Author Topic: Kuuleminen luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistamisesta  (Read 58880 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Asia ei varsinaisesti vielä edennyt, mutta näin sen uskotaan menevän:

Luomukasvisten tuottaminen kasvihuoneissa uhkaa loppua Suomessa - syynä EU:n asetus

Quote
Maatalousministerien odotettiin nuijivan Suomen vastustaman asetuksen kokouksessaan tiistaina, mutta yllättäen puheenjohtajamaa Viro veti sen pois asialistalta. Lisäaika otettiin todennäköisesti tekstin viimeistelyyn, eikä sisältöön olisi tulossa juuri enää muutoksia.

Kaikkea toivoa ei ole kuitenkaan heitetty:

Quote
Vuonna 2025 uudistusta on vielä mahdollista katsoa uudelleen, kun komissio raportoi kasvualustojen käytöstä jäsenmaille ja parlamentille.

-  Siirymäaika on vuoteen 2030 saakka. Mitä tässä välissä tai silloin tapahtuu, sitä ei voi kukaan tietää, Leppä sanoo.

Tuossa uutisessa tulee myös esille koko kysymyksen hyvin pieni mittakaava:

Quote
Kasvihuoneyrittäjiä edustavassa Kauppapuutarhaliitossa luomutuotannon uudet rajat harmittavat, koska kotimaisen tuotannon arvioidaan korvautuvan ulkomaisella tuonnilla.

Menetys ei kuitenkaan ole mittakaavaltaan suuri. Kasvihuoneissa tuotetuista kasviksista ja yrteistä vain 1-2 prosenttia on ollut luomua, ja määrä on pysynyt pitkään tasaisena. *)

[...]
-  Pahimmillaan luomukasvisten viljely kasvihuoneissa loppuu Suomessa. Todennäköisesti me löydämme kuitenkin joitain konsteja, Jalkanen toivoo.

Kasvualustoja saisi käyttää vielä vuoteen 2030 saakka.

Toisaalta Jalkanen huomauttaa, että kasvihuoneissa tuotetuille luomukasviksille on löytynyt kysyntää rajallisesti, minkä takia tuotantomäärät ovat pysyneet pieninä.

-  Suomalaisille kuluttajille näyttää riittävän lähes luomu eli tavanomainen viljely riittävän hyvin.

Jalkasen mukaan luomun ja tavallisten kasvisten erona kasvihuoneissa on lähinnä tapa, jolla ravinteita annetaan.

Kyllä siinäkin tavassa eroa on, jolla kuluttajilta rahat otetaan! Mutta todellakin, kasvinsuojeluaineita ei  kai käytetä tavanomaisessa kasvihuoneviljelyssäkään?

Luomumainosten kuvissa juuri kasviksia on käytetty paljon. Jos myynti tuostakin pienenee, käytetäänkö yhä?

***

Uutisen kommenteissa tuli taas esiin tämä näkemys (sama kuin Aamulehdessä, edellä 12.01.17):

Quote
Toisaalta, kun puhutaan juuri tästä aiheesta, niin millä ihmeen perusteella kasvihuoneessa kasvattamista voidaan yleensäkään pitää luomuna? Lyhennehän tulee luonnonmukaisuudesta. Mistä lähtien Suomen luonnossa on kasvanut villinä lasikoppeja? ;-)

Kaiken lisäksi tomaatit ja muut kasvit pitäisi saada kasvattaa kuin tehdaslaboratoriossa, keinoalustaa ja ”letkuruokintaa” käyttäen. Tuotteissa on luomua vain niiden tuplahinta kaupan hyllyllä.

__________

*) ei oikeastaan ole. Tarkkaan ottaen se on viime aikoina laskenut. Noissa luvuissa ei kyllä ole erikseen kasvihuoneissa tuotettujen määriä.
« Last Edit: 19.07.17 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Helsingin Sanomissa tänään:

Niko Kivioja kehittää kasvinviljelyyn teknologiaa, joka laittaa biologian opit uusiksi – viljelmissä ei tarvita luonnonvaloa, eikä juuri vettäkään
Luomu vaihtui ledeihin, kun tomaattitarhurin poika valitsi itselleen ammatin.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005303582.html

No eivät led-valojen avulla biologian opit uusiksi mene mutta luomukasvihuoneviljelyn opeille jutun esittelemä käytäntö on vähintäänkin kiusallinen.

