Jukka Rajala on tämän lainaukseni ajatuksessa triviaalisti oikeassa:
Kestäviä lajikkeita luomuun ekologisin jalostusmenetelminKapea-alaiseen, yhtenäiseen geeniperustaan pyrkivän tavanomaisen ja GM-jalostuksen menetelmät sopivat huonosti kestävien jalostustavoitteiden saavuttamiseen.
Koska GM-tekniikkaa
ei yksinkertaisesti ole lupa käyttää luomulajikkeiden jalostuksessa. Mutta onko tavanomaisen ja GM-jalostus tuollaista?
Tällaisen viisastenkiven (lihav. HJ) hän kuitenkin katsoo löytyneen:
Evolutiivista jalostusta käytettäessä suuri määrä erilaisen geenipohjan lajikkeita ja maatiaisia risteytetään keskenään tai niiden annetaan risteytyä vapaasti. Näin muodostettuja monimuotoisia aineistoja viljellään useiden viljelijöiden pelloilla vaihtelevissa olosuhteissa vuodesta toiseen. Kun kunkin tilan seosta viljellään jatkuvasti samalla tilalla, populaatio sopeutuu paikallisiin olosuhteisiin muuntuen jatkuvasti olosuhteiden mukaan. Muuntumista ohjataan ihmisen tekemällä valinnalla haluttujen ominaisuuksien lisäämiseksi.
Evolutiivinen kasvinjalostus pyrkii yhdessä viljelijöiden kanssa jalostamaan satoisia, taudinkestäviä lajikkeita ja säilyttämään laajan geneettisen monimuotoisuuden, joka mahdollistaa kasvien sopeutumisen vaihteleviin ympäristöolosuhteisiin.
Tavanomaiset jalostajat ovat yleensä pyrkineet valitsemaan lajikkeita luomuun aloittamalla linjojen testauksen luomuolosuhteissa jalostusohjelman puolivälistä. Alusta asti luomuolosuhteissa jalostaen on kuitenkin saatu satoisampia lajikkeita luomuun kuin valitsemalla lajikkeet tavanomaisen viljelyn jalostusohjelmasta vasta jalostusohjelman jälkipuoliskolla.
Vai tehdäänkö tuossa väistämättömästä sattumanvaraisuudesta hyve? Paljonko tuossa on (lysenkolaista) taustafilosofiaa, että lajikkeet karaistuvat pelloilla?
Jos ja kun geenitekniikassa tiedämme tarkasti (sekä siirtogeenisissä menetelmissä että geenieditoinnissa), geenit, jotka tuovat mukanaan halutut ominaisuudet, onko järkevää odotella, että kaikki tapahtuisi "vapaasti" ja hiljalleen siten "kuin luonto sen tarkoitti" tms. sellaisesta syystä?
Rajala ei ota kantaa siihen, mitä sitten tehdään, jos jokin geenieditoitu variantti yhtäkkiä on luomupellolla. Ja sattuukin pärjäämään pellon evoluutiossa hyvin? No, ainahan voi sanoa, että se syntyikin siellä itsestään.