Tällainen ratkaisu on nyt kehitetty geenitekniikalla, tarkemmin sanottuna geenisaksia, geenieditointia käyttäen:
Rice plants that grow as clones from seedPlant biologists at the University of California, Davis have discovered a way to make crop plants replicate through seeds as clones. The discovery, long sought by plant breeders and geneticists, could make it easier to propagate high-yielding, disease-resistant or climate-tolerant crops and make them available to the world's farmers.
The work is published Dec. 12 in the journal Nature.
Tämä oli se ongelma ja tähän keksittiin ratkaisu:
Since the 1920s, many crops have been grown from hybrid seeds created by crossing two varieties. These hybrids can have superior qualities in areas such as yield or pest resistance. But the seeds of hybrid crops do not produce plants with the same qualities.
Eli lajikkeita yhdistävissä hybrideissä on voimaa, mutta niissä on se hankaluus, että ne täytyy aina tuottaa uudelleen. Seuraavasta sukupolvesta eli siemenistä on tämä voima kadonnut.
The ability to produce a clone, an exact replica, of a plant from its seeds would be a major breakthrough for world agriculture. Instead of purchasing expensive hybrid seeds each year, which is often beyond the means of farmers in developing countries, farmers could replant seeds from their own hybrid plants and derive the benefits of high yields year after year.
Nyt tällä uudella menetelmällä siemeniä tavallaan kloonataan. Käytännössä tuossa kasvi tuottaa suvuttomasti siemeninä kopioita itsestään, ja tuon on osoitettu jatkuvan myös myöhempiin sukupolviin.
Siinä tuli sitten ratkaistuksi se ongelma, jolla Vandana Shiva ym. ovat vuosikausia ratsastaneeet. On toinen kysymys, tuliko tuossa luotua uusi ongelma: miten nyt turvata jalostajan oikeudet?
Mutta suuresta läpimurrosta uskaltaa Sciencedaily tuossa puhua. Ja jos nyt mennään siihen ajatukseen mukaan, niin todellakin, osaa kuvitella miten se helpottaisi vaikkapa tämän parin vuoden takaisen superriisin levittämistä käyttöön:
Xinhua: "Superriisi" lyönyt maailmanennätyksiä KiinassaHybridiriisistä on saatu tänä vuonna ennätyksellinen 23 tonnin hehtaarisato, Kiinan valtion uutistoimisto kertoo. Keskimääräinen sato on 6,5 tonnia hehtaarilta.
Ja mitä se vaikuttaisi.
Tuo Sciencedailyn kuvaama läpimurto oli tehty riisissä. Mutta sen tietojen mukaan kyseessä on yleisempi mekanismi, joten asia on mahdollista toistaa myös muiden viljelykasvien kohdalla. Eipä aikaakaan, kun joku tekee tuon saman Euroopassa (ja Suomessa!) yleisemmin viljellyn lajin kohdalla.
Ja mitä sitten tapahtuu.
***
Myös GMO Pundit on pohdiskellut tuon keksinnön merkitystä blogissaan:
First Clonal Rice Seeds Are an Agricultural Dream Come True