Aika myönteisesti asiasta YLE kertoo:
Maistuisiko geenimuunneltu lohi? Pian sitä myydään Yhdysvalloissa – kala-aktiivi Jasper Pääkkönen: "Kaikessa outoudessaan hiukan pelottavaa"Ja kertoo sitten — täysin paikkansa pitävästi — että eurooppalaiselle kuluttajalle ei tuollaista valinnanmahdollisuutta tule.
Tuosta lohesta on aiemmin täällä keskusteltu enemmän
toisessa triidissä. Otsikosta huolimatta Pääkkönen näkee asian näin:
AquaBountyn kalankasvatustoimintaa Pääkkönen puolestaan pitää poikkeuksellisen edistyksellisenä, koska se tapahtuu tehdashalliolosuhteissa suljetun kierron järjestelmässä.
– Geenimanipuloidut lohet eivät voi päästä karkaamaan kasvattamoista ja sitten sekoittamaan esimerkiksi luonnonlohikantoja ja tuhoamaan niiden geeniperimää.
Pääkkönen katsoo, että kalankasvatuksen ainoa kestävä tulevaisuus on suljetuissa kiertovesijärjestelmissä.
Firma ei ole lupahakemusta EU:lle jättänyt. Olisisiko tässä syy, tietäisikö firmakin tämän:
Viljakaisen mukaan EU:ssa muuntogeenisten elintarvikkeiden lupaprosessi on pitkä, kallis ja politisoitunut. Esimerkiksi geenimuunnellun maissin ja soijan kohdalla lupaprosessi kestää useita vuosia.
– Jos puhutaan muuntogeenisestä lohesta, niin on hyvin vaikea arvioida, kauanko se kestäisi. Varmasti kestäisi kymmenen vuotta. Meillä ei ole ollut yhtään eläinperäistä muuntogeenistä elintarviketta lupaprosessissa, joten se olisi ensimmäinen laatuaan, Viljakainen sanoo.
Mutta edelleen luulen, että voisin ostaa tuollaisen lohen — omaan käyttöön, sen syödäkseni — netistä. Vaikea on ehkä se saada kotiin niin, että se pysyy kuljetusmatkan koko ajan kylmässä. Mutta ei varmaankaan mahdotonta?
Tuollainen lohi riisipedillä, se tietysti Kultaisesta riisistä!
Ääniradion mukaan tuota kalaa maistellaan tässä ohjelmassa:
Voiko tätä syödä?
Jakso 2: Mistä sushia tulevaisuudessa? Onko sushissasi kohta geenimuunneltua kalaa? Kanadassa kasvaa maailman ensimmäinen GM-eläin, jota saa syödä. Henkka ja Lauri testaavat myös kalaa kuivalta maalta sekä laboratoriosta.
Samassa ääniradiossa sitten juontaja ilmaisi ääneen inhonsa ajatuksen suhteen, "hyh, hyh."
Kuten tuosta uutisesta selviää, ei USA:ssakaan anneta kuluttajien aina itse valita. Vaan moni suuri kauppaketju kieltäytyy jo etukäteen myymästä tuota tuotetta.