Quote
Mitä saadaan, kun insinööriosaaminen yhdistetään kasvihuoneviljelyyn?

Uudenlainen kasviviljelmä, jossa biologian opit menevät uusiksi. Luonnonvaloa ei tarvita ollenkaan. Eikä juuri vettä tai työvoimaakaan. Tuloksena on viljelylaitos, jossa yrtit ja salaatit kasvavat vio­lettivalossa ja liikkuvat kouruissaan automaattisesti kasvuvaiheensa mukaan.

Quote
Samantapaisia monikerros- eli vertikaaliviljelylaitoksia on syntynyt eri puolille maailmaa. Lontoossa ravintoloille kasvatetaan yrttejä maan alla vanhassa pommisuojassa.

Auringonvalolta eristetyn kerrosviljelyn vahvuus on tasaisissa tuotanto-oloissa. Keinovalossa kasveja pystytään kontrolloimaan paremmin, ja ledien sini- ja punavaloa pystytään säätelemään juuri kulloisenkin kasvin tarpeen mukaan.

Viljelijä on tyytyväinen kokeiluun: sadot ovat Jordasin mukaan viljelyneliötä kohden jopa 30–40 prosenttia suurempia kuin perinteisessä kasvihuoneessa.

Quote
Ledeihin siirrytään myös perinteisissä kasvihuoneissa. Esimerkiksi Mäntsälässä Keudan ammattiopiston opetuspuutarhalla osassa kasvihuoneista kukat, salaatit ja yrtit kasvavat ledvalolla. Kokemukset ovat puutarhuri Risto Konosen mukaan hyvät: kasvu on nopeutunut, juuret ovat vahvempia ja varret tanakampia, kukissa väri on syvempi ja salaatissa maku parempi.

”Lisäksi tulee energiahyöty. Ledvaloilla päästään noin 40 prosenttia pienemmällä sähkönkulutuksella vastaavaan tuotantoon kuin perinteisillä suurpainenatriumvaloilla”, Kivioja sanoo.

Suurkaupungeissa ympäri maailman arvostetaan yhä enemmän lähiruokaa. Monikerrosviljely kiinnostaa, sillä se mahdollistaa kasvintuotannon myös keskellä kaupunkeja, kun viljelymaata ei tarvita ja kasvitarhan voi perustaa vaikka hylättyyn varastohalliin.

Quote
”Vertikaaliviljelmissä pystytään säästämään 97 prosenttia makean veden käytöstä tavallisiin kasvihuoneisiin verrattuna, kun vesi kierrätetään takaisin kasteluun. Kasvit myös kuluttavat siellä paljon vähemmän vettä,” Kivioja sanoo.

Quote
Kivioja uskoo kuitenkin, että kasvihuoneviljely muuttuu merkittävästi. Hänen visiossaan massatuotanto siirtyy maaseuduilta entistä teollisempiin laitoksiin kauppojen logistiikkakeskusten yhteyteen.

Toisessa ääripäässä on kaupunkien keskustojen hyperlähiviljely, jota harjoittavat pienyrittäjät.

”Ravintoloitsija voi saada tuoretta oreganoa suoraan viljelmältä vartin tilausajalla.”

Ja tässä sitten se luomun kannalta kiinnostava kohta:

Quote
Luomuviljelijän poika kehittää kasvien kasvatusta nyt aivan uusille urille. Mutta mitä ruuassamme on jäljellä luonnonmukaisuudesta, jos tulevaisuuden viljelmillä kasvit ei ole enää kosketuksessa luontoon?

Kivioja sanookin, että maalais­idyllistä on menty kauas.

”Tämä on jo hyvin pitkälle teollinen tuotantoprosessi. Tavoitellaan, että viljelylaitoksesta tulee tietty määrä kiloja päivässä ihan kuin vaikka kahvikuppitehtaasta.”

Vertikaaliviljelyssä sinänsä ei ole mitään, mikä estäisi luomuserti­fioinnin, hän huomauttaa silti. ”Eri asia on, ostavatko ihmiset ajatuksen, että täysin ympäristöstä eristetyssä tilassa tuotetaan luomua.

