Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 112997 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #135 on: 09.04.17 - klo:05:49 »
Tässä IPS:n uutisessa ei sitten ole sanaakaan luomusta:

Maanviljelyksestä odotetaan Argentiinan talouden pelastajaa

Ei etsimälläkään, ei suurennuslasillakaan. Eikä geenimuuntelustakaan puhuta mitään pahaa. IPS osaa yllättää.

Nyt myös Kansan Uutisten lukijat saivat tietää saman tästä tehoviljelyn voittokulusta maassa:

MAATALOUS ELPYY ARGENTIINASSA

Jopa tämän, ihan neutraalina ja jopa myönteisenä tietona (lihav. HJ):

Quote
Argentiinan tärkeimmät viljelykasvit ovat perinteisesti olleet maissi ja vehnä. Soija ajoi niiden ohi, kun geenimuunneltujen siementen käyttö sallittiin vuonna 1996. Nyt soijalla on yli puolet peltoalasta.

Kuvittelen, että lehden ahkera lukija, jolla ei ole enempää taustatietoja, olisi nyt vähän ymmällään. Juurihan hän sai samasta lehdestä lukea, miten luomuviljely siellä kasvaa ja menestyy (ks. edellä 05.01.17).
« Last Edit: 09.04.17 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #136 on: 30.04.17 - klo:04:44 »
IPS:llä on lisäksi tällaista "neulanpistopolitiikkaa", kuten tässä uutisessa:

Intiaanikylä alkoi kukoistaa Hondurasissa

Tuo kylä alkoi kukoistaa varmasti sitä kautta, että yleisesti parannettiin asukkaiden taitoja ja tietoja maataloudessa. Mutta yhdessä lauseessa sitten pitää kuitenkin viitata luomuun:

Quote
Pueblo Nuevossa tolupanien elo on kohentunut paremman viljelytekniikan ja ruokavalion monipuolistumisen ansiosta. He ovat lopettaneet peltojen kulottamisen ja siirtyneet orgaanisiin lannoitteisiin, mikä on parantanut maissi- ja papusatoa.

"Orgaaniset" eli luomulannoitteet on ihan varmasti ollut syytä ensin käyttää, mutta ...

Sama "neulanpistopolitiikka" on käytössä tässäkin uutisessa:

Climate-Smart Agriculture – From Tanzania to Vietnam

Quote
These have included the use of improved seed varieties of cassava, maize, sorghum and cotton, which are tolerant to droughts and water scarcity, and the use of organic fertilizers such as manure to increase soil fertility. As a result, the productivity in the areas practicing conservation agriculture has increased by about four times compared to the traditionally cultivated areas.
(lihav. HJ)

Tuo tuottavuuden kasvu olisi yhtä lailla tapahtunut keinolannoitteillakin. Eikä luomulannoitteiden käyttö ole mitenkään CA-viljelyä määrittävä piirre. Saman tietysti luomulannoitteista sanoen kuin edelläkin.

Eikä tällainen ylimääräinen tienestimahdollisuus oikeastaan kuulu edes otsikossa annettuun aiheeseen (lihav. HJ):

Quote
For example, the ecological shrimp-mangrove forests in the country’s coastal provinces provide sustainable livelihoods for vulnerable coastal communities while protecting natural resources.

“Furthermore, organic farming products can fetch premium prices due to the high food safety standards employed in their production. With more than 180 000 hectares of the shrimp-mangrove forests having been cultivated to date, farmers are receiving a stable income of 1 600 dollars per hectare per year. Meanwhile, the coastal protection value is estimated at about 800 dollars per hectare per year.

« Last Edit: 30.04.17 - klo:05:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #137 on: 23.05.17 - klo:11:48 »
Tämä artikkeli sitten taas edustaa kyllä IPS:n luomulinjaa tai -siipeä:

Myrkyn kylvö kuriin Sri Lankan teetiloilla

Vaikkei siinä luomua mainita ihan nimeltä, niin Ideat ovat kyllä luomuajattelusta.

Quote
Pitkään kukoistanut teentuotanto on ajautunut vaikeuksiin, joiden tärkein syy on vakava maan heikkeneminen. Aavikoitumista torjuva YK-järjestö UNCCD arvioi sen johtuvan torjunta-aineiden liikakäytöstä.

