Muut > Muut aiheet

Savolaisen ravitsemussuosituksen tarve?

<< < (2/5) > >>

Matti Pekkarinen:
TV:ssä tuli parisen viikkoa sitten ohjelma eskimoista. Edelleen on eskimoita, jotka elävät pääasiassa kalastuksella ja metsästyksellä. Ohjelmassa paistettiin saaliksi saatua hyljettä ja todettiin, että ruoka oli kuin liha-ateria ravintolassa, mutta ilman mitään kasviperäisiä aineksia. Se kuulosti tämmöisen salaatti-"allergikon" korvissa hyvältä...

Wikipedia kertoo menneiltä ajoilta: "Eskimot söivät lähes ainoastaan eläimiä. He käyttivät riistan tarkkaan hyväksi ja söivät lihan lisäksi rasvan, sisäelimet ja veren. Suurimman osan lihasta he söivät raakana, yleensä kuivattuna tai jäätyneenä; joskus he keittivät lihan. Joidenkin seutujen kuten Lounais-Alaskan eskimot söivät myös kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja, juuria ja merilevää. Eskimoilla ei esiintynyt puutostiloja, mutta he kärsivät joskus lihasta ja kalasta saamistaan loisista "

Ihminen on sopeutunut monenlaiseen, monien sukupolvien aikana. Varmaan perimäkin on erilaistunut siinä ohessa.
Herää kysymyksiä: mistä eskimot saavat/saivat C-vitamiinin? Wiki ei kerro, että olisi ollut sen puutetta, keripukkia... . Ja sekin, että onko punainen liha arveluttavaa, ja mikä tekee siitä arveluttavan?

Matti

... mutta nytpä hokasinkin ylempänä mainitun suola-maininnan. Jospa oikein kunnolla suolattuna punainen liha onkin suorastaan terveellistä! ... kai eskimotkin käyttävät suolaa?

Heikki Jokipii:

Pohjolan ravitsemus julkaistu e-kirjana


--- Quote ---17.03.2014
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten koko uudistettu painos on julkaistu e-kirjana, painettuna sekä pdf-julkaisuna. Ensimmäistä kertaa on myös mahdollistaa ostaa yksittäisiä lukuja.
--- End quote ---

Mutta jos meillä on jo kotimaiset ravintosuositukset, mihin me noita enää oikeastaan tarvitsemme?

Ai, niin, tietysti: niitä tarvitaan, jos matkustetaan Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan tai Islantiin!  ;D

Jarrumies:
Noh, missään pohjoismaassa tuo 629-sivuinen julkaisu
Nordic Nutrition Recommendations 2012
ei suosita syötäväksi luomua.
http://www.norden.org/fi/julkaisut/julkaisut/2014-002/at_download/publicationfile

Sana 'organic' merkityksessä luomu esiintyy vain parissa neutraalissa kohdassa (kuten mainittaessa, ettei seleeniä lisätä luomutuotteisiin).

Mitään erillistä Luomu-kappaletta tai lukua kirjassa ei ole (toisin kuin suomalaisissa suosituksissa.

Hyvä näin!

Eikä luomua mainita tässäkään kymmenen sivua pitkässä luvussa, joka alkaa sivulta 137-147:
Sustainable food consumption – Environmental issues

Vaikka luomuviljely ja -ruoka siinä pitäisi mainita - nimittäin ympäristön kannalta haitallisena.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten osa 1 julkaistiin syksyllä 2013. 
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ravitsemussuositukset/

Osa 1:ssä ei ollut tuota Sustainable-lukua, joka nyt on lisätty täydelliseen 627-sivuiseen kirjaan. Nyt on myös selvää, että pohjoismaisiin suosituksiin ei tule Luomu-lukua ollenkaan. Suomalaisiin kansallisiin suosituksiin tuli Kestävät-lukuun oma kappale nimeltä Luomu. Tuollaista luomu-kappaletta ei ole siis ollenkaan noissa täydellisissä pohjoismaisissa suosituksissa.