EU:n uusien ehdotettujen (ei vielä voimassa) luomusäännösten mukaan kasvien juurten tulee olla kiinni maassa [maaperässä - soil-based] ja kasvatusalustoja [demarcated beds] ei sallita vuoden 2030 jälkeen joten tuollainen vertikaalinen kerrosviljely tuskin täyttää näitä uusia luomusäännöksiä (uusista säännöksistä katso tarkemmin keskustelua aiemmin tässä ketjussa).
« Last Edit: 30.07.17 - klo:11:18 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tästä asiasta ei suomeksi ole tullut uutisia muuta kautta, tämä Luomuliiton tiedote taitaa nyt olla viimeisin tieto:

Luomuasetuksen sanamuodoille lisäaikaa

Josssain näin yksittäisen twiitin, jossa arvioitiin, että IFOAM olisi halunnut sabotoida EU:n luomuasetuksen (ja siihen kyennyt) mutta en tuossa tekstissä osaa kyllä nähdä ilmeisiä "ketunhäntiä". Se kyllä kertoo, mitä otsikko lupaa: sanamuotoja, täsmennyksiä hiotaan, muuten ollaan alistuttu (?) siihen, että uusi asetus tulee. Tai tuodaanhan tämä kyllä esille:

Quote
Lopullinen asetus pitää vielä hyväksyttää 28 kansallisella maatalousministerillä (oletettavasti lokakuussa) sekä EU parlamentin maatalousvaliokunnalla (oletttavasti lokakuussa) ja koko parlamentilla (oletettavasti vuoden vaihteessa), toteaa IFOAM EU. Jos ministerineuvosto tai parlamentti äänestävät esitystä vastaan, vanha asetus jää voimaan.

Mutta tuossa ei kuitenkaan sanota, että IFOAM EU toivoisi niin käyvän, että siis vanha asetus jäisi voimaan.

Muutama yksityiskohta luomun loisimisen sallimisesta edelleen:

Quote
Jatkossakin tavanomaista siementä saa kuitenkin käyttää, jos saatavilla ei ole tuotantoalueelle sopivaa luomusiementä. Myös tavanomaisia siitoseläimiä saa käyttää.
[...]
Tavanomaista valkuaisrehua hyväksytään käytettäväksi edelleen (5 vuotta), mutta vain alle 35 kg porsaille ja nuorille linnuille.

Mutta ravinteiden siirtämiseen tavanomaisilta pelloilta luomupelloille ei siis asetus ilmeisesti lainkaan puutu. Sen kieltämisen vaatimus - vaikka joskus esitetty, ja luomuväen itsensäkin puolelta - on täysin unohdettu.

***

Suomalaisia (tai ruotsalaisia) luomukasvihuoneita kohtaan ei IFOAM EU osoittanut nähtävästi mitään kiinnostusta.
« Last Edit: 17.08.17 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Eli luomusäännöt on nyt luotu myös mm. suolalle.

Ei siis ole vielä aavistustakaan, minkälaista tulee EU:n sertifioima luomusuola olemaan, mutta sen voinee jo ennakoida, että sen hinta on luultavasti suolainen.

En nyt ole varma, tulivatko luomusuolan säännöt direktiiviin.

Hinnan osalta olin kyllä oikeassa. Tässä tarjolla pari luomusuolaa, hinta alennuksen jälkeenkin 10 euroa kilo:

https://saltlife.fi/tuote-avainsana/luomu-merisuola/

Kun tavallinen suola, myös merisuola, on halvimmillaan alle 1 euron kilo. Eikä sekään takuullla sisällä yhtään torjunta-ainejäämiä! Eikä typpeä, joka olisi peräisin keinolannoitteista.
« Last Edit: 26.08.17 - klo:00:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
EU:n uusien ehdotettujen (ei vielä voimassa) luomusäännösten mukaan kasvien juurten tulee olla kiinni maassa [maaperässä - soil-based] ja kasvatusalustoja [demarcated beds] ei sallita vuoden 2030 jälkeen joten tuollainen vertikaalinen kerrosviljely tuskin täyttää näitä uusia luomusäännöksiä (uusista säännöksistä katso tarkemmin keskustelua aiemmin tässä ketjussa).

Mutta kimurantimmaksi menee. USA hyväksyi tuolla tavalla kasvatetut kasvikset luomuksi:

USDA allows ‘organic’ label for soil-less farming, upsetting movement’s founders

Siinä on siis kytemässä taas uusi "skisma" luomuaatteen sisälle.

