Author Topic: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt  (Read 2735 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #15 on: 22.05.19 - klo:06:46 »
<klips>
... oliko vertailuryhmänä mukana nk. vapaiden lehmien tiloja?

MT:n uutisessa samasta (kuin juuri edellä) asia tulee ehkä vielä selvemmäksi:

Uusi tutkimus osoittaa: Ympäristötuista vain yksi on linnuille hyödyksi – kotieläintilan luomukorvaus

Quote
Luomueläintilojen hyöty perustuu Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan nimenomaan laidunnukseen: Laitumilla kasvillisuus on monimuotoista, mikä houkuttelee lintujen ravinnokseen käyttämiä hyönteisiä. Samanlainen vaikutus on laitumille kerääntyvällä lannalla.

Niinpä siinä esitetty ohje saattoi nyt tuntua houkuttelevalta ..

Quote
"Tähän jokainen voi vaikuttaa itse päivittäisillä ostopäätöksillään ja suosimalla luomutuotteita."

... mutta oikeampi johtopäätös olisi, että esitettyjen lintutavoitteiden toteuttamiseksi EU:n ympäristötukea pitäisi suunnata laidunnukseen. Joka ei ole mitenkään kiellettyä tehoviljelyssäkään. Eri asia on sitten, onko siinä maatalouspolitiikan koko päämäärä. Vaikka Topelius vanhassa lastenlaulussaan näin meitä opettikin:

Quote
Kaunis verraton vanha sääntö on: köyhille ja linnuille myös osa suotakoon.

« Last Edit: 22.05.19 - klo:08:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #16 on: 01.07.19 - klo:04:54 »
Tämän Sciencedailyn tiedeuutisen myötä ...

Global agriculture: Impending threats to biodiversity

... tuleekin sitten kerrattua perustosiasiat. Otetaan siitä nyt vain tämä ote, yhteenveto:

Quote
A new study compares the effects of expansion vs. intensification of cropland use on global agricultural markets and biodiversity, and finds that the expansion strategy poses a particularly serious threat to biodiversity in the tropics.

Kuulostaa ehkä täällä jo itsestään selvältä ja jossain määrin tolkuttamiselta. Mutta miten useasti se vielä monelta kirjoittajalta unohtuukaan, kun tehoviljely tuodaan esille monimuotoisuuden vähenemisen syynä.

Jopa Euroopan komissio ylläpitää tällä tavalla tuota käsitystä. Sen lehdistötiedotteesta viime keväältä (6.5.2019, lihav. HJ):

Valtaosa eurooppalaisista on huolissaan biologisen monimuotoisuuden häviämisestä ja toivoo EU:lta tehokkaampia toimia luonnon suojelemiseksi

Quote
Suurimpina luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvina uhkina pidetään ilman, maaperän ja veden saastumista sekä ihmisen aiheuttamia katastrofeja ja ilmastonmuutosta. Myös tietoisuus tehoviljelyn, tehometsätalouden ja liikakalastuksen vaikutuksesta on kasvanut. Näiden erittäin keskeistä roolia biologisen monimuotoisuuden köyhtymisessä ei kuitenkaan vielä täysin tunnisteta.

Eikä auta yhtään jos otetaan sama englanniksi:

Quote
The biggest perceived threats to biodiversity are air, soil and water pollution, man-made disasters and climate change. Intensive farming, intensive forestry and over-fishing – by far the most important drivers of biodiversity loss – are increasingly but not yet fully recognized as major threats to biodiversity.

Eivät huomaa tiedotteen kirjoittajat, mitä roskaa he kirjoittavat. Miten ekstensiivinen, laajaperäinen viljely tuon sijaan luontoa hyödyttäisi? Sitä eivät ole miettineet tuon tekstin hyväksyneetkään (jotka myös luultavasti ovat määränneet tiedottajat noin kirjoittamaan - ja rinnastamaan nuo kaksi lihavoitua liikakalastukseen!).
« Last Edit: 01.07.19 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #17 on: 07.07.19 - klo:05:50 »
Otsikosta voi ehkä saada väärän kuvan ...

Pelloille tulisi kylvää niittykukkia pölyttäjille

... mutta tekstistä selviää hyvin, että tarkoitus ei ole, että ne kedon kukkaset kasvaisivat viljelykasvien seassa.

Erilaisia vaihtoehtoja esitellään, mutta minusta kaikille niille on yhteistä, että ne ovat hyvin yhdistettävissä tehoviljelyyn. Jopa niin, että ne edellyttävät tehokasta tuotantoa varsinaisilla viljelykäytössä olevilla pelloilla.
« Last Edit: 07.07.19 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #18 on: 30.10.19 - klo:07:00 »
Tämäkin siinä jo monessa triidissä täällä käsittelyssä suurehkossa luomun apologiaraportissa tietysti esitettiin:

Quote
Tutkimusten mukaan luomuviljely edistää maatalousluonnon monimuotoisuutta: luonnonmukaisesti hoidetuilla alueilla esiintyy keskimäärin 30 % enemmän erilaisia kasvi- ja eläinlajeja ja 50 % enemmän yksittäisiä kasveja kuin tavanomaisesti viljellyillä alueilla. Luomussa käytetään huomattavasti vähemmän erilaisia torjunta-aineita eikä lainkaan väkilannoitteita. Lisäksi luomupeltojen vaihteleva viljelykierto tarjoaa hyvät olosuhteet monipuoliselle eliölajistolle.

