Author Topic: Miksi GM on hyvä asia?  (Read 252224 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #615 on: 20.03.24 - klo:05:08 »
Tällä alueella tapahtuu koko ajan uutta:

CRISPR gene editing applications are expanding dramatically in agriculture. Here are the latest advances

Ja tietyin edellytyksin ja/tai pienellä viiveellä tuo kaikki voi koskettaa meitäkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #616 on: 23.03.24 - klo:13:39 »
Asiaa on edellä problematisoitu.

Mutta tällaisia mainoksia kuitenkin jatkuvasti nettiin ilmestyy:

Aduki Emile Noel Luomu kylmäpuristettu Camelinaöljy 250ml
16,10 € (Sis. toimituskulut ja käsittely)
Luomulaatuinen kylmäpuristettu camelinaöljy sisältää runsaasti Omega-3-rasvahappoihin kuuluvia alfalinoleenihappoja sekä Omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa linolihappoa...


Nyt on myönnettävä. Olen yhä ymmällä. Tarvitsemmeko oikeasti kalaa? Tarvitsemmeko siis tässä asiassa myöskään geenimuuntelua? (Asia on riippumaton siitä, missä muissa edellämainituissa asíoissa sitä tarvitsemme ja/tai se on/olisi hyvä asia.)

***

Tuo 64 euron litrahinta on toinen kysymys. Kuvittelisin, että muuntogeenisestä camelinasta saataisiin ainetta paljon halvemmlla.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #617 on: 09.04.24 - klo:04:47 »
Paperia vähemmällä energiankulutuksella:

How gene editing and AI can drive sustainable forestry and revolutionize the paper industry

Quote
They ultimately generated 174 engineered tree lines using a genetic engineering technique called CRISPR. These were grown inside a greenhouse for six months and showed improvements in desired properties compared to their wild counterparts — the most drastic cases saw a 29% decrease in lignin content and a 228% increase in cellulose-to-lignin ratio.

Though many of the edited trees grew slower, the scientists predict that CRISPR-edited wood will boost fiber production efficiency. Less lignin content also means less energetic and chemical output required to remove it, which translates to less planet-warming pollution.



This is particularly pertinent because the lignin removal process is very energetically demanding and also generates chemical waste, according to Vânia Zuin Zeidler, another scientist unaffiliated with the study.

Tomaatteja vähemmällä vedellä:

Farming uses too much water? These CRISPR gene-edited tomatoes resist drought and still bear fruit

Riisiä vähemmillä torjunta-aineilla:

Italy to launch first field test of a gene-edited crop, rice engineered to protect against disease without the use of agrochemicals

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #618 on: 11.04.24 - klo:04:33 »
Tässä mennään ehkä jo turhuuden markkinoille:

Nature’s lost scents: Perfumes made to replicate extinct plants provide an olfactory glimpse into the past

Mutta iloa se voi tuoda. Ja geenitekniikkaa tuossa kerrotaan käytettävän. Vaikkei kenestäkään naisesta voi tulla muinaisen Egyptin prinsessaa, voi sellaiselta kuitenkin tulevaisuudessa tuoksua.  ;D


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #620 on: 19.04.24 - klo:05:32 »
Kalojakin voidaan geenimuunnella:

Delicious new food in the making: Catfish with alligator genes resists fish disease problems

Ihmisille myönteisin tuloksin. Ja mkseipä kaloillekin. Uskoisin,että kalastakaan ei tunnu kivalta sairastaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #621 on: 28.04.24 - klo:10:14 »
Yllättävä etu löydetty:

Blue soybeans? Orange wheat? How a gene-edited splash of color could make robotic weeding much easier

Hyödyttäisi luomuviljelyäkin... ai, juu niin. Siis ei hyödytä sitä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #622 on: 11.05.24 - klo:04:12 »
Tässä artikkelissa tulee esille kasvinjalostuksen merkitys ja myös se haasteet ...

Sään ääri-ilmiöt haastavat kasvinjalostaja Borealin – samaan aikaan rahoitus on tiukentunut TOS-maksujen vähentyessä

... myös kansainvälinen kilpailu ja alan keskittäminen. Mutta yhdestä asiasta oli päätetty täysin vaieta:

suomalainen jalostustyö on jättänyt "paletistaan" pois geenitekniikan. Näin käsitän asian olevan. Vaikka juuri sillä on tiettävästi pystytty moneenkin artikkelissa mainittuun haasteeseen muualla vastaamaan.