Ja myös kauppapoliittinenkin hankaluus, tosin vasta 2030 jälkeen: saako noita tuotteita tuoda luomumerkittyinä EU:hun, silloin? Se ei kyllä luultavasti aktualisoidu: USA:sta tulee luomua Eurooppaan kaiketi vähän, jos ollenkaan? Saman hintaista tai kalliimpaa se kun on.
« Last Edit: 04.11.17 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Kauan sitä väännettiin (tämäkin keskusteluosio on alkanut v. 2013 alusta) mutta se on nyt sitten tässä:

Päätös EU:n luomuasetuksesta sinetöitiin – Suomi pettyi tulokseen

Kuten edellä olemme antaneet ymmärtää, meillä ei juurikaan tuohon ole voimakkaita kantoja. Kyseessä on pitkälle luomuväen sisäinen asia. Jonka me olisimme antaneet vielä enemmänkin sellaiseksi, so. EU olisi vetäytynyt koko asiasta.

Nuo muutokset - esim. kasvihuonetuotanto ja Suomi - on jo edellä käsitelty, luultavasti riittävästi. Ja juuri edellähän tuli esille mahdollinen kytevä ristiriita USA:n kanssa.

Tämä on uusi juttu:

Quote
Uusi asetus rajoittaisi myös muiden kuin luomueläinten laiduntamista luomutuotannossa olevilla pelloilla.

Miksi näin? Etteivät ne kakkaa sinne? Vai miksi?

Täytyy silti nyt vielä tutustua tuohon valmiiseen asetukseen. Sieltä voi löytyä, ellei muuta, niin huvittavia yksityiskohtia. Tarkistettava on mm. tuliko tuo luomusuola (edellä 29.06.17 ja 25.08.17) sinne mukaan.
« Last Edit: 21.11.17 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Yritän nyt tuota direktiiviä (asetusta) etsiä. Tässä on komission lehdistötiedote asiasta, mutta siitä ei suoraa linkkiä löydy:

(European Commission - Fact Sheet)
The new organic Regulation


Täältäkään ei linkkiä löydy, mutta joitakin hajatietoja löytyy (artikkeli kirjoitettu juuri ennen tuota lopullista hyväksymistä, joten tuskinpa tästä mikään on on ehtinyt muuttua):

Proposed EU Regulation on Organic Production

Quote
Many products not covered by the current organic framework, or presently sold as organic, will be in the future.  For example rabbits, deer, traditional herbal preparations, beeswax, cork, wool, salt, etc.

Eli luomusuola on mukana. Ja jatkossa voi siis ihan virallisesti myydä luomuvillaa. Samoin luomuviinipullossa täytynee sitten joskus olla luomukorkki. Luomuporojen määrittelystä tulee varmasti "hauskaa".

Quote
European standards are to be imposed on all imported goods.  Currently about 50% of organic goods are imported, covered by about 60 different organic standards.

Eli kehitysmaitakin tuo jatkossa koskee. Tuossa vahvistetaan tuo 50% tuonnin osuus, jonka kyllä olemme aiemmin muulla tavalla päätelleet.

Uskotaan, että luomumerkit eli standardit vähenevät. Vaikea sanoa, niitä voi syntyä toisilla tavoilla lisää. Osaan kuvitella, että suomalaisten ja ruotsalaisten kasvihuoneissa kasvatettujen (entisten luomu-)vihannesten myyntiin kehitetään aikanaan joku ihan oma merkki.
« Last Edit: 21.11.17 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Tiedotteen lopussa on kontaktiosoitteet:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-4686_en.htm

Lähetä yhdistyksen nimissä kysely linkeistä etc. suoraan näille kahdelle henkilölle:

Press contacts:
Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)
daniel.rosario@ec.europa.eu

Clemence ROBIN (+32 2 29 52509)
clemence.robin@ec.europa

Tähän yleisöosoitteeseen kannattaa myös lähettää, tosin voi kestää liian kauan:
General public inquiries: Europe Direct by phone 00 800 67 89 10 11 or by email   
Tuo email vie tähän lomakkeeseen:
https://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_en


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Taidanpa lähettää. Mutta sitä ennen tässä tämä, suomeksi:

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-4727_fi.htm

Siellä on suomeksi myös kysymyksiä ja vastauksia.

Onkohan heillä siellä se vaikeus, että uudet säännöt tuirevat voimaan vasta 1.1.2021. Siihen asti vanhat säännöt ovat voimassa. Josta syystä uusia ei haluta laittaa vielä nettiin, etteivät ne aiheuta sotkuja?


