Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena

(1/47) > >>

Heikki Jokipii:
Aiemmassa keskustelussamme, joka pääsi suurelta osalta tuhoutumaan, oli sama otsikko, ja esimerkkejä tästä luomun suosimisesta sen uutistarjonnasta. Yritämme palauttaa säästyneet esimerkit - kunhan keritään.

Nyt välillä ehti jo esiintyä myönteisiä poikkeuksia tästä linjasta, kuten mm. aika objektiivinen uutisointi Malawista.

Mutta taas näyttää vanha perinne nostaneen siiellä päätään, mm. tässä uutisessa:

PHILIPPINES:  Organic Farming - The Way Forward

Jutussa löytyvät kaikki luomukliseet, mm. siitä, että viljelijät mukama säästäsivät eli hyötyisivät siitä, että eivät käyttäisi "kalliita" lannoiteita - jota sitten "vahvennetaan" sinänsä oikealla tiedolla öljyn hinnan noususta.

Jutussa komeasti sotketaan kaikki, kauppa ja kotimainen tuotanto ym. Kun on juuri valiteltu lannoitteiden korkeita hintoja, vaaditaan tietysti hallituksen erityistä tukea luomulle jne.

Heikki Jokipii:
Mutta heti perään, tätä IPS-juttua Etelä-Afrikassa hyväksytystä muuntogeenisestä durrasta ("sorghum") voi pitää kyllä vähintään tasapuolisena:

AGRICULTURE-SOUTH AFRICA:  GM Sorghum Test Approved

Heikki Jokipii:
Mutta tässä uutisessaan IPS on palannut vanhalle linjalleen:

CLIMATE CHANGE:  New Thinking to Tackle Old Problems

Kyse ei nimittäin ole ilmastonmuutoksesta käytännössä lainkaan, vaan juttu on Roomassa pidetystä konferenssista, jossa käsiteltiin sitä, miten kehitysmaiden (käytännössä Afrikan) tulisi nyt kehittää maatalouttaan. Vastaus: pienillä tiloilla ja luomuna.

Ihan poimin sieltä haasteltujen nimet, ja minusta alkaa muodostua jokin "kuvio":

"Hans Herren" - saksalainen (tai USA:sta?)
"Josef Schmidhuber" - saksalainen?
"Michel Griffon" - ranskalainen
"Estrella Penunia" - espanjalainen, filippiiniläinen? Mutta ei varmastikaan Afrikasta!
"Ides de Willebois" - mainitaan toimivan Afrikassa, nimi kovasti ranskalainen

Tämä kuvio, mikä mielessäni syntyy, on se, että jos tämä porukka saa Afrikan viljelijät jatkamaan alle 2 hehtaarin tiloillaan, niilläkin eri kasveja viljellen, keinolannoitteita, torjunta-aineita ja myös GM-teknologiaa vältellen, niin seuraus hamaan tulevaisuuteen on seuraava:

EU:n ja USA:n ylijäämävilja menee edelleen maailmanmarkkinoilla kaupaksi, kun sillä yhä ruokitaan Afrikan kaupungit. Nuo omavaraisviljelijät eivät tule kilpailijoiksi!

Heikki Jokipii:
IPS jatkaa taas vanhalla linjallaan, arviointini, että linja olisi saattanut muuttua järkevämmäksi, ei siis pitänytkään paikkaansa, ne muutamat "valopilkut" jäivät poikkeuksiksi.

Tässä IPS-artikkelissa ...

ARGENTINA:  Countryside No Longer Synonymous with Healthy Living

... vätetään, että glyfosaatti olisi vienyt ihmisten terveyden. Glyfosaatti on se torjunta-aine, joka on juuri siksi luomuväen erityisen vihan kohteena, että se on ihmiselle niin vaaratonta ja myös poistuu luonnosta nopeasti. Jolloin se tekee erityisen naurettavaksi luomuidean perusteet. Niinpä sitä yritetään kaikin tavoin mustamaalata.

JunkSciencen Steven Milloy kommentoi 6.3.2009  tätä uutista näin ...


--- Quote ---... apart from the fact the rural poor have traditionally much worse health (and health care) than urbanites, what is their basis for claiming harm from glyphosate overspray? I can recall a crush injury to a worker injured by a pallet loaded with glyphosate but that's about it. Anyone know of a confirmed case of harm from this compound? Seriously, we are not talking about Ms Brundtland suffering a headache because someone telephoned her from a call box next to some weeds that had been sprayed but an actual demonstrated case of harm from exposure to glyphosate, does anyone know of one? Let me know
--- End quote ---

... eli jos tiedätte tapauksen, jossa glyfosaatille altistumisesta on ollut jollekin todellista, konkreettista haittaa, ilmoittakaa tuolla sähköpostiosoitteella Milloylle.

Ja sitten heti perään tämä (kaikin puolin virheellinen ja asiaton) vuodatus luomun puolesta ja "vihreätä vallankumousta" vastaan Afrikassa:

AGRICULTURE-AFRICA:  'Bring Back a Culture of Sharing'

Saapi nyt sitten nähdä, tulevatko nämä suomeksi käännetyiksi.

Tämä uutisessa mainittu African Biodiversity Network on melkoisen selvästi länsimaista johdettu ja rahoitettu pulju, ks. tätä ...


--- Quote ---The ABN was first conceived in 1996, in response to growing concern about threatened biodiversity and community livelihood in Africa - mainly due to the effects industrial commodification - and the need to develop strong African positions and legislation, to protect Africa's heritage. By 2002 it was formalised in name and structure. Regional and Thematic Coordinators were designated. The network now comprises over 300 concerned Africans who are engaged in promoting these activities in Africa and strengthening alliances with like-minded others regionally and internationally. It has partners in 11 countries: Benin, Botswana, Ethiopia, Ghana, Kenya, Mozambique, Senegal, South Africa, Tanzania, Uganda and Zambia.
--- End quote ---

.... tai linkkiä Partners, juuri niitä rikkaan lännen vihreiden "vatsastapuhumisjärjestöjä", joista Thomas DeGregori on - inhoten - kertonut:

NGOs Don't Speak for the Hungry ("Kansalaisjärjestöt" eivät puhu nälkäisten puolesta)

Heikki Jokipii:
Ja juuri kun saan sanottua tuon IPS:stä! Sitten ilmestyykin siellä tämä artikkeli ...

AGRICULTURE-AFRICA:  Food Security Requires Increased Fertiliser Use

... joka tuo esiin pitkään korostamme tosiasian, että Afrikka tarvitsee lannoitteita, luonnollisia ja keinotekoisia, vähät siitä, mutta tarvitsee ja paljon. Ja pian.

***

Nyt heitin pallon Suomen IPS:lle. Pyysin kohteliaasti heitä suomentamaan ja julkaisemaan tuon artikkelin, vastapainona edellä mainitulle Kristin Palitzan yksipuoliselle artikkelille.

Katsotaan, otetaanko vaatimatonta toivettamme huomioon.

Geenitekniikan osalta jää tietysti vielä IPS:lle senkin jälkeen paljon varaa tasapainottaa julkaisemaansa tietoaineistoa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version