Author Topic: Luomumaidon tuotanto ja myynti  (Read 3761 times)

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 738
  • View Profile
Luomumaidon tuotanto ja myynti
« on: 10.01.14 - klo:18:00 »
EU:n maidontuotantoa rajoittavat kansalliset kiintiöt poistuvat vuonna 2015, minkä vuoksi kilpailu kiihtyy myös tavanomaisen maidon ja luomumaidon välillä.

Tanskassa uutisoitiin äsken, että luomumaidon tuottajia siirtyy jo nyt takaisin tavanomaisen maidon tuotantoon:

Farmers giving up organic milk
http://cphpost.dk/news/farmers-giving-up-organic-milk.8263.html
Quote
Dairy company Thise can say goodbye to 15 million litres of organic milk a year after ten farmers decided to give up organic milk and switch to conventional production.

Ole Sørensen, the head of the milk committee in the organic farmers' association Økologisk Landsforening, is worried that other dairies may soon face a similar development.

He provides organic milk to national dairy co-operative Arla, which also lost nine organic suppliers in 2013.

"We fear that farmers are abandoning organic milk production," Sørensen told Jyllands-Posten newspaper.

If dairies keep losing suppliers it could have long-term consequences. It takes two years to convert to an organic farm, but just one day for a farmer to give up ecology altogether. The loss would make it impossible for the government to reach its goal of doubling organic food production by 2020, according to Jyllands-Posten.

EU abolishing milk quota

The reason behind the rapid decline of the organic dairy farms is that EU will abolish the current quota system on milk in 2015, allowing farmers to produce unlimited amounts.

As organic farms have to fulfil more demands, they will stand better chances of doubling production and increasing earnings if they switch to conventional milk production.

Regulations demand that organic farmers must put their cattle out to pasture in the summer and that a large portion of the forage has to be produced on their own fields.

Halvempaa tavanomaista ja luomumaitoa on ilmeisesti tulossa Puolasta ja Saksasta.
http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2013/08/21/maidolla-menee-hyvin-mutta-alkaako-juustosota/201311550/12
Quote
Tukirahat ovat elintärkeitä suomalaisille maatalousyrittäjille. Maitolitran tuottaminen Suomessa maksaa noin 30 senttiä enemmän kuin ilmastoltaan edullisemmassa Euroopassa. Suomalainen maitotilallinen myy maidon meijeriin reilulla 40 sentillä litralta, vaikka sen tuottamiseen on kulunut 86 senttiä litraa kohti. Erotuksesta osan korvaavat kansallinen ja EU-tuki.

Maidon EU-kiintiöt
häviävät vuonna 2015


Euroopan ja myös Suomen maitotuotemarkkinoille on tiedossa vipinää vuonna 2015, kun tuotantoa säädelleet alueelliset ja maakohtaiset kiintiöt poistetaan. Odotettavissa on, erityisesti vahvat maidontuottajamaat Hollanti, Saksa, Irlanti, Britannia ja Puola ottavat kunnon kirin tuotantomäärissään.


Kiintiöiden poiston vaikutusta on oikein tutkittukin Kielin yliopistossa ja havaittu kiintöiden poiston heikentävän luomumaidon tuotannon suhteellista kannattavuutta:
Organic or conventional? Optimal dairy farming technology under the EU milk quota system and organic subsidies
http://www.organicagcentre.ca/ResearchDatabase/res_dairy_technology_optimal.asp

Quote
Abolishment of the EU milk quota results in a considerable decline in the number of sample farms for which organic farming is the optimal technology, suggesting that, ceteris paribus, organic dairy farms may lose competitive advantage with the deregulation of the EU’s milk market regime in 2015. Organic maintenance payments more than double the number of farms with a higher earning potential in organic farming, but their effectiveness could decline when the milk quota is abolished.