PS. EU-uutiset korosti asiassa (tulevaa) yhdenmukaisuutta:

Luomua vai ei? Eurooppalaista luomutuotantoa yhdenmukaistetaan

Quote
Säännöillä halutaan asettaa luomutuottajat tasa-arvoiseen asemaan ja karsia luomutuotannossa esiintyviä poikkeuksia.

– Tänään vahvistetut uudet säännöt laittoivat pisteen nykyisille à la carte -poikkeusmenetelmälle. Samat säännöt koskevat luomutuottajia ja tuotteita kaikkialla EU:ssa, olivat tuotteet sitten eurooppalaisia tai tuotuja.


Ja kertoi heti sitten Pohjoismaille myönnetystä pitkäaikaisesta poikkeusluvasta!  ;)

Mutta, Lauri Reuter ja muut, eipä taida Euroopassa enää olla tilaa "Luomu 3.0":lle, nyt, kun nuo säännöt vaivalla on saatu synnytetyksi!
« Last Edit: 21.11.17 - klo:17:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
MMM:n kyseistä asiaa koskevasta uutisesta:

Quote
Muita Suomelle ongelmallisia kohtia ovat muun muassa vähittäiskaupan velvoittaminen valvontaan pakkaamattomien tuotteiden osalta sekä siementen käyttöä ja tuotantoa koskevat säännöt. Uusi asetus rajoittaisi myös muiden kuin luomueläinten laiduntamista luomutuotannossa olevilla pelloilla.

Tuosta saa sen käsityksen, että myös tuo laiduntamisrajoitus olisi Suomelle ongelmallinen. Miksi se on sitä? Poistetaanko sillä luomuviljelyn "ylimuistoinen nautinta", jossa tavanomaiset eläimet ovat Suomessa lannoittaneet vapaasti luomupeltoja?

Alunperin kai (2014) pelättiin tätä:

Lakiuudistus tiukentaisi luomun ehtoja. Koko tila luomuun

Quote
Ehdotetun lakimuutoksen perusteella luomutuottajien pitäisi jatkossa siirtää koko tuotantonsa luomuun.

Suomessa on tällä hetkellä noin 800 tilaa, joissa pellot ovat luomussa mutta karja tavanomaisen tuotannon puolella.

Käsittääkseni tuota koko tilan ehtoa ei sitten tullut. Mutta jo se, ettei sallita tuollaista luomuviljelyn loisimista, enää, on siis Suomelle nyt ongelmallista? Nuo 800 tilaa ovat nyt (kuitenkin) pulassa? Tai siis tulevat olemaan vuonna 2021, ei vielä.

Selitystä tuolle asialle ei uutisessa ole. Tässä ei kai muu auta kuin sitä kysyä?

PS. 22.11.27: Nyt kysytty. Ja lähetetty myös kysymys, koska ja mihin tuo uusi asetus tulee nettiin. Tuohon yleisöosoitteeseen, vastauksella kun ei ole niin tulenpalava kiire. Sielläkin kyllä vastaus luvattiin 3 päivässä!


« Last Edit: 24.11.17 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Maatalousneuvos Kari Valosen (MMM) vastauksen mukaan tuo muutos ei ollut Suomelle erityinen ongelma:

Quote
Hei,
 
asiasta oli tiedotteessa maininta, koska nyt hyväksytty säädös poikkeaa hieman sanamuodoltaan voimassaolevasta asetuksesta (komission asetus 889/2008, Artikla 17), koska luomueläintilan luomupelloilla laiduntavien eläinten tulee jatkossa olla kasvatettuja ja tuettuja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen annetun asetuksen (1305/2013) tiettyjen artikloiden mukaisesti.
 
Tavanomaiset eläimet voivat myös nykyisen lainsäädännön puitteissa laiduntaa luomueläintilan luomupelloilla tietyin rajoituksin (komission asetus 889/2008 17 artikla).
Asiasta on annettu Eviran ohje (https://www.evira.fi/globalassets/yhteiset/luomu/luomutuotannon-ohjeet/luomutuotanto-2-versio-10-elaintuotannon-ehdot_fi.pdf )
 
Uuden asetuksen mukainen tulkinta on Eviran tehtävä ja säädöksen soveltamisohje tulee aikanaan Evirasta. Sitä ennen myös komissio antaa vielä tarkentavaa toimeenpano- ja delegoituja säädöksiä, joissa mahdollisesti tätäkin asiaa vielä selvennetään. Näitä säädöksiä käsitellään EU-tason asiantuntijaryhmissä ensi ja seuraavan vuoden aikana.

