Author Topic: Luomun vienti ja tuonti  (Read 39310 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #225 on: 14.03.19 - klo:15:14 »
Nyt olen hyvin ymmälläni. Hyvin tuoreessa ohjelmajohtaja Esa Wrangin esityksessä Luomufoorumissa 13.3.19 oli tällainen lause:

Miten luomun vienti tuplataan? (pdf)

Quote
• Elintarvikevienti on palautunut entiselle tasolleen, noin 1,6 mrd € viennin tasoon, lisää kasvua
tarvitaan. Luomun vienti ei ole merkittävästi kasvanut: viennin arvo noin 10 – 15 m€ vuodessa.

Näinkö nopeasti asia on "hovissa muuttunut"? Edellä mainittu Pro Luomun toista kertova uutinen kun oli päivätty samalla päivämäärällä.
« Last Edit: 14.03.19 - klo:15:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #226 on: 15.03.19 - klo:05:59 »
Ikäviä tällaiset tutkimustulokset ...

Suomalainen ruoka on Euroopan vähiten suosittua – vähiten siitä pidetään Tanskassa ja eniten Filippiineillä

Quote
Vähiten kyselytutkimuksen mukaan pidetään perulaisesta ja suomalaisesta ruuasta. Vaikka suomalainen ruoka onkin Euroopan vähiten suosittua, me suomalaiset olemme kuitenkin kyselytutkimuksen mukaan uskollisia omalle keittiöllemme. 94 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista nimittäin pitää suomalaisesta ruuasta.

Kaikkein vähiten suomalaisesta ruuasta pitävät kyselytutkimuksen mukaan tanskalaiset, sillä heistä vain 13 prosenttia pitää suomalaisesta ruuasta. Suomalaisesta keittiöstä eivät innostu myöskään japanilaiset ja espanjalaiset, sillä heistä vain 14 ja 18 prosenttia kertoi pitävänsä ruuastamme.

... niille, jotka ovat olleet varmoja siitä, että kaikki rakastavat ja haluavat suomalaista ruokaa yleensä, ja suomalaista luomuruokaa erikseen, ja erityisesti.

Em. Wrangin esityksessäkin väitetään jo aika perinteiseen tapaan mm. näin:

Quote
Kansainväliseen kysyntään vaikuttavat
trendit ovat puolellamme
• Turvallisuushakuisuus - ruokaskandaalit
• Arvostetaan luonnollisuutta, puhtautta, turvallisuutta, jäljitettävyyttä
• Terveellisyyden tavoittelu, ekologisuus
• Luomumarkkinan kasvu kaikilla päämarkkina-alueilla
• Euroopassa isoja luomumarkkinoita, kuten
Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Tanska, Ruotsi, Itävalta jne
• Free from: gluteenittomuus, laktoosittomuus…
• Lihan korvaaminen kasvisproteiineilla
• Kaura nouseva trendi maailmalla: Organic – Gluten Free
• Suomalaiset villimarjat suomalaisia superfoodeja
• Pohjoismaisuus, arktisuus
• koetaan puhtaaksi, eksoottiseksi, uudeksi
• Craft-alkoholit, pienpanimotuotteet
• Suomessa laaja, laadukas tarjonta.

Mutta valitettavasti he eivät MT:n uutisen mukaan itse tiedä pitävänsä erityisesti juuri suomalaisesta luomusta.

Ei ehkä ole eksaktisti sama asia (so. "keittiö" eli ruoan valmistustapa ja sen raaka-aineet), mutta mielikuvien markkinoista on tuossa kaikesta kyse. Jos vientiä varten tuotetta jalostetaan, se alkaa jo olla "keittiötä". Ja Wrangin esityksessään suosittelemille erilaisille messuille ei juuri voi muunlaisilla tuotteilla osallistua.
« Last Edit: 15.03.19 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #227 on: 20.03.19 - klo:05:29 »
Tässä ei ole kyse luomutuotteista:

Venäläinen kauppaketju toi Saksaan euron viinipullot ja B-laadun pakasteleikkeet – Lidlin haastajalle on iso valmis kohderyhmä

Vielä. Mutta osaa hyvin kuvitella, että jollekulle tulee mieleen, että muita halvemmilla venäläisillä luomutuotteilla kannattaisi tuolla tavalla Saksan ja muun Euroopan markkinoita yrittää vallata. Sitä kautta voisivat ehkä tulla myös Kazakstanin luomutuotteet (edellä 21.11.18).

