Luomusta tässä jutussa ja tutkimuksessa ei puhuta, mutta kiinnittäisin huomiota, miten ymmällään ollaan:
Suomen meriympäristön tila on heikentynyt: rannikko rehevöityy, linnut ja kalat kärsivät – ”Emme voi kehuskella viime vuosien hyvillä tuloksilla”Avainasemassa rehevöitymisen torjunnassa on maatalous, jonka ravinnekuormitusta ei ole onnistuttu kunnolla kääntämään laskuun. Ilmastonmuutos vaikeuttaa meren tilan kohentumista.
[...]
Ympäristöministeriön tuore Suomen meriympäristön tila 2018 -arvio kertoo karua kieltään meren tilan kehityksestä mutta tuo myös hyviä uutisia.
[...]
SUURIN ongelma on rehevöityminen. Se johtuu liiallisesta ravinnekuormituksesta. Vaikka kuormitusta on saatu vähennettyä merkittävästi 1980-luvun puolivälin jälkeen, rehevöityminen Suomen rannikolla ei ole tasaantunut. Rannikkovesien tila on päinvastoin paikoin jopa heikentynyt.
”Tämä on hämmentävää. Kuormituksen vähentyminen ei näy suoraan rehevöitymiskehityksen parantumisena”, sanoo ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä.
Osittain näyttää siltä, että kun tuloksia ei näy, täytyy siis jatkaa pääosin samaan tapaan kuin ennenkin:
AVAINASEMASSA Suomesta tulevan kuormituksen vähentämisessä on maatalous, jonka päästöjen hillitseminen on osoittautunut hankalaksi.
”Uusia poppakonsteja maatalouden kuormituksen vähentämiseksi ei ole, sillä meren toipuminen on hitaanlaista. Entisiä toimia jatketaan, ja uusia kokeillaan”, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).
Tiilikainen korostaa, että maataloudessa on vähennetty lannoittamista ja perustettu suojavyöhykkeitä. ”Ravinnepäästöt ovat myös vähentyneet.”
(Uusien keinojen vierastaminen näkyy kielessä hiukan: ne ovat "poppakonsteja".Tottakai tavoite oli humoristinen ilmaisu, mutta "ei niin pientä pilaa ...")
Mitenkä tuo ravinnekuormitus lienee pääosin mitattu? Liittyisikö asia kuitenkin jotenkin luomuun? Tai ainakin luomuajatteluun? Tähän tutkimukseen viitaten:
Ruotsalaistutkimus: luomuviljely lisää ravinnepäästöjä vesistöihinSiinähän tuli esille myös suojakaistojen tehottomuus. Kärjistäen: onko oletettu tai laskettu, että (keino)lannoitteiden käytön vähentäminen on suoraan "kuormituksen vähentymistä"?
Tässä yhdessä karkeassa tapauksessa pystyttiin aika suurella varmuudella mittaamaan sekä ravinteiden määrä, että niiden todellinen joutuminen vesistöihin arvioimaan aika oikein (HS:n uutisesta):
Tilanne on heikentynyt muun muassa Saaristomerellä, Selkämerellä ja Perämerellä. ”Itäinen Suomenlahti on ainoa myönteinen poikkeus.”
Suurimmat päästövähennykset onkin tehty Venäjällä. Itäisimmän Suomenlahden tilaan vaikuttavat ennen kaikkea Pietarin jätevesien tehostunut puhdistus ja lannoitetehtaan fosforipäästön kuriin saaminen Laukaanjoella vuonna 2012.
Mutta kuinka lienee noiden muiden merialueiden osalta? Olisiko tyydytty helpoimpaan saatavilla olevaan lukuun, eli lannoitteiden käyttömääriiin?