Lopulta, kun nyt olen katsonut ohjelman kolmeen kertaan, lopputulos on, että ko. ohjelma – juhlallisella äänellä ja vaikuttavin kuvin – ei sano
yhtään mitään!Biotekniikan suhteen siinä yritetään jotenkin yhdistää ”big business” ja muuntogeeniset lajikkeet – mutta siinäkään asiassa ei olla johdonmukaisia! Tässä lainauksia kriittiseen suuntaan (heti kommentoiden)
Huivipäinen nainen kertoo (englanniksi, lihav. HJ):
Olemme tyrmistyneitä ja meitä inhottaa nähdä että ruokakriisiä käytetään edistämään politiikkoja [so. poliittiisia linjauksia], jotka johtivat ruokakriisiin. On ilmaantunut uusia mekanismeja, kuten biopolttoaineita ja muuntogeenisiä organismeja jotka pahentavat ongelmaa velkaannuttamalla pienviljelijöitä joilta viedään maat ja vesivarat.
Eli tämä Vandana Shivan teoria, tyhmän maajussin teoria, josta lisää
täällä. Tämä huivipäinen nainen, joka kertoo, mitä "me" ajatelemme, ei suinkaan ole itse viljelijä vaan Maryam Rahmanian, "kestävän kehityksen järjestö"
CENESTAsta.
Selostaja:
Biopolttoaineet ja muuntogeeniset organismit liittyvät toisiinsa Geenimanipulaatiolla on tärkeä osa alan teollistamisessa
Teollistamien vaati maatalouden täydellistä rakennemuutosta, josta Argentiina on oiva esimerkki
Ottamatta tässä kantaa maatalouden ”teollistamiseen” sinänsä, niin tämä on täysin väärin siltä osin, mitä GM-lajikkeisiin tulee. Ne ovat täysin
riippumattomia tilojen koosta ja muista järjestelyitä.
Mutta samaa yrittää meille – kirjahyllynsä edessä, ironisen ”ranskalaisesti” hymyillen – kertoa myös Jean-Luc Domenach Sorbonnen tutkimuskeskus SERI:stä:
”Miksi muuntogeeniset organismit indikoivat sosiaalista muutosta?
Se on selvää
Muuntogeeniset organismit tarvitsevat yleensä tilaa mikä taas edellyttää varojen ja viljelymaiden keskittämistä.
Siksi tarvitaan uusia viljelmiä, joiden pitää olla suurempia. Ne eivät vastaa vain muuntogeenistenorganismien tarpeisiin.
Niissä on kyse myös ideologisiin päämääriin pyrkimisestä. Ne vastaavat etenkin kahteen Kiinan kommunistisen puolueen päämäärään. Se on ihaillut aina suurta maataloutta, Neuvostoliiton ja USA:n maataloutta. Kommunistit ovat uneksuneet suurista sovhooseista, jotka olisivat yhtä tehokkaita kuin USA:n keskilännen suurtilat.
“Très bien” – muuntogeeniset organismit, sovhoosit, USA:n suurtilat, koneistaminen ja rikkaat viljelijät kuuluvat Kiinan kampanjakohteisiin 30 – 40 vuoden aikavälillä
Että on löysää tekstiä! ”Se on selvää” – no, totta kai kaikki on selvää, jos
aksioomaksi otetaan tällainen: ”Muuntogeeniset organismit tarvitsevat yleensä tilaa mikä taas edellyttää varojen ja viljelymaiden keskittämistä.”
Miten ihmeessä muuntogeeniset organismit ”tarvitsevat yleensä tilaa”? Kyllä odottaisin tälle jotain muita perusteluja, kuin ”se on selvää” tms. Ajatushan on
pähkähullu – mitä ihmeen ”tilaa” voisivat tuotoltaan
paremmat lajikkeet vaatia?!!!!
Mutta tässäkään ei – lopulta - sanottu varsinaisesti pahaa muuntogeenisistä lajikkeista eli niiden tuotosta ym. ominaisuuksista.
Eli koko jutun varsinainen
kärki tässä jää lopulta puuttumaan. Mutta
epäluuloa (myös kuvallisein valinnoin) kuitenkin edistetttiin muuntogeenisiä lajikkeita kohtaan.
Ja sitten
kuitenkin kerrotaan - filmin toisissa kohdissa - miten
hyvä juttu se asia on. Kerron tästä (ko. tekstejä lainaten) kohta puoleen [… jatkuu …]