Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
16.11.18 - klo:08:09 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 [3] 4
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Geenimuuntelematon soija  (Luettu 8779 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #30 : 20.06.17 - klo:06:10 »

Tämän mukaan kaikesta luomurehuviljasta on pulaa ...

http://www.ilkka.fi/tilaajalle/kotimaa/luomurehuviljaa-ei-riit%C3%A4-kaikille-1.2206577

... mutta ilmeisesti erityisesti juuri valkuaisesta.

Näin on myös MT:n mukaan:

Pula luomurehusta on nyt suurin pulma luomutiloilla

Koskeeko tämä väite koko maataloutta, vai vain luomutuotantoa?

Lainaus
Suomen valkuaisomavaraisuus on heikko. Luomuliiton mukaan se on vain 15 prosentin luokkaa.

Tämä on realiteetti:

Lainaus
Sampo on aikainen ja satoisa lajike. Sen kasvuaikavaatimus on vain noin 94 päivää, joten se on potentiaalinen vaihtoehto myös korkeammilla leveysasteilla.

Louhi on härkäpapulajikkeista kaikkein satoisin ja sen valkuaispitoisuus on hyvä. Sekin on aikainen härkäpapulajike, mutta kasvuaikavaatimus on kuitenkin hieman Sampoa pidempi. Louhi sopiikin hyvin valkuaisrehuntuotantoon Etelä-Suomessa.

"Toivomme härkäpavun viljelyn lisääntyvän myös Etelä-Suomea pohjoisempana. Tällä hetkellä härkäpapurehua tuodaan rekkakuormittain Etelä-Suomesta muualle Suomeen", Tarsia toteaa.

Vrt. edellä esitetty kysymyksemme.

Mutta nyt täytyy palauttaa mieleen se härkäpapuun liitetty ongelma: se kasvaa hyvin vain etelän parhailla viljanviljelyalueilla, ja kilpailee siis viljojen kanssa. Tuotettinko tuo härkäpapurehu myös tuolla Etelä-Pohjanmaan Nurmon koetilalla, vai "tuotiinko" se, vaikkakin kotimaasta?

Tähän sitten luomuvilja kuulemma menee:

Lainaus
"Tällä hetkellä luomuviljaa, erityisesti kauraa, myydään paljon myllyihin ulkomaille. Tämä on viljantuottajan kannalta ymmärrettävää, sillä viljasta saa paremman hinnan ulkomaille myytäessä kuin jos se myytäisiin rehuksi kotimaassa", Tarsia selittää.

Eli ei tuota luomuviljely Suomessa juurikaan ruokaa suomalaisille, sen enempää ihmisille kuin eläimillekään.
« Viimeksi muokattu: 20.06.17 - klo:10:19 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #31 : 29.06.17 - klo:07:30 »

Tästä uutisesta poimisin vain tiedon:

https://yle.fi/uutiset/3-9694147

Lainaus
Sekä tuotantoeläimille että ihmisille maistuvan suosikkikasvin levittäytymistä helpottaa se, että siitä on kehitetty aikaisempia lajikkeita.

Entisen Lotokan hovin pelloilla Joensuun Pyhäselässä kasvaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa härkäpapua. Sitä on yli kuuden hehtaarin alalla, kertoo maanviljelijä Jouko Laukkanen.
« Viimeksi muokattu: 28.07.17 - klo:09:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #32 : 28.07.17 - klo:06:42 »

Näin on kuulemma yhä vielä, että etelässä sitä kasvatetaan:

Härkäpavun rehumarkkinat ovat hyvät – "Kaikki menee kaupaksi"

Lainaus
Härkäpavun kasvuaika on pitkä, minkä vuoksi sitä viljellään pääasiassa Etelä-Suomessa.

Mutta olisiko tässä muutosta tulossa:

Lainaus
Martti aikoo säilyttää härkäpavun viljelykierrossa myös tulevaisuudessa. Hän on tähän asti viljellyt lajikkeista ainoastaan Kontua, mutta uudet, vasta tulossa olevat lajikkeet kiinnostavat.

"Uusien lajikkeiden ansiosta voisi härkäpapua myydä myös kananrehuksi", hän pohtii.
(lihav. HJ)

Ei niin, että täällä, tällä palstalla, oltaisiin mitenkään geenimuunneltua soijaa vastaan, mutta edellä on käsitelty syitä, miksi valkuaisomavaraisuus olisi arvo. Eikä soijaa täällä Suomessa oikein saa kasvamaan.

