Author Topic: Miksi GM on hyvä asia?  (Read 219613 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #360 on: 05.02.20 - klo:14:55 »
Eivät ole halveksittavia taloudellisetkaan hyödyt. Tässä eritellään vielä, mitä tienasi siemenfirma, mitä viljelijä ja mitä kuluttaja:

GMO herbicide-tolerant canola increased Canadian farm profits $233 million, saved consumers $26 million

Canola on suomeksi rapsi. Tai rypsi. Asiassa tuntuu olevan horjuvuutta.
« Last Edit: 05.02.20 - klo:15:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #361 on: 08.02.20 - klo:05:04 »
Ruoan laatu paranee. Kohta on saatavissa makuominaisuuksiltaan yhtä hyvää vehnää, jossa on kuitenkin enemmän kuituja, so. entista terveellisempää:

Healthier white bread could be in stores by 2025, after genes controlling wheat fiber content identified

Tämän luulisi innostavan rikkaan maailman kuluttajia. Täällä ollaan kyllä nykyisin olevinaan innostuneita täysjyvätuotteista. Mutta salaa tiedetään, vaikkei sitä sanottaisi, että niiden maussa on jotain vinksallaan. Itse toivon, kun sitä mielelläni syön, että tuo keksintö leviää pastatuotteisiin, spagettiin.

Tietysti ensimmäinen toivomukseni tuolloin olisi, että tuota vehnää saisi edes tuoda Eurooppaan.

***

Jos kuluttajilla kuitenkin yhä löytyisi epäluuloisia asenteita, voisiko niitä pehmentää tiedolla, että nykyisin käytetty vehnä jo alunperinkin oli muuntogeenistä:

Suomessa myydään muuntogeenistä leipää

Tarvittaessa vielä kompaten näillä tiedoilla:

Surprise! Your Beer And Tea Are Actually Transgenic GMOs
« Last Edit: 08.02.20 - klo:11:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #362 on: 12.02.20 - klo:13:13 »
Tällä kehitystyöllä voisi olla merkitystä Suomellekin:

GMO corn that tolerates temperature drops could help farmers protect crop yields

Quote
One potential solution is to develop crops that perform better in cold temperatures. Many people aren’t aware that corn is a tropical plant, which makes it extremely sensitive to cold weather. This trait is problematic in temperate climates where the growing season averages only 4 or 5 months — and where more than 60% of its 1.6 trillion pound annual production occurs.

A chilling-tolerant strain could broaden the latitudes in which the crop could be grown, as well as enable current farmers to increase productivity.

A group of researchers led by David Stern, president of the Boyce Thompson Institute, have taken a step closer to this goal by developing a new type of corn that recovers much more quickly after a cold snap.


Maissia on hiukan yritetty viljellä Suomessa muuta kuten siinä sanottiin, epävarmaa hommaa se on tässä ilmastossa ollut.
« Last Edit: 12.02.20 - klo:13:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #363 on: 02.03.20 - klo:06:54 »
Ruotsista ja ruotsiksi:

Genmodifierat vete ska stoppa dold hunger

Quote
Den kallas den dolda hungern – den vitamin- och mineralbrist som omkring två miljarder människor lider av.

Men genom att genmanipulera ris och vete går det att få plantorna att ta upp betydligt mer järn och zink, två livsviktiga mineraler.

– Vi kan tackla två problem med en enda gen, säger forskaren Alexander Johnson.

 Genom genteknik har andelen järn i veteplantan ökat från 38 miljondelar (ppm) till 69. På det sättet hoppas forskarna kunna hjälpa till med att bota järnbristen som många i världen lider av.

Intresset väcktes vid Mälaren, när amerikanen Alexander Johnson läste en kurs vid Uppsala universitet där en uppgift var att kartlägga alla växter i och runt sjön.


****

Mutta kyllä Suomessakin tapahtuu:

Vaikuttaako geenieditointi elintarvikekehitykseen tulevaisuudessa?

