Päivitys. Tuoreemmassa yritysraportissa kaikki avainluvut ovat yhä "ei hyväksyttävä":
https://proff.fi/yrityksen/luomu-invest-oy/loimaa/liha-ja-riista-%E2%80%93-tukkukauppa/2398149-7I10OV***
Ruokaviraston tekstiä (usein kysyttyä):
8. Miksi en löydä kaupasta luomubroileria?
Luomubroileri on terminä hieman harhaanjohtava, sillä broileri tarkoittaa nykyistä pitkälle jalostettua, lihaksikasta ja nopeasti teuraskypsäksi kasvavaa siipikarjaa. Tavanomaisten broilereiden teurasikä on nykyisin noin 36 vuorokautta. Luomussa siipikarjan kasvatuksessa tulisi suosia hitaasti kasvavia rotuja tai linjoja. Hitaasti kasvavaksi eläinainekseksi voidaan katsoa kananpoikalinjat, joiden keskimääräinen päiväkasvu on korkeintaan 35 g. Jollei toimija käytä hitaasti kasvavia siipikarjalinjoja, on kasvatuksessa noudatettava kananpojille 81 vuorokauden vähimmäisteurasikää, joka on siis kaksinkertainen tavanomaisen broilerin kasvatusikään verrattuna. Pitkälle jalostetulle nykybroilerille kasvatusajan pidentäminen ei ongelmitta sovellu. Luomussa siipikarjarakennuksessa saa olla enintään 4800 kananpoikaa. Edellä mainittujen tuotantoehtojen johdosta luomubroilerin kasvatus maassamme on melko vähäistä ja perustuu muualta tuotuun eläinainekseen.
Ja täältä (tavanomainen tila):
Tuotantokustannuksiin voi vaikuttaa vain rajallisesti – jalasjärvisellä broileritilalla kannattavuutta haetaan keskittymällä kasvatustuloksiin ”Broilereissa jo 49 tai 45 gramman päiväkasvun ero on merkittävä kannattavuuteen, kun määrät ovat kymmenissä tuhansissa.”
Broilerintuotannon kierto on nopeaa, sillä linnut kasvavat reilussa viidessä viikossa vajaan kahden kilon teuraspainoon. Nopeassa kierrossa tulosta tulee nopeasti, mutta vastaavasti virheetkin näkyvät heti.
Luomubroileritilat ottavat siis vapaaehtoisesti tuon handikapin itselleen. Sen lisäksi, että luomurehu on kalliimpaa.
Tietysti myyntipuheessa tuosta on yritetty tehdä etu.
Sellainen "neuvottelutulos" on kaupan kanssa saatu, että S- ja K-ryhmät suostuvat myymään pieniä määriä luomubroilereita huikeaan hintaan. Pitämään ainakin niitä tarjolla. Tuotanto- ja siis myös myyntimäärät ovat yhä niin pieniä, että jonkin tietosuojasäännöksen perusteella niistä ei anneta ulos virallista tietoa.
Sellainen Ruokaviraston tieto meillä on, että luomubroilereiden määrä oli v. 2022 noin 20 000. Vertailuksi tieto tuosta yhdestä tavanomaisesta tilasta:
Kiviniemen Broiler Oy
Ensimmäiset broilerit tilalle jo vuonna 1974, jolloin rakennettiin heti 30 000 linnun kasvattamo. Toinen samanlainen tehtiin 90-luvun lopussa.
Sukupolvenvaihdos vuonna 2001. Vanhin kanala täysremonttiin vuonna 2005, vuonna 2008 uusi lämpökeskus ja kolmas kasvattamo.
Vuonna 2020 neljäs kasvattamo, joka nosti lintupaikkojen määrän aiemmasta vajaasta 90 000:sta 110 000:een.