Vaikeuksia on jo tässä:
Shapiro says it could take more than a decade for Mars or another company to breed the nitrogen-fixation trait into a commercial corn variety, if it is possible at all. Bennett says research continues at UC Davis to better understand and isolate the bacteria that fix nitrogen in the maize gel
[...]
In the meantime, as U.S. researchers continue the daunting task of attempting to transfer the nitrogen-fixing genetic trait to commercial corn varieties, the farmers of Oaxaca will keep on planting their miracle maize as they have for thousands of years.
Tuosta on luettavissa, että kyseinen ihmemaissi ei ole sadoiltaan kovin kaksinen. Siksi tuo ominaisuus halutaan siirtää hyvätuottoisiin lajikkeisiin.
Mutta minulla on vielä tämäkin pessimistinen epäilys: veisikö itse tuo typensidonnan prosessi kasvilta jotain sellaisia resursseja, jotka ovat poissa sen tuottavuudesta? Tähän voisi viitata sekin, että tuo lajike ei ole siellä Meksikossa työntänyt tieltään satoja muita lajikkeita.
Tilanteen ollessa tuon lainauksen kuvaama, lienee turha etsiä netistäkään satotasoista tarkkoja lukuja?