Sain geenitekniikan lautakunnalta vastauksen. Näin monimutkaiselta asia alustavasti näyttää:
***
Kiitos kysymyksestänne, jonka Leena Pietilä välitti geenitekniikan lautakuntaan. Jos kysymyksenne koskee muuntogeenisen (GM-) ’Norfolk Purple Tomato’-lajikkeen kaupallista viljelyä, joudun ohjaamaan eteenpäin maa- ja metsätalousministeriöön, koska kyseessä on elintarvikkeeksi käytettävä GM-kasvi. Niitä koskeviin tuotehakemuksiin sovelletaan EU:n elintarvike- ja rehuasetuksessa (EU) N:o 1829/2003 säädettyä keskitettyä menettelyä, josta Sanna Viljakainen tai Hannu Miettinen osaavat antaa ohjeistusta. Laitan heidät tämän viestin kopiokenttään, niin he voivat täydentää omaa vastaustani, ja myös Kati Lassin, joka osaa antaa tarvittaessa tietoa lajikehyväksyntää koskevista menettelyistä.
Jos tarkoititte kuitenkin lupaa ei-kaupalliseen viljelyyn, sitä koskevat geenitekniikkalaki (377/1995) ja sen alaiset säädökset, joiden toimeenpanosta on vastuussa geenitekniikan lautakunta. Niiden osalta pystyn antamaan lisätietoa:
· Jos kyseessä olisi nk. suljettu käyttö, löydätte ohjeet lupamenettelyyn geenitekniikan lautakunnan nettisivuilta (ks.
https://geenitekniikanlautakunta.fi/lainsaadanto/suljettukaytto ja
https://geenitekniikanlautakunta.fi/suljettukaytto/kasvit). Tällöin GM-kasvimateriaalia ei saa luovuttaa ulkopuolisille ja jätteiden käsittelyssä on varmistettava, ettei lisääntymis- tai leviämiskykyistä GM-kasvimateriaalia pääse leviämään suljetun tilan ulkopuolelle, koska kyseisellä GM-kasvilla ei ole EU:ssa lupaa tarkoitukselliseen levittämiseen ympäristöön.
· Jos kasvatusta ei ole tarkoitus tehdä suljetussa tilassa, kyseessä on nk. kenttäkoe, jollaista kutsutaan geenitekniikkalaissa ”tarkoitukselliseksi levittämiseksi ympäristöön muussa kuin markkinoillesaattamistarkoituksessa”. Kenttäkoeluvan hakemista koskeva ohjeistus löytyy niin ikään geenitekniikan lautakunnan nettisivuilta (ks.
https://geenitekniikanlautakunta.fi/lainsaadanto/avoin-kaytto ja
https://geenitekniikanlautakunta.fi/avoin-kaytto/hakemuksen-laatiminen). Myös kenttäkokeiden kohdalla pätee kielto luovuttaa GM-kasvimateriaalia ulkopuolisille, eikä kasvimateriaalia saa levittää muualle kuin luvassa määritellylle alueelle. Lupamenettelyssä kiinnitetään erityistä huomiota riskinhallintatoimenpiteisiin, joilla estetään GM-kasvimateriaalin tahaton leviäminen kenttäkokeesta.
· Geenitekniikkalain mukaisista ilmoituksista ja hakemuksista peritään käsittelymaksu, josta säädetään valtioneuvoston asetuksella (ks.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20231245).
· Koska tomaatin lisäysmateriaali jouduttaisiin tässä tapauksessa tuomaan EU:n ulkopuolelta (ko. kasvinjalostajayritys toimii Yhdysvalloissa), tuontiin sovellettaisiin Cartagenan bioturvapöytäkirjan vaatimuksia (ks.
https://geenitekniikanlautakunta.fi/tuonti-vienti). Mahdollisesti tuontiin sovellettaisiin myös Nagoyan pöytäkirjan vaatimuksia (
https://www.ymparisto.fi/fi/luvat-ja-velvoitteet/geenivarojen-maahantuonti-ilmoitus), mutta siltä osin pyydän ottamaan yhteyttä Luonnonvarakeskukseen, joka on geenivaralain toimivaltainen viranomainen maataloussovelluksissa. Laitankin myös Mari Rusasen kopiokenttään, sillä hän osaa antaa ohjeistusta geenivaralain tulkinnassa tässä tapauksessa. Lisäksi sovelletaan luonnollisesti kasvien maahantuontia koskevia menettelyjä, joista saatte lisätietoa Ruokaviraston nettisivuilta (ks.
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/kasvituotteet/).
Toivottavasti ohjeista oli apua!
ystävällisin terveisin,
Kirsi Törmäkangas, FT
pääsihteeri
***
Selvennän asiaa hetken itselleni.