Koska siitähän Venäjällä on visio, puitesuunnitelmat ja jo aloitettuja toimenpiteitäkin. Mm. luomutuotantoa koskeva laki tulee voimaan v. 2020. Jos EU ja Saksa sen hyväksyy, niin siinähän se sitten melkein olikin (?).  Kaikki on valmista tuota valtausyritystä varten.

Tämä tuore päivitys asiassa tulee taas Amerikan kautta:

https://www.globalmeatnews.com/Article/2019/03/06/Russia-to-ramp-up-global-organic-meat-market

Näyttää olevan siten suojattu, että siitä ei saa otteita lainattua.

Mutta ei se mitään, koska artikkelin sanomassa ei juuri ole mitään uutta: vieläkin Venäjän luomu on pääasiassa pyrkimyksiä. Mutta ne pyrkimykset ovat yhtä suurellisia kuin ennenkin.

Putin on helmikuussa puhunut Venäjän liittokokouksessa eli parlamentissa ja toistanut nämä tavoitteet. Mutta viimeinen tarjolla oleva tilastotieto on vuodelta 2017, eikä ole kovin vakuuttava: luomumarkkinoiden koko oli 160 miljoonaa dollaria. Ei ole paljon, jos Suomessa luomumyynti on noin kaksinkertainen.

Mutta Medvedevin mukaan 25% osuutta maailman luomumarkkinoista yhä siellä tavoitellaan.
« Last Edit: 20.03.19 - klo:05:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #228 on: Today at 07:17 »
Näin siellä nähdään:

Luomusektori katsoo hallituksen pettäneen luomun: Rahoitusongelmien syy ei ole luomussa vaan ympäristökorvauksessa.

Quote
Luomuasiantuntijoiden mukaan luomuun kohdistuu valtavat vientiodotukset, mutta niiden toteutuminen vaatii luomupinta-alan tasaista kasvua.

Luomulle olisi yhä kasvavaa kysyntää vientimarkkinoilla. Toisaalta ulkomaisen luomutuonnin riski kasvaa koko ajan, mikäli kotimaan tarjonta ei odotusten mukaisesti kasva.

Luomusektori on erittäin pettynyt hallituksen tekemään päätökseen pitää luomusitoumuksissa ainakin yksi välivuosi.

Haluatko jatkaa lukemista?.

Eli kaikkiin ongelmiin tuntuu olevan vastauksena: lisää luomuviljelyalaa!

Tuo "luomutuonnin riski" on saattanut jo toteutuakin, mutta tietoa siitä yhä pantataan. Viimeinen epävirallinen tietomme on vuodelta 2017, ja silloin arvio tuonnin osuudesta oli 55%. Se on jo sellainen luku, että voi katsoa, että pahin on jo tapahtunut.

Myös tämä ihmettelymme on yhä voimassa:

Mutta kaikkiaan vastaamatta kyllä jää, miten voi olla niin, että n. 10% osuus viljelyalasta tuottaa vain vähän yli prosentin (volyymissa) myytävää markkinoille. Ja oletettavasti siis viljelyalan lisääminen 20 prosenttiin ei lisäisi suomalaisia luomutuotteita markkinoilla kuin ehkä yhdellä prosenttiyksiköllä.

Koska se koskee myös vientiin tarkoitettuja luomutuotteita, niin voimassa on tuon jatkokysymys: kuinka ihmeen paljon luomupinta-alan tulisi kasvaa, että se mahdollistaisi nykyisen hyvin vaatimattoman luomuviennin kasvun?
« Last Edit: Today at 10:36 by Heikki Jokipii »