Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
22.02.19 - klo:10:53 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Superpettuleipä  (Luettu 6440 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #15 : 30.03.17 - klo:09:25 »

Tässä Lauri Reuter kertoo tuosta VTT:n hankkeesta ja visioi vähän lisääkin:

Ruokaa ilman peltoja – luonnollisesti

Näin Reuterin hanke jatkuu:

Lauri Reuter haluaa ratkaista maailman ruoantuotannon ongelmat – nuorelle visionäärille aukesi paikka Piilaaksossa

Ehkä vielä tässä vaiheessa pidättäymme kriittisistä kommenteista, ja kuuntelemme visionääriä:

Lainaus
Reuter uskoo, että synteettisen biologian nopea kehitys tuo hintoja alas ja mahdollistaa uudenlaisia innovaatioita.

– Toistaiseksi yhtään minkään tuotteen tuottaminen laboratoriossa on valtavan kallista. Nyt kun teknologiat, kuten synteettinen biologia, kehittyvät valtavalla vauhdilla, se tulee mahdollistamaan hintojen putoamisen nopeasti. Monimutkaisista teknologioista, joita on toistaiseksi hyödynnetty vaikkapa lääketieteellisiin tarkoituksiin, tulee mahdollisia myös ruuantuotannon hyödyntämisessä.

Eikä tuo ole pilkallisesti sanottu. Tässä keskusteluosiossa on tuotu esiin useampiakin teknologisia ja tieteellisiä keksintöjä, joita on syytä pitää ihan vakavissaan silmällä.
« Viimeksi muokattu: 30.03.17 - klo:09:43 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 22.07.17 - klo:18:14 »

Nyt nämä suomalaiset väittävät tässä onnistuneensa:

Suomessa kehitetty menetelmä tuottaa ravintoa pelkästä ilmasta ja auringonvalosta

Kuten edelläkin, nyt pidättäydymme (mahd. pilkallisistakin) arvioista, ennen kuin on kuultu lisää. Näin pian pitäisi kuulua:

Lainaus
Tutkijoiden suunnitelmissa on kontin kokoinen laitteisto, joka valmistaisi viisi kiloa yksisoluproteiinia päivässä. Pitkänen arvelee siihen menevän 2–3 vuotta.

– Periaatteessa kokoa voi skaalata ihan vain monistamalla kontteja eri paikkoihin tai suurentamalla reaktoria. Ehkä kymmenen vuotta on realistinen aika, jossa kaupalliseen tuotantoon päästään sekä lainsäädännöllisesti että prosessiteknisesti, Pitkänen ennustaa.

***

Sen verran tässä nyt kuitenkin, että siltä nyt näyttää, että tiedemiehet ovat päättäneet, että lihapullia en vanhuksena saa. Se on tuota tai sitten ötököitä. Iskee silmää

PS. 23.7.17: Sen verran vielä kuitenkin, että jos tuota saadaan ilmasta ja auringonvalosta, niin kaupallinen nimi kyllä tarjoutuu kuin itsestään: "taivaan manna"!
« Viimeksi muokattu: 23.07.17 - klo:07:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 26.07.17 - klo:05:28 »

Uutinen tuosta "taivaan mannasta" oli päässyt myös Science Dailyn palstalle:

Protein produced with electricity to alleviate world hunger

Energiatehokkuudesta luvataan paljon:

Lainaus
According to estimates by the researchers, the process of creating food from electricity can be nearly 10 times as energy-efficient as common photosynthesis, which is used for cultivation of soy and other products.

Puhutaan uusiutuvasta energiasta tuon asian käyttövoimana, kun siitä nyt on korrektia puhua. Mutta tietysti kaikki töpselistä tuleva sähkö kelpaa.

Toisaalta tuo tuntuisi juuri passelilta käyttökohteelta tuuli- ja aurinkovoimalle, koska voi kuvitella, ettei energian tuotannon ja saannin säännöllisyydellä tuossa olisi niin suurta merkitystä. Tehdään lisää mannaa sitten kun taas tuulee tai paistaa.

