Nyt tätä vanhaa idea yritetään uudelleenlämmittää, Kepan Maailma kylässä -festivaaleilta:
Maailma kylässä: Mistä ruokaa yhdeksälle miljardille?Riittävästi ruokaa kyllä olisi, mutta sitä ei saada kaikkien ulottuville. Eurooppa ja Yhdysvallat tuottavat väestöönsä nähden ylimääräistä. Ruokaturvattomuudessa onkin kysymys pitkälti resurssien epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta, johon on Taivalmaan mukaan poliittisia ratkaisuja.
Jos siis täällä kehittyneessä maailmassa tuotetaan riittävästi ja jopa ylimääräistä ruokaa, on se jotenkin epäoikeudenmukaista? Entä jos ei tuotettaisi, toteutuisiko oikeudenmukaisuus silloin?
Mikä tuossa on "resurssi"? Luultavasti siinä ajatellaan, niinkuin ensimmäinen lause ilmoittaa, itse tuotettua ruokaa. Ei esim. tuotantopanoksia, tietotaitoa tms.
Eli jos usalainen viljelijä vetää 10 tonnin maissisatoja, ja hänen kollegansa Afrikassa hädin tuskin tonnin, on se jo itsessään "epistä"?
Jonkinlaista tasajaon filosofiaa on taustalla ajatuksessa, että tulevaisuudessa meidän kaikkien pitää tyytyä leväravintoon ja hyönteisiin (lausumaton ajatus: koska maailma/luonto/ilmasto ei kestäisi meidän pihvejämme kaikille).
Hyönteiset, ja siis jonkinlainen ruoan "kristillinen" tasajako nähdään siis
realistisina mahdollisuuksina - mutta ei sitten
geenimuuntelua, siihen vain asenne: ei, "en usko",
se on utopiaa. Armollisesti Taivalmaa kyllä myöntää geenitekniikan mahdollisuudet banaanin kohdalla, mutta ei sitten enää tässä ...
"Maatalous - jos lasketaan mukaan kaikki metsien raivaaminen - on yksi suurimmista kasvihuonepäästöjen aiheuttajista. Myös viljelymenetelmiä on muutettava, jotta ne kestävät kuumuutta paremmin."
... vaikka uutisia kuivuudenkestävistä GM-lajikkeista on netti tulvillaan, ja USA:ssa sellainen lajike
on jo tuotannossa. Nykyisenkaltainen maatalous ei ole kestävää, Taivalmaa muistuttaa. Tästä esimerkkinä pidetään mehiläisten katoamista, joka saattaa viedä suomalaisilta kesään erottamattomasti kuuluvat mansikat.
Sinänsä - jos ohitetaan tässä mehiläiset, josta
toisaalla - niin eikö "nykyisenkaltainen maatalous" juuri siinä ole
osoittanut "kestävyytensä", että
vuosikymmeniä on jo voitu
spekuloida tuolla mahdollisuudella, että tasan jaettuna ruoka riittäisi kaikille! Ja hehtaarisadot kasvavat
edelleen ... Mutta ei: samat vuosikymmenet on väitetty, että "nykyisenkaltainen maatalous" olisi epäonnistunut, ks. vaikka
täältä tai
täältä.