• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun vienti ja tuonti

Started by Jarrumies, 23.04.13 - klo:05:11

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#330
Viime syksyinen (1.11.2022) huomio (pdf):

Luomun myynti laskee maailmalla â€" syynä tylsä imago vai kallis hinta?

QuotePerinteisistä luomumarkkinoiden edelläkävijämaista, kuten Ruotsista ja Saksasta, on viime aikoina kuulunut hälyttäviä uutisia luomutuotteiden kysynnän laskusta ja myynnin vähenemisestä. KIKE eli Kiertotaloudesta lisää kilpailukykyä elintarvikevientiin -hanke päätti selvittää, mitä kansainvälisille
luomumarkkinoille kuuluu.

Wrang ei ilmeisesti vielä lokakuussa ollut tuosta tietoinen.  8)

Heikki Jokipii

Lastenruoka on se tuoteryhmä, jossa Pro Luomu voi kertoa, että sen luomuosuus on yhä korkea, vieläpä 2022 kasvoi:

QuoteOsa luomutuoteryhmistä pärjäsi ruuan hinnan noususta huolimatta kohtuullisesti. Luomulastenruuat oli kuitenkin ainoa tuoteryhmä, joka onnistui kasvattamaan sekä arvoa että volyymia.

Tiedämme, että sitäkin nyttemmin valmistetaan luomuna Suomessa (joskus â€" aika vähän aikaa sitten â€" ei valmistettu). Mutta yhä myös paljon luomuna tuodaan. On hyvin vaikea selvittää siinä tuonnin osuutta, täsmälisin luvuin. On muuten niinkin, että jostain syystä Pro Luomu ei ole tuosta luomun menestystuotteesta julkaissut yhtään erillisartikkelia (jossa olisi esim. vähän selvittänyt tuotakin kysymystä?).

Heikki Jokipii

#332
Pro Luomun tulevan koosteen 2022 jo koossa olevia tietoja läpikäydessämme, muistimme ehdotuksemme:

Quote from: Heikki Jokipii on 05.03.23 - klo:08:23
Lisäksi on ehdotuksemme, että mukaan pitäisi mahtua tämä dia:

QuoteSuomen luomutuonti

Olen ihan varma, että senkin voi jo lihavoida!

Luomuväen vaalitavoitteissa oli myös kohta:

Quote4. Luomuviennin edistäminen riittävillä resursseilla.

Tuota voi aina tietysti yrittää. Mutta se tuonti. Kooste ei varmaankaan ehdi ilmestyä ennen vaaleja. Ja sen ilmestyminenkin tuolla lisäyksellä voisi olla joa vaarallista luomuväen kannalta, koska se meidän tietojemme ja aavistustemme mukaan asettaisi tämän väitteen kokonaan uuteen valoon:

QuoteLisäksi kasvava ja kehittyvä luomu sekä osaavat luomuviljelijät parantavat suomalaisen ruoan omavaraisuusastetta ja ovat edullinen vakuutus kriisien varalle.
(lihav. HJ)

Jos siis "virallisesti" osoittautuisi, niinkuin luulemme olevan, että jopa valtaosa myydyistä luomutuotteista tuodaan muualta.

Heikki Jokipii

#333
Pieni ilonaihe heille löytyi pienestä kasvusta:

Suomen luomuelintarvikevienti kasvoi hiukan â€" yrityksillä edelleen kasvuodotuksia epävarmasta maailmantilanteesta huolimatta

QuoteSuomen luomuelintarvikeviennin arvo oli 59 miljoonaan euroa vuonna 2022, arvioi luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu. Arvio perustuu luomuelintarvikkeita Suomesta vieville yrityksille tehtyyn kyselyyn.

Luomuelintarvikkeiden viennin arvo on kasvanut hieman edellisestä selvityksestä, joka koski vuoden 2020 luomuviennin arvoa.