Askel eteenpäin:

Timotein lajikejalostus nopeutuu useilla vuosilla – Boreal ottaa käyttöön genomivalinnan

Quote
Tavoitteena on jalostaa viljelijöiden käyttöön lajikkeita, jotka ovat satoisia, talvenkestäviä ja ruokinnalliselta laadultaan hyviä.
[..]
Genomivalintaan siirtyminen tuo uutta vauhtia erityisesti jalostusprosessin alkupäähän.

”Aiemmin lajikkeiden vanhemmat valittiin jälkeläisarvostelun perusteella ja koko prosessi kesti 6–8 vuotta. Genomisen mallin avulla voimme valita uusia timoteiyksilöitä vanhemmiksi alle vuodessa”, Manninen kertoo.

Seuraava askel voisikin jo olla geenieditointi?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #623 on: 19.05.24 - klo:06:01 »
Tieto, terveiset:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen
Kööpenhaminan yliopistossa tehtiin merkittävä löytö juurien kasvun mekanismissa. Juuristotutkimus on nyt pinnalla, sillä se auttaa ilmastonkestävien kasvien jalostuksessa.

Study finds what gets plant roots to grow strong

Quote
"Numerous methods to change the genetic characteristics of plants are available today. These can be used to get plants to develop longer roots, faster, and in doing so, become more resistant to droughts or floods. One of the methods enlists the help of bacteria that live in symbiosis with the plant and can cause the plant to change its growth pattern. Several companies in Denmark are working on this right now," explains Ph.D. student Jeppe Ansbøl who co-authored the study.

The new knowledge applies to all flowering plants and perhaps more, according to the researcher. In principle, crops like tomatoes, potatoes, rice, wheat and corn could be altered to grow more and denser roots, because we now know how plants get their roots to grow.

https://twitter.com/AYlhainen/status/1791029252156018891?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #624 on: 06.06.24 - klo:05:19 »
Kehitystyötä marjapuolella:

Seedless, thorn free blackberries? With the help of CRISPR, startup Pairwise aims to get fruit on store shelves within a few years

Tässä ko. marjasta:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Karhunvatukka

Quote
Karhunvatukka on erittäin piikkinen, ja kasvaa korkeammaksi kuin tavallinen vadelma (Rubus idaeus).[1]

Idea. Tässä toinen marja, jonka makuun pääsin lapsuuteni saarireissuilla:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tyrni

Tästä etymologiasta olin jo lapsena vakuuttunut. Niinsanoakseni sen käsitin, vaikken sitä silloin tiennnytkään:

Quote
Sana tyrni on skandinaavista alkuperää. Se on peräisin muinaisnorjan sanasta þyrnir tai muinaisruotsin sanasta thörne, jotka tarkoittavat piikikästä pensasta.[6]

Se idea: olisiko asialle tehtävissä jotakin? Ehkei siellä saaristossa, mutta sadonkorjaajaraukkoja ajatellen:

Quote
Suomen suurin tyrnin viljelyalue on Suupohja.[5]

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #625 on: 22.06.24 - klo:04:17 »
Steve Savage banaanin tilanteesta:

Are bananas at risk of extinction? Many varieties are, but gene editing offers a solution

Quote
Unfortunately, there is a disease of bananas that has the potential to devastate not only the 12 billion dollar export industry that supplies the “dessert bananas” that are enjoyed by people in more than 100 countries, but also the locally grown cooking bananas and plantains that are important for the food supply in the developing world.

There is a fungus called Fusarium that lives in soil which can kill bananas and plantains. A new strain of that pathogen known as “Fusarium Tropical Race 4” (TR-4) has emerged and in spite of extensive efforts to contain it, TR-4 is slowly spreading throughout the world. Once it contaminates the soil of a given field, that site can no longer be used to grow bananas.

This isn’t the first time that the global banana industry has been threatened by this disease. In the early 20th century what came to be called “Panama Disease” was killing off bananas and disrupting trade. In 1923 there was a hit song titled: “Yes, we have no bananas.” It was released by Frank Silver and Irving Cohn and subsequently recorded by many leading music stars. It was inspired by the way that a certain Greek fruit seller started his answer to every question with “Yes” even when the answer was “No.” It was an awkward way to say that he was unable to stock bananas – probably because of this disease.

Quote
Conclusions

The bottom line is that there is reason to be hopeful for the future of bananas and the best case is that science and reason prevail in the realm of consumer education and marketing.