Kyseisissä ohjeissa asia on nyt näin:

Quote
1.3.1 Tavanomaisesti kasvatettujen eläinten
laiduntaminen luonnonmukaisesti hoidetuilla
laitumilla
Tavanomaisesti kasvatettuja eläimiä voidaan
laiduntaa luonnonmukaisesti hoidetuilla laitumilla
(luonnonmukaisessa yksikössä) seuraavin edelly-
tyksin:
 eläinten laiduntamisesta pidetään kirjanpitoa,
johon merkitään tiedot laiduntaneista eläimis-
tä, laidunalueista ja laidunnusajasta.
 tavanomaisesti kasvatettuja eläimiä voidaan
yhtäjaksoisesti laiduntaa luonnonmukaisesti
viljellyillä lohkoilla enintään laidunkauden
ajan.
 eri tuotantotavoista peräisin olevien eläinten
tulee laiduntaa aluetta vuorotellen, eli luon-
nonmukaisesti kasvatettuja eläimiä ei voida
laiduntaa alueella samanaikaisesti tavan-
omaisesti kasvatettujen eläinten kanssa.
 tavanomaisesti kasvatetut eläimet ovat peräi-
sin maatalouden ympäristökorvausjärjestel-
män mukaisesta tuotannosta, esimerkiksi ti-
loilta, joilla on sitoumus ympäristökorvaukses-
ta tai ympäristösopimus.
Edellä mainittujen ehtojen täyttyessä, luonnon-
mukaisilla laitumilla laiduntavat tavanomaisesti
kasvatetut eläimet voivat olla peräisin myös tilan
ulkopuolelta.
1.3.2 Yhteislaitumet
Luonnonmukaisesti kasvatettujen eläimien viemi-
nen perinteisille yhteislaitumille samanaikaisesti
tavanomaisesti kasvatettujen eläinten kanssa on
mahdollista seuraavin edellytyksin:
 eläinten laiduntamisesta pidetään kirjanpitoa,
johon merkitään tiedot laiduntaneista eläimis-
tä, laidunalueista ja laidunnusajasta.
 yhteislaitumena käytettävää laidunaluetta ei
ole käsitelty vähintään kolmeen vuoteen tuot-
teilla, joita ei sallita luonnonmukaisessa tuo-
tannossa (esimerkiksi maatalousviranomai-
sen lausunto).
 muiden alueella laiduntavien eläinten tulee
olla peräisin maatalouden ympäristökorvaus-
järjestelmän mukaisesta tuotannosta, esimer-
kiksi tiloilta, joilla on sitoumus ympäristökor-
vauksesta tai ympäristösopimus.
 luonnonmukaisesti kasvatetut eläimet pysty-
tään selkeästi erottamaan muista laitumella
olevista eläimistä (selkeä merkintäsysteemi).

Tähän lihavoituun kysymyksessäni Valonen ei varsinaisesti vastannut:

Quote
Ovatko tavanomaiset eläimet vapaasti saaneet laiduntaa, ja samalla lannoittaa luomupeltoja?

Mutta jospa sitten, tuon edellisen pohjalta, vastaan itse: ovat saaneet. Ja naapuritalonkin lehmät on voinut kutsua apuun. Nyt tähän ei ole arviota, mikä on ollut tuon toiminnan merkitys luomupellon lannoituksessa. Mutta noin 800 luomutilaa tuo vähintään koskee.

Jotain määräyksiä siis noita tavanomaisia eläimiä varten on, mutta periaatteessa se on siis sallittua. Ja koko EU::ssa. Löytyisikö tuosta ilmiöstä tietoja täällä usein mainitusta ranskalaistutkimuksesta?
« Last Edit: 24.11.17 - klo:12:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Mutta kimurantimmaksi menee. USA hyväksyi tuolla tavalla kasvatetut kasvikset luomuksi:

USDA allows ‘organic’ label for soil-less farming, upsetting movement’s founders

Siinä on siis kytemässä taas uusi "skisma" luomuaatteen sisälle.

Ja myös kauppapoliittinenkin hankaluus, tosin vasta 2030 jälkeen: saako noita tuotteita tuoda luomumerkittyinä EU:hun, silloin? Se ei kyllä luultavasti aktualisoidu: USA:sta tulee luomua Eurooppaan kaiketi vähän, jos ollenkaan? Saman hintaista tai kalliimpaa se kun on.

