Author Topic: Luomun vienti ja tuonti  (Read 166132 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #225 on: 14.03.19 - klo:15:14 »
Nyt olen hyvin ymmälläni. Hyvin tuoreessa ohjelmajohtaja Esa Wrangin esityksessä Luomufoorumissa 13.3.19 oli tällainen lause:

Miten luomun vienti tuplataan? (pdf)

Quote
• Elintarvikevienti on palautunut entiselle tasolleen, noin 1,6 mrd € viennin tasoon, lisää kasvua
tarvitaan. Luomun vienti ei ole merkittävästi kasvanut: viennin arvo noin 10 – 15 m€ vuodessa.

Näinkö nopeasti asia on "hovissa muuttunut"? Edellä mainittu Pro Luomun toista kertova uutinen kun oli päivätty samalla päivämäärällä.
« Last Edit: 14.03.19 - klo:15:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #226 on: 15.03.19 - klo:05:59 »
Ikäviä tällaiset tutkimustulokset ...

Suomalainen ruoka on Euroopan vähiten suosittua – vähiten siitä pidetään Tanskassa ja eniten Filippiineillä

Quote
Vähiten kyselytutkimuksen mukaan pidetään perulaisesta ja suomalaisesta ruuasta. Vaikka suomalainen ruoka onkin Euroopan vähiten suosittua, me suomalaiset olemme kuitenkin kyselytutkimuksen mukaan uskollisia omalle keittiöllemme. 94 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista nimittäin pitää suomalaisesta ruuasta.

Kaikkein vähiten suomalaisesta ruuasta pitävät kyselytutkimuksen mukaan tanskalaiset, sillä heistä vain 13 prosenttia pitää suomalaisesta ruuasta. Suomalaisesta keittiöstä eivät innostu myöskään japanilaiset ja espanjalaiset, sillä heistä vain 14 ja 18 prosenttia kertoi pitävänsä ruuastamme.

... niille, jotka ovat olleet varmoja siitä, että kaikki rakastavat ja haluavat suomalaista ruokaa yleensä, ja suomalaista luomuruokaa erikseen, ja erityisesti.

Em. Wrangin esityksessäkin väitetään jo aika perinteiseen tapaan mm. näin:

Quote
Kansainväliseen kysyntään vaikuttavat
trendit ovat puolellamme
• Turvallisuushakuisuus - ruokaskandaalit
• Arvostetaan luonnollisuutta, puhtautta, turvallisuutta, jäljitettävyyttä
• Terveellisyyden tavoittelu, ekologisuus
• Luomumarkkinan kasvu kaikilla päämarkkina-alueilla
• Euroopassa isoja luomumarkkinoita, kuten
Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Tanska, Ruotsi, Itävalta jne
• Free from: gluteenittomuus, laktoosittomuus…
• Lihan korvaaminen kasvisproteiineilla
• Kaura nouseva trendi maailmalla: Organic – Gluten Free
• Suomalaiset villimarjat suomalaisia superfoodeja
• Pohjoismaisuus, arktisuus
• koetaan puhtaaksi, eksoottiseksi, uudeksi
• Craft-alkoholit, pienpanimotuotteet
• Suomessa laaja, laadukas tarjonta.

Mutta valitettavasti he eivät MT:n uutisen mukaan itse tiedä pitävänsä erityisesti juuri suomalaisesta luomusta.

