Jaana Kivi kirjoittaa sitten vielä itsekin asiasta Voima-lehdessä:
Arvovalintoja pelon ja journalismin välilläSiitä tämä kohta:
Jutun kirjoittamisen jälkeen selvisi, että artikkelissani oli epätarkkuuksia, joita oli syytä hioa ja oikoa. Kaikkia oikomisen syitä ei perusteltu minulle asianmukaisesti. Yksistään pelkkä oikaisujen tekeminen ei saisi johtaa sellaiseen kohteluun, mitä sain Ylessä osakseni. Artikkeliin liittyvät mahdolliset epäselvyydet olisi pitänyt hoitaa asiallisesti ja kunnioittavasti hyvää journalistista tapaa noudattaen, joka ei nyt talon sisällä toteutunut lainkaan.
Juttu aiheutti ulkopuolista painetta Monsantoa ja geenimanipulointia lobbaavien tahojen puolelta, ulkoministeriöstä ja Alexander Stubbin kansliasta. Kyse oli koko ajan kiistanalaisesta aiheesta, jossa yhteen ottivat tietoa keränneet lähteeni sekä poliittisia intressejä ajavat tahot. Ulkopuolisen paineen ja yksittäisen toimittajan ammattitaidon välillä Yle teki omat johtopäätöksensä ja arvovalintansa, ja minä sain varoituksen.
Jutun lopussa on tällainen korjaus:
Juttua korjattu 3.12.2016 kello 12.15 ja tarkennettu Kiven kirjoittaman jutun sisältäneen epätarkkuuksia, vaikkakaan ei asiavirheitä.
Mitä ihmettä sitten olivatkaan ulkoministeriö ja Stubbin kanslia tuoneet esille, kyllä me "Monsantoa ja geenimanipulointia lobbaava taho" toimme erittäin selvästi esille, millaisia
asiavirheitä artikkelissa oli, eikä yksin epätarkkuuksia. Koska lähetimme kopiot oikaisuvaatimuksistamme myös suoraan Kivelle, ainakin siltä osin hänen on turha vaittää, että "oikomisen syitä ei perusteltu minulle asianmukaisesti".
(En siis mitään noista UM:n mahdollista yhteydenotoista tiedä, mutta jos sitä hetken miettii, niin sillä voi olla syytä puuttua siihen, jos valtiollinen yleisradio puhuu täyttä roskaa meidän kanssa hyvissä diplomaattisuhteissa olevasta, demokraattisesta valtiosta? Siis Kolumbiasta. Ja vasta toissijaisesti USA:sta, josta siitäkin roskaa puhuttiin.)
Minkä "epätarkkuuden" hän tuossa myöntää? Senkö, että siemenmyynnin monopolia ei saanutkaan Monsanto, vaan "yhdysvaltalaiset monikansalliset yhtiöt"? Mutta kun jälkimmäinenkin väite oli väärä, siis asiavirhe. Vaan oikeuden myyntiin saivat siis rekisteröidyt,
sertifioituja siemeniä myyvät yhtiöt, joista valtaosa oli kotimaisia (37 firmaa) ja jotka
vastasivat 85% osuudesta siemenmyynnistä. Siis käytännössä samalla tavalla kuin on asianlaita meillä Suomessakin.
Tässä nimittäin oli ko. kohta Voima-lehdessä ensimmäisessä muodossaan, talteen ottamanamme:
"Jutussani ei missään vaiheessa ollut asiavirheitä, mutta juttu aiheutti ulkopuolista painetta Monsantoa ja geenimanipulointia lobbaavien tahojen puolelta, ulkoministeriöstä ja Alexander Stubbin kansliasta."
Koville ottaa virheiden myöntäminen. Sen sijaan hän yrittää tätä:
Yleä kiinnosti erityisesti tietää haastattelemani Suomen Akatemian tutkijatohtori Markus Krögerin mahdollisista vasemmistolaisista taustoista sekä myös minun omat kytkökseni vasemmistoon. Krögerillä ei käsittääkseni kytköksiä ollut, ja mitä väliä, jos olisikin. Se ei vähentäisi hänen tutkimustyönsä arvoa, tai arvoa legitiiminä lähteenä.
(lihav. HJ)
Hänelle annettiin useita vielä "legitiimimpiä" lähteitä, eli niitä alkuperäisiä lähteitä, joiden sisällöstä Kröger oli väittänyt jotain, mutta ne eivät Kivelle sitten kelvanneetkaan. Muutoinkin tuo maalailu on
"Argumentum ad verecundiam", jonka jo antiikin filosofit hylkäsivät asioiden perustelutapana.
Kyllä täältäpäin katsoen ainakin homma hoidettiin "asiallisesti ja kunnioittavasti hyvää journalistista tapaa noudattaen": virheet korjattiin! Senkin voi hyvin ymmärtää, että jos Kivi ei itse suostunut niitä korjaamaan, siihen tehtävään määrättiin joku muu.
PS. Myös Purokuru yritti tuota samaa asiavirheiden pehmennystä "epätarkkuuksiksi" KU:n palstalla. Vastasin hänelle
siellä.
PS2. Poimin mukaani ohimennen tuon Voiman paperilehden, läheisessä ostoskeskuksessa käydessäni. Saatavissa olleessa marraskuun numerossa tuota Kiven juttua ei vielä ollut. Ehkäpä se tulee ulos joulukuun numerossa? Nyt on vielä jännitettävänä, paitsi, että tuleeko se, myös
minkälaisena se tulee.