Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
16.11.18 - klo:08:06 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Superpettuleipä  (Luettu 5269 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« : 28.04.13 - klo:08:34 »


Avaan tähän keskustelun tuosta uutisestamme:

Superpettuleipä

Kuten siellä jo totesin, asia kuulostaa "liian hyvältä ollakseen totta".

Mutta jos se olisi, se kyllä helpottaisi valtavasti painetta maailman koskematonta luontoa kohtaan.

Tulee mieleen myös poikkeusolot ... äärimmäisessä hädässä voitaisiin syödä vanhat huonekalut!  Virnistää
tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 478


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #1 : 28.04.13 - klo:19:35 »

Jospa viimein. Minä olen tätä monesti ihmetellyt, että kun eräät toukat pystyvät elämään ja kasvamaan puuainesta syömällä, ja laulussakin (Eldankajärven jää) kun "ei oo hevosella heiniäää, niin syövät ne tallista seiniiäää"... ja lehmä sulattaa heinän ja oljen selluloosaa ja ligniinä kohtalaisesti--- niin eikö voida saada sopivilla entsyymeillä ja murskaamisella sama tulos tehtaassakin.
Siis varovaisesti luotan että tämä tarina on tosi.
Pettuleipään laitettiin vain ohut kuoren alainen kerros, mutta kohta syödään tukkipuut runkoineen ja oksineen! Ja nälkä lähtee.

Vielä tulee mieleen Markus-sedän pakina , jossa hän kertoi käyneensä Kiinassa ja ihmetelleensä kansaa, joka syö muurahaisia, sammakoita, linnunpesiä ja risuaitoja... Markus-setä näki tulevaisuuteen?
« Viimeksi muokattu: 28.04.13 - klo:19:43 kirjoittanut Matti Pekkarinen » tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #2 : 29.04.13 - klo:21:06 »

Jos totta on, niin sitten, tuolla tekniikalla, saataisiin näistäkin maisemista, vasemmalla puolella, irti jotain syötävää!  Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 29.04.13 - klo:21:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 478


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #3 : 30.04.13 - klo:09:31 »

Pajukko kasvaakin tuon luomupellon pientareella jopa tavanomaista paremmin. Luomupajukko luomusuojana luomuluonnoneläimille, tarkoituksella, tietysti. Raaskiiko sitä syödä....
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #4 : 30.04.13 - klo:22:45 »

Tosissaan ...

eikö tässä keksinnössä olisi - vaikkei ihmiselle maistuisikaan - ensin jonkun sortin mahdollisuus korvata tällä rehua eli eläinten ruokaa?

Amyloosi kun sopii kuulemma kaikkien nisäkkäiden mahaan, jopa niille hevosille, joille nyt luomuruokaa suunnattomin kustannuksin annetaan.

« Viimeksi muokattu: 30.04.13 - klo:23:40 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 478


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #5 : 01.05.13 - klo:14:02 »

Siitä varmaankin pitäisi aloittaa: tehtäisiiin rehua eläimille roskapuusta (ja ehkä muustakin puusta) . Olisi riskitöntä säittenkin suhteen.
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 478


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #6 : 03.07.14 - klo:20:25 »

Puun syöttäminen kotieläimille ja slow food- ajattelu sopisivat hyvin yhteen... hieman itseäni lainaten:

Luomuohjeissahan velvoitetaan kasvattamaan hitaasti.  Kaipa kaikki muukin pitää tehdä hitaasti:  teurastaminenkin? Niinpä sitä aitoa slow foodia tehdään! Kilpikonna elää satakin vuotta, ja jos nirhataan pari viimeistä vuotta hengiltä... voiko sen täydellisempää ruokaa olla?

EVIRA: " (luomu-)Siipikarjan kasvatuksessa tulisi suosia hitaasti
kasvavia rotuja tai linjoja. Hitaasti kasvavaksi
eläinainekseksi voidaan katsoa kananpoika-
linjat, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 35 g/päivä. Kalkkunoilla hitaas-
ti kasvavana linjana voidaan pitää rotuja tai
linjoja, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 90 g/päivä. Jollei toimija käytä
hitaasti kasvavia siipikarjalinjoja, on kasvatuk-
sessa noudatettava seuraavia vähimmäisteu-
rasikiä:
 81 vrk kananpojilla
 49 vrk pekinginankoilla* "

http://mattipekkarinen.net/atk2teht/kustannuslaskelma.htm (lammas)

... ja vielä tulee mieleen se (romaanikansalaisen?) hevonen, joka valitettavasti, juuri kun oli oppinut olemaan syömättä, sattui mokoma kuolemaan. Oli valoravinnolle allerginen?