Härkäpapu tuntuisi erityisesti typensidontaominaisuutensa vuoksi ideaaliselta luomuna viljeltäväksi. Mutta siihen omistettu ala jopa hiuksenhienosti väheni v. 2016 Eviran mukaan.  Lisäksi näkyi selvästi tuo lajin hankala ominaisuus: pohjoisimmissa maakunnissa sitä viljeltiin luomunakin hyvin vähän tai ei ollenkaan. Toisaalta Luken mukaan härkäpavussa Luken mukaan luomun osuus kyllä onkin 15,4% kokonaistuotannosta (2016).

Mitä tänä vuonna on luomulle tuossa tapahtunut, selviää myöhemmin. Mutta härkäpavun kokonaissato on Luken ennusteen mukaan kasvanut huikeat 60%. Myös Jarrumiehen laskema hehtaarisadon nousukin oli oikeastaan huikea eli 15%.

***

Tällainenkin uutinen MT:ssä juuri on ilmestynyt:

Syysöljykasveilla taistellaan ilmastonmuutosta ja valkuaisrehupulaa vastaan: "Usein neljän tonnin hehtaarisato"

Jo tuosta otsikosta syntyy se ihmettelyn aihe. Jos nimittäin tietää, että luomurypsin keskimääräinen hehtaarisato v. 2016 (Luke) oli 1676 kg. Eli alle 2 tonnia

***

Huomioita vuodesta 2013 ... täältä ...

http://luomu.fi/tietopankki/viljakasvien-sadot-2013/

Lainaus
Härkäpavun luomuviljelyala on pysynyt edellisen vuoden tasolla. Satoa saatiin lähes neljä miljoonaa kiloa, ja keskisadoksi arvioitiin 2 130 kiloa hehtaarilta eli edellisvuotta enemmän. Luomusadon osuus oli 22 prosenttia härkäpavun kokonaissadosta.

Onko siis luomun osuus nyt laskussa?

Vuonna 2013 tavanomaisella keskisato oli 2 480 kg. Häviääkö luomu tässäkin?
« Viimeksi muokattu: 29.07.17 - klo:08:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #33 : 11.08.17 - klo:02:37 »

Mistä tässä oikein on kysymys:

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"

Lainaus
Maa- metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa, että Suomessa luovutaan tuodun geenimuunnellun soijan käytöstä tiloilla.

– En kannata lainkaan, että sitä tänne tulee. Meidän pitää säilyttää omavaraisuus. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa ja niin edelleen, joilla me pystymme tätä valkuaisrehuomavaraisuutta kohentamaan. Meidän pitääkin kohentaa, ettei tarvitse näiden ylikansallisten jättien tuotteita täällä käyttää.

Lepän mukaan geenimuunnellun soijan käyttöä ei voida lopettaa kerralla, vaan vähän kerrassaan.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo, että ulkomailta tuotua geenimuunneltua soijaa käytetään halvan hinnan vuoksi.

Rantala toteaa, että Suomen sikasektorin tavoitteena on ollut puolittaa soijan käyttö nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Rantala tulkitsee Lepän kommentteja niin, että tavoite muuttuu kovemmaksi.

[...]

Rantala kertoo, että sikojen soijalla ruokkiminen on helppo korvata esimerkiksi härkäpavulla, rypsillä tai herneillä. Sen sijaan siipikarjan elimistö toimii hieman eri tavalla, joten niillä soijan korvaaminen on hieman vaikeampaa.

Suomessa soijarehua käytetään paljon vähemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa.

– Suomessa siipikarja käyttää paljon kuorittua kauraa. Sikojen liemiruokinta puolestaan mahdollistaa sikataloudessa elintarvike- ja viljateollisuuden kosteiden valkuaispitoisten sivutuotteiden käytön, Rantala huomauttaa.

Ministeri Leppä kannattaa geenimuuntelua sinänsä.

– En kannata geenimuuntelua kuitenkaan siinä mielessä, jos se lisää kemikalisaatiota.

Ministeri (tai MTK:kaan) ei siis halua eroon geenimuunnellusta soijasta vaan tuontisoijasta.

Jos olisi kehitetty Suomeen soveltuva GMO-sojialajike (lyhyempi kasvuaika ym.) ministeri ei luultavasti haluaisi siitä eroon.

Jopa sen härkäpavun osalta kasvuajan "justeeraaminen" (geneettisesti) olisi ilmeisesti Suomessa tarpeellista, jos se vain jollain tavalla onnistuisi.