Ympäristöystavälliseltäkin tuo kuulostaa ...

Lainaus
The method requires no pest-control substances. Only the required amount of fertiliser-like nutrients is used in the closed process. This allows us to avoid any environmental impacts, such as runoffs into water systems or the formation of powerful greenhouse gases," says Professor Jero Ahola of LUT.

... mutta veikkaan, ettei tuo silti mahdu luomusäännösten raameihin. Edes rehuna, josta artikkelin mukaan voisi sen käytön aloittaa. Vaikkapa kuivuuden piinaamilla alueilla.

Ja luultavasti joku Snellman julistaisi tuota pikaa, että heidän tuottajiensa eläimet on ruokittu "mannavapaasti"!  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 26.07.17 - klo:06:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : 17.08.17 - klo:05:58 »


Uusimmassa Tiede-lehdessä käsiteltiin aika laajasti tuota "taivaan mannan" valmistamista, mutta se artikkeli ei ole linkattavissa, vaan on luettava sitten paperilta.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #19 : 01.10.17 - klo:08:48 »


Tällaistakin lisuketta on tuohon kohta saatavissa:

Tuntuuko hyönteisten syönti jo liian valtavirralta? – Kokeile muovia syöneitä sieniä
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #20 : 09.01.18 - klo:15:05 »

Tässä suomalaisessa keksinnössä ei liene ihan samasta asiasta kyse, mutta sukua se idealle on, ja ainakin märehtijät voisivat tätä ruokaa nauttia (YLE):

Onko tässä kaivattu läpimurto? – Lehmät ja kanat saattavat syödä jatkossa kuitupuuta

Paitsi eihän kana liene märehtijä? Tässä Aalto-yliopiston oma uutinen asiasta vuoden takaa:

Puuta syövä lehmä voi turvata ruoantuotannon

Mutta vaikka he lupaavatkin valmistaa tuota ainetta "paljon pienemmällä kemikaalimäärällä" [kuin ennen], ei taida olla siitä luomuversiota tulossa! Iskee silmää


PS. 16.9.15: Jotta hevosille suotaisiin (tasavertainen) mahdollisuus, että "syövät ne tallista seiniiäää", siihen ilmeisesti yhä tarvittaisiin tuon ensin mainitun keksinnön kaupallistaminen.  Virnistää

Ainakin lehmille on ehkä piankin tarjolla "navetan seinää" syötäväksi:

Puusta aletaan tehdä rehua lehmille Kemijärvellä – Aalto-yliopisto ja Andritz sopivat yhteistyöstä

Lainaus
Mikrokiteinen selluloosa on lähes sataprosenttisesti selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa.

Aalto-yliopiston professorin Olli Dahlin mukaan mikrokiteisen sellun lupaavimmat markkinat ovat juuri eläinrehuteollisuudessa.

"Meidän teknologiallamme mcc:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta", Dahl sanoo.

Siitä luomuversiosta vielä: lieneekö siitäkään apua, että kaikki Lapin metsät on sertifioitu luomukeruualueeksi?  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 09.01.18 - klo:15:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #21 : 24.02.18 - klo:17:24 »

Lisää sarjaamme, että syömme mahdollisesti tulevaisuudessa jotain ihan muutta, mihin olemme tottuneet. Tämän mukaan se olisi leviä:

Future of food: Huge algae farms could feed humans, animals more sustainably

Myönteistä tuossa visiossa on joutilaiden hiekkaerämaiden hyödyntäminen, kielteistä taas ...  jaa-a, en minä tiedä mitä hyvät kokit saavat levistä aikaiseksi. Tähän mennessä netistä saamani arviot leväpohjaisiista ruuuista ovat kyllä olleet, että ne ovat erittäin terveellisiä ja melko tympeän makuisia (täytyy sekoittaa muuhun tms.) Itse en ole vielä maistanut.

Mutta kohtapa tiedämme. Tuossakin siis nykytapaan luvataan, että jo 5 vuodessa tuotteet ovat markkinoilla!