Mutta oikeasti: jos puusta saataisiin KUNNON ravintoa eläimille (ihmisillekin), se olisi iso uutinen.
tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #7 : 15.09.15 - klo:17:28 »

Tässä suomalaisessa keksinnössä ei liene ihan samasta asiasta kyse, mutta sukua se idealle on, ja ainakin märehtijät voisivat tätä ruokaa nauttia (YLE):

Onko tässä kaivattu läpimurto? – Lehmät ja kanat saattavat syödä jatkossa kuitupuuta

Paitsi eihän kana liene märehtijä? Tässä Aalto-yliopiston oma uutinen asiasta vuoden takaa:

Puuta syövä lehmä voi turvata ruoantuotannon

Mutta vaikka he lupaavatkin valmistaa tuota ainetta "paljon pienemmällä kemikaalimäärällä" [kuin ennen], ei taida olla siitä luomuversiota tulossa! Iskee silmää


PS. 16.9.15: Jotta hevosille suotaisiin (tasavertainen) mahdollisuus, että "syövät ne tallista seiniiäää", siihen ilmeisesti yhä tarvittaisiin tuon ensin mainitun keksinnön kaupallistaminen.  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 16.09.15 - klo:09:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #8 : 10.10.16 - klo:04:56 »

Nämäkin pari vuotta sitten keskustellut ideat haalistuvat, jos tämä ei ole peräisin "kiinalaiselta professorilta nimeltä Huu Haa" (Jari Tervon ilmaisu Uutisvuodossa):

Syömmekö tulevaisuudessa ilmaa ja vettä? Suomalaishanke lupaa: "Puolet proteiinia"

Ei riitä, että tuo olisi vain periaatteessa mahdollista, vaan väitetään myös (lihav. HJ):

Lainaus
Tutkijoiden mukaan prosessin hyötysuhde on parempi kuin kasveilla, eli aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön avulla saadaan tuotettua enemmän ruokamuotoista energiaa kuin kasveja kasvattamalla.

”Jos verrataan kilpailevaan tuotteeseen, soijaproteiiniin, ero on selvä. Soijaproteiinin kasvattamiseen tarvitaan auringonvaloa, kosteutta, maaperä, ja tietty lämpötila. Eli ympäristön on tarjottava oikeanlaiset puitteet ja lopuksi soija on vielä kuljetettava Suomeen. Tutkimamme menetelmä irrottaa valmistuksen täysin ympäristöstä ja tekee sen vielä ympäristöystävällisesti,” Ahola selittää.

Seuraava kysymys - ainakin vihreille - lienee, että saako tuota sitten varmasti myös luomuna?  Hymyilee leveästi

Tässäkin tapauksessa voi kysyä:

Tosissaan ...

eikö tässä keksinnössä olisi - vaikkei ihmiselle maistuisikaan - ensin jonkun sortin mahdollisuus korvata tällä rehua eli eläinten ruokaa?

Esimerkkinä mainittua soijaa (myös muuntogeenistä) tuodaan Eurooppaan huomattavia määriä. Myös Suomeen. Jos se olisi tällä ihmetuotteella korvattavissa, se olisi iso asia, emme olisi niin paljon "muiden riisikupeilla", muiden maiden viljelysmailla.

Entäpä biopolttoaineet? Jos niitä on kerran oltava?

Tietysti on muistettava se varoitus, joka oli jo alkuperäisessä superpettuleipä-uutisessamme:

Lainaus
Uutisemme linkissä kerrotaan tieto, joka taas kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Toki tiedämme, että tällaiset uutiset eivät - yleensä - sitten totta olekaan. Mutta kertokaamme sittenkin ...
« Viimeksi muokattu: 10.10.16 - klo:05:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #9 : 16.10.16 - klo:06:29 »

Tässä Lauri Reuter kertoo tuosta VTT:n hankkeesta ja visioi vähän lisääkin:

Ruokaa ilman peltoja – luonnollisesti
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #10 : 20.10.16 - klo:06:51 »

Tänään Hesarissa Lauri Reuter esitteli ja visioi tällaista sovellusta VTT:n perusideasta:

Kohta kotikeittiössä voi viljellä nestemäisiä ”marjoja” – VTT:n kasvisolukasvattamo tuottaa superravitsevaa smoothieta