Ei ehkä ole eksaktisti sama asia (so. "keittiö" eli ruoan valmistustapa ja sen raaka-aineet), mutta mielikuvien markkinoista on tuossa kaikesta kyse. Jos vientiä varten tuotetta jalostetaan, se alkaa jo olla "keittiötä". Ja Wrangin esityksessään suosittelemille erilaisille messuille ei juuri voi muunlaisilla tuotteilla osallistua.
« Last Edit: 15.03.19 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #227 on: 20.03.19 - klo:05:29 »
Tässä ei ole kyse luomutuotteista:

Venäläinen kauppaketju toi Saksaan euron viinipullot ja B-laadun pakasteleikkeet – Lidlin haastajalle on iso valmis kohderyhmä

Vielä. Mutta osaa hyvin kuvitella, että jollekulle tulee mieleen, että muita halvemmilla venäläisillä luomutuotteilla kannattaisi tuolla tavalla Saksan ja muun Euroopan markkinoita yrittää vallata. Sitä kautta voisivat ehkä tulla myös Kazakstanin luomutuotteet (edellä 21.11.18).

Koska siitähän Venäjällä on visio, puitesuunnitelmat ja jo aloitettuja toimenpiteitäkin. Mm. luomutuotantoa koskeva laki tulee voimaan v. 2020. Jos EU ja Saksa sen hyväksyy, niin siinähän se sitten melkein olikin (?).  Kaikki on valmista tuota valtausyritystä varten.

Tämä tuore päivitys asiassa tulee taas Amerikan kautta:

https://www.globalmeatnews.com/Article/2019/03/06/Russia-to-ramp-up-global-organic-meat-market

Näyttää olevan siten suojattu, että siitä ei saa otteita lainattua.

Mutta ei se mitään, koska artikkelin sanomassa ei juuri ole mitään uutta: vieläkin Venäjän luomu on pääasiassa pyrkimyksiä. Mutta ne pyrkimykset ovat yhtä suurellisia kuin ennenkin.

Putin on helmikuussa puhunut Venäjän liittokokouksessa eli parlamentissa ja toistanut nämä tavoitteet. Mutta viimeinen tarjolla oleva tilastotieto on vuodelta 2017, eikä ole kovin vakuuttava: luomumarkkinoiden koko oli 160 miljoonaa dollaria. Ei ole paljon, jos Suomessa luomumyynti on noin kaksinkertainen.

Mutta Medvedevin mukaan 25% osuutta maailman luomumarkkinoista yhä siellä tavoitellaan.
« Last Edit: 20.03.19 - klo:05:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #228 on: 18.04.19 - klo:07:17 »
Näin siellä nähdään:

Luomusektori katsoo hallituksen pettäneen luomun: Rahoitusongelmien syy ei ole luomussa vaan ympäristökorvauksessa.

Quote
Luomuasiantuntijoiden mukaan luomuun kohdistuu valtavat vientiodotukset, mutta niiden toteutuminen vaatii luomupinta-alan tasaista kasvua.

Luomulle olisi yhä kasvavaa kysyntää vientimarkkinoilla. Toisaalta ulkomaisen luomutuonnin riski kasvaa koko ajan, mikäli kotimaan tarjonta ei odotusten mukaisesti kasva.

Luomusektori on erittäin pettynyt hallituksen tekemään päätökseen pitää luomusitoumuksissa ainakin yksi välivuosi.

Haluatko jatkaa lukemista?.

Eli kaikkiin ongelmiin tuntuu olevan vastauksena: lisää luomuviljelyalaa!

Tuo "luomutuonnin riski" on saattanut jo toteutuakin, mutta tietoa siitä yhä pantataan. Viimeinen epävirallinen tietomme on vuodelta 2017, ja silloin arvio tuonnin osuudesta oli 55%. Se on jo sellainen luku, että voi katsoa, että pahin on jo tapahtunut.

Myös tämä ihmettelymme on yhä voimassa:

Mutta kaikkiaan vastaamatta kyllä jää, miten voi olla niin, että n. 10% osuus viljelyalasta tuottaa vain vähän yli prosentin (volyymissa) myytävää markkinoille. Ja oletettavasti siis viljelyalan lisääminen 20 prosenttiin ei lisäisi suomalaisia luomutuotteita markkinoilla kuin ehkä yhdellä prosenttiyksiköllä.