Jos soijan korvaaminen on vaikeata juuri siipikarjalla, se tuontisoijasta eroon pääsy ei kyllä helpotu, kun juuri siipikarjan lihan kulutus on Suomessa merkittävässä kasvussa. Lisäksi - vähän nikotellen, tuon geenimuunnellun rehun takia - erilaisten luonnonsuojelujärjestöjenkin (mm. WWF) on pikku pakko suositella siipikarjan lihaa, vaihtoehtona muille lihalajeille, koska sen tuottamiseen menee vähemmän rehua ym. resursseja kuin muihin.
« Viimeksi muokattu: 12.08.17 - klo:09:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #34 : 11.09.17 - klo:08:17 »

Onko tässä kyse niistä luvatuista uusista lajikkeista:

Broileri syö pian kotimaista härkäpapua

Kuitenkin, lihav. HJ:

Lainaus
Rehun kotimaisuusasteen nostaminen on tarkkaa työtä. Tuontisoijaa on jo korvattu kuoritulla kauralla, herneellä ja rypsirouheella. Myös härkäpavussa riittää potentiaalia.
« Viimeksi muokattu: 11.09.17 - klo:08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #35 : 04.10.17 - klo:10:30 »

Yritykset laajentaa härkäpavun viljelyä kokivat tänä vuonna sään takia takaiskun:

Nyt se alkaa olla varmaa: Osa pelloista jää väistämättä puimatta

Lainaus
Vilja-alan yhteistyöryhmän (Vyr) asiantuntijaryhmä arvioi, että puimatta jää tänä syksynä varsinkin lakoviljoja sekä kevätrapsia. Myös härkäpapukasvustot ovat tuleentuneet hitaasti. Maan keski- ja pohjoisosissa merkittävä osa härkäpavusta onkin vaarassa jäädä korjaamatta.

Eli taitaapa tuontisoijalla tänäkin vuonna olla Suomessa markkinoita.
« Viimeksi muokattu: 04.10.17 - klo:11:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #36 : 07.10.17 - klo:07:11 »

Tämä tilanne on siis aika pysyvä, ei johdu vain tämän kesän huonoista säistä:

Valkuaisomavaraisuutta halutaan lisätä – "Uudet raaka-aineet synnyttävät myös uutta yritystoimintaa"

Lainaus
Suomen proteiiniomavaraisuus on heikko. Eläinten ruokinnassa täydennysvalkuaisesta vain 15 prosenttia on kotimaista.

Leppä ei selvästikään etsi ratkaisua asiaan luomuviljelystä:

Lainaus
Leppä tarjosi proteiiniomavaraisuuden kasvattamiseen keinoiksi muun muassa nurmi- ja viljasatotasojen kasvattamista, jolloin valkuaiskasvien viljelylle vapautuisi tilaa.
« Viimeksi muokattu: 07.10.17 - klo:07:50 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #37 : 10.02.18 - klo:05:38 »

Ruotsalainen tutkimustulos:

Environmental consequences of soy feed no matter what breeding technique is used

Ei ole eroa ympäristövaikutuksilla, oli kyse geenimuunnellusta tai -muuntelemattomasta soijasta. Tämä oli uusi tieto, että itse Ruotsissa on menetelty näin:

Lainaus
The GM soybeans are allowed for use throughout the EU, but in Sweden there is an agreement in the field of agriculture that the meat industry should not use GM based animal feed.

(Kuinka tuo sopimus lienee tehtykään, niin siellä eivät siis lihafirmat yritä kerätä irtopisteitä mainostamalla tuotteitaan GMO-vapaiksi. Vai tekevätkö sitten kaikki niin?) *)

Paras vaihtoehto tutkimuksen mukaan olisivat kotimaiset valkuaiskasvit:

Lainaus
The results of the study point out that the most environmentally friendly option would be to develop protein-rich plants that can grow in the Nordic climate through plant breeding, and then use them as animal feed to replace soy that is now being imported.

Noin ollen ei sitten tule esille vaihtoehto, että kehitettäisiin geenimuuntelulla soijalajike, jolla olisi Pohjoismaihin sopiva lyhyt kasvukausi. Vai oliko tuossa sittenkin vihje siihen suuntaan kun siinä kuitenkin käytettin sanaa "develop" eikä viitattu mihinkään olemassa olevaan kasviin tai lajikkeeseen. - Nythän siellä täällä myös väitetään, että Ruotsi olisi jo nyt omaksunut sen tulkinnan, että geenieditoidut lajikkeet ovat tavanomaista jalostusta (breeding).