Quote
FOOD TECH PLATFORM FINLAND järjestää Turussa 7.4.2020 ruokajärjestelmän kehitysteematilaisuuden (maksuton) aiheesta: Geenieditoinnin ja GMO:iden rooli tulevaisuuden elintarvikkeissa.

***

Vinkit molempiin Annaleena Ylhäisen twiittisivulta.


« Last Edit: 02.03.20 - klo:07:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #364 on: 13.03.20 - klo:06:25 »
Kenian tiedemiehet ovat lisänneet pökköä tuohon pesään vetoamalla myös sen kautta vähentyviin torjunta-aineisiin ja niiden hintaan:

https://geneticliteracyproject.org/2019/07/25/kenyan-scientists-lobby-for-gmo-bt-cotton-approval-to-cut-pesticide-use/

Tuossa kerrotaan, että uhkaamaan on tullut puuvillayökkösen lisäksi toinenkin ötökkä, jonka bt-puuvilla osaa torjua. Tuo toinen ötökkä kuuluu suomenkielellä villakilpikirvojen heimoon.

Huimasti parantuva tuottavuus tuossakin mainitaan.

Taas tuli mieleen, miten jokaisen suomalaisen kehitys- tai luontojärjestön pitäisi kertoa, että heidän toimintansa tukemiseksi myymänsä T-paidat ovat ehdottomasti tuollaista puuvillaa!

Ja nyt kyseisen puuvillalajikkeen viljely Keniassa alkoi:

Kenya aims to have 200,000 acres of commercial GMO insect-resistant Bt cotton by 2022

Quote
After many years of waiting, Kenya has finally commenced commercial farming of Bt cotton heralding a new dawn for cotton farmers in the country. On Monday, the country planted its first Bt cotton seed on a commercial scale in a historic launch held at Alupe University, western Kenya. The country now becomes the seventh African country to commercialize the genetically modified (GM) cotton.


Tämä tiedoksi myös Suomen kehitys- tai luontojärjestöille!
« Last Edit: 13.03.20 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #365 on: 14.03.20 - klo:05:25 »
Kirjoittajan mielestä geenieditointi saattaa olla ainoa keino pelastaa nykyinen pääasiallinen banaanilajikkemme:

Can CRISPR gene editing save the Cavendish banana from extinction?

Jos tuo osoittautuu todeksi, jatkossa on odotettavissa melkoinen luomuväen pettymyksen huokaus, kun Suomen pitkäaikainen suosikkihedelmä luomuna häviää markkinoilta. Olettaen, että IFOAM pysyy linjassaan, eikä geenieditoitujakaan lajikkeita luomuksi hyväksytä.
« Last Edit: 14.03.20 - klo:05:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #366 on: 24.03.20 - klo:06:22 »
Ikivanhoja lajikkeita silloin tällöin ylistetään. Jostain syystä usein juuri luomun yhteydessä. Mutta entäpä tämä mahdollisuus:

Gene editing might help restore extinct plants used as food, medicine and perfume thousands of years ago
« Last Edit: 26.03.20 - klo:05:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #367 on: 26.03.20 - klo:05:34 »
Bt-niksin lisäksi jalostajilla on "plakkarissaan" vielä muita keinoja:

Next-generation insect-resistant crops could beat back pests farmers can’t control with chemicals
« Last Edit: 26.03.20 - klo:05:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #368 on: 27.03.20 - klo:07:53 »
Onko se siis rapsi vai ruistankio? Tuolla UK:n ratkaisulla on kyllä kilpailussa pahasti "handikappia" EU:n takia (eikä siinä välttämättä edes Brexit auta).