Koska se koskee myös vientiin tarkoitettuja luomutuotteita, niin voimassa on tuon jatkokysymys: kuinka ihmeen paljon luomupinta-alan tulisi kasvaa, että se mahdollistaisi nykyisen hyvin vaatimattoman luomuviennin kasvun?


PS. 19.4.19: Puhumatta siitä, paljonko tuon yrityskin veronmaksajille maksaisi. Varsinkin kun tietää sen olevan riskisijoitus: on varsin paljon mahdollista, ettei luomuviennin olennainen lisääminen onnistu vieläkään. Tuollakaan kalliilla keinolla.

Huomioon otettava on, että "luomuasiantuntijat" tuossa ovat samalla taloudellisesti ja ideologisesti myös luomuintressenttejä, "luomusektoria".
« Last Edit: 19.04.19 - klo:05:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #229 on: 20.04.19 - klo:07:31 »
Tämä Vihreä viime vaalien eduskuntavaaliehdokas ei edes huomaa puhuvansa ristiin:

https://maisajuntunen.fi/lisaa-luomua/

Quote
Luomu-ruuan maailmanmarkkinat ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina ja kasvulle ei näy esteitä myöskään jatkossa. Samalla myös suomalaisten luomu-elintarvikkeiden vienti on kasvanut ja kasvunäkymät ovat hyvät. Tutkitusti puhdas ja turvallinen suomalainen ruoka yhdistettynä kansainvälisesti tunnetulla Luomu-sertifikaatilla on vahva kombinaatio, jota meidän pitäisi hyödyntää enemmän.

Quote
On tärkeää, että ruoka tuotetaan lähellä sen kuluttajaa. Sillä tavalla voidaan turvataa ruuan saanti jos ruokaa ei ole mahdollista tuoda muualta. Myös ruuan tuotantoon käytettävät tuotantopanokset, eli lannoitteet, siemenet sekä polttoaineet ja muu energia on järkevä tuottaa lähellä, jotta niitä on aina saatavilla. Tällä hetkellä ruokaa ja sen tuotantopanoksia on helppoa ja halpaa tuoda rikkaisiin maihin, mutta tilanne voi muuttua. Monissa köyhissä maissa tuotantopanosten korkea hinta voi aiheuttaa tilanteen jossa paikallisilla ihmisillä ei ole varaa ostaa heitä lähellä tuotettua ruokaa. Tästä voi seurata nälänhätää, vaikka alueella pystyttäisiin tuottamaan ruokaa. Ruoka on kannattavampaa myydä rikkaisiin maihin, joissa jo nyt iso osa ruuasta jää käyttämättä.

Eli suomalainen luomuvienti on hieno juttu, jota pitää jopa lisätä. Mutta muutoin sääntönä on, että ruoka täytyisi tuottaa lähellä! *)

Tuotantopanoksista puhuessaan hän selvästi ajattelee tuossa lannoitteita ja torjunta-aineita jne., ja sanookin sen. Mutta myös työvoima on tuotantopanos. Ja jos sitä joudutaan käyttämään tuotantoon nähden paljon, syntyy todellakin helposti tilanne, ettei köyhien maiden köyhällä väellä ole varaa ko. ruokaan. Vaan työvoimavaltaisesta luomuruoasta saa paremman hinnan rikkaiden maiden luomumarkkinoilla, ja sinne se kannattaa myydä.

Sama logiikka pätee Suomessakin: kun suurella osalla suomalaisista ei ole varaa ostaa kallista luomuruokaa - se kannattaa myydä rikkaisiin maihin!