Kun vesilähteiden ja ympäröivän luonnon monimuotoisuuden suojelu on laiminlyöty, eroosio ja maan happamoituminen ovat heikentäneet sen hedelmällisyyttä.

Mistä nämä ideat on lisäksi saatu:

Quote
Kumarin virasto ja YK:n ympäristöohjelma Unep opastavat viljelijöitä vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja siirtymään kestäviin menetelmiin maan pelastamiseksi.
(lihav. HJ)

Huomatkaa, ettei siis suinkaan FAO:lta.

Lannoitukseen ei kyllä suhtauduta avoimen vihamielisesti, mutta englanninkielisessä versiossa sitten kerrotaan, minkälaista lannoitusta suositellaan. Erään viljelijän menestyksen takana oli se, kuinka hän (lihav. HJ):

Quote
He also learned to use organic manure, protect the water sources like natural springs within the plantation, as well the shedy trees, so birds and other animals can also survive.
« Last Edit: 23.05.17 - klo:12:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #138 on: 23.07.17 - klo:06:56 »
Tässä IPS-uutisessa ei mainita luomua:

JAMAIKAN METSÄT HALUTAAN SÄÄSTÄÄ

Mutta nyt kysymmekin: miksi ei mainita? Toki nämä alkeelliset viljely- ym. metodit syövät luontoa vielä luomuviljelyäkin enemmän ...

Quote
– Metsiä hävitetään usein maatalouden tieltä. Esimerkiksi kaskenpoltossa tulta käytetään maan puhdistamiseen kasvillisuudesta ja sen jälkeen se otetaan viljelykäyttöön.

Toisinaan puuta poltetaan hiileksi, jota käytetään polttoaineena esimerkiksi ruuanlaitossa. [...]


... mutta syö se luomuviljelykin. Mutta toisaalta toisaalta tiedämme, ettei Jamaikalla siihen kyllä suuremmin olla innostuneitakaan. Kun noista alkeellisista menetelmistä luovutaan, siirrytään yleensä suoraan tehoviljelyyn. Toki jotain luomutoimeliaisuutta on, mutta ei läheskään naapurimaan Kuuban tapaan.
« Last Edit: 23.07.17 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #139 on: 02.08.17 - klo:01:39 »
IPS ja Suomen IPS erikseen haluavat meille kertoa, että tällaista toimeliaisuutta on Meksikossa:

Pienviljelijät ja kuluttajat kohtaavat Meksikossa

Quote
Ruuan suoramyynnillä on saatu hyviä tuloksia Meksikossa. Victor Rodríguez on tyytyväinen valintaan ryhtyä luomuviljelijäksi ja luoda suoria toimitusväyliä sen sijaan, että myisi satonsa välittäjille pilkkahintaan.

Mutta miten merkittävä asia tuo siellä todella on? Meksiko on suuri maa, 120 miljoonaa asukasta, eikä ihan rutiköyhäkään,  tulot n. 15 000 dollaria per capita.

Tällaista tietoa löytyi luomumyynnin volyymista siellä, vähän ristiriitaista tosin:

http://www.globalorganictrade.com/country/mexico

Pienemmän arvion mukaan luomumyynti olisi siellä samalla noin tasolla kuin Suomessa, 234 milj. dollaria, mutta siis henkeä kohti 2 dollaria vuodessa. Suuremman arvion mukaan se olisi noin kaksinkertainen, eli non 4 dollaria vuodessa:

Quote
OTA estimates total organic market consumer sales of Mexico at about $460 million USD per year.

Mutta joka tapauksessa puhumme marginaali-ilmiöstä, josta IPS-artikkeli epätoivoisesti yrittää antaa toisenlaista vaikutelmaa.

PS. Tuo ristiriita selvisi: pienempi luku tarkoittaa pakattua luomuruokaa. Toisesta paikasta selvisi, että keskimääräisen meksikolaisen ruokamenot ovat noin 1830 dollaria vuodessa. Eli luomukulutus siihenkin suhteutettuna minimaalista, osuus siis vain promilleja. Luomuviljelyä maassa on jonkinverran, noin 1% peltoalasta, mutta se tähtää vientiin, ilmeisesti pääosin USA:han (kahvia ja eksoottisia hedelmiä).

Kyllä se asian pienimuotoisuus selviää itse artikkelistakin, kun osaa tätä oikein lukea:

Quote
Victor Rodríguezin mukaan nykyistä suurempien kuluttajajoukkojen tavoittaminen ilman välittäjiä vaatisi enemmän tukea. ”Tällaiset projektit ovat tarpeellisia, niiden avulla puolustamme maataloutta ja suojelemme yhteisöjämme ja ympäristöä.”