Varma on Reuter asiastaan ja sen mahdollisuuksista: "Periaatteessa soluviljelmiä voi tehdä mistä tahansa kasvista". Hän ei mainitse asiaa, mutta minulle kyllä tulee mieleen: eikö seuraava askel ole räätälöidä tuohon siihen erityisen hyvin sopivia kasveja eli soluja? Geenitekniikalla? Vaikka luomustatus sitten menisi?  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 20.10.16 - klo:07:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #11 : 21.10.16 - klo:07:56 »

Tässä sitten amerikkalaiset tarjoavat vielä juotavaa päälle, palanpainikkeeksi:

Tutkijat löysivät vahingossa yksinkertaisen keinon muuttaa hiilidioksidi viinaksi

Tietysti tuossa ihan oikein on yläotsikko: "Energian varastointi".

Mutta periaatteessa siis ei tarvitsisi enää muuttaa viinaksi (ja/tai energiaksi) kaikkia ...

a) Suomen järviä
b) Suomen metsiä tai
c) Suomen (ja maailman) peltoja


« Viimeksi muokattu: 22.10.16 - klo:16:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #12 : 19.11.16 - klo:06:00 »

VTT:n hanke etenee. Nyt on vuorossa metaani:

Kaasu bakteerien ruuaksi – maatilojen metaanista tehdään pian rehua eläimille

Lainaus
Yksisoluproteiinin valkuaispitoisuus on 60 prosenttia. Sillä voidaan korvata tuontisoijaa eläinten seosruokinnassa. Suomi on vahvasti riippuvainen valkuaisrehujen tuonnista.

Onnistuessaan tuolla idealla olisi siis melkoinen merkitys. Muun ohella siinä menisi parikin argumenttia lihansyöntiä vastaan. Vaikka tuosta suunnitellaan hamassa tulevaisuudessa ihmisravintoakin, se sovellus voinee vielä odottaa aikaansa.

Eikä vaadittava "viljelypinta-ala" todellakaan ole suuri:

Lainaus
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n keksinnöllä rehua voidaan tuottaa tilalla muovisessa pöntössä ja kerässä letkua.
« Viimeksi muokattu: 20.11.16 - klo:16:53 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #13 : 20.11.16 - klo:16:42 »


Vielä ollaan kuitenkin tässä kohdassa:

Ruokaa ilmasta ja sähköstä – ihmisruokaan vielä pitkä matka

Lainaus
VTT:n laboratoriossa Espoossa kasvatetaan yksisoluproteiinia bioreaktorissa hiilidioksidilla ja uusiutuvalla sähköllä.

Alustavien tutkimusten mukaan proteiinin kilohinnaksi tulisi noin viisi euroa. Soijaproteiiniin verrattuna hinta on vielä viisinkertainen, kertoo johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen.
(lihav. HJ)

Voi olla, että tuolta ulkoa täytyy vielä hakea ihan luonnollisella, tavanomaisella ja totutulla tavalla muodostuneita jäitä hattuun.
« Viimeksi muokattu: 20.11.16 - klo:16:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Matti Pekkarinen
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 478


Moi


Profiili WWW Sähköposti
« Vastaus #14 : 20.11.16 - klo:20:01 »

Kovin uutta ei ole ilman hiilidioksidin käyttäminen biomassan tekoon: kasvit ovat jo kai ainakin 1000 000 000 vuotta tehneet sitä. Ilmaisella aurinkoenergialla!
Ja proteiineja ei synny jos ei typpeä ole saatavilla. Tuo "ravintoliuos" siis sisältää typpeä, ja toivottavasti muitakin (rehussa/ruuassa) tarvittavia alkuaineita (kivennäisaineita).
Hyvää tietysti metaanikokeilussa asiassa on se, että lannasta huokuva metaani tulisi hyödynnetyksi... olisihan se kyllä myös polttokelpoinen biokaasu.

"Laskelmien mukaan prosessin hyötysuhde voisi olla merkittävästi parempi kuin kasveilla ja vähintään sama kuin levillä." ... mutta kasvit tekevät sitä ilman laboratoriosta aiheutuvia kustannuksia. Miten hyötysuhde lasketaan tässä tapauksessa ?
« Viimeksi muokattu: 20.11.16 - klo:20:11 kirjoittanut Matti Pekkarinen » tallennettu

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net
Sivuja: [1] 2
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!