Kerrataanpa siis, mikä on tieteen viimeisin sana siinä asiassa.

Tietysti tässä ollaan siinä jo vanhassa peruskysymyksessä: missä luonnon monimuotoisuutta olisi parasta ja tehokkainta suojella, pelloilla vai jossain muualla?

Tuo yhteenvedossa esitetty väite perustuu raportissa tähän:

Quote
Samoin tutkimuksissa onhuomattu, että luonnonmukaisesti hoidetuilla alueilla esiintyy 30 % enemmän erilaisia kasvi- ja eläinlajeja ja 50 % enemmän yksittäisiä kasveja (Bengtsson ym. 2005).

Jonka viite viittaa tähän:

Bengtsson, J., Ahnström, J. ja Weibull, A.-C. (2005). The effects of organic agriculture on biodiversity and abundance: a meta-analysis. Journal of Applied Ecology, 42(2), 261–269. https://doi.org/10.1111/j.1365-2664.2005.01005.x
« Last Edit: 31.10.19 - klo:06:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #19 on: 31.10.19 - klo:07:20 »
Selasin tuota Bengtssonin ym. tutkimusta. Ja niin oli mitä epäilinkin: tulos koskee vain peltojen, ei edes tilatason monimuotoisuutta.

Tästä erostahan löysimme jo toisessa keskusteluosiossamme myöhemmin ilmestyneen tutkimuksen, kopioidaan linkki sieltä tänne:

Organic agriculture boosts biodiversity on farmlands

Sehän päätyi tulokseen (lihav. HJ):

Quote
Researchers wanted to explore whether organic farms are home to more species than their conventional neighbors. The team used uniform methods across Europe to capture data and analyze it to establish the impact of farming methods and intensity and of landscape features on biodiversity.

"Organic farming is beneficial to the richness of plant and bee species. However, observed benefits concentrate on arable fields," says TUM's Prof. Kurt-Jürgen Hülsbergen. His Chair for Organic Agriculture and Agronomy analyzed 16 Bavarian dairy farms.
[...]
If types of field boundaries such as grass verges or hedges were included in the comparison, the difference between organic and non-organic decreases. “Obviously, most species found in fields on organic farms tend to be concentrated in boundary areas on non-organic farms. There was little difference in the total number of species on the farms,” explains Max Kainz, who headed the sub-project at TUM. The occurrence of rare or threatened species did not increase on organic farms, according to Kainz.

Jos sitten ulotamme tarkastelun tilatasonkin ulkopuolelle, asia näyttää selvältä: luomuviljely ei lisää luonnon monimuotoisuutta. Niinkuin ei oikeastaan mikään viljely. Sehän ei ole sen tehtäväkään. Vaan tarkoituksena on ruokkia yhtä ainoaa lajia, luonnossa olevista miljoonista lajeista.

Meidän linjammehan on, että ihmiskunnan täytyisi "luonnon ruokapöydässä" mahdollisimman tarkkaan pysyä omalla puolellaan. Ja muistaa "pöytätavat" ja vallata tästä "pöydästä" vain mahdollisimman pieni osuus.

***

Voidaan sanoa: tältäkään osin tuo raportti ei anna aihetta lisätoimenpiteisiin. On muuten luultavaa, ettei tuosta raportista lainkaan ilmesty tieteellistä kritiikkiä, vaikka sen mainostettiin ilmestyneen tieteellisenä julkaisuna. Mutta se oli lopulta vain luomuväen harjoitus rusinoiden poimimisessa pullasta.
« Last Edit: 31.10.19 - klo:11:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12754
  • View Profile
  • Email
Vs: Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja sen syyt
« Reply #20 on: 12.11.19 - klo:04:56 »
Myös MT julkaisi tämän Luomuliiton kannanoton:.

Maataloustukijärjestelmässä huomioitava luomutuotannon positiiviset vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle

Kyllä, noin on tehtävä. Mutta perustuen sitten kokonaistarkasteluun. Tuossakin kannanotossa vedottiin jo edellä käsiteltyihin rusinat pullasta -tutkimuksiin.

Toistamalla tuota väitettä ja mielikuvaa luomuväki valitettavasti ehkä saa poliitikkojen päät kääntymään. Elleivät päät jo ole heidän kannaltaan oikeassa asennossa.  Ja tukisysteemiä, jossa luomua suositaan, saadaan jatkettua.

Mutta myös luomutuotannon negatiiviset vaikutukset asiaan on otettava tuossa huomioon. Ja muistettava, mihin osaan luontoa luomun hyvätkin vaikutukset kohdistuvat:

Quote
Luomukotieläintilojen läheisyys kasvattaa maatalousympäristön lintumääriä. Luomupelloilla kokonaislajimäärät ovat lähes kaksinkertaiset, peltojen ja pientareiden kasvilajisto on monimuotoisempaa ja kukilla vierailevia hyönteisiä 23 % enemmän kuin tavanomaisilla pelloilla.


Luomuväki tietysti kehottaa poliitikkoja ja suurta yleisöä: katsokaa (pelkästään) tänne!
« Last Edit: 12.11.19 - klo:18:55 by Heikki Jokipii »