***

PS Luomulakolla on valaiseva kirjoitus Tanskan tilanteesta nyt:
http://luomulakko.blogspot.fi/2014/01/tanskan-luomutuotanto-hyytyy.html
« Last Edit: 10.01.14 - klo:19:24 by Jarrumies »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 738
  • View Profile
Vs: Luomumaidon tuotanto ja myynti
« Reply #1 on: 10.02.14 - klo:21:42 »
Pro Luomu tietojen mukaan ” luomumaitotaloustuotteiden myynti lisääntyi vuonna 2013 arviolta 2-4 % (sekä arvo että volyymi)”.

http://proluomu.fi/luomumaidon-arvoketjutyoryhma-10-1-2014/

Quote
Kaupan arvion mukaan luomumaitotaloustuotteiden myynti lisääntyi vuonna 2013 arviolta 2-4 % (sekä arvo että volyymi). Aiemmat myyntiarviot ovat olleet hieman ylioptimistisia, minkä takia vuodelle 2015 arvioituja myyntipotentiaaleja on syytä osin tarkistaa. Nestemäisen maidon ja juustojen osalta arviot pitävät yhä paikkansa, mutta välipalatuotteiden menekki ei ole edennyt odotetusti.

Maitotaloustuotteiden osuus luomun kokonaismyynnistä on noin 20 %:

http://proluomu.fi/luomun-myynti-nousi-yli-200-miljoonaan-euroon/
Quote
Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Kaupan mukaan lähes viidennes luomun kokonaismyynnistä tulee nestemäisistä maitotaloustuotteista. Myös hedelmien ja vihannesten osuus luomumyynnistä on samaa luokkaa, noin 19 %. Tuoreita leipomotuotteita on luomumyynnistä lähes 10 %.

S-ryhmä, joka vastaa noin puolesta Suomen luomumyynnistä, kertoi äskettäin,  että sen luomumyynti on vuonna 2013 lisääntynyt noin 10 %. Joten jos maitotuotteissa myynti on lisääntynyt vain 2-4 %, niin muissa tuotteissa myynnin lisäyksen pitää olla yli 10 % - tai sitten luomumyynti ei olekaan kokonaisuudessaan lisääntynyt 10 prosenttia.


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24757
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomumaidon tuotanto ja myynti
« Reply #2 on: 04.02.19 - klo:07:01 »
Päivitetäänpä tämä tieto nyt tänne, pitkästä aikaa:

560 maitotilaa lopetti viime vuonna – tilamäärä sukeltaa kohti ennustettua viittä tuhatta

Quote
Maitoa tuotettiin viime vuonna 2 285 miljoonaa litraa, mikä on 0,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Luomumaidon tuotanto lisääntyi 10 prosenttia ja oli vajaa 69 miljoonaa litraa.

Luomumaidon tuotanto oli siis vahdikkkaasa kasvussa samaan aikaan kun tavanomaisen maidon tuotanto hiukan väheni.

Kuitenkin luomumaidon osuus tuon jälkeenkin oli vain 3 prosenttia.

Luomumaitotilojen tarkasta lukumäärästä ei ole antaa tietoa, mutta näin oli v. 2017:

Quote
• Vuonna 2017 Suomessa oli 974 luomukotieläintilaa. Niistä
valtaosa tuottaa naudanlihaa tai maitoa.

Tämä tieto on yhtä vanha:

Quote
• Suomen koko peltoalasta luomuviljelyssä oli 11,4 %.
• Luomualasta yli puolet on nurmentuotannossa.

***

Ekoweb ilmoitti raportissaan, että Ruotsissa oli näin:

Quote
Den ekologiska mjölkinvägningen uppgick till 413 000 ton 2017, en ökning med 12 procent jämfört med året innan, detta enligt Jordbruksverkets statistik.