Mukana tämä arvio:

Quote”Luomutuotteiden kysyntä on saattanut antaa väliaikaisesti tilaa edullisemmille vaihtoehdoille niillä kohdemarkkinoilla, joissa muun muassa energiakustannukset ovat nousseet merkittävästi. Uskon kuitenkin, että kyse on väliaikaisesta ilmiöstä. Luomumarkkinoiden kasvu on ollut eri puolilla Eurooppaa varsin pysyvä trendi, enkä usko luomun kasvun tähän pysähtyvän”, arvioi Food from Finland -vientiohjelman johtaja Esa Wrang.

Mutta täältä:

Elintarvikevienti ylittää ensimmäistä kertaa 2 miljardia euroa

QuoteTullin vientitilastojen mukaan elintarvikevientimme on kasvanut vuoden 2022 tammiâ€"lokakuun aikana noin 20 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Suomen elintarvikevienti tulee kasvamaan noin 2,1 miljardiin euroon vuonna 2022. Lisääntyvä vienti kasvattaa elintarvikealan kriisinkestävyyttä, sanoo Esa Wrang Business Finlandista.

Tehdäänpä yksinkertainen jakolasku miljoonilla: 59/2100. Saamme 2,8%. Se on luomuviennin osuus elintarvikeviennistämme. Hyväksytyn luomupeltoalan osuus v. 2022 oli n. 13,6%. Silti on näin (lihav. HJ)

QuoteKansallisen luomuohjelman toimeenpanosuunnitelman tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä luomuviennin arvo on 100 miljoonaa euroa. Tämänhetkinen kasvuvauhti huomioiden tavoitteen saavuttaminen on haasteellista ja edellyttää toimia viennin edistämiseksi.

Eli haasteellista on jo 4,8% osuuden saavuttaminen?

Vähäisessä luomuviennissämme nämä asiat ovat säilyneet samoina:

QuoteSuomen luomuviennin kärjessä ovat edelleen myllytuotteet, joiden osuus koko luomuviennistä on noin 40 prosenttia. Suomen koko myllytuotteiden viennistä luomua on noin 30 prosenttia.
[..]
Myllytuotteiden lisäksi muita merkittäviä luomuviennin tuoteryhmiä ovat selvityksen mukaan maitotuotteet ja maitoa korvaavat kasvipohjaiset tuotteet, leipomotuotteet sekä luonnontuotteet.
[..]
Valtaosa luomuviennistä on jalostettuja tuotteita. Eniten viedään puolivalmisteita teollisuudelle, mutta luomuna viedään myös private label -tuotteita ja brändituotteita. Luomun vienti jalostamattomana raaka-aineena on vähäistä.

Kaaviosta näkyy, että puolivalmisteiden osuus oli peräti 62%. Vaikka se on jalostettuakin, niin eräässä mielessä raaka-aineeksi sekin pitää laskea.

Luomuleipomotuotteita ihmettelee vientitavarana, koska niitä Suomessa itsessään on huonosti tarjolla. Tai täältäkin.

Heikki Jokipii

#334
Kyllä tämäkin siellä oli vaikka vähän piilotettuna:

QuoteSelvityksen mukaan yritykset toivovat erityisesti raaka-aineen saatavuuden turvaamista suomalaisen luomutuotannon ja luomukeruun edistämisellä, [..]

Eli hiukan toisin sanoen, luomuviennin edistämiseksi luomutuotantoa pltäisi vielä lisätä.  8)

Jos Luomuliitto ottaa tuohon kantaa, voinemme odottaa samaa ehdotusta.

Heikki Jokipii

#335
Tällaista pönkitystä kuitenkin kuulemma tarvitaan:

Quote”Food from Finland on ollut myös luomuviennin edistämiseksi tärkeä ohjelma. Yritysten keskuudessa on suuri huoli, sillä ohjelman jatkumisesta ei ole varmuutta tämän vuoden jälkeen. Koko ala toivoo pikaista ratkaisua asiaan”, sanoo Aura Lamminparras.

Luomuviennin kannalta saattaa tuollaista merkitystä sillä olla. Mutta koko ruokaviennissä tuskin. Ja liikeyritystenkin huoli marginaalista. Tai ko. yritykset kokonaisuudessa marginaalisia.