Nyt rapsi näyttää päässeen tuossa kilpailussa voitolle

Oil from GMO canola, high in omega-3 fatty acids, poised to hit US stores in mid-2020

Ja molempiin tarkoituksiin sitä aiotaan valmistaa ja tarjota:

Quote
The oils derived from the Omega-3 Canola will be processed into two types: Aquaterra intended for aquafeed and Nutriterra for human consumption. Both are said to be vital ingredients to provide a sustainable land-based source of omega-3 nutrients as an alternative to fish oil. This development can help alleviate the pressure on the use of wild fish stocks for oil production.

En osaa sanoa, onko ruistankion kohdalla peli vielä silti pelattu. Netistä ei löytynyt siitä projektista uusia tietoja.
« Last Edit: 11.12.20 - klo:11:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #369 on: 29.03.20 - klo:06:40 »
GLP:ssä oli kyllä äskettäin tämä uutinen:

Increased seed oil content could make CRISPR-edited Camelina a desireable choice for cooking and animal feed

Mutta jostain syystä siinä kerrotaan kehitystyöstä USA:ssa ja Kanadassa. Eikä UK:ssa (?).

Mainittu firmakin on amerikkalainen:

Yield10 Bioscience

Onko siis Rothamstedin tutkimushanke kaapattu sinne? Kyllästyivät UK:ssa odottamaan ja myivät?
« Last Edit: 29.03.20 - klo:06:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #370 on: 31.03.20 - klo:03:57 »
Geenieditoinnilla Chilessä suolaantunutta maaperää ja kuivuutta kestävät tomaatti- ja kiivilajikkeet:

CRISPR gene editing could yield drought-tolerant tomatoes and kiwis that grow in salty soil

Chilen yliopiston uutinen. Monikansallisista yhtiöistä ei tuossa puhuta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #371 on: 02.04.20 - klo:10:02 »
Kirjoittajan mielestä geenieditointi saattaa olla ainoa keino pelastaa nykyinen pääasiallinen banaanilajikkemme:

Can CRISPR gene editing save the Cavendish banana from extinction?

Jos tuo osoittautuu todeksi, jatkossa on odotettavissa melkoinen luomuväen pettymyksen huokaus, kun Suomen pitkäaikainen suosikkihedelmä luomuna häviää markkinoilta. Olettaen, että IFOAM pysyy linjassaan, eikä geenieditoitujakaan lajikkeita luomuksi hyväksytä.

Mutta Jukka Rajala raportoi tällaisesta läpimurrosta luomupuolella:

Sienitautia kestävät luomubanaanit Ranskassa markkinoille

Jos totta, niin me ja tuo lainattu artikkeli olimme pahasti väärässä. Mutta katsotaan nyt, odotellaan nyt. Jotenkin haluaisi lisätietoa.  Täältä alkuun:

https://www.cirad.fr/en/news/all-news-items/press-releases/2020/response-danger-banana-fusarium-wilt

Ja tässä Rajalan antama linkki:

https://www.foodnavigator.com/Article/2020/02/28/Saving-the-banana-New-black-Sigatoka-resistant-variety-developed
« Last Edit: 02.04.20 - klo:10:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #372 on: 19.04.20 - klo:06:42 »
Tässä on tuosta luomubanaanista itse tutkimuslaitoksen lehdistötiedote:

"Pointe d’Or”, a new 100% organic banana variety by CIRAD

Mutta oliko tuo tuon tarinan loppuluku, huipennus? Minulle tulee mieleen mm. se, että tuossahan on selvitetty vastuskykyyn vaikuttavat geenit, eikö?
« Last Edit: 19.04.20 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #373 on: 27.04.20 - klo:05:47 »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #374 on: 27.04.20 - klo:13:23 »
Rapsi vai ruistankio? Kysymystä käsitellään tässä:

Camelina vs. canola: Which GMO crop offers more sustainable source of omega-3 fish oils?

Tuo erä meni ruistankiolle. Eli kitupellavalle eli camelinalle. Se olisi hitusen parempi. Hyviä molemmat.
« Last Edit: 27.04.20 - klo:13:31 by Heikki Jokipii »