_______________

*) ja "lähellä" tarkoittaa tietysti vähintään omassa maassa! Eikä se ole silloin niin tuotettua, jos se tuodaan Suomesta. (Selvennys 21.4.19)
« Last Edit: 21.04.19 - klo:14:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #230 on: 21.04.19 - klo:09:54 »
Tuossa kasvuloikkauutisessaan luomuviennistä (ks. edellä 14.03.19) Pro Luomu toi esille kahteen kertaan luomukauran keskeisen roolin:

Quote
Luomuviennin suurimmat tuoteryhmät ovat viljapohjaiset tuotteet eli mylly- ja leipomotuotteet sekä erilaiset kaurapohjaiset valmisteet, maitovalmisteet sekä luonnontuotteet. Suomesta viedään myös muun muassa luomumakeisia sekä luomuperunajauhoja, -siemeniä ja -erikoiskahveja. Luomulihajalosteiden vienti on toistaiseksi vielä vähäistä.

Quote
Kasvua on näköpiirissä muun muassa luomukaurasta ja luomumaidosta valmistetuille tuotteille sekä luomuluonnontuotteille. Kasvua haetaan ensisijaisesti jo vakiintuneilta vientimarkkinoilta eli Keski-Euroopasta ja Pohjoismaista sekä jonkin verran Aasiasta.

Kun nyt sattuneesta syystä luomukauran (ja muunkin luomuviljan) tuotanto jäi odotettua pienemmäksi, taisi tuo kasvuloikkakin tänä vuonna vähintään jäädä vauhdinottovaiheeseen. Joka jo tuossa toisessa keskusteluosiossakin todettiin.

Eikä tuossa ole selvää viestiä siitäkään, että jalostusaste olisi noissa tuotteissa nousussa. Eli bulkkiluomukauran vientiä jatketaan kuten ennenkin, samoihin maihin kuin ennenkin. Ja saadaan siitä kutakuinkin sama hinta kuin ennenkin?

Pakollinen: ja !uomua tuodaan kuten ennenkin. Mutta tietoa siitä, kuinka paljon sitä tuodaan, pantataan kuten ennenkin.

Voin tietysti olla väärässäkin. Pro Luomun Luomu Suomessa 2018 -kooste on viime vuoteen verrattuna hiukan myöhässä. Kun se ilmestyy ja jos siinä mainitaan jotain luomuviennistä, niin jollain tavalla pikku pakko olisi kertoa jotain luomutuonnistakin. Vaan ei se ihan pakko ollut viiime vuonnakaan: luomuviennistäkään ei kerrottu mitään lukua, ja luomutuontia ei mainittu lainkaan.
« Last Edit: 21.04.19 - klo:14:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #231 on: 24.04.19 - klo:03:47 »
Tänä vuonna palattiin tuossa koosteessa vanhaan käytäntöön. Luomuviennistä annettiin lukuarvio:

Quote
• Luomuelintarvikkeita vietiin Suomesta noin 25-30
miljoonalla eurolla vuonna 2018. Luomun osuus koko
elintarvikeviennistä on noin 2 %.
• Viidessä vuodessa viennin arvo on kolminkertaistunut.

Tuotakin prosenttilukua on verrattava siihen, että samana vuonna oli luomuhyväksytyn peltoalan osuus noin 10,3%. Eikä myöskään luomun kotimaisen kysynnän osuus ollut kuin 2,4%, joten vientiinkin tavaraa pitäisi kyllä riittää.

Luomutuonnista ei koosteessa edelleenkään mainittu mitään. Näistä tiedoista voi jotain päätellä, mutta ei paljon:

Quote
Luomutuotteet kaupassa
• Päivittäistavarakaupat myyvät luomuna eniten hedelmiä,
nestemäisiä maitotuotteita sekä vihanneksia. Nämä kolme
tuoteryhmää vastaavat noin kolmanneksesta kaikesta
luomumyynnistä.
• Seuraavina tulevat kuumat juomat eli kahvi ja tee sekä
kananmunat.

Kahvi ja tee on tietysti pohjimmiltaan kaikki tuontitavaraa, samoin hedelmistä suuri osa (suosituin on luomubanaani!). Kahvin osalta yritimme jo asiaa hiukan haarukoida.