Kun katsoo Food from Finlandin sivustoa, keskeinen päämäärä sillä on Suomen ruokaviennin edistäminen. Se saattaa jopa suunnata väärin resurssejaan, jos se enemmän tai vähemmän epätoivoisesti yrittää lisätä luomuvientiä. Muun ruokaviennin edistäminen sujuisi paremmin?

Tulee esille tavoiteluvuissakin. Luomuviennin tavoite vuoteen 2025 mennessä on 100 miljoonaa. Food from Finlandin tavoite koko ruokaviennille on 3 miljardia.

Heikki Jokipii

#336
Tästä huomauttaminen meinasi unohtua:

Quote from: Heikki Jokipii on 08.06.22 - klo:07:51
Sen voi välittömästi huomata, että luomun tuonnista ei tänäkään vuonna kerrota (vrt. juuri edellä). Vaikka kaikki tietävät, että sillä on luomussa Suomessa hyvin merkittävä asema. Ja Pro Luomulla â€" koska kaupan keskusliikkeet ovat sen jäseniä â€" varmasti mahdollisuus kerätä siitä tarvittava tieto. Se saattaa olla jo kerättynä. Mutta sitä ei julkisteta.

Mutta eipä unohtunut, siinä se nyt on. Pro Luomulla oli taas erinomainen mahdollsuus tarkastella luomutuontia. Jonka se taas jätti käyttämättä.

Heikki Jokipii

#337
Aamuset julkaisi Pro Luomun tiedotteen eilen:

Suomen luomuelintarvikevienti kasvoi hiukan

Siihen voi aina luottaa. Luomuväen pää-äänenkannattaja?

Tällä kertaa julkaisi sellaisenaan, joten tuohon ei ole lisää kommentoitavaa.

Heikki Jokipii

#338
Pro Luomun kokouksessa 10.5.23 oli tämä esitys:

QuoteMiltä näyttää luomun vienti â€" tuoreita tuloksia luomun vientiselvityksestä, selvityksen tekijä MMT Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu

Niinpä ko. sivustollekin varmaan kohta ilmestyy tuo selvityskin. Täällähän on jo 3 selvitystä asiasta:

https://proluomu.fi/material/materiaalit/tutkimukset/

Vuosilta 2020, 2019 ja 2013. Samalla voisi olla aika siirtää tuo Erkki Pöytäniemen 2013 esitys hienotunteisesti passiiviarkistoon tavalla tai toisella. Maailman tapahtumat ovat niin lopullisesti ajaneet sen perusidean ohitse, tehneet sen vanhentuneeksi. Siinähän ehdotetaan luomuviennin suuntaamista ennenkaikkea Venäjälle. Ei niin, että asiassa mitään illuusioita olisi. Vuoden 2020 selvityksessä todetaan:

QuoteLUOMUVIENNIN PĂ,,Ă,,MARKKINAT
1. Saksa
• Yleisin yksittäinen viennin kohdemaa
2. Ruotsi ja muut Pohjoismaat
3. Muut Keski-Euroopan maat (kuten
Ranska, Italia, Hollanti)
4. Kiina, Japani
5. USA

Ja niiden kanssa on pakko jatkaa. Niin kilpailtuja kuin nuo markkinat ovatkin. Siinähän oli Pöytäniemen sinänsä oikea oivallus aikanaan, että Venäjän luomumarkkinat eivät yhtä lailla sitä silloin olleet.

Jos nimittäin yhä halutaan yrittää luomuvientiä ylläpitää ja jopa lisätä. Edellähän olemme kyllä esittäneet epäilyksemme näistä molemmista:

- onnistuuko se ja
- onko se Suomelle kannattavaa.

***

Emnekä väsy muistuttamasta tästä: yleiskuvan saamiseksi olisi myös välttämätöntä saada jonkinlainen selvitys siitä, paljonko luomua tuodaan.

Heikki Jokipii

#339
Pro Luomu kooste 2022 sitten ilmestyi. Luomuviennistä siinä (pdf) oli s. 22 seuraava tieto:

Quote• Luomuelintarvikkeita vietiin Suomesta noin 59
miljoonalla eurolla vuonna 2022. Luomun osuus koko
elintarvikeviennin arvosta oli noin 3 %.
• Luomuviennin arvo on kasvanut hieman vuodesta 2020.

