Jos tuo on onnistuminen, periaatteellisella ja tieteellisellä tasolla, ei asia ole sillä selvä. Artikkeli mainitsee jo täälläkin esillä olleen Norjan:
The fish oil alternatives come with their own challenges. Algae oil is expensive to produce, and the canola and soybean varieties used to make oils rich in Omega-3s are genetically modified. That can be a sensitive issue, for example in Norway, which is the world's biggest salmon producer and has tough restrictions on genetically modified foods.
Vaikka siis Norja on ollut periaattessa kiinnostunut "vegaanivaihtoehdosta" lohiensa ruokinnassa, muuntogeeninen ratkaisu voi sille olla vielä liikaa. Eikä siis meilläkään ole kovin pian odotettavissa niin ruokittua kalaa. Tuon keksinnön käyttöönotto USA:ssakin näyttää alkavan aikaisintaan v. 2020.
Sitä ei ehkä tarvitse odottaa niin kauan, että kauppoihin alkaa ilmestyä lappuja: "GMO-vapaata kalaa"!
Tuon keksinnön pidemmän aikavälin ja suuremman merkityksen näen ennen kaikkea kehitysmaiden sisämaan valtioiden ravitsemuksen parantamisessa: tapahtuu kalanviljelyaltaissa, ja ruokinta ei edellytä vesistöjä. Mutta sekin ilmeisesti edellyttää kehittyneiden maiden
politiikan muutosta.
PS. Ellei veganismi olisi niin usein yhteydessä luomuaatteeseen, tuon luulisi olevan hyvä uutinen vegaaneillekin. Tarpeelliset pitkäketjuiset omega 3 -rasvahapot voisi saada kasviksistakin, ja siis paljon halvemmalla kuin erilaisista levätuotteista (jotka netin tietojen mukaan ovat pahanmakuisiakin?)