PS. vähän myöhemmin: oikeastaan kaikki tällaiset kehitysideat (joita tässä triidissä on tuotu esille) vaikkei niissä käytettäisi kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita tai geenimuuntelua - ovat periaatteessa (ja käytännössäkin) luomuaatteen tai ainakin tradition vastaisia. Näin ainakin minusta näyttää. Olisi jonkun Lauri Reuterin perusteltava toinen näkemys, ideoiden yhdistämisinnossaan.
« Viimeksi muokattu: 25.02.18 - klo:16:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #22 : 02.04.18 - klo:06:00 »

Tosissaan ovat Lauri Reuter ja kumppanit, ja ovat näin optimistisia ideansa suhteen:

Maailman muuttamisen resepti: ruokaa voi tehdä ilmasta, innovaatioita ei

Lainaus
Suomalainen, VTT:ltä irrottautunut Solar Foods -yritys tekee ilmasta ruokaa, ilman peltoja. Kuulostaa taikuudelta, mutta on tiedettä. Solar Foods on loistava esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus voi ratkaista valtavia ongelmia - kunhan se osataan viedä maaliin asti.

Ajatus on yksinkertainen. Ihminen koostuu atomeista. Myös ruoka koostuu atomeista ja atomeja yhdessä pitävästä energiasta. Valtaosa (96,2%) ihmisestä on hiiltä, typpeä, happea ja vetyä. Samoja alkuaineita on ilmassa kaasuina.

Ilmasta tehdään ruokaa mikrobeilla, jotka syövät tarpeelliset atomit ilmasta ja käyttävät energianlähteenä aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Prosessista tulee ulos jauhoa, josta puolet on proteiinia ja loput hiilihydraatteja ja rasvoja. Helppoa.

Tiettyä realismiakin on mukana:

Lainaus
Innovaatio on idea, josta on konkreettista hyötyä. Ennen kuin ilmasta kasvatettua ruokaa on oikeasti lautasella kilpailukykyiseen hintaan, se on vain idea. Innovaatiot tarvitsevat rahaa polttoaineeksi. Ilman investointeja taikuudelta kuulostavaan teknologiaan maailma ei muuttuu.

Viime viikolla Solar Foods kertoi keränneensä kaksi miljoonaa euroa rahoitusta. Sen turvin on tarkoitus varmistaa, että uuden tyyppinen ruoka on turvallista ja saada viranomaisten hyväksyntä elintarvikekäytölle.

Sitten tarvitaan lisää rahaa. Suunnitelman mukaan ensimmäinen tuotantolaitos käynnistyy 2021 ja tuottaa 3500 kiloa sapuskaa päivässä. Joka päivä. Vasta silloin 60-luvulla alkunsa saanut idea alkaa todella muuttaa maailmaa.

Tässä linkissä samaa innostuneisuuden ja realismin sekotuista, useamman henkilön suulla, englanniksi

Solar Foods Oy gets two-million euros in startup funding for producing food out of air

Pienestä siis maailman (!) mittakaavassa tuo alkaa, mutta ei siinä mitään, juuri mikään hyvä tässä maailmassa ei muutoin voi alkaakaan.

En mitenkään halua "kaataa kylmää vettä niskaan", mutta kun Reuter ylistää "disruptiivisia innovaatioita" maailman muuttamisessa,  miettiikö hän, mitä on ennen tapahtunut ja juuri ruoan ympärillä? Eivätkö Haber ja Bosch myös tehneet "disruptiivisen innovaation"? Ja geenitekniikan kehittäjät?

Inhorealistisessa visiossa eipä aikaakaan kun joku Greenpeace tms. on organisoinut mielenosoituksen Solar Foodsin tehtaan edustalle. Ja ensimmäinen kansalaisaloite tuon ruoan kieltämiseksi EU;ssa ja/tai Suomessa on vetämässä/kerättävänä. Ja Snellman ilmoittanut, että heidän tuotteensa ovat "solaarivapaita"!  Hymyilee leveästi

Jos tämä trendi tai muoti vahvistuu, tai pysyy edes entisellään ...