Useimmissa luomujalosteissa on myös tuonnin osuus suuri. Jos lastenruoissa luomun markkinaosuus on jopa 20%, niin suurin osa siitä tuodaan Suomeen muualta. Samaa epäilen kasvisöljyistä (osuus myös 20%).
« Last Edit: 24.04.19 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #232 on: 29.04.19 - klo:05:00 »
Tässä seminaarissa voitaisiin periaatteessa löytää ideoita, miten parantaa luomun "kauppatasetta" ...

Luomubuumi – lisää luomutuotteita -työpaja Helsingissä

Quote
pe 7. kesäkuu @ 12:00 - 16:00
Kasvava luomukysyntä tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia kaikille elintarvikealan toimijoille. Työpajassa kerrotaan millaisia markkina-aukkoja selvityksen perusteella luomulle löytyy kotimaan päivittäistavarakaupasta ja esitellään ulkomaista luomutuotetarjontaa sekä ideoidaan uusia tuotteita ja keskustellaan yritysten tuotekehitystarpeista.
(lihav. HJ)

... mutta käytännössä siellä luultavasti opitaan, miten paljon helpompaa on täyttää nuo pienet markkina-aukot tuonnilla.

Marja-Riitta Kottilakin esiintyy tilaisuudessa. Kertoisiko hän siellä, mikä on tämän taseen tilanne nyt?

***

YLE haluaa kertoa ja selittää asian näin:

Ruokayritykset saavat osansa kasvavasta luonnonmukaisuuden kysynnästä – elintarvikevienti kipuamassa uuteen ennätykseen

Mutta kun se juttunsa kaaviossa näyttää, että ruokavienti v. 2018 oli kivunnut yli 1500 miljoonaan, josta 30 miljoonaa oli luomuvientiä (suurempi pää Pro Luomun ilmoittamasta haarukasta), niin se on todellakin vain se 2%. Ja siis tuskin se tekijä, joka on tuon koko ruokaviennin suhteellisen menestyksen salaisuus.

Tämän verran menee jo kaupan edistämiseen:

Quote
Entistä isompi joukko alan yrityksiä on hakenut julkista tukea viennin edistämiseen. Viime vuonna lähes kaksi sataa yritystä sai tukea viennin avaamiseen tai sen kehittämiseen.

Rahaa jaettiin noin 20 miljoonaa euroa. Rahan käyttö on lähes tuplaantunut sen jälkeen kun Venäjän vientivaikeudet alkoivat elokuussa 2014.

Nämä näkymät kyllä siellä siintävät:

Quote
Pelkästään Saksan luomumarkkinat ovat lähes 10 miljardin euron suuruiset. Viejien mukaan luomu on jo melkein edellytys Saksaan pääsylle.

Mutta tuon näkee myös Tanska. Joka on jo ottanut oman osansa noista markkinoista, ja tuskin osuudestaan luopuu, tai edes lakkaisi tavoittelemasta suurempaa osuutta. Ja Kirgisia. Ja Venäjä.
« Last Edit: 22.06.19 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #233 on: 16.05.19 - klo:03:47 »
Aromilehti tulkitsee asian parhain päin:

Luomu, luomumpi, luomuin

Quote
Liikkeellä ovat siis voimat, jotka tilastojen perusteella tuskin heikkenevät. Se näkyy myös globaaleilla vientimarkkinoilla selkeänä kasvuna. Yhdysvaltojen ja Euroopan kysyntä lisää Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan luomutuotteiden vientiä. Pro Luomun vientikartoituksen perusteella Suomen luomuviennin arvo on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Maltillisten arvioiden mukaan se voi olla 40–50 miljoonaa euroa vuonna 2023. Pieni, mutta imagollisesti merkittävä osa elintarvikevientiä.

Vaikkei siis luomun viennillä tuolloinkaan mitään oikeaa merkitystä ole (so. edelleen sen osuus elintavikeviennistä olisi vain n. 3%), niin se on tärkeä Suomen imagolle.