Joten edelleenkin voimme todeta, ettei luomuvienti mitenkään vastaa luomuviljelyalan osuutta, joka samaisen raportin mukaan oli 15 %. Pyrkimättä tarkkuuteen, luomun osuus siis n. 1/5 osa sitä, minkä sen "pitäisi" olla. Myös kasvuvaihe vuodesta 2018 on selvästi pysähtynyt.

Se oli pienoinen pettymys meille, että sitä meille jo puolittain luvattua ei toteutettu. Tuonnin osuudesta luomumyynnissä ei kerrottu.

***

Mutta tuoreempaakin selvitystä luomuviennistä jo odotamme. Ks. juuri edellinen puheenvuoro.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 23.06.19 - klo:06:25
Kirjoittaja Soil Associationista (UK:n luomuliitto) antaa Facebookissa tukea käsityksellemme:

â€" klips â€"

Tosin tuo on jo vanhahko kommentti. Mutta pitkäjänteisestä projektista näyttää Venäjälläkin asiassa olevan kyse. Luultavasti tuo GMO:iden kieltäminenkin oli alustava toimenpide juuri tuossa tarkoituksessa, jota tuo Soil Associationinkin kirjoittaja tuossa vihjaa.

Paljon lisätietoa tästä ei tule, mutta onpahan uudehko arvio asiasta:

Russia banned GMOs years ago to distinguish itself from the United States. What’s its current stance toward genetic engineering, CRISPR and other New Breeding Techniques?

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 28.05.23 - klo:06:22
Pro Luomun kokouksessa 10.5.23 oli tämä esitys:

QuoteMiltä näyttää luomun vienti â€" tuoreita tuloksia luomun vientiselvityksestä, selvityksen tekijä MMT Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu

Niinpä ko. sivustollekin varmaan kohta ilmestyy tuo selvityskin. Täällähän on jo 3 selvitystä asiasta:

https://proluomu.fi/material/materiaalit/tutkimukset/

Vuosilta 2020, 2019 ja 2013. Samalla voisi olla aika siirtää tuo Erkki Pöytäniemen 2013 esitys hienotunteisesti passiiviarkistoon tavalla tai toisella. Maailman tapahtumat ovat niin lopullisesti ajaneet sen perusidean ohitse, tehneet sen vanhentuneeksi. Siinähän ehdotetaan luomuviennin suuntaamista ennenkaikkea Venäjälle. Ei niin, että asiassa mitään illuusioita olisi.

Ei ole näkynyt Kottilan keväistä selvitystä siellä. Eikä Pöytäniemen selvitys ole sieltä poistunut. Venäjän Krimin miehityksestä on nyt 9 ja tuosta selvityksestä 10 vuotta. Vai onko tämä se Kottilan selvitys:

https://proluomu.fi/material/luomu-suomessa/luomun-vienti/

QuoteNoin puolet kyselyyn vastanneista arvioi luomuviennin kasvavan seuraavan kahden vuoden aikana.

Kuinka suuri osa (vielä) tuolloin arvioi luomun myynnin vientimaissa kasvavan? Kyllä tosin jo aavisteltiin:

QuoteYritykset kokivat kuitenkin tulevaisuuden vientinäkymien arvioimisen haasteelliseksi Ukrainan sodan, kustannusten nousun ja kuluttajien alentuneen ostovoiman vuoksi.

Ihan pelkkiä raaka-aineita ei luomuna viety, mutta tämä on tilanne:

QuoteValtaosa luomuviennistä on jalostettuja tuotteita. Eniten viedään puolivalmisteita teollisuudelle, mutta luomuna viedään myös private label -tuotteita ja brändituotteita. Luomun vienti jalostamattomana raaka-aineena on vähäistä.

Kaaviosta, että puolivalmisteiden osuus oli 62%. Kannattavuutta Suomelle ei analysoida. Onko tämä yhä (?) voimassa:

QuoteKansallisen luomuohjelman toimeenpanosuunnitelman tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä luomuviennin arvo on 100 miljoonaa euroa.

Keväällä oli eri hallitus.