Ruotsin kansalliset suositukset on luvattu ilmestyviksi tänä vuonna 2014. Saa nähdä otetaanko niissä kantaa luomuun. Muiden pohjoismaiden kansallisten suositusten mahdollisesta ilmestymisestä en tiedä.

Heikki Jokipii:
Ruokatiedon uutisesta:


--- Quote ---Ruokakulttuuri suositusten perusta

Tänä vuonna julkaistut ruokasuositukset ohjaavat käyttämään kestävän kehityksen ja sesongin mukaisia ruokia, kuten lähellä tuotettuja satokauden kasviksia. Suomalaisia luonnonmarjoja suositellaan myös. Riisin tilalle ehdotetaan kotimaista ohraa ja perunaa.                                                                                                                      
– Nämä voidaan nähdä kannanottona suomalaisen ruuan suosimisesta, huomauttaa Lyytikäinen.

Pääsihteerin mukaan ruokakolmiossakin painottuvat vahvasti suomalaiset elintarvikkeet. Suomessa syödään ”suomalaisittain” – se on sekä kansantaloudellinen että ruokaturvakysymys. Palkokasvien tuotantoa voitaisiin lisätä kotimaassa, hän ehdottaa. Näin saataisiin ruokavalioon kasviperäistä hyvää proteiinia.
--- End quote ---

Ihanasti siinä sitten taas sekoittuvat terveyssuositukset ja suomalaiseen "ruokakulttuuriin" kätketyt protektionistiset linjaukset (plus pakollinen "kestäväkätys", "sustainababble"). Ja nämä jälkimmäiset asiat eivät ainakaan alunperin ole valtion ravitsemusneuvottelukunnan toimeksiannossa olleet.


PS. 27.11.14: Ihan itsestään tarjoutuu parodia vanhasta isänmaallisesta laulusta:

"Laps' Suomen, ällös vaihda pois sa ruokaas ihanaa"

Seuraava säe olisi jo valmiina, ei tarvitsisi muuttaakaan:

"Sill' leipä vieraan karvast' ois [...]"

Tuosta voisi kehittää. Vaikka kieltämättä sana "ravitsemussuositus" on lyriikan kannalta hiukan hankala. ;)

Heikki Jokipii:
Tässä mennään jo kuntatasolle (päätin laittaa asian jatkoksi tähän ...  :D):

Ravitsemuksella luodaan hyvinvointia – mutta mihin ravitsemuspäätökset perustuvat?


--- Quote ---"Ravitsemussuositukset lapsille, koululaisille, opiskelijoille, aikuisille, ikääntyneille ja potilaille. Hallituksen lähiruokaohjelma ja luomuohjelma. Julkisten ruokapalveluiden laatukriteerit. Ravitsemuksella hyvinvointia – opas kuntapäättäjälle. Joukkoruokailun seuranta- ja kehittämistyöryhmän toimenpidesuositus. Päättäjän opas: lähituottajat ja kunnalliset ruokapalvelut. Elintarviketurvallisuusselonteko. Euroopan komission tuotekohtainen ohje elintarvikkeiden ja ateriapalvelujen hankinnoissa. Valtioneuvoston periaatepäätös kestävästä kulutuksesta ja tuotannosta."

Yllä oleva listaus kertoo, että ruokaan ja ravitsemukseen liittyy jos jonkinmoisia asiakirjoja. Vaikka erilaisia oppaita, suosituksia ja selontekoja on monia, ei lainsäädäntö velvoita kuntien ravitsemuspäätöksiä tietynlaisiksi.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Varmasti hyvää pyrkimystä asian parantamiseen. Mutta jos siis itsessään aika vaikeaan asiaan vielä sotketaan nuo lihavoidutkin asiat - niin vaikeata on.

Tähän kun vielä tulee päälle, että sitä "Virtasen" leipomoa tms. täytyy työllisyys- ym. syistä suosia ... ja kaikkihan "Virtasen" tuntee, tosi mukava ja reilu mies ...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version