Perhaps this threat to both the local and international banana industries could be the impetus to make multiple improvements and get some diversification in the segment. Bananas that are resistant to both Panama Wilt and Black Sigatoka would be highly desirable for the growers. A non-browning trait would reduce food waste during distribution and at the home level. Maybe even more biofortified bananas and plantains could be developed in combination with the disease resistance to further reduce malnutrition and blindness because of vitamin A deficiency. What if bananas could get new color and flavor options like those we have enjoyed with apples and grapes?

Hopefully it will soon be appropriate to write a new song with the chorus, “Yes, we can have bananas!”

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #626 on: 22.06.24 - klo:04:21 »
Sokeriruoko. Melkoinen tuotoksen nousu:

Supercharged sugarcane: How CRISPR gene-editing angles of leaves optimizes photosynthesis and boosts crop yields nearly 20%

Quote
Sugarcane is one of the most important crops in the world. In fact, by biomass yield, it’s the world’s largest crop, with almost 2 billion tons being produced every year. It produces 80% of the sugar the entire world uses. But there’s another reason why scientists are interested in it: biofuel.

Because the sugarcane plant is pretty big and uses water very efficiently, it’s a prime candidate to produce various bioproducts. But, notably, it is useful in producing biofuel. Currently, Sugarcane is used to produce almost 40% of global biofuels.

Asia kannattaa joka tapauksessa tehdä 20 % tehokkaammin. Jos ja kun se tehdään.

***

Tuo tulee varmaankin aikanaan tässä keskustelussamme uudestaan esille.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #627 on: 22.06.24 - klo:05:06 »
Ja Hank Campbell vielä näistä hyödyistä:

Viewpoint: GMO benefits are clear — Pest-resistant Bt cotton cuts pesticide use by 97% in Australia,

Quote
GMOs began their chain of success with human insulin, then saved the papaya from extinction in Hawaii, and have since fed billions of humans and trillions of animals without so much as a stomach-ache.

That hasn’t stopped competitors, $135 billion in the organic food industry, from funding activist groups to undermine the food supply.

The plain scientific and economic truth is that because they work, most farmers don’t retreat into the past and embrace 1960s “organic” pesticides because they don’t work. Australia is a good example. The cotton bollworm was devastating domestic cotton but legacy pesticides like organic farmers use meant killing off the entire ecosystem. Today, spiders and other critters that naturally help keep more devastating stuff away from plants are thriving in fields again; because of plants with genes from the soil-dwelling bacterium Bacillus thuringiensis that allow plants to express a protein to harness the power of nature to kill the bollworms.

Bacillus thuringiensis -bakteeria saattavat käyttää "ulkoisesti" luomuviljelijätkin. Se ei ole ihmiselle vaarallinen aine. Hyönteisten parissa tulee "oheisvahinkoja". Sen ulkoinen käyttö tietysti vaatii myös työtä. Ja nostaa sitä kautta luomupuuvillan hintaa.
« Last Edit: 22.06.24 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #628 on: 04.07.24 - klo:04:09 »
Keino vähentää ruokahävikkiä (ISAAA):

Bananas that don’t turn brown? Philippines approves CRISPR-edited fruit, fighting battle to reduce food waste

Quote
The reduced browning bananas (TRB011001 and TRB011002) were developed by Tropic Biosciences using the CRISPR-Cas9 gene editing system. These bananas have the potential to reduce food waste and CO2 emissions equivalent to removing 2 million cars from the road per year.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27513
    • View Profile
    • Email
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #629 on: 21.07.24 - klo:09:05 »
Kun meillä vielä joudutaan vähän jännittämään miten luomubroilerien käy, toisaalla on tällaisia suunnitelmia:

Uzbekistan panostaa siipikarjantuotantoon miljoonilla dollareilla – aikomuksena edistää geeniteknologiaa

Quote
Uzbekistanin hallitus helpottaa siipikarjakeskittymän perustamista maahan 100 miljoonalla dollarilla. Keskittymä lisäisi maan siipikarjantuotantoa 20 prosentilla ja vahvistaisi siten maan elintarviketurvaa.

Yksityskohtia ei tuossa kerrota, mutta tämä on tarkoitus tehdä:

Quote
Uzbekistan aikoo tehdä yhteistyötä amerikkalaisen yrityksen kanssa tuodakseen kehittyneitä geeniteknologioita maan siipikarjankasvatussektorille ja perustaakseen jalostustiloja.