Tulevaisuudessa Del Campo Ololique aikoo ostaa aurinkokuivaimen ja neljä hehtaaria lisää maata, rekisteröidä brändinsä ja suunnitella pakkaukset valmisteilleen.

Tuon maailmoja syleilevän kielenkäytön läpi: samantapaisia ovat jutut, kuin helsinkiläisillä kaupunkiviljelijöillä, jotka katsovat viljelysäkkeineen tekevänsä vallankumousta Suomen maataloudessa. Tämäkin idea on kansainvälinen:

Quote
”Kun viljelijät tuntevat kuluttajat, he osaavat vastata kysyntään ja heidän tuotteensa käyvät kaupaksi aiempaa paremmin. Kuluttajat puolestaan tietävät, keitä tuottajat ovat ja voivat nähdä, miten nämä kasvattavat heidän ruokansa”, García selittää.

Kyyninen "suomennos": tuossa asetelmassa pystyy saamaan tuotteistaan luomuhinnan. Sekin selvisi "surffauksessa", että kyllä luomu sielläkin on reippaasti kalliimpaa.
« Last Edit: 02.08.17 - klo:04:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #140 on: 08.08.17 - klo:05:43 »

Tuo sama artikkeli ilmestyi myös KU:ssa

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3759056-suoramyynnin-suosio-kasvaa-meksikossa

Sinne lähetin kommentin ja kysymyksen:

Luomuruoka on Meksikossa vielä harvinaisempaa kuin Suomessa ja vielä elitistisempää.Sen osuus on promilleja ja henkeä kohti sitä myydään siellä noin 4 dollarilla tai eurolla.

Miksi IPS ja KU haluavat antaa kuvan, että tällainen puuhastelu olisi siellä jotenkin tärkeää? Ja jopa merkitsisi muka jotain koko maatalouden kehittämisessä tai puolustamisessa?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #141 on: 17.08.17 - klo:14:18 »
Tämä toimittaja Ivet González on kyllä tässä asiassa aika mahdoton tapaus. Kun hän tässä uutisessa kertoo ...

Conservation Agriculture Sprouts in Cuban Fields

... että suorakylvö, CA-viljely leviää Kuubassa, hän kuvaa tai antaa haastateltavan kuvata sitä, ikäänkuin se olisi luomuviljelyn alalaji (lihav. HJ):

Quote
But as you drive in, you see that the traditional furrows are not there, and that freshly cut grass covers the soil.

“For more than five years we’ve been practicing conservation agriculture (CA),” Onay Martínez, who works 22 hectares of state-owned land, told IPS.

He was referring to a specific kind of agroecology which, besides not using chemicals, diversifies species on farms and preserves the soil using plant coverage and no plowing.

Nyt suorakylvö on kyllä siinä suhteessa neutraali, että se toimii sekä kiertolannoitteilla (lannalla, kompostilla ym.) että keinolannoitteilla.

Mutta se ei käytännössä toimi ilman torjunta-aineita. Luomussa se ei toimi. Luomussa rikkakasvit on torjuttava mekaanisesti, on mm. kynnettävä. Tuo viljelijä käyttää takuulla "kemikaaleja". Tai sitten hän ei harjoita CA-viljelyä.

Olemme kertoneet tässä asiassa esitettyistä ristiriitaisista väitteistä (ja turhista toiveista) keskustelussamme ...

Suorakylvö tulee!

... jossa kuitenkin päädytään juuri tuohon lihavoituun tulokseen. Osa luomuväestäkin (ehkä kokemuksensa pohjalta?) päätyy samaan (ja väittää sitten, että luomu on parempi!).


Jos tuo uutinen tulee suomeksi, niin pakotan IPS:n ym. kyllä perusteelliseen oikaisuun!
« Last Edit: 18.08.17 - klo:17:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #142 on: 22.08.17 - klo:08:22 »
Tämä juttu on hyvin toteava ...

Soy Changes Map of Brazil, Set to Become World’s Leading Producer

... eikä siinä nyt ole erityistä puoltoa luomuaatteen suuntaan. Suorakylvö ja myös lannoitus mainitaan myönteisessä hengessä.