Ruoka ja nykyaikainen Eeden-kuvitelma

... voisi joku pessimisti pitää Reuterin visioita jopa toivottomina. Mutta aina jää se puolitien ratkaisu - jolla jo jotain saavutettaisiin, ja jota olen muiden ehdotettujen "ruokavallankumousten" kohdalla tuonut esille - että eläinten ruokinnassa voitaisiin tuokin ehkä ottaa käyttöön nopeammin.


PS. Pitäisikö yrittää myydä (edellä 23.7.17) keksimämme tuotenimike "taivaan manna" tuolle firmalle? Jos saisimme korvauksena vaikka sentin kilolta, se paikkaisi köyhän yhdistyksemme taloutta ihan sopivasti. Virnistää
« Viimeksi muokattu: 03.04.18 - klo:07:16 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #23 : 05.07.18 - klo:07:15 »

Juha-Pekka Pitkänen (Solar Food Oy) esitteli yhtiönsä projektia myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa ("Geeniteknologia"). Projekti etenee aikataulussaan. Joka on hidas, monestakin syystä. Kyseessä on uuselintarvike joka EU:ssa tarvitsee turvallisuustutkimukset ja myyntiluvan.

Tässä hän esittää aika vakuuttavan laskelman:

Lainaus
Suomessa on paljon sellutehtaita, jotka tuottavat sivutuotteena biopohjaista hiilidioksidia.
Jos otetaan Suomen 3. pienin sellutehdas, joka tuottaa noin 250 miljoonaa kiloa hiilidioksi-
dia vuosittain ja muutetaan se proteiiniksi, saadaan noin 55 miljoonaa kiloa proteiinia. Suo-
men vuosittainen ruoka- ja rehuproteiinien proteiinialijäämä on noin 100 miljoonaa kiloa
eli yhden sellutehtaan hiilidioksideilla voitaisiin kattaa yli puolet proteiinialijäämästä.
Energiaa tämä vaatisi noin yhden prosentin Suomen nykyisestä energiantuotannosta.

Tuo saa kyllä monet muut kampanjat ruoan hiilidioksidipäästöjen vahentämiseksi kuulostamaan täysin näpertelyltä.
« Viimeksi muokattu: 05.07.18 - klo:07:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #24 : 19.09.18 - klo:03:02 »

Näin tämä huima kehitystyö jatkuu. Ja Suomi siis kehityksen kärjessä.

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan

Tuosta ei voi valita yhtä kohtaa lainattavaksi. Se on kokonaisuudessaan luettavaa asiaa. No, ehkä tämä johdanto kuvaukseksi artikkelin sisällöstä:

Lainaus
Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Samaan aikaan toisaalla:

Jyväskylän alakoululaiset tutustuivat lehmiin ja tilan arkeen: "Parasta täällä on viettää aikaa lehmien kanssa"

Vanhuksina nämä lapset kertovat omille lapsenlapsilleen, jotka kuuntelevat silmät ymmyrkäisinä, että vaari ja mummu ovat ihan pieninä nähneet ihan oikean lehmän ... vrt. edellä
« Viimeksi muokattu: 19.09.18 - klo:06:54 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069Profiili Sähköposti
« Vastaus #25 : 15.10.18 - klo:07:58 »

Tässäkin on kyse proteiinista, joten tämä hanke on hyvin verrattavissa suomalaisten (Reuterin, Solar Foodin) hankkeeseen, josta on ollut puhetta edellä:

Lab-grown gelatin is the fake food of the future, one start-up believes

Kun liivatteen ongelmana on ollut sen eläinperäisyys,  luulisi vegaanien ottavan tuon tuotteen riemulla vastaan. Mutta voi olla, että näin ei käy, koska vegaaniaatekaan ei kaikilta osin ole ainoastaan rationaalinen, perusteluissaan ja linjauksissaan.
« Viimeksi muokattu: 15.10.18 - klo:08:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!