"Skismasta" tämäkin artikkeli puhuu, vaikka vain USA:n sisällä, eikä ota kantaa kauppapolitiikkaan:

Organic movement schism? Fight over hydroponics puts $50 billion industry in limbo

Ohimennen: tuo "hydroponics" on muuten jonkinlaisessa roolissa myös luomuväen muuten ylistämässä Kuuban kaupunkiviljelyssä.

Kuten artikkelista ilmenee, tuo asia ei ole ainoa, vaan kyse on luomuaatteen jokinlaisesta "eksistentiaalisesta kriisistä". Myös USA:ssa on nyt unelmia "Luomu 3.0:sta". Ja sen ohella myös unelma, tahto asioiden pitämisestä aivan ennallaan, jopa enemmän ennallaan kuin ne ovatkaan.  ;D

Kuten artikkelista myös ilmenee, kyse on myös rahasta, bisneksistä. Kuten on ja tulee olemaan tuossa EU:n linjauksessa luomukasvihuoneista. Nyt ja sitten v. 2025 kun määräykset tarkistetaan.
« Last Edit: 13.12.17 - klo:09:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
EU:n uuden luomuasetuksen lopullinen teksti ja käännökset ovat vielä hiomisen ja tarkistamisen alla. Saimme MMM:ltä kuitenkin sen englanninkielisen tekstin, jonka pohjalta asetus hyväksyttiin. Se on siis meillä ja tarvittaessa saatavana.

Kun voimaantuloon menee vielä tovin aikaa, voinemme odottaa, että suomenkielinen versio tulee nettiin, ennenkuin ryhdymme sitä yksityiskohtaisesti ruotimaan. Se tulee joskus ensi kevään aikana sinne.
« Last Edit: 23.12.17 - klo:12:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tässä ei ole kyse luomuasetuksesta, mutta luomutusta tämäkin EU:ssa ymmärtääkseni on:

Viherryttämistuen ehtoihin useita muutoksia

Quote
Vuodesta 2018 alkaen viherryttämistuen ekologisen alan kesannoilla ja typensitojakasvialoilla ei saa käyttää rikkaruohojen, kasvitautien ja tuholaisten torjuntaan tarkoitettuja aineita eikä myöskään kasvunsääteitä ja peittausaineita tiettyinä ajanjaksoina. Suomi yhdessä monen muun maan kanssa ei pitänyt kasvinsuojeluaineiden käyttökieltoa hyvänä asiana, mutta Euroopan unionin jäsenmaista ei löytynyt määräenemmistöä esitystä vastaan. Suomen kielteiseen kantaan vaikutti erityisesti tavoite kasvattaa valkuaisomavaraisuutta. Kiellon odotetaan vähentävän viljelijöiden kiinnostusta kylvää typensitojakasveja, kuten hernettä, ekologiselle alalle.

Eli tukea saa vain, jos vähintään valmistelee tuota alaa luomukäyttöön?
« Last Edit: 02.02.18 - klo:05:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tämä Farmit.netin uutinen muistutti meitä taas tästä asiasta:

EU:N LUOMUASETUKSEN UUDISTUS TULEE – MIKÄ MUUTTUU?

Artikkelissa esitetyt pääasiat meillä onkin jo valmisteluvaiheesta tiedossamme.

Mutta tuo asetus saattaa nyt jo olla kokonaisuudessaan suomeksi netissä saatavissa? Meiilähän oli muutamia kysymyksiä, noiden pääasioiden lisäksi. Esimerkiksi tästä:

Quote
Uusia tuotteita luomuasetuksen piiriin: Esimerkiksi suola, korkki ja eteeriset öljyt tulevat luomuasetuksen soveltamisen piiriin, ja uusia tuotteita voidaan lisätä myös myöhemmin.

Millaista tulee olemaan EU:ssa hyväksytty luomusuola? Ja ehkä vielä mielenkiintoisempi kysymys: mikä suola jää tavanomaiseksi? Kun en missään ole kuullut, että suolan valmistuksessa olisi käytetty teollisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Geenimuuntelusta nyt puhumattakaan. (Eikä Rudolf Steinerkaan minun tietääkseni sanonut suolan olemuksesta tai astrologisista kytkennöistä mitään.  ;D)
« Last Edit: 13.04.18 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »