Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
18.12.18 - klo:23:49 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Tehoviljelyn iso piikki  (Luettu 12282 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #45 : 27.10.18 - klo:06:33 »

Tällainen saarnamies on nyt tuotettu Suomeen (ja kirja käännetty suomeksi):

Farmageddon-kirjan kirjoittaja Philip Lymbery Suomeen

Lainaus
Lymbery on tullut tunnetuksi teoksestaan Farmageddon. Siinä hän yhdessä kirjan toisen kirjoittajan Isabella Oakeshottin kanssa maalaa kuvaa tehotuotannon aiheuttamasta katastrofaalisesta tulevaisuudesta, joka on jo käsillä. Farmageddon oli vuonna 2014 yksi Timesin Writers Books of the Year -teos. Nyt Farmageddon on julkaistu myös suomeksi alaotsikolla Halvan lihan todellinen hinta. 

Science-lehden julkaisema tutkimus kertoo, miten tehomaatalous ja nykyinen tapamme tuottaa ja kuluttaa eläintuotteita on suoraan yhteydessä maapallomme tilaan. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC varoittaa uudessa raportissaan ilmastonmuutoksen vakavista seurauksista. Raportissa todetaan, että muun muassa kulutustottumustemme pitää muuttua ja lihansyöntiä on vähennettävä. Lukuisat muut tutkimukset puoltavat näitä seikkoja. 

Farmageddon-teos näyttää meille maailman, jossa jatkuva tuotannon tehostaminen johtaa maaseudun, ympäristön ja eläinlajien kuolemaan, tautien leviämiseen ja miljardien nälänhätään. Farmageddon ei ole vain ennuste, se on jo alkanut.


Eli kaikenlaista ikävää ja uhkaavaa maailmassa on. Ja kaiken syynä on: tehomaatalous.

Suurin piirtein saman tarinan julkaisi tänään HS. Siinä sentään tasapainotettiin tarinaa antamalla MTK:n kommentoida väitteitä. (Linkkaan jutun tänne, jos se löytyy.)

Iloisesti jutussa (ja ilmeisesti kirjassakin) sotketaan asiaan niin ruokahävikki, kasvissyönti, eläinten kohtelu, ilmastonmuutos kuin viljelymenetelmätkin. Luomusuosituskin vilahtaa Hesarin jutussa.

Eikä epäjohdonmukaisuutta yritetä turhanpäiten vältellä. Jeremiadin mukaan resurssit ovat niukkenemassa ja tehomaatalouden yksi vika on se, ettei se ole kyllin tehokasta.

***

Tulihan se nettiin, myös tämä Hesarin juttu:

Tehomaatalous tuhoaa luonnon ja uhkaa aiheuttaa nälänhädän – Eläimiä puolustava menestyskirjailija kertoo, miten ongelmat ratkaistaan
« Viimeksi muokattu: 27.10.18 - klo:07:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10753Profiili Sähköposti
« Vastaus #46 : 27.10.18 - klo:08:58 »

Tämä täytyy Hesarin jutusta lainata erikseen:

Lainaus
Maatalouspolitiikan alkuperäinen tarkoitus oli hyvä: Toisen maailmansodan jälkeen 70 vuotta sitten piti saada ruokittua kasvava väestö. ”Siinä tilanteessa oli oikein pyrkiä tehostamaan ruoan tuotantoa”, Lymbery myöntää.

Tämä pyrkimys kuitenkin synnytti nykyisen tehomaatalouden, joka täytti tavoitteensa lyhyellä tähtäimellä mutta uhkaa aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia pitkällä tähtäimellä.

Näkökulma on koko ajan globaali, maapallosta puhutaan. Lymbery on siis huomannut maapallon väestön lakanneen kasvamasta noin 70 vuotta sitten? Muut eivät vain ole tuota (?) huomanneet:

Lainaus
”Tämä ei ole viljelijöiden vika, vaan politiikan päätöksentekijöiden vika. He eivät ole heränneet siihen, että maailma on muuttunut 70 vuodessa”, Lymbery sanoo.

***

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg kommentoi Lymberyn teesejä hyvin ja analyyttisesti. Ja täsmällisen tiedon pohjalta (erityisesti Suomen osalta) kun taas Lymberyn teesit itse pohjautuvat selvästi vankkaan mutu-menetelmään.

***

Jos nyt vähän haljuilee, niin luulenpa,, että hänen asiantuntemuksensa ell tuon Lymberyn perustuu lähinnä tähän:

Lainaus
Hän asuu Etelä-Englannin maaseudulla perheensä kanssa. Hänellä on 12 kanaa, ankka ja koira.

Plus tietoon  siitä, että  maataloudesta jotain raflaavaa kirjoittaessaan voi aika ajoin saada kirjojaan hyvin kaupaksi.
« Viimeksi muokattu: 27.10.18 - klo:17:18 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 2 3 [4]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!