Jordbruksverket oli jo laskenut sen prosenteissa:
Ökad produktion av ekologisk mjölk 20172017 ökade invägningen av ekologisk mjölk med 45 000 ton, motsvarande 12 procent, till 414 200 ton. Det innebär att 15 procent av den totala mjölkinvägningen var ekologisk 2017. Ökningen beror på att antalet ekologiskt hållna mjölkkor har ökat. Det visar Jordbruksverkets samlade statistik över den ekologiska animalieproduktionen 2017.
(lihav. HJ)
Eli uskoa tuo nyt tosiasiana täytyy: luomumaidon tuotannossa ja prosenttiosuudessa on Ruotsin ja Suomen välillä
valtava ero. Vuonna 2017 oli tuotanto Suomessa vasta 62,6 miljoonaa kiloa, ja prosenteissa 2,7% (Pro Luomu).
Tuo ero tietysti edellyttää eroa tässäkin.
Ekowebin mukaan:
52 900 ekologiska mjölkkor fanns 2017. Det var en ökning med 8 procent från året innan (3 800 kor). Andelen ekologiska kor var 16 procent.
Meidän Ruokavirastomme tilaston mukaan luomulypsylehmiä oli Suomessa v. 2017 yhteensä 9 128. Muita luomulehmiä oli tuon lisäksi, mutta oletetaan nyt, että luvut ovat vertailukelpoisia (eli tilastointitapa harmonisoitu, ja "mjölkko" suomeksi "lypsylehmä").
Nyt taitaa olla niin, ettei Ruotsi ole asiassa erityisen hyvä, vaan Suomi on erityisen kehno. Eläintaloushan yhdistyisi mukavasti luomuviljelyyn, ja niin taitaa muualla yleensä olla. Miksei sitä Suomessa aina tapahdu, tai tapahtuu (ainakin virallisesti) vähemmän kuin muualla, sitähän olemme jo
yrittäneet analysoida.
***
PS. Noista luvuista voi laskea, että Suomi on
yleisesti innokkaampi maidontuottajamaa kuin Ruotsi. Sehän tuottaa huomattavasti pienempänä maana 2 285 miljoonaa kiloa vuodessa kun taas Ruotsi van noin 2700 miljoonaa kiloa. Ero tuossa ei kuitenkaan ole
niin valtava kuin luomumaidossa, toisin päin. Toisin päin, jos ajatellaan tuotantoa henkeä kohti, muutoin Ruotsi tietysti tuottaa tuossakin enemmän.
***
Menee sivuun otsikosta, mutta liittyy lehmiin, ja löytyi tuosta samasta Jordbruksverketin lähteestä:
Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur och grisar var relativt stabil 2017 jämfört med 2016 medan slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade något. Ungefär 15 procent av de slaktade nötkreaturen var ekologiska. Motsvarande siffra för grisar samt får och lamm var 2 respektive 21 procent.
(lihav. HJ)
Myöskin suomalaisessa naudanlihan tuotannossa luomun osuus v. 2017 oli vain 3,1%. Eli luomulihakarjan olemassaolo ei parantanut tilannetta. Muutoin samat sanat on sanottava tuostakin kuin luomumaidontuotannosta.
Kokonaan oman "messunsa" arvoinen on kysymys, kuinka Sampsa Heinosen tietojen mukaan luomuviljelijät (Suomessa ainakin?) ovat tuossa suhteessa
"kahden kerroksen väkeä". Mutta siitä keskustellaan jo tuossa linkissä.