Author Topic: Maatalouden kannattavuus  (Read 217 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12248
  • View Profile
  • Email
Maatalouden kannattavuus
« on: 15.07.18 - klo:04:37 »
Meidät kaikki kansalaiset on nyt haastettu tällaiseen nettikeskusteluun:

Osallistu verkkokeskusteluun suomalaisesta ruuasta ja sen tuottamisesta

Quote
Pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ovat kutsuneet vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Osana selvitystyötä suomalaisesta ruuasta ja ruuantuotannosta on tänään käynnistynyt verkkokeskustelu, johon kaikki suomalaiset ovat tervetulleita vastaamaan, kannustaa selvityshenkilö Reijo Karhinen

***

Tällainen menetelmä kannattavuuden parantamiseksi on täällä jo usein vilahtanut, emmekä ole sille oikein voineet hyväksyntäämme antaa:

Luomu on kalliimpaa ja houkuttelee siksi tuottajia – Pohjois-Pohjanmaalla viljellään eniten luomua

Quote
Pohjois-Pohjanmaan Luomuyhdistyksen puheenjohtaja Matti Kumpulainen tietää tarkasti tuottajien luomuinnostuksen syyn.

– Maataloudessa on kannattavuusongelma. Luomusta on tullut sekä tukien että hintansa puolesta tuottajille parempi vaihtoehto.

Myös kempeleläinen Tarmo Turunen päätti tänä keväänä vaihtaa luomuun kannattavuussyistä. Hänen mukaansa viljelijä saa luomukaurasta jopa tuplahinnan verrattuna kauraan, jossa on käytetty kasvinsuojeluaineita ja kemiallisia lannoitteita. Lisäksi luomutuki on hehtaaria kohden 140 euroa suurempi kuin tavallisen kauran.

– Tuki sulaa kyllä siihen, että luomupelloissa on enemmän työtä. Kasveja pitää suojella muilla konstein kuin kemiallisesti, Turunen sanoo.

Vaikka luomusta saa selvästi pienemmän sadon kuin perinteisin tavoin viljellystä kaurasta, Turunen näkee luomun tuottamisen silti kannattavampana. Hän uskoo, että myös puhtaan kauran viljeleminen on tulevaisuudessa järkevä valintkaa.


Järkevä, niin.  Kenen kannalta? Varsinkin kun muutoin tiedämme, että valtaosa tuosta luomukaurasta menee suhteellisen halvalla hinnalla ulkomaille?


***

Quote
”Verkkoaivoriihemme on innovatiivinen kysely, jossa vastaajalle tarjoutuu mahdollisuus ottaa kantaa esitettyihin kysymyksiin luovalla tavalla. Tervetuloa mukaan”, Karhinen sanoo.

Verkkoaivoriiheen pääsee tästä:

www.ruuantuotantokannattavaksi.fi
« Last Edit: 15.07.18 - klo:05:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12248
  • View Profile
  • Email
Vs: Maatalouden kannattavuus
« Reply #1 on: 16.08.18 - klo:07:40 »
Tällaista tietoa meille tarjotaan uutisena (MT 15.8.18, maksullinen):

Quote
Luomu kannattaa tavanomaista tuotantoa paremmin

Tulevaisuudessa luomun kannattavuuteen vaikuttaa olennaisesti tukipolitiikka sekä kuluttajakäyttäytyminen

"Suomeksi": jos luomua edelleen tuetaan massiivisesti tai vielä nykyistäkin enemmän, ja osa kuluttajista yhtä auliita  tai vielä nykyistäkin suostuvaisempia maksamaan korkeita luomuhintoja, niin kannattaahan se, ja tavanomaista paremmin edelleen.

Enpä  usko, että tuossa uutisessa sen yllättävämpää tietoa kerrotaan.
« Last Edit: 16.08.18 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12248
  • View Profile
  • Email
Vs: Maatalouden kannattavuus
« Reply #2 on: 12.06.19 - klo:05:05 »
Kyllä tätä tietoa on Suomessakin saa6avissa, jos hiukan kaivaa, mutta käsiteltäisiinkö tätä kysymystä Ruotsissa himpun verran Suomea avoimemmin:

Ekologiskt mer lönsamt än konventionellt

Quote
Det kostar lite mer för konsumenten att köpa ekologiskt, men hur mycket mer får ekobonden för sina produkter jämfört med en konventionell? Enligt en ny rapport som Jordbruksverket har beställt får ekobonden i genomsnitt 30 procent bättre betalt.

Quote
Svenska latbrukare producerar ekologiska råvaror för mellan 5 och 6 miljarder kronor. Av den summan beräknas 1,5 miljarder vara mervärdet för KRAV-certifieringen.

Men det går trögt med försäljningen av ekologiska råvaror i Sverige. Det är ett överskott på animaliska råvaror vilket har lett till att flera producenter har fått lägga ner eller gå över till konventionell produktion.

Tuollaisia aika täsmällisiä lukuja kaipaisi Suomestakin. Onko niitä jossain virallisesti esitetty?

Tällaisen rekonstruktion onnistuimme pari vuotta sitten tekemään, saatavissa olevien virallisten tietojen pohjalta.
« Last Edit: 12.06.19 - klo:05:28 by Heikki Jokipii »