Ehkä kuitenkin luomutuonninkin tarkastelu tasapainopyrkimyksen näkökulmasta olisi hyödyllistä:
Maataloustuotteita ja elintarvikkeita viedään Suomesta entistä enemmän ulkomailleMaataloustuotteiden ja elintarvikkeiden viennin arvo oli vuonna 2020 kaikkiaan yli 1,7 miljardia euroa. Viennin arvo on kasvanut vuosien 2015–2020 välisenä aikana huimasti, lähes neljännesmiljardilla (+16 %). Tuonnin arvo oli puolestaan noin 5,3 miljardia euroa. Siinäkin oli vuoteen 2015 verrattuna noin neljännesmiljardin kasvu (+5 %). Suhteellisesti viennin kasvu on ollut selvästi voimakkaampaa kuin tuonnin kasvu.
Ja siinä tarvittaisiin tieto myös luomutuonnin arvosta tai osuudesta.
Ohimennen voi myös huomata sen toisaalta noukitun tiedon, että ruokaviennin
kasvu oli vuonna 2020
suurempi kuin koko luomuvienti (n. kaksi kertaa sen verran). Vuosien 2015-2020 kasvu, lähes neljännesmiljardia, on noin 4 kertaa koko viime vuoden luomuviennin arvo. Ja se tulos oli viime vuodelta, kaksi vuotta sitten luomuvienti oli siitä noin puolet. Ja tuon tarkastelujakson alussa noin 10 miljoonaa.
Tämän kauan sitten saamamme epävirallisen tiedon pohjalta tuollainen tarkastelutapa, rinnakkain asettelu, olisi tarpeeen:
Tuo "luomutuonnin riski" on saattanut jo toteutuakin, mutta tietoa siitä yhä pantataan. Viimeinen epävirallinen tietomme on vuodelta 2017, ja silloin arvio tuonnin osuudesta oli 55%. Se on jo sellainen luku, että voi katsoa, että pahin on jo tapahtunut.
Siitä ei tietysti saa tuonnin arvoa, mutta tuota prosenttiosuutta viimeiseen Pro Luomun ilmoittamaan lukuun (v. 2019) 368 miljoonaan euroon soveltaen, kotimaassa myytyihin luomutuotteisiin käytetystä rahasta n. 200 miljoonaa olisi kulunut tuontituotteisiin. On todennäköistä, vaikkei ihan varmaa, että luomutuontiin on käytetty reippaasti enemmän rahaa, mitä viennistä on saatu. — Oma kysymyksensä on edelleen se täällä usein esiin tuotu, paljonko veronmaksajien rahoilla on annettu luomuviennille hintatukea tms.
***
Huomataan vielä Pro Luomun uutisesta se, mitä viedään. Se on kauraa (ja kauraa, kauraa..) ja:
Muita tärkeitä luomuviennin tuoteryhmiä ovat maitopohjaiset tuotteet, leipomotuotteet, ja luonnontuotteet. Suomesta viedään luomuna myös merkittäviä määriä perunatärkkelystä, makeisia, lastenruokaa ja alkoholituotteita.
Vaikka menee jo ehkä ilkeilyn puolelle, "keihäänkärki" luomubroileri ei ole tuossa listassa mukana.
Tämäkin on ehkä ilkeilyä, mutta...
Lähes kaikki yritykset uskoivat viennin kasvavan myös tulevaisuudessa. Kulutustrendit tukevat luomun kasvua, ja monissa maissa, kuten Saksassa koronapandemia on vahvistanut luomun kysyntää.
... entä sitten, jos korona saadaan nitistettyä? Mikä nyt on EU:n ja koko maailman vakaa tarkoitus! Eräällä tavalla hupaisaa on sekin, että ulkomaalaisille yritetään myydä se, mikä ei suomalaisille kelpaa:
”Osa vientituotteista, kuten leipä ja makeiset, eivät oikein ole Suomen markkinoilla löytäneet paikkaansa”, arvioi selvityksen toteuttanut Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta.
***
Tätäkin on vielä kommentoitava:
”Melko maltillisen kasvuarvion mukaan luomuvienti saattaisi hipoa jo 100 miljoonan euron rajaa vuonna 2025”, arvioi Marja-Riitta Kottila.
Silloinkaan se ei vielä (olisi n. 5,6%) edes
hipoisi luomun pinta-alaosuutta! Jos luomualan osuus lisääntyy siten, kuinka Pro Luomu toisaalla toivoo (ja ennustaa), se saattaa jopa etääntyä siitä.