Tulihan se, nyt se on täällä, maailma.netin sivustolla:
Tehomaatalous kuristaa perheviljelmiä ArgentiinassaSitä on sen verran muutettu, toimitettu, että sitä lienee tarpeen kommentoida, vaikka tuo englanninkielinen versio jo läpikäytiin.
Hyvin tyypillistä luomutekstiä on jo heti tämä ...
Muuntogeeniseen viljelyyn on yhdistynyt raskas lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö. Se lisääntyi 850 prosenttia vuodesta 2003 vuoteen 2012, jolta viimeisin tilasto on saatavilla.
Kemikaaleihin turvautuvat myös monet pienviljelijät esimerkiksi Buenos Airesin ympäristön hedelmätarhoilla.
... koska vain luomunäkökulmasta nuo kaksi asiaa voidaan laskea yhteen. Koska ne ovat molemmat luomussa kiellettyjä. Lannoitteiden käyttö sinänsä heijastanee vain viljelyn lisääntymistä. Muuntogeenisyys itsessään tuskin siihen vaikuttaa.*) Kuten luultavasti ei myöskään torjunta-aineiden kokonaismäärään, vaikka voikin vaikuttaa siihen, mitä aineita käytetään: esim. glyfosaatin käyttömäärät ovat tietysti suorakylvön myötä varmastikin kasvaneet. Mutta mistään katastrofistahan ei siinä ole kyse.
Eikä siinäkään, jos pienviljelijät turvautuvat "kemikaaleihin"!
Tätä hämäystä käyttää suomalainenkin versio. Se kertoo ...
Perheviljelmillä on kuitenkin edelleen tärkeä rooli ruuantuotannossa. Vuoden 2002 laskennan mukaan perhetiloja oli 250 000. Ne tuottivat 40 prosenttia Argentiinassa syödyistä vihanneksista ja työllistivät viisi miljoonaa henkeä eli yli kymmenesosan väestöstä.
... ja siirtyy sitten haastattelemaan yhtä luomuviljelijäpariskuntaa. Antaen siten
vaikutelman, että nämä perheviljelijät laajemminkin käyttäisivät luomumenetelmiä. Vaikka siis tosiasiassa noista noin 250 000 viljelijöistä luomuviljelijöitä oli noin 1150 (v. 2016). Tuon luvun esille tuominen olisi helposti antanut oikean kuvan. Miksi sitä ei kerrottu?
Siksi sitä ei kerrottu?
Myös se häivytetään, miten mainitut "sosiaaliset" markkinat pääkaupunkiseudulla on tarkoitettu pääkaupungin varakkaille kuluttajille, ei suinkaan köyhälle kansalle. Kuten sekin fakta, että aivan leijonanosa Argentiinan luomuviljelystä tähtää vientiin.
Suomenkielisessä tekstissä oli sitten päätetty jättää
kokonaan pois se yksi lause luomuviljelyn huonommasta tuottavuudesta, joka englanninkielisessä versiossa sentään vielä oli.
Harhaanjohtava on johtopäätöskin:
Joulukuussa 2015 valtaan tullut presidentti Mauricio Macrin keskusta-oikestolainen hallitus suosii tehomaataloutta ja leikkaa perheviljelmien tukia, YK:n oikeus ruokaan -erikoisraportoija Hilal Elver havaitsi syyskuisella vierailullaan.
Hän kehotti hallitusta etsimään tasapainoa teho- ja perheviljelyn välille, ”koska se on ainoa keino turvata kestävä ja oikeudenmukainen ratkaisu Argentiinan asukkaille.”
Oikeudenmukainen ratkaisu maan asukkaille tuskin on se, että ruoka alkaa maksaa moninkertaisesti. Ei, vaikka niin tapahtuisi tasapuolisesti kaikkien osalta. Perheviljelijät eivät ole tehoviljelyn vaihtoehto, kyse on eri asiasta (joka tuli jo oikeastaan esille siinä, miten "monet" pienviljelijätkin käyttävät "kemikaaleja". Monet eli itse asiassa yli 99% heistä!). Vihjattiinko tuossa, että Argentiinassakin pitäisi ryhtyä maksamaan
luomutukia? Muutoin tehomaatalous (kilpailullaan) "kuristaa", vaikkei kaikkia perheviljelmiä, niin luomutiloja? Jos näitä viljelijöitä autetaan tuottamaan luomua rikkaille ja USA:n ja Euroopan markkinoille, sekö olisi vasemmistolaisuutta? Tai muuten hyväksyttävämpää?
Tämän Hilal Elverin
olemme jo huomanneet, emmekä ilahtuneet näkemästämme. Tuo erityisraportoijan rooli on taidettu rakentaa sitten, että hän on YK:n "virallinen luomupelle", vaikka YK:n (FAO:n) yleinen linja on toinen.
__________
*) paitsi sitten, jos otetaan käyttöön
tämä keksintö. Mutta silloin vaikutus on
päinvastainen kuin tuo IPS-artikkeli maalaili.