Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?

<< < (2/112) > >>

Heikki Jokipii:
Jos täällä nyt otsikon asiaa ryhdytään käsittelemään, eli ennätyksiä jahtaamaan, niin kuin uutisessamme kerroimme, niin hyvänä lähtökohtana , "pohjana", voisivat olla Jussi Tammisolan "bongaukset"  Stockmannilta, Kansan Uutisten jutusta "Aatepuuro ei nälkää karkota":


--- Quote ---Luomua kotimaassa 4.3. (Stockmann Herkku): lanttu 7,45 eur/kg (tavallinen 1,29 eur/kg), keräkaali 5,29 (1,35), parsakaali 5,88 (1,59), maustekurkku 10,00 (2,55), paprika 8,33 (3,35), peruna 1,48 (0,85), banaani 2,75 (1,49), maissintähkät 11,25 (5,75), sekä bataatti eli ”köyhän miehen peruna” 16,11 (3,30).
--- End quote ---


Itse tein "pohjaksi" nämä bongaukset "K-Extra" -kaupasta H:gin Porthaninkadun ja 2. Linjan kulmasta:

Ananaspala luomu 13,11/kg (vastaava Pirkka-tuote 4,89/kg - mutta ikään kuin kätkettynä alahyllylle, kun taas tämä luomutuote oli käden ulottuvilla)

Kahvi ei ole ruokaa, mutta usein lasketaan sellaiseksi. "Paras" bongaus: Clpper luomukahvi 22,91/kg. Ja "paras" luomupikakahvi: 72/kg!

(hinnat luonnollisesti aina euroja, turha tietysti sanoakaan)

PS. Tällä bongausharrastuksella ei välttämättä ole niin kovin suurta merkitystä, mutta se voi olla kivaa ja opettavaistakin, hiukan.

Heikki Jokipii:
Uskaltauduinpa kurkkaamaan sitten oikein varsinaiseen luomukauppaan, EKOLO-liiikkeeseen

Siellä tein huomion, että yhdessäkään tuotteessa ei ollut kilohintaa. Joka tuotteen grammamäärä kyllä oli. Onko tämä sallittua? Ostajalla siis oletetaan olevan mukanaan taskulaskin – tai, kun luomukaupasta on kyse – mieluummin helmitaulu? Nyt en tiedä, ehkä näin saa olla?

No, kun paikalla olin, niin päätin tehdä edes yhden bongauksen, ja sellaiseksi valitsin kasvisnakit, joiden hinta oli 200 g pakkauksen osalta 4,80 eli kilohinnaksi tuli 24 euroa. Mitähän kasvisnakit yleensä maksavat? Läheisen K-kaupan tavalliset (arviolta vastaavat?) nakit maksoivat 5-7 euron välillä kilolta.

***

Voi olla, ettei tämä bongauskilpa lukijoita pahemmin innosta. Yhtään bongausta ei ole sähköpostiini vielä tullut. Katsotaan jouluun asti, mutta jätetään tämä aihe nyt hiukan vähemmälle.

Toisaalta luomuväki itse ”osallistuu” netin kauttakin hyvin. Löysin tällaisen

luomuhinnaston

josta jo voi laskea vallan huimia kilohintoja.

Mutta kuten sanottu, jätetään asia ”hautumaan”.

Heikki Jokipii:
Eipä tämä luomuhintojen bongauskilpailu lukijoita sitten innostanut.

Mutta tänään taisi kyllä löytyä epävirallinen voittaja, Helsingin Sanomien toimittaja Mirja Hämäläinen.

Helsingin Sanomissa tänään 4.8.2010 ”Kuluttaja”-palstalla ilmestyneessä artikkelissaan ”Lähiruoan hinnoissa isoja eroja” (jossa oli kyse luomusta) hän kertoo (lihav. HJ):


--- Quote ---"Lähiruoasta kiinnostuneen ostajan täytyy kuitenkin olla tarkkana hintojen kanssa myös hallissa: esimerkiksi 10 grammaa babypinaattia maksoi euron. Kilohinta on siis sata euroa."
--- End quote ---

Heikki Jokipii:
Kuten uutisessamme totesimme, tiedot ja keskustelu luomuruoan hinnoista on täällä monessa paikassa. Niitä ovat satunnaiset bongaukset kaupassa käydessä, ja vaikka huomio, että luomu oli Espoon kaupungille liian kallista koulu- ym. laitosruokailuun (Helsingin selvitystä asiasta yhä vielä odotamme).

Kun otsikossa puhutaan hintatason kehityksestä, niin asiaa nyt aika kauan seuranneen mutu-vaikutelma on, että ei se hintataso ole nousussa, se pysyy suurin piirtein samalla tasolla. Joku tuote nousee, toinen laskee.

Mutta siis millä tasolla? Kutakuinkin sillä, jonka kuluttajavirasto totesi vuonna 2003 ja nyt – pienellä tutkimuksella tosin – Ilta-Sanomat v. 2011. Eli noin kaksinkertaisella tasolla.

Mitään yleistä lähestymistä – jota luomuväki aina välillä on ennustanut – ei siis ole tapahtunut. Ja näitä täysin mielipuolisia huippuhintoja kyllä pystyy varmasti yhä edelleen ”bongaamaan” …

Heikki Jokipii:
Yllättävää realismia Kansan Uutisissa:

Lähiruoka kiinnostaa, luomu on liian kallista

Myös muussa kuin hinta-asiassa. Lukekaapa artikkeli.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version