***

Samalla taas ceterum censeomme:

QuoteEmmekä väsy muistuttamasta tästä: yleiskuvan saamiseksi olisi myös välttämätöntä saada jonkinlainen selvitys siitä, paljonko luomua tuodaan.

Heikki Jokipii

#342
Tämä artikkeli on kyllä jo keväältä:

Suomen luomuelintarvikevienti kasvoi hiukan

Mutta näkymät näyttävät sille yhä yhtä surkeilta:

QuoteSuomen luomuelintarvikeviennin arvo oli 59 miljoonaan euroa vuonna 2022, arvioi luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu. Arvio perustuu luomuelintarvikkeita Suomesta vieville yrityksille tehtyyn kyselyyn.

Luomuelintarvikkeiden viennin arvo on kasvanut hieman edellisestä selvityksestä, joka koski vuoden 2020 luomuviennin arvoa.

Luomuviennin kasvuvauhti on hidastunut kahden viimeisen vuoden aikana. On kuitenkin positiivista, että viennin arvo on edelleen hiukan korkeammalla tasolla kuin edellisessä selvityksessä, vaikka kuluttajien ostovoima on alentunut monissa elintarvikeviennin kohdemaissa Euroopassa.

Vaikka Pro Luomu äskettäin tiedotteessaan viritteli tällaista (turhaa) toivoa:

QuoteRuotsi on edelleen merkittävä markkina luomutuotteille ja suomalaisten yritysten näkökulmasta myös tärkeä vientikanava suomalaisille luomutuotteille. Ruotsissa on noin 10,5 miljoonaa asukasta ja esimerkiksi vuonna 2021 luomutuotteita ostettiin 266 eurolla asukasta kohti (Suomessa 73,50 euroa/asukas).

Ruotsi tuo luomutuotteensa Tanskasta. Paitsi kahvin ym. eksoottisemman tavaran.

Heikki Jokipii

Näitä lukuja ei taida Lukelta löytyä luomusta erikseen?

Kotimaisen tuotannon osuus kulutuksesta

Quote[..] seurataan vuosittain keskeisten elintarvikkeiden kotimaista tuotantoa ja kulutusta, varastomääriä sekä vientiä ja tuontia.

Nämä tuoteryhmät ovat kuitenkin aika paljon luomumyynnissä esillä:

QuoteOn luonnollista, että monissa yksittäisissä elintarvikkeissa (esim. hedelmät, vihannekset, mausteet) omavaraisuus jää hyvin pieneksi tai kotimaista tuotantoa ei pohjoisissa oloissa ole lainkaan.

Erityisesti luomuhedelmät.

Heikki Jokipii

#344
Quote from: Heikki Jokipii on 25.06.13 - klo:17:28
Siiis 14,3 prosenttia viljelymaasta luomulla, eli jopa lähes yhtä paljon hehtaareina kuin Suomessa.  Ja maassa syödään kotimaista luomua vain noin puoli prosenttia kulutuksesta.   

Luomuviljelyn surkeampi tuottokin huomioon ottaen Eesti siis tuottaisi ehkä noin kymmenkertaisen määrän luomua oman maansa kysyntään nähden.

Meinaako tämä sitä, että Eesti jo nyt vie maasta (jonnekin, Venäjälle?) huomattavia määriä luomutuotteita?

Vai meinaako se sitä, että Eestikin myy loput omille markkinoilleen, tavanomaisena? Ja saa, esim. EU:n kautta, tälle menettelylle riittävästi maataloustukea?

Mutta joka tapauksessa, noilla hinnoilla, Eesti kyllä "jyrää" Suomen luomun vientimarkkinat. Ellei myös Suomen luomun kotimarkkinat.

Mysteeri säilyy:

Virossa yli tuhannen hehtaarin maatilat jyräävät - luomua liki viidennes peltoalasta
Neuvostoajan jäänteinä Virossa on jättikokoisia maatiloja, jotka petraavat kannattavuuttaan.
TILAAJALLE


Se ei riitä selitykseksi, että turisteille syötetään luomua.

Tämä saattaa riittää. Eli myyntikelpoinen kaura tuodaan Suomeen myytäväksi täältä eteenpäin?