelyjä, joista saatte lisätietoa Ruokaviraston nettisivuilta (ks. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/kasvituotteet/).

Toivottavasti ohjeista oli apua!

ystävällisin terveisin,
Kirsi Törmäkangas, FT
pääsihteeri

***

Selvennän asiaa hetken itselleni.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27328
    • View Profile
    • Email
Vs: Muuntogeeninen violetti tomaatti tuli salaa Suomeen
« Reply #6 on: 26.09.24 - klo:07:46 »
Näin se sitten lopulta menee:

Gm-tuotteiden hyväksyntä

Quote
Ruokavirasto toimii muuntogeenisiä tuotteita koskevien hakemusten kansallisena yhteysviranomaisena. Ruokaviraston tehtävänä on Suomessa jätettyihin hakemuksiin liittyvien asiakirjojen, kuten lupahakemusten, lausuntopyyntöjen ja lausuntojen, välittäminen luvanhakijan, EFSAn ja toimivaltaisten viranomaisten välillä.

Ruokaviraston tehtävänä on myös huolehtia siitä, että EFSAn lausunnot hakemuksista ovat yleisön saatavilla. Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida EFSAn lausuntoa omalla äidinkielellään 30 päivän ajan.

Eli systeemi on rakennettu moniportaiseksi ja vaikeaksi. Ja tuottajakeskeiseksi. Yritän vielä ottaa selvää, onko kansalaisella mitään toivoa saada yksinkertaisesti ostaa laillisesti kaupasta tuota violettia tomaattia. Edes joskus. Huonolta näyttää.

Myös näyttää siltä, että USA:n viranomaisesten (turvallisuus)hyväksyntä ei paina vaa'assa mitään. Kaikki on tehtävä EU:ssa ihan alusta.

Jopa omaan käyttöön tuominen (ja/tai nauttiminen) näyttää edellä saadun viestin pohjalta hyvin kimurantilta.

Violettia tomaattia ei tule koskemaan edes mahdolliset säätelyn helpotukset geenieditoiduissa tuotteista EU:ssa. Se on saatu aikaan siirtämällä geenejä toisesta lajista.

Arja Heinonen Ruokavirastosta:

Quote
Muuntogeenisten elintarvikkeiden hyväksynnän hakemiseksi tarvitaan hakija, joka tekee turvallisuuden arviointia varten riittävät tutkimukset, jotka EFSA arvioi. Geenitekniikan lautakunta on viranomainen, joka ei tee näistä tutkimuksia tai hae lupia. Ei ole myöskään muuta julkista tahoa, joka tekisi tutkimuksia ja hakisi lupia kansalaisten toiveiden perusteella.
« Last Edit: 01.10.24 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »