Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?

(1/103) > >>

Heikki Jokipii:
Hesarissa oli autosivuilla (!) artikkeli, joka väitti, että nyt kun öljyn hinta on nousussa, luomun suhteellinen hinta laskisi (kun ei tarvita niitä fossiilisista raaka-ainiesta tehtyjä lannoitteita) ja laskisi lisää tulevaisuudessa.

Ihan toiseen suuntaan taas kerrotaan Iso-Britanniasta, jossa öljyn hintakehitys on aiheuttanut yleisesti hintojen nousua. Jolloin ihmiset ovat ryhtyneet säästämään - ja luopuneet kalliista luomusta. Mm. luiomumaidon kulutus olisi romahtanut.

Mutta toisenlaista viestiä luomun nousevasta hinnasta (ja kysynnästä) kertookin nyt ProAgria, ja uutinen on päässyt YLE:lle asti:

Luomutuotanto kannattavampaa kuin koskaan

Eurooppalaisiin markkinoihin siinäkin vedotaan. Miten tästä saa selvää?

Heikki Jokipii:
Nyt kun sitten taas - vaihteeksi - on tämä kouluruokailun kustannuskriisi ...

Kouluruokailun suunnittelusta on tullut senttipeliä

.... niin emme näe kuitenkaan sellaisia ehdotuksia, että nyt luomuvaihtoehdolla voitaisiin kustannuksissa säästää (kun luomun hinnan kerran ei pitäisi olla öljyn hinnasta niin riippuvaista).

Ei, päinvastoin, tällaisia puheenvuoroja luomuväki esittää, harjaanjohtavalla otsikolla:

Puheenvuoro: Irma Kärkkäinen: Tuore on mahdollista


--- Quote ---Elintarvikkeiden hinnannousu ja kuntien talousvaikeudet sekä toiveet lähi- ja luomutuotteiden käytön lisäämisestä ovat luoneet kestämättömiä paineita kunnallisten ruokapalveluiden tuottajille.
--- End quote ---

Eikö nyt - öljyn hinnan olllessa yhä se, mikä se on - viimeistään luomun "hintapaineiden" pitäsi radikaalisti helpottua?

PS. Koska minulla on jo yksi kysymys lähetettynä Irma Kärkkäiselle, en lähetä heti uutta tästä asiasta, kohtuutta täytyy noudattaa. Tosin lähetämäni kysymys liittyy juuri tähän samaan asiaan.

Mielipide:
Jos öljy kallistuu, niin luomu kallistuu suhteessa enemmän kuin tavallinen. Ero tulee kasvamaan kun tavanomaisessa viljelyssä kevennetään muokkausta ja/tai siirrytään suorakylvöön. Tässä tarkastelussa ei oteta huomioon mitään muuta kuin se mitä pellolla tehdään. Tukia yms ei huomioida.

Tavanomaisen viljelyn kierto:
kyntö                               
talvi
muokkaus
kylvö
kasvinsuojelu (= ruiskutus)
puinti

suorakylvö
talvi
kasvinsuojelu
kylvö
kasvinsuojelu
puinti

luomu
kyntö
talvi
muokkaus
kylvö
mekaaninen rikkakasvien torjunta (ei aina)
puinti

Jokainen voi kuvitella kuinka paljon enemmän polttoainetta menee kun vedetään mekaanista härpätinti vs ruiskutetaan nestettä. Tätä voi kokeilla lenkillä vetämällä haravalla jäljet pururataan tai vaihtoehtoisesti kastelemaan kastelukannulla saman reitin (vettä menee 150l/ha).

Paras tapa olisi toteuttaa viljely suorakylvönä ja luomuna, silloin kierto olisi tälläinen
talvi
kylvö
eli kustannuksissa säästäisi huomattavasti, esimerkiksi sadonkorjuuta ei tarvitsisi tehdä ollenkaan.

Heikki Jokipii:

--- Quote from: Mielipide on 16.09.08 - klo:13:21 ---Paras tapa olisi toteuttaa viljely suorakylvönä ja luomuna, silloin kierto olisi tälläinen
talvi
kylvö
eli kustannuksissa säästäisi huomattavasti, esimerkiksi sadonkorjuuta ei tarvitsisi tehdä ollenkaan.
--- End quote ---

Luin ensin tuon nopeasti ja huolimattomasti, ja meinasin huomauttaa jotain luomun ja suorakylvön yhteensopimattomuudesta. Mutta sitten luin sen hitaasti ja rauhallisesti uudestaan ... ja uudestaan ...

- !!!!!!!!

Matti Pekkarinen:

Joo tuo oli hyvä.
Matti

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version