Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

<< < (5/7) > >>

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 05.06.21 - klo:09:33 ---Kun on annettu lupa sille, että ruokasuosituksiin liitetään muitakin kuin terveellisyysasioita, niin näin se nyt sitten jatkuu:

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa

Mutta luomun suhteen asiat näyttävät nyt olevan vähän valinkauhassa.

--- End quote ---

Se jatkuu edelleen. Nyt tällainen tutkimustulos:

Tutkimus: Suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisinkertaisesti liikaa punaista lihaa

Mutta oliko se noille lapsille epäterveellistä? Ei, perustelu oli ennenkaikkea tällainen (lihav. HJ):


--- Quote ---SUOMALAISET päiväkotilapset syövät yli viisinkertaisesti punaista lihaa siihen nähden, mikä olisi terveyden ja maapallon kantokyvyn kannalta sopivaa , ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa verrattiin niin kutsuttua planetaarista ruokavaliota ja suomalaisten 3–6-vuotiaiden päiväkotilasten ruokapäiväkirjoja. Suomalaislapsia on tutkimuksessa mukana yli 800.

”Planetaarinen ruokavalio on tieteellisen EAT-Lancet-komission kehittämä ruokavalio, jonka avulla pyritään takaamaan koko maailman väestölle terveellinen ruokavalio maapallon reunaehtojen puitteissa”, kerrotaan yliopiston tiedotteessa.
--- End quote ---

Ajattelutapaan tietysti kuuluu, että uskotaan lihansyönnin radikaalin vähentämisen olevan myös terveellistä. Minun on kyllä vaikea uskoa, että 7 gramman ylittäminen päivässä olisi 3-4 -vuotiaille vaarallista. Tuo kauhea ylityshän tapahtuisi jo siinä, jos lapsi syö yhden kokonaisen nakin.

Heikki Jokipii:
MT haluaa yhä kertoa meille tämän tarinan:

Maito pelasti suomalaisten kansanterveyden itsenäisyyden alkuvuosina ‒ nyt ”valkoinen kulta” etsii uutta roolia ruokatottumusten myllerryksessä


--- Quote ---Maito on ollut Suomelle tärkeä proteiinin ja kalsiumin lähde vuosikymmenten ajan. Maidonkorvikkeiden yleistyessä elintarvike etsii itselleen uutta roolia yhteiskunnassa.
--- End quote ---

Täällä on kyllä esitetty tämä epäilys:


--- Quote from: Heikki Jokipii on 09.08.14 - klo:04:29 ---[..] Suuriruhtinaskunnan aikana lähes puolet Suomesta oli valjastettu Pietarin maitohuoltoon: maitoa Karjalasta, voita vähän kauempaa, juustoa Keski-Suomesta asti. Kun kauppa 1917 jälkeen käytännössä loppui, Suomi ui maitojärvessä. Yksi tapa päästä ongelmasta oli vakuuttaa kansalle, että maito on terveellistä ja tarpeen aikuisillekin. Ja onnistuihan se: Suomi oli pitkään ylivoimaisesti innokkain maidonjuojamaa, kansainvälisesti. Olisikohan vieläkin, vaikka määrät ovat pienentyneet?
--- End quote ---

Heikki Jokipii:
Kun lupa tähän on annettu, niin näinkin se jatkuu:

Ilmastoruokaohjelma on myös vesistöruokaohjelma

Ja tätä sitten yritetään vakuuttaa (lihav. HJ):


--- Quote ---Yksi arkinen ratkaisu on helposti tehtävissä päivittäin sekä Itämeren että muiden Suomen vesistöjen hyväksi. Itämeri voidaan pelastaa syömällä Itämeren ruokavalion mukaista ruokaa. Resepti tähän on helppo: Enemmän kasviksia ja kotimaista kalaa, riisin tilalla kotimaisia viljoja ja juhlan kunniaksi nautitaan suomalaista lihaa. Salaattiin loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä. Itämeren ruokavalio on paitsi ympäristöystävällinen niin myös terveellinen.
--- End quote ---


Varmaankin Ranskan viininviljelijöiden parissa uskotaan, että jokin Ranskan vesistö voidaan pelastaa juomalla?  8)

***

Mutta mistä ikinä innostutaankaan, niin näin siinä aina tehdään:

Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä asiakkailleen 4500 kiloa silakkaa ja lahnaa

Vrt. vaikka maitoa edellisessä puheenvuorossa. Tai siihen, mitä tässä triidissä on kerrottu tapahtuneen yli 10 vuoden aikana.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Heikki Jokipii on 21.10.21 - klo:04:06 ---”Planetaarinen ruokavalio on tieteellisen EAT-Lancet-komission kehittämä ruokavalio, jonka avulla pyritään takaamaan koko maailman väestölle terveellinen ruokavalio maapallon reunaehtojen puitteissa”, kerrotaan yliopiston tiedotteessa.

Ajattelutapaan tietysti kuuluu, että uskotaan lihansyönnin radikaalin vähentämisen olevan myös terveellistä.

--- End quote ---

Sama ajattelutapa tässäkin:

Jättitutkimus selvitti: Näin kannattaa syödä, jos haluat huolehtia sekä terveydestä että ympäristöstä

Sen verran siinä lipsutaan, että myönnetään jossain tapauksissa (esim. kehitysmaat), että lihansyönnin lisääminen voi myös parantaa ravitsemustasoa.

Heikki Jokipii:
Taas mennään:

Ravitsemussuositukset ovat menossa uusiksi – 3 vitamiinia, jotka nousevat tikunnokkaan

Missään ei edelleenkään ihmetellä moniportaista systeemiä. Tällainen yksityiskohta oli keksitty kansallisen ravintosuosituksen perusteluksi:


--- Quote ---Pohjoismainen suositus koskee D-vitamiinin saantia ravinnosta. D-vitamiinivalmisteen käytöstä eri väestöryhmille annettavat suositukset ovat kansallisia.

Maiden välillä on eroja. Suomessa ja Ruotsissa D-vitamiinin saanti on väestötasolla muita maita parempia. Syy on se, että tiettyjä elintarvikkeita, kuten Suomessa nestemäisiä maitotuotteita täydennetään D-vitamiinilla. Tämä vaikuttaa myös kansalliseen suositukseen.
--- End quote ---

Tämäkin niellään edelleen sellaisenaan:


--- Quote ---Uutta vuoden 2023 suosituksissa on se, että ruokien ympäristövaikutuksia ja kestävyyttä käsitellään entistä laajemmin - kuten sitä, miten ympäristövaikutuksia voi pienentää eri ruokavalinnoilla.

– Ennustan, että kestävyyteen liittyvät asiat tulevat synnyttämään eniten keskustelua. Esimerkiksi lihan, kalan, kasvisten ja palkokasvien terveys- ja ympäristövaikutukset kiinnostavat monia. Jokaisesta ryhmästä löytyy näiden suhteen myös vaihtelua, Erkkola sanoo.

Pohjoismaiset suositukset tarjoavat suuntaviivat ihmisten ja ympäristön terveyttä edistävälle ruoankulutukselle.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Siis se taustateoria, että nuo kaksi asiaa eivät kertakaikkiaan voi olla ristiriidassa keskenään.

Juu, tottakai luin sen verran tarkkaan (muualtakin), että näillä näkymin mukaan ei sentään tulisi luomutuotteiden suosimista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version