Eli n. 413 miljoonaa litraa. Mikähän tuo on prosenteissa? Mutta miten sitä vertaileekin, luku on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.  Vaikka luomun osuus siellä on meihin verrattuna lähes kaksinkertainen, kuten myös väestön määrä. Mutta puolitettunakin tuo luku on n. 200 miljoonaa litraa.
« Last Edit: 05.02.19 - klo:06:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24757
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomumaidon tuotanto ja myynti
« Reply #3 on: 05.02.19 - klo:03:16 »
Jordbruksverket oli jo laskenut sen prosenteissa:

Ökad produktion av ekologisk mjölk 2017

Quote
2017 ökade invägningen av ekologisk mjölk med 45 000 ton, motsvarande 12 procent, till 414 200 ton. Det innebär att 15 procent av den totala mjölkinvägningen var ekologisk 2017. Ökningen beror på att antalet ekologiskt hållna mjölkkor har ökat. Det visar Jordbruksverkets samlade statistik över den ekologiska animalieproduktionen 2017.
(lihav. HJ)

Eli uskoa tuo nyt tosiasiana täytyy: luomumaidon tuotannossa ja prosenttiosuudessa on Ruotsin ja Suomen välillä valtava ero. Vuonna 2017 oli tuotanto Suomessa vasta 62,6 miljoonaa kiloa, ja prosenteissa 2,7% (Pro Luomu).

Tuo ero tietysti edellyttää eroa tässäkin. Ekowebin mukaan:

Quote
52 900 ekologiska mjölkkor fanns 2017. Det var en ökning med 8 procent från året innan (3 800 kor). Andelen ekologiska kor var 16 procent.

Meidän Ruokavirastomme tilaston mukaan luomulypsylehmiä oli Suomessa v. 2017 yhteensä 9 128. Muita luomulehmiä oli tuon lisäksi, mutta oletetaan nyt, että luvut ovat vertailukelpoisia (eli tilastointitapa harmonisoitu, ja "mjölkko" suomeksi "lypsylehmä").

Nyt taitaa olla niin, ettei Ruotsi ole asiassa erityisen hyvä, vaan Suomi on erityisen kehno. Eläintaloushan yhdistyisi mukavasti luomuviljelyyn, ja niin taitaa muualla yleensä olla. Miksei sitä Suomessa aina tapahdu, tai tapahtuu (ainakin virallisesti) vähemmän kuin muualla, sitähän olemme jo yrittäneet analysoida.

***

PS. Noista luvuista voi laskea, että Suomi on yleisesti innokkaampi maidontuottajamaa kuin Ruotsi. Sehän tuottaa huomattavasti pienempänä maana 2 285 miljoonaa kiloa vuodessa kun taas Ruotsi van noin 2700 miljoonaa kiloa. Ero tuossa ei kuitenkaan ole niin valtava kuin luomumaidossa, toisin päin. Toisin päin, jos ajatellaan tuotantoa henkeä kohti, muutoin Ruotsi tietysti tuottaa tuossakin enemmän.

***

Menee sivuun otsikosta, mutta liittyy lehmiin, ja löytyi tuosta samasta Jordbruksverketin lähteestä:

Quote
Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur och grisar var relativt stabil 2017 jämfört med 2016 medan slakten av ekologiskt hållna får och lamm minskade något. Ungefär 15 procent av de slaktade nötkreaturen var ekologiska. Motsvarande siffra för grisar samt får och lamm var 2 respektive 21 procent.
(lihav. HJ)

Myöskin suomalaisessa naudanlihan tuotannossa luomun osuus v. 2017 oli vain 3,1%. Eli luomulihakarjan olemassaolo ei parantanut tilannetta. Muutoin samat sanat on sanottava tuostakin kuin luomumaidontuotannosta.

Kokonaan oman "messunsa" arvoinen on kysymys, kuinka Sampsa Heinosen tietojen mukaan luomuviljelijät (Suomessa ainakin?) ovat tuossa suhteessa "kahden kerroksen väkeä". Mutta siitä keskustellaan jo tuossa linkissä.
« Last Edit: 05.02.19 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »