Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 52970 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #195 on: 27.08.20 - klo:06:30 »
Minulla on jo jonkun aikaa ollut huono omatunto siitä, etten tämän tietyn kritiikin ohella ole antanut tunnustusta tälle uutistoimisto IPS:lle. Sillä se ansaitsee myös kehuja! Pyrkimys kertoa kehitysmaiden tapahtumista, tavoitteista ja saavutuksista muutoinkin kuin (ikävien) kohu-uutisten kautta on mitä kiitettävin. Näin kertoo IPS itse linjastaan ja nyt 50-vuotisesta historiastaan:

IPS  at 50, Leads That Don’t Bleed

Oikeastaan on muuten näin: luomu-uutisillaan IPS on tavallaan jopa poikennut peruslinjastaan, ja sortunut esittelemään (länsimaista) lukijaa (jostain syystä) kiinnostavaa kuriositeettia ... (jolla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä maailman talouden kokonaisuudessa)PS. 4.9.14 klo 14: tässä sama uutinen suomeksi:

50 vuotta vastavirtaan uutisvuossa

Kuten sanottu: kunnioittaen.

Tuolta pohjalta tuomme nyt esiin tämänkin uutisen:

Kehityskysymyksiä käsittelevää journalismia tarvitaan yhä, uskoo IPS-uutistoimistoa yli 30 vuotta luotsannut Milla Sundström – ”Ihmisten toiveet ja tarpeet ovat samanlaisia joka paikassa”

Quote
Suomen IPS on poikkeuksellinen uutistoimisto: se tarjoaa suomalaismedioille kehitysmaiden toimittajien artikkeleita kehitysmaiden arjesta. Nyt median ahdinko ja klikkijournalismin nousu uhkaavat sen tulevaisuutta. Toimittaja Milla Sundström kokosi uutistoimiston historiikin.


Tuossa mainittu historiikki voi olla mielenkiintoinen: ehkä siitä löytyy joku selitys tähän meitä hiertäneeseen kysymykseenkin. Se on ladattavissa pdf:nä tuosta linkistä.
« Last Edit: 27.08.20 - klo:09:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #196 on: 28.10.20 - klo:05:15 »
Tällainen on nyt tulossa suomeksi:

Luomuviljely vähentää maanviljelijöiden köyhyyttä Intiassa

Quote
Rooma 26.10.20 (IPS) Intian osavaltiossa Andhra Pradeshissa on vuodesta 2016 lähtien toteutettu Nollabudjetin luomuviljelyohjelmaa, joka osoittaa, että agroekologiaa voidaan soveltaa …

Englanniksi:

Can Agroecology Feed the World?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #197 on: 31.10.20 - klo:08:07 »
Tuo artikkeli ilmestyi KU:ssa tällaisena hyvin typistettynä mainospläjäyksenä:

Luomuviljely vähentää maanviljelijöiden köyhyyttä Intiassa

Se on liian niukka edes kritisoitavaksi, joten nuo väitteet täytynee käydä läpi englanninkielisen version pohjalta. Hupaisaa tuossa on, että "agroecology" on suosiolla suomennettu luomuksi!
« Last Edit: 31.10.20 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #198 on: 01.11.20 - klo:07:46 »
Tuon artikkelin todistelutyyli selviää oikeastaan täysin tästä englanninkielisen version alusta:

Quote
ROME, Oct 23 2020 (IPS) – Producing food and ensuring nutrition security, protecting the environment and restoring biodiversity, building sustainable and fair food systems: That’s the promise of agroecology.

It is a dream? Or an economically feasible model that can feed a growing world population, expected to increase by 2 billion persons in the next 30 years, reaching 9.7 billion in 2050?

“Some people have been saying: Maybe it is more sustainable or it’s more resilient, but it’s not as productive and not as economically viable. This has been [shown] to be untrue, even in Europe,” Emile Frison, member of the International Panel of Experts on Sustainable Food Systems, told Degrees of Latitude.

“There are many examples throughout the world now, either at individual farms or at [the] community level or even at [the] regional level, where agroecological practices have been implemented and are showing their potential from … different points of view, including the economic point of view,” he said.


Eli väitetään jonkun sanoneen, ettei luomuviljely taloudellisesti kannattaisi. Sitten artikkelissa esitetään joukko esimerkkejä, että kannattaahan se.

Ja sen pohjalta katsotaan osoitetun, että kyllähän sillä voidaan maailma ruokkia.

Mitään kunnollisia vertailuja konventionaalisen viljelyn tuottoihin ei siis tehdä. Suomenkielisestä versiosta:

Quote
Nollabudjetin viljely lopettaa velkaantumisen, sillä tuotantokustannukset romahtavat. Ohjelmassa mukana olevien luomutilojen tuotanto on kasvanut 20 prosenttia, mutta taloudelliset tuotot 50 prosenttia. Lisäksi tuotannon laatu, viljelijäperheiden ruokaturva ja terveys ovat parantuneet.


Luomuviljelyä verrataan siis itseensä, ennen ja jälkeen? Mitään konkreettisia lukuja kuten hehtaarisatoja ei vahingossakaan mainita. Tätä ei suomenkielisessä versiossa kerrota (lihav. HJ):

Quote
The agroecological farms also economically performed 50 percent better because of the lower costs of production and the capacity to sell at higher prices on the market, due to consumers’ recognition of the better quality of the products.
« Last Edit: 01.11.20 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #199 on: 15.11.20 - klo:08:09 »
Minulla on jo jonkun aikaa ollut huono omatunto siitä, etten tämän tietyn kritiikin ohella ole antanut tunnustusta tälle uutistoimisto IPS:lle. Sillä se ansaitsee myös kehuja! Pyrkimys kertoa kehitysmaiden tapahtumista, tavoitteista ja saavutuksista muutoinkin kuin (ikävien) kohu-uutisten kautta on mitä kiitettävin.

Viime aikoina kuitenkin IPS on minusta antanut periksi. Varsinkin suomeksi ilmestyneet uutiset ovat yhä useammin olleet "kurjuuspornoa", ikäviä kohu-uutisia. Nyt välittömänä syynä siihen on voinut olla koronaepidemia.
« Last Edit: 15.11.20 - klo:08:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15957
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #200 on: 03.03.21 - klo:07:09 »
Hiukan tai oikeastaan aika selvää luomuhapatusta on tässäkin uutisessa:

Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon

Tätä pidetään hienona:

Quote
Tuholaistorjuntapakettia Itä-Afrikassa hyödyntäneet viljelijät ovat käyttäneet 46 prosenttia aiempaa vähemmän synteettisiä hyönteismyrkkyjä ja vähentäneet samalla hävikin puoleen. Paketin vastaanottaneet ovat ansainneet 22 prosenttia enemmän kuin synteettisiä myrkkyjä käyttäneet.


Ja miksi pidetään:

Quote
Luonnonmukainen tuholaistorjunta myös mahdollistaa esimerkiksi EU-markkinoiden edellyttämän laadun. EU vaatii hedelmien tuojilta todistuksen, ettei niissä ole tuholaisia tai myrkkyjäämiä.

Ei aseteta kysymystä, minkälaisia määriä noita jäämiä olisi, ja mikä riski niistä määristä syntyisi. Voi myös kysyä, ovatko nuo viljelijät sen vuoksi ansainneet enemmän, että ovat onnistuneet myymään mangonsa luomuna ja sen myötä kalliimpaan hintaan eurooppalaisille. Tosin tuossa tulee ilmi, että jossain määrin synteettisiä "myrkkyjä" on yhä käytetty (?).

PS. Tämä ei suinkaan ole lähtökohtaisesti ympäristölle vaaratonta:

Quote
Icipen tutkijat ovat kehittäneet tuholaistorjuntapaketin, jossa yhdistellään erilaisia ympäristöystävällisiä keinoja myrkkyjen sijaan. Jo vuonna 2006 Havaijilta tuotiin kärpäsen loisia, joita on sittemmin levitetty Malawiin, Sambiaan, Mosambikiin ja Zimbabween.
(lihav. HJ)

On esimerkkejä siitä, että muualta tuodut tuollaiset hyönteiset ovat aiheuttaneet katastrofeja, kun ne eivät ole tyytyneetkään käymään vain niiden hyönteisten kimppuun, joita varten ne on tuotu.
« Last Edit: 03.03.21 - klo:09:28 by Heikki Jokipii »