Monella muullakin tavalla
kritiikittömässä kirjoituksessaan USA:sta tämä stipendiaatti Maija Koski kertoo luomun hinnasta tämän:
Esimerkiksi mailman suurimman vähittäiskauppaketjun Walmartin asiakkaista yli 90 prosenttia ostaisi tutkimuksen [mukaan] luomua, jos se ei maksaisi enempää kuin tavallinen ruoka, ja kauppa aikoo nyt vastata tähän kysyntään laskemalla luomutuotteidensa hintoja reilusti.
Minusta tuossa on tavallaan merkittävää, että lähes 10% ei siis
tuossakaan (erittäin hypoteettisessa) tapauksessa ostaisi luomua!
Mutta tuossa esitetään tyypillinen teoria, jota aina silloin tällöin tuodaan esille Suomessakin, että luomun hinta olisi tuosta vain laskettavissa alas, ihan vain kaupan tai kauppaketjun
päätöksellä.
Kyllähän se tavallaan onkin, mutta se on sitten poissa muusta, jotain muuta täytyy myydä kalliimmalla tms. Tai jostain muusta täytyy siinä tinkiä, volyymiä sitten nostetaan tavalla, josta luomun ostajat eivät ehkä pidäkään. Koski ei ehkä tiedä, miten Wal-Mart n. 8 vuotta sitten jo yritti tuota temppua - ja vähin äänin
luopui asiasta noin vuodessa. (Ja luomupiireissä nousi silloin myös valtava
vastarinta "Wal-Mart-luomua" vastaan ... so. tavallaan luomu
ei saa olla halpaa!)
Toinen silmiin sattunut (vanhempi?) uutinen, jossa hintaa koskevia väitteitä (ohitetaan tässä väitteet "ilmastoystävällisyydestä" jne.):
Ilmastoystävällistä ateriointiaYli 10 000 ateriaa Suomessa päivittäin valmistavan Blue Service Partnersin toimitusjohtajalla Tuula Lasanderilla on hyvä näppituntuma siitä, kuinka paljon kalliimmaksi tulisi siirtyä täysin luomu- ja lähiruokaan.
– Meidän kohdallamme raaka-aineet tulisivat noin 20-30 prosenttia kalliimmaksi ja raaka-aineiden osuus on puolet annoksen hinnasta. Eli kokonaiskustannukset nousisivat noin 10-15 prosenttia.
Vaikka tuossa lausunnon antaja onkin ammattilainen, niin silti rohkenen epäillä, että tuon taakse on kätketty jotain "reseptiikan muuttamista", eli siirtymistä yleisesti halvempiin aineisiin.
Jos luomu ruokakaupassa on pikemminkin n. 100% kalliimpaa, miten se voisi olla vain 20-30% kalliimpaa suurkeittiöillekään? Kyllä, isot volyymit, kyllä silloin saa halvemmalla - mutta halvemmalla saa sitten
tavanomaistakin, eli tuon prosenttiluvun ei pitäisi muuttua.
Tai sitten juju on kätketty ilmaisuun "luomu-
ja lähiruokaan" - jossa lähiruoka parhaassa tapauksessa ei maksa yhtään "kaukoruokaa" enempää, ja voi tietysti olla jopa halvempaa.
PS. Minkälainen piilevä luomuruoan valtava kysyntä löydettäisiinkään, jos "gallupissa" kysyttäisiin: ostaisitteko luomua, jos se olisi tavanomaista
halvempaa?