Suomi on Pariisissa - selkeästi väärällä puolella:
Metsälobbausta Pariisin ilmastokokouksessa: Suomi ei halua turpaan kuten DurbanissaSuomi pyrkii eroon kivihiilestä ja öljystä pitkälti metsäenergian avulla. Puu lasketaan ilmastopolitiikassa päästöttömäksi, mutta esimerkiksi Suomen ilmastopaneeli on varoittanut, että laskentasäännöt voivat muuttua YK:n ilmastopolitiikassa tai EU:ssa.
Suomen hallitus on havahtunut asiaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että biomassan hyödyntäminen pitää turvata kansainvälisellä tasolla.
"Tämä on keskeinen asia"
Suomen kannalta kyse on megaluokan asiasta, sillä Suomen käyttämästä uusiutuvasta energiasta 80 prosenttia on metsäbiomassaa. Suomen ilmastotavoitteilta romahtaisi pohja, jos biomassan polttamisen laskettaisiin tuottavan päästöjä.
Tämänkö takia sinne lähetettiin ennätysmäisen suuri valtuuskunta, yli 100 henkilöä?
Tämä asia saattaa nyt muuttua, ja jopa suomalaiset
tutkijat ymmärtävät, että sen pitäisi:
YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n nykyisissä ohjeissa puu lasketaan päästöttömäksi polttoaineeksi. Ajatus perustuu siihen, että puun polttaminen vapauttaa ilmakehään saman verran hiilidioksidia kuin puuhun on kasvun aikana sitoutunut.
Suomen ilmastopaneelin tutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että pohjoiset havumetsät kasvavat niin hitaasti, että polttamisesta vapautuva hiilidioksidi ennättää lämmittää ilmakehää ennen sitoutumistaan takaisin metsiin. Näin ajatellen puu ei ole hiilineutraali ilmastonmuutoksen torjunnan vaatimalla pikaisella päästövähennysaikataululla.
Silti en pääse tuohon ajatuskulkuun aivan täysin mukaan. Olettavatko suomalaiset tutkijat, että vähän myöhemmin - kun pahin kiire asiassa on ohi - tilanne muuttuisi? Pohjoiset havumetsät ryhtyisivät kasvamaan nopeammin? Eivätkä puut tropiikissakaan tietääkseni sellaista vauhtia kasva, että poltetun puun hiilidioksidi läheskään välittömästi taas sitoutuisi?
Laskentasäännöt saattavat mennä uusiksi valmisteilla olevan Pariisin ilmastosopimuksen myötä – mutta vasta vuosien saatossa.
Tällä välillä sitten ehditään kyllä melkoinen määrä luontoa tuhota, muuallakin kuin Suomessa. Ja kuten edellä on todettu, täysin turhan takia.
Ja kun sitä edelleen jatketaan, logiikka on ihan sama kuin vaikka maissin polttamisessa bioetanoliksi: porukka, joka asiasta hyötyy, kasvaa, lobbausryhmät yhä vahvistuvat.
***
Eikä asia maailmallakaan kovin erilailla ole kuin Suomessa, kuten Lomborg FB:ssa kertoo:
https://m.facebook.com/bjornlomborg/posts/10153906789463968Kaksi kolmasosaa maailman uusiutuvasta energiasta tuotetaan puulla. Pääosin kehitysmaissa. Huonoin seurauksin ihmisille. Ja huonoin seurauksin luonnolle, voisi tuohon lisätä.
Mutta jos vain yksioikoisesti vannotaan "uusiutuvien" energialähteiden nimiin, tämä on oikeastaan looginen seuraus. Auringosta ja tuulesta ei ole korvaajaksi (arvioi jo IEA), ihan niiden ennustamattomuuden, vaihtelevuuden takia. Tuosta em. laskelmasta huolimatta, että energiaa
periaatteessa saisi moninverroin, jos esim. (sade)metsät peitettäisiin aurinkopaneeleilla (27.10.15 edellä).