ProAgria Keskusten Liitto tarjosi
kannanotossaan (pdf) 11.12.2018 mm. tällaisen analyysin luomuviennistä:
Vientinäkymät
Vienti tarjoaa mahdollisuuksia, kun osataan löytää oikeat luomutuotteet. Ulkomaanvientiä olisi saatava aikaan muussakin kuin kaurassa, mikä vaatii kasvintuotannon kasvua. Markkinoilla on tilaa jalosteille. Suomen viennin jalostusaste on nykyisellään liian alhainen. Muissa maissa vienti keskittyy pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin, joissa myös kate on parempi ja jää kotimaahan. Jatkojalostuksen kehittymistä on osaltaan jarruttanut raaka-aineen puute.
Maailmalla luomu on ainoa kasvava elintarvikesektori, joten nyt olisi hyvä aika suomalaisten tuotteiden päästä markkinoille. Jos ei ole riittävästi volyymiä tuottaa tulevaisuudessa, voi teollisuus jarruttaa jalostusta. Hyvään kasvuun Suomessa lähtenyt luomutuotanto jää nopeasti muiden maiden jalkoihin.Tanskassa on valtion toimesta satsattu luomutuotantoon tänä keväänä isoja summia. Ranskassa oltiin leikkaamassa syksyllä 2017 luomutukea, mutta leikkausten sijaan Ranska onkin nyt panostamassa luomutuotannon kehittämiseen. Keväällä puolestaan julkaistiin uutinen Venäjällä luomutuotannon herättämisestä kukoistukseen. Saksassa luomukorvauksen tasoja on nostettu. Lähialueilla kasvu siis jatkuu.Viennissä onnistuminen on toki kotimaan markkinoiden lisäksi todella tärkeää. Jos siellä ei onnistuta, niin markkinat saattavat jumittua Suomessa varsinkin hyvän satovuoden jälkeen. Kaurassakin törmättiin Baltian ja Euroopan nousevaan kilpailuun, vaikka siellä tuotettu kauransa ei ole yhtä laadukasta kuin meillä.
Oikein olemme mekin asian täällä kertoneet, kun olemme tuoneet esille, että luomuviennin tuotteiden jalostusaste on surkean alhainen.
Mutta miten vuodesta toiseen jaksetaan ja kehdataan jatkaa tämän mantran toistamista, että jatkojalostuksen kehittymistä on jarruttanut raaka-aineen puute? Miten ihmeessä sitä raaka-ainetta ei sitten synny, jos ja kun viljelypinta-alaa sen tuottamiseen kyllä on? Miksei se kasvintuotanto (luomussa) ei sitten kasva?
Oikein olemme senkin kertoneet, että yritykset lisätä luomuvientiä ovat törmänneet ja törmäävät rajuun kilpailuun.
Mutta siitä olemme Pro Agrian kanssa kovasti eri mieltä, että asiassa olisi nyt mahdollisuuksia, että nyt olisi mitenkään "hyvä aika".
Jos "luomu on ainoa kasvava elintarvikesektori", niin miten voi olla niin, että Suomen
tavanomainen elintarvikevienti kuitenkin
on kasvanut?
Uutinen siitä, että Venäjällä luomutuotanto on "heräämässä kukoistukseen", on siellä Pro Agriassa nähty. Mutta ei sen implikaatioita: sehän voi olla lopullinen naula Suomen luomuviennin arkkuun, ks.
edellä 27.09.18.
Ei niin, ettei se voisi olla hyvä asia. Kun luomuvienti ei mitä ilmeisemmin ole hyvä bisnes. Vaan siinä saadaan vain jotain roposia takaisin luomun tukemiseen syydetyistä rahoista. Joten luomuviennin lopettaminen, ja sitä varten ylläpidetyn luomutuotannon alasajo voisi olla parempi idea. Luomukaurasta aloittaen.