Jonka imagon varassa sitten viedään ulos jotain ihan muuta? Kuinkahan lienee? Onko sillä jotain vaikutusta siihen?

Osmo Rauhala noin vuosi sitten TS:ssa uskoi kyllä itse luomuviennin kasvuun, mutta muutoin tuo idea imagonrakennuksesta luomun avulla on sukua Rauhalan ajatuksille.
« Last Edit: 16.05.19 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #234 on: 06.06.19 - klo:06:18 »
Kerronpa tämän täällä:

Almost 10% of French farms now organic, as switch from conventional hits new record

Miksikö? No, siksi, että Euroopan kuitenkin rajallista luomutuotteiden kysyntää tyydyttämään tuskin tarvitaan Suomea, jos Ranskaan tuli luomutiloja lisää vuodessa yhtä monta (n. 5000) kuin Suomessa niitä yhteensä on.

Eikä meillä liene mitään luontaisia etuja imagonrakentamisessakaan, Ranskaan verrattuna.

Vrt. tämä.
« Last Edit: 06.06.19 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #235 on: 22.06.19 - klo:08:39 »
Tässä ei Putin luomua erikseen mainitse ...

Putin käänsi pakotteet Venäjän voitoksi: "Maataloustuotteidemme vienti on lisääntynyt"

... mutta kyllä ne luomutuotteet sieltä ennemmin tai myöhemmin tulevat kuvaan mukaan.

Luomun viennin lisääminen on Venäjän itsensä (Putin, Medvedev. esim.  20.03.19 edellä) ilmoittama tavoite, eikä ole mitään syytä olettaa, etteivätkö he olisi tosissaan. Ja useita syitä on, miksi Venäjä voi siinä myös onnistua. Niistäkin on ollut edellä*) puhetta. Ehkäpä jopa vielä kuulemme, että tuosta Putinin kertomasta lisääntyneestä ruokaviennistä osa oli luomua?

________

*) PS. Melenkiintoinen on mm. tilanne Venäjän ensi vuonna voimaan tulevan luomulainsäädännön kanssa. Hyväksyyko EU sen? Tai muu maailma?
« Last Edit: 22.06.19 - klo:16:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #236 on: 23.06.19 - klo:07:25 »
Kirjoittaja Soil Associationista (UK:n luomuliitto) antaa Facebookissa tukea käsityksellemme:

Quote
Michael Wynne-Parker‎

 Soil Association
4. heinäkuuta 2016 ·

RUSSIA IS LEADING THE WAY. Already having banned GM crops it is set to become the world´s largest exporter of organic food in just a few years. Unfortunately the Western political elite and media do not acknowlege this-yet! Let us in the UK cooperate with Russia to our mutual advantage.
Michael Wynne-Parker (member Soil Association Circle)

Tosin tuo on jo vanhahko kommentti. Mutta pitkäjänteisestä projektista näyttää Venäjälläkin asiassa olevan kyse. Luultavasti tuo GMO:iden kieltäminenkin oli alustava toimenpide juuri tuossa tarkoituksessa, jota tuo Soil Associationinkin kirjoittaja tuossa vihjaa.
« Last Edit: 23.06.19 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #237 on: 04.07.19 - klo:12:49 »
Tässä Luken tekstissä ...

Luomuruuan markkinat vahvassa kasvussa

... on kyllä sellaista luomun ja sen markkinoiden tulevan kasvun ylistystä ja uskoa niihin, että se teksti voisi olla suoraan Pro Luomulta. Mutta erityisen ihmetyttävä on sen usko luomuvientiin:

Quote
Muita tärkeitä vientituotteita ovat liha, alkoholijuomat sekä viljatuotteet. Luomuelintarvikkeiden vienti kasvaa nopeasti, mutta niiden osuus kokonaisviennistä jää noin kahteen prosenttiin. Luomutuotteita vietiin Suomesta vuonna 2018 vajaan 30 miljoonan euron arvosta.
(lihav. HJ)

Kun ei siitä ole edes uutta lukua esittää.

Vaikka tästä voi laskea ...

Quote
Viime vuonna maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti Suomesta supistui selvästi. Elintarvikkeita vietiin yhteensä 1 520 miljoonan euron arvosta, mikä oli neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Tänä vuonna elintarvikevienti kuitenkin kasvaa ennätysvauhtia. Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä viennin arvo oli lähes 16 prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla.

... että elintarvikevienti on yli 200 miljoonan kasvu-uralla. Josta koko tuo 30 miljoonaa olisi vain murto-osa. Eikä siis lopulta mitään lukua annettu luomuviennin erityisen nopeasta kasvusta!

Vai odotetaanko tuossa edes, että luomuvienti niin kovasti kasvaisi? Voihan tuon lukea niinkin, että sen uskotaan jäävän tuohon 2% osuuteen?

Mutta kummasti tuossa uutisessa/tiedotteessa täytyi koplata yhteen (maailman) luomumarkkinoiden tietty kasvu ja Suomen elintarvikeviennin kasvu. Vaikka noilla kahdella asialla ei siis luultavasti ole juuri mitään tekemistä toistensa kanssa.
« Last Edit: 05.07.19 - klo:04:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #238 on: 10.08.19 - klo:06:46 »

Quote
<klips>
Luomulle olisi yhä kasvavaa kysyntää vientimarkkinoilla. Toisaalta ulkomaisen luomutuonnin riski kasvaa koko ajan, mikäli kotimaan tarjonta ei odotusten mukaisesti kasva.

<klips>

Tuo "luomutuonnin riski" on saattanut jo toteutuakin, mutta tietoa siitä yhä pantataan. Viimeinen epävirallinen tietomme on vuodelta 2017, ja silloin arvio tuonnin osuudesta oli 55%. Se on jo sellainen luku, että voi katsoa, että pahin on jo tapahtunut.


Alkaa jo todella tympiä ja harmittaa, ettei Pro Luomu tai mikään muukaan taho tuota tietoa päivitä, ihan virallisesti.

Halutaan edelleen ratsastaa mielikuvan varassa, järjestää mm. luomu- ja lähiruokamessuja jne. Mutta onko tuollainen laitaa? Kun tosiasia, joka kuitenkin läpi tihkuu, on mitä ilmeisemmin se, että luomu on kaikkea muuta.

Pro Luomu hämää ja sotkee koko kysymyksen sivuillaan tällä tavalla:

Quote
Maataloudessa käytettävät tuotantotarvikkeet kuten lannoitteet, torjunta-aineet ja polttoaineet ovat valtaosin tuontituotteita, mikä heikentää ruoan omavaraisuusastetta. Tuontitarvikkeiden pieni osuus kustannuksista merkitsee sitä, että luomutuotannon kotimaisuusaste on korkeampi kuin tavanomaisen tuotannon. Suomalainen luomu on siis kotimaisinta ruokaa.

Niin saattaa olla siinä määrin kuinka Suomessa myydään suomalaista luomua. Eli olisiko jo aika avoimesti kertoa, paljonko, mikä on sen osuus, mikä tuontiruoan?

Olisiko jonkun kansanedustajan esitettävä asiasta kysymys eduskunnan kyselytunnilla? Vai mikä tuossa auttaisi?
« Last Edit: 10.08.19 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #239 on: 10.08.19 - klo:13:12 »
Tulipa mieleen, että voisiko tuohonkin em. kysymykseen syntyä vastaus S-ryhmän ja yliopistojen etukorttitutkimuksesta.

Tuotteissahan varmaan on tieto paitsi niiden luomuisuudesta niin myös niiden kotimaisuudesta?
« Last Edit: 10.08.19 - klo:13:16 by Heikki Jokipii »