_______

*) kyllä ainakin COOP tässä kertoo, että kaikki heidän myymänsä tuotteet on myös kasvatettu ilman GMO-rehua.
« Viimeksi muokattu: 10.02.18 - klo:14:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #38 : 18.02.18 - klo:07:10 »

Tällaista puuhataan:

EU haluaa vähentää soijan tuontia: Valkuaiskasvituotannolle oma strategia

Geenimuuntelusta ei ole tuossa puhetta, mutta kyllä sekin asiaan liittyy, mm. sen kautta, että GMO-soija on sitä halvempaa.

Tästä tilanteesta lähdetään:

Lainaus
Nykyään EU nojaa rehuvalkuai­sessa Etelä-Amerikkaan. Euroopan lihakarja syö pääosin amerikkalaista soijaa.
[...]
Eurooppalaisen soijan ja palko­kasvien tuotanto ei ole heikon sadon ja kehnon hinnan takia yhtä kannattavaa kuin tuontisoijan käyttö.

Voisiko tuossa geenitekniikka olla avuksi? Jos sille näytettäisiin täällä vihreää valoa?

***

Tuohon liittyvä, epäselvä uutinen Suomesta:

Snellman: Sika kasvaa hyvin ilman soijaa, lihan laatukin paranee

Kokonaan ilman vai vähemmällä soijalla? Ilmeisesti jälkimmäistä kuitenkin tarkoitetaan:

Lainaus
Snellman aikoo puolittaa lihantuotannossa tarvittavan soijan määrä vuoteen 2020 mennessä.

Tähän saakka Snellman on onnistunut vähentämään soijan tarvetta 17 prosenttia hyödyntämällä härkäpapua täydennysrehuna.

Snellmanilla kyseessä on tietysti kalliimpi, "GMO-vapaa" soija. Niinhän yhtiö on linjannut.
« Viimeksi muokattu: 18.02.18 - klo:08:14 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #39 : 26.02.18 - klo:06:40 »

Euroopan viljelyjärjestöjen yhteenliittymän lausunto tuosta strategiasta:

New Breeding Techniques (NBTs) needed to improve protein crops, says European farmers group

Eli geenitekniikan hyväksikäyttöä hekin siis ehdottavat. Kun siihen nyt tavallaan vielä olisi hyvä sauma nyt, kun nk. uudesta jalostustekniikasta ollaan EU:ssa päättämässä, ehkä jo tämän kevään aikana.
« Viimeksi muokattu: 26.02.18 - klo:06:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #40 : 07.04.18 - klo:07:41 »

Tällaista pyrkimystä nyt on:

HK Scan kehitti soijattoman rehun broilereille

Mutta ihan helppoa se ei ole:

Lainaus
HK Scan on kehittänyt broilerinrehun, jossa soija korvataan kotimaisilla palkokasveilla, kuten härkäpavulla.

Uudistus nostaa broilerin tuotantoketjun kotimaisuusastetta, kun tuontisoijan välttämätön tarve poistuu.

Myös kustannukset nousevat.

"Korvaaminen ei ole mahdollista niin, että rehu maksaisi saman verran", toteaa yhtiön alkutuotannon ja eläinhankinnan tuottajapalveluista vastaava johtaja Ulf Jahnsson.

Lainaus
Rehun resepti on kehitetty uudelleen, sillä soijan vaihtaminen suoraan härkäpapuun ja herneeseen ei onnistuisi, kertoo Jahnsson.

Haastavinta soijan korvaaminen on kaikkein nuorimpien eläinten, untuvikkojen ja pikkuporsaiden, rehuissa. Porsasrehujen osalta kehitystyö jatkuu edelleen. Rypsiporsas-tuotemerkin siat kasvatetaan jo ilman soijaa.

Ja taas laitetaan tavallinen kaupassakävijä kantamaan maailman murheita:

Lainaus
Lopullisen valinnan siitä, kuinka suuri osa broilereista jatkossa kasvatetaan härkäpavun voimalla, tekevät kuluttajat. Ilman soijaa kasvatettu broileri tuodaan myöhemmin osaksi HK Scanin Kariniemen-tuotteistoa.

"Sitten näemme, ovatko kuluttajat valmiita maksamaan kotimaisella valkuaisella kasvatetusta broilerista enemmän."

Tuon onnistumisesta en osaa sanoa, mutta kyllä vaikka luomubroilerin vaatimaton menestys on asialle huono enne. Matka ihmisten puhe-elimistä (joita käytetään kuluttajahaastatteluihin vastaamisessa) lompakkoa/pankkorttia pitelevään käteen on yllättävän pitkä.


PS. Edelleen on voimassa "tarjouksemme" eli ehdotuksemme, että kehitettäisiin geenitekniikalla Suomessa kasvava soijalajike. Kehitystyötä sekin tietysti vaatii, mutta ei luultavasti ole mitenkään mahdotonta (kun pohjalla on jo intialaisten kehitystyö). Laitoin tuon ehdotuksen myös MT:n tuon uutisen perään.
« Viimeksi muokattu: 07.04.18 - klo:09:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #41 : 07.08.18 - klo:06:56 »

Laitetaan tähänkin tämä tilannekatsaus, linkki:

Puolet Suomessa käytettävästä soijasta on geenimuunneltua – Brasilialainen soija korvautuu osittain yhdysvaltalaisella

Osa tätä tilannnekatsausta:

Lainaus
Suomessa rehussa käytetty soija on peräisin pääosin Brasiliasta, josta on tähän mennessä saanut helpoiten myös geenimuuntelematonta soijaa.

”Suomessa vain pienehkö seg­mentti sika- ja siipikarjatuotannosta käyttää gm-vapaata tai kokonaan soijatonta rehua. Maitoketju sen sijaan on käytännössä gm-vapaa ja menossa nopeasti kohti soijattomuutta”, Heikkilä kertoo.

”On huomattu, että gm-soijaa voidaan käyttää elintarvikeketjussa turvallisesti. Asenteet sitä kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.”

Mistä tuli idea, että sen käyttö ei ehkä olisi turvallista? Ei ainakaan kenenkään viljelijän omista huomioista. Tuskin kukaan muukaan varsinainen työntekijä elintarvikeketjussa on sellaista havaintoa tehnyt. Snellmanillakaan.  Hymyilee leveästi

Molemmat soijat tietysti ovat nk. "tavanomaisia". Vertailuksi olisi kiva saada tieto luomusoijan tuontimääristä ja käyttötarkoituksista.
« Viimeksi muokattu: 07.08.18 - klo:09:14 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #42 : 09.08.18 - klo:07:14 »

Kuunnellaan kuluttajien toiveita ...

Kivimäen maatila sai alhaisesta tuottajahinnasta tarpeekseen – suoramyynti ollut palkitsevaa

Lainaus
Kuluttajia kiinnostaa nykyään todella paljon ruuan alkuperä. Kivimäen tilalla käytetään gm-vapaata, kalajauhotonta rehua.

"Vaikka rehukustannukset ovat suuret, on tärkeää kuunnella kuluttajien toiveita. Kuluttajat arvostavat vastuullisesti tuotettua ruokaa."
(lihav. HJ)

... vaikka tuossa selvästi olisi paikka kuluttajien hienovaraiselle kasvatukselle. Kuluttajillekin pitäisi kertoa se, mitä elintarvikeketjussa on havaittu (ks. edellinen puheenvuoro).

Jos tuossa haluttiin kertoa, että rehu on kotimaista ja sillä tavalla vastuullista, se olisi kyllä sanottu niin. Mutta ei, sanottiin, että se on "gm-vapaata".

« Viimeksi muokattu: 09.08.18 - klo:07:31 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #43 : 10.08.18 - klo:06:41 »

Oikeastaan pitäisi (julkisessa) keskustelussa laittaa vastakkain se, käyttääkö tila tai lihatalo ulkomaista (luomu)soijaa vai kotimaista GMO-soijaa tai kotimaista GMO-härkäpapua!  Cool

Jo ennen kuin tuollaisia lajikkeita vielä on olemassakaan! Mutta ideamme niistä selittäen.
« Viimeksi muokattu: 10.08.18 - klo:06:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #44 : 25.09.18 - klo:06:05 »

Brasilialainen soija on edelleen korvautunut enemmän yhdysvaltalaisella, kertoi MT:

Yhdysvallat ohitti Brasilian soijapapujen tuonnissa – nyt puolet EU:n soijapavuista tulee Yhdysvalloista

Asialla on taustaa, se liittyy tällaiseen kuvioon:

Europe can’t replace China as U.S. soy buyer

Eli USA on pulassa liian soijansa kanssa, vaikka Eurooppa ostaakin.

Hullummaksikin voi asia mennä, kun muistamme, että valtaosa tuosta soijasta menee sikojen rehuksi, täällä. Joita sikoja sitten taas myydään Kiinaan.  Niin kauan kuin myydään. Eikä epävarmuus siinä johdu Trumpista, vaan vielä arvaamattomammasta afrikkalaisesta sikarutosta.
« Viimeksi muokattu: 25.09.18 - klo:07:08 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 [3] 4
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!