Quote
Adequate seeds and the use of lime, fertilisers and micronutrients to improve the soil helped to expand the crop to the Cerrado savannah region, said Cattelan, an agronomist who has a PhD in soil microbiology.

Direct seeding, which excludes plowing of the earth and involves covering it with straw, the inoculation of bacteria which fix nitrogen in the soil, reduce costs and environmental damage, such as the contamination of the water table, he said.

Tämän verran sitten tästä sanotaan:

Quote
Moreover, the expansion of soy generates controversy, especially because of the intense use of genetically modified seeds and agrochemicals, sald Alice Thuault, associate director of the non-governmental Instituto Centro de Vida (ICV), which operates in northern Mato Grosso.

In 2011, a study identified toxic agrochemicals in the breastmilk of many women in Lucas do Rio Verde, a municipality next to Sinop.

Sen verran surffailin tuosta v. 2011 tapauksesta tai tutkimuksesta, että se ei mitenkään erityisesti liittynyt glyfosaattiin, vaan vanhempin torjunta-aineisiin, joista osa oli tuolloin jo kiellettyjäkin (mm. DDT).

Tuo IPS-juttu on käännetty. Saa nyt nähdä, millaisena se tulee suomennettuna ulos.
« Last Edit: 22.08.17 - klo:08:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #143 on: 25.08.17 - klo:07:39 »
Tämä on aika uskollinen käännös ...

Brasilia kirittää soijantuotannossa

... mutta huomion kiinnittää, miten tämä "ongelma" oli nostettu lähes pääasiaksi. Ja yhdestä siteeratusta (erään kansalaisjärjestön edustajan) mielipiteestä ikäänkuin faktan tasolle, tässä ingressissä:

Quote
Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.
(lihav. HJ)

Kun alkuperäisessä uutisessa (ks. yllä) asian kerrotaan olevan kiistelyn kohteena, ei siis mitenkään yleisesti ongelmana pidetty,

Ja myös sen huomaa, etti suorakylvöä ole tuossa suomenkielisessä versiossa lainkaan mainittu. Eikä kyllä sitäkään, miten lannoituksella oli osuutensa tuossa menesttystarinassa. Eli tuo minun lainaamani kappale oli jätetty kokonaan pois, lyhennettäessä artikkelia.
« Last Edit: 25.08.17 - klo:11:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #144 on: 13.09.17 - klo:15:51 »
Tässäkin ihan hyvän asian ja idean kuvauksessa täytyi sitten kuitenkin lisätä siihen hiukan "luomuhapatusta":

Kasvihuoneteltat parantavat ruokavaliota Bolivian vuorilla

Quote
Clemencia Zapata asuu Villa Esperanzan kylässä 3 300 metrin korkeudessa ja viljelee salaattia, kaalia sekä maissia paljaan taivaan alla. Häntä FAO ja sen yhteistyökumppanit ovat auttaneet korvaamaan tuholaisten torjuntaan tarvittavia kemikaaleja biologisilla vastineilla.

Ollenkaan perustelematta, miksi noin piti tehdä.

Olen melko varma, ettei FAO lopulta ole tuossa mukana. Se kun ei ole periaatteessa kemikaaleja vastaan. (Selvitetään lisää ....)

Tässä linkki englanninkieliseen versioon:

Solar Tents Improve Nutrition in Highlands Villages in Bolivia

Ei, kyllä se sielläkin on. Kuvatekstistä:

Quote
Clemencia Zapata, from Villa Esperanza, proudly holds up the leaves of two cabbages just picked from her small farm 3,000 metres above sea level in the Bolivian Andes, which she plants using organic bio-inputs provided by FAO and the municipality, to replace agrochemicals.

Ja edelleen:

Quote
Bio inputs have the technical support of FAO, the German Technical Cooperation Agency (GTZ) and the Andes Agrecol organisation, in addition to the Pojo city government.

The products have been widely welcomed by the 150 people who have used them to replace agrochemicals, which they blame for health ailments such as eyesight problems and damage to the nervous system.

Eli siinä versiossa oli itse asiaa tuota mainittua "hapatusta" jopa enemmän kuin suomenkielisessä käännöksessä ja lyhennelmässä. Tuon voi ymmärtää väitteeksi, että jopa keinolannoitteista heille oli tullut huono olo.

Nyt täytynee ottaa selvää, mitä nuo muut mainitut organisaatiot ovat, ja onko niillä mitään tekemistä FAO:n kanssa.

GTZ on tässä.

Andes Agrecol taas tässä.

Hetki kuitenkin menee ennenkuin pystyn vastamaan näihin itse esittämiini kysymyksiin. Aurinko ei kuitenkaan laske vihani y!i, vaikken tänä iltana jaksaisi asiaa enempää selvittää (heräsin aamulla turhan aikaisin): huomenna jatkan, yhtä vihaisena.
« Last Edit: 13.09.17 - klo:18:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #145 on: 14.09.17 - klo:07:28 »
Ihan ensimmäiseksi tai tässä välillä tulee kyllä todeta tuosta kuvatekstin käännöksestä, ettei ilmaisu "bio-inputs" kyllä käänny suomeksi "tuholaisten torjuntaan tarvittavien kemikaalien  biologisiksi vastineiksi". Jos tuo olisi haluttu sanoa, siinä olisi kyllä ollut "bio-pesticides" tai vastaavaa. Nyt kyllä viitattiin luomulannoitteisiin.

Ainakin tuo bolivialainen järjestö on mitä ilmeisimmin luomujärjestö, vaikka käyttääkin asiasta nimeä "agroekologia". Yhteistyöstä FAO:n kanssa en ole löytänyt mitään. Hidasta, koska täytyy turvautua Googlen Kääntäjään.

Sen sijaan tuo GTZ ei ole niin selvä tapaus. Tämä on ilmeisesti yhden kirjaimen erosta huolimatta*) järjestön Bolivia-sivu:

https://www.giz.de/en/worldwide/389.html

Kun siinä on paikallisjohtajan sähköpostiosoite, niin taidanpa tiedustella häneltä suoraan tämän tapauksen yksityiskohdista. (klo 16: tehty)

____________

*) kyllä se on. Tässä selitys sille yhdelle kirjaimelle:

http://www.ifa.de/en/culture-and-foreign-policy/organisations/organisations/german-organisation-for-technical-cooperation-gtz.html
« Last Edit: 14.09.17 - klo:15:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #146 on: 14.12.17 - klo:08:00 »
Vaikka olemmekin ja jyrkästikin kritisoineet IPS:n ja sen mukana maailma.netin toimintaa otsikon asiassa, tämä kuulostaa kuitenkin hyvin ikävältä:

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Sillä uutistoimiston ja tuon sivuston perusidea on hyvä (ks. edellä 31.08.14), ja nyt uhkaa käydä näin:

Quote
Uutinen on huono paitsi meille, myös suomalaiselle kehitysmaajournalismille, jolla ei muutenkaan mene kovin hyvin. Ulkoministeriö itse lopetti muutama vuosi sitten global.finland.fi-verkkopalvelun, joka julkaisi kehitysmaauutisia. Kehitysmaauutistoimisto IPS ei saa enää VGK-tukea. Suuret kotimaan mediat eivät pysty viestimään kehityskysymyksistä kovin laajasti, sillä nekin elävät kriisiaikaa ja ulkomaantoimituksia on supistettu. Jos maailma.net lopetetaan, kutistuu kehitysmaita ja muita globaaleja teemoja käsittelevä journalismi lähes olemattomiin.

Maalima.net on ollut IPS:n suomenkielisten uutisten pääkanavia.
« Last Edit: 14.12.17 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #147 on: 04.02.18 - klo:08:16 »
Tähänkin uutiseen on täytynyt ujuttaa luomu mukaan:

PERUNANTUTKIMUS PALAA JUURILLEEN

Quote
Moisés Quispe johtaa Perun luomutuottajien yhdistystä, johon kuuluu 12 000 perinteisten perunalajikkeiden viljelijää.

– Hehtaarilta korjataan 60 tonnia tavallista perunaa, mutta perinnelajikkeita korkeintaan 15 tonnia. Kyse on puhtaasta käsityöstä, sillä koneita ei siinä maastossa voi käyttää, hän selittää.

– Luonnonlannoitus, vuoroviljely, puhdas kasteluvesi, tuholaisten jatkuva torjunta ja siementen valikointi vaativat paljon työvoimaa. Se nostaa kustannuksia, mutta emme saa tuotteista oikeudenmukaista hintaa, Quispe sanoo.

– Kaikki siemenet pitäisi lain mukaan sertifioida, mutta olemme eri mieltä. Olemme saaneet perunat perinnöksi, kuten isämme ja isoisämme, emmekä halua, että joku monopolisoi siemenet, koska ne ovat yhteistä hyvää.

Erilaisia perinteisyyden teemoja tuodaan esiin, ja liitetään luomuun. Oikeastaan ilman perusteita. Esimerkiksi koneiden käytön vaikeus on asia sinänsä, lannoitus täysin siihen liittymätön. Sama perinnelajikkeiden ja sertifioinnin kohdalla. Josta sertifioinnista ei muuten mitenkään seuraa monopolisointi, mutta tuo linkkaus on tyypillinen jippo (Vandana Shivan vaikutusta?).

Jos perinnelajikkeilla ja luomukonstein saadaan vain neljännes normaalisadosta, ilmaan jää kysymys, että miten tuo tekee asiasta niin arvokasta ja tärkeää. Oikeudenmukaisen hinnan arvoista? Kun tuossa varmaankaan ei ole edes huomioitu luomun piilohehtaareita?
« Last Edit: 04.02.18 - klo:09:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #148 on: 07.02.18 - klo:07:57 »
Vaikka olemmekin ja jyrkästikin kritisoineet IPS:n ja sen mukana maailma.netin toimintaa otsikon asiassa, tämä kuulostaa kuitenkin hyvin ikävältä:

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Sillä uutistoimiston ja tuon sivuston perusidea on hyvä (ks. edellä 31.08.14), ja nyt uhkaa käydä näin:

Quote
Uutinen on huono paitsi meille, myös suomalaiselle kehitysmaajournalismille, jolla ei muutenkaan mene kovin hyvin. Ulkoministeriö itse lopetti muutama vuosi sitten global.finland.fi-verkkopalvelun, joka julkaisi kehitysmaauutisia. Kehitysmaauutistoimisto IPS ei saa enää VGK-tukea. Suuret kotimaan mediat eivät pysty viestimään kehityskysymyksistä kovin laajasti, sillä nekin elävät kriisiaikaa ja ulkomaantoimituksia on supistettu. Jos maailma.net lopetetaan, kutistuu kehitysmaita ja muita globaaleja teemoja käsittelevä journalismi lähes olemattomiin.

Maalima.net on ollut IPS:n suomenkielisten uutisten pääkanavia.


Nyt vaara näyttäisi ainakin tältä erää olevan ohi:

Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista

Kuten sanottu, se on hyvä asia. IPS ja maailma.net ovat tehneet muutakin kuin otsikkomme syntiä. Ne ovat Suomessa pitäneet yllä aidosti globaalia näkökulmaa.
« Last Edit: 07.02.18 - klo:09:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #149 on: 05.03.18 - klo:05:22 »
Pikkuisen on luomuaatteen haluttu vilahtavan tässäkin:

Rural Women Are Essential to the Struggle Against Hunger

Quote
The market plays in her favour because “the oregano is reaching its real value because it is a natural product, not genetically modified and without chemicals.”

“I grow it the traditional way, in bulk and harvesting by hand” she said.

“The difference between daytime and nighttime temperatures is really big here. This contrast enhances the flavour and aroma of our product. And the natural fertiliser I use makes this product stand out from others. My oregano is very aromatic,” she said.

Vaikkei luomu-sanaa, "organic", tuossa käytetäkään. Sana "premium" viittaa siihen, että ko. rouva myy sitten oreganonsa joillekin  luomuhintaan. Kuvateksti (lihav. HJ):

Quote
Adelaida Marca, an Aymara indigenous woman, has been successful at the Rural World Expo in Santiago selling her sought-after premium oregano, which has a special fragrance, grown on terraces in Socoroma, her village in the highlands of northern Chile.

Tietysti, sikäli kuinka se luomuoregano käy kaupaksi, se toki omalta osaltaan voi jotenkin nälkää karkoittaa, viljelijän köyhyyttä vähentäessään, mutta ei varmasti kyllä paljon nälkää näkeviä itse tuotteena ruoki.


PS. Aiemmin yleisesti käytettyä iskulaisetta naisten osuudesta maailman maataloudessa on tuossa artikkelissa korjattu vähän alaspäin:

Quote
Rural women make up more than a quarter of the world’s population and 43 percent of the world’s agricultural labour force, according to UN Women.

Aiemminhan se oli, että valtaosa heistä on naisia.
« Last Edit: 05.03.18 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »