Author Topic: Talvivaara  (Read 3633 times)

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Talvivaara
« on: 19.12.12 - klo:10:02 »
Ei käy kateeksi poliitikkojen ja virkamiesten osa, kun kansanliikkeet melskaavat Raahen kultakaivoksesta, Talvivaarasta  tai muusta ympäristöongelmasta. Kansanliikkeillä usein homma menee överiksikin, ja ehkä numerosokeus iskee, kuten ministereille Kreikan talousasioissa. Eikä ehkä tunneta, mitä ovat etuliitteet (nano, mikro, milli jne). Ehkä aina ei halutakaan muuta kuin pitää ääntä ja panna kapuloita rattaisiin.

Talvivaara ja Raahe tulivat esille MT:ssä 12.12.-12:  http://mattipekkarinen.net/talvivaara.htm
Tshernobyl aikoinaan oli ainakin suomalaisittain samaa sarjaa: http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/tshernobyl/fi_FI/laskeuma/

Aina roiskuu, ainakin vähän, kun rapataan. "Rappaajan" tulisi tietysti korvata haitat niille, joita ne koskevat (esim Talvivaaran lähistön ranta-asukkaat). Ja ehkä vesistön varrella alemapanakin asuvien kohdalla on haittoja. Mistään maailman- tai edes Suomen lopusta ei ole kyse. Mutta jos kaivostoiminnan harjoittaminen tehdään täällä ylettömän hankalaksi, se voi olla nyky-Suomen loppu.

Kansa tarvitsee aina jonkun pelon aiheen? Minusta oikein sopiva olisi näin 25 asteen pakkasella se paljon puhuttu ja luvattu ilmaston lämpeneminen...
« Last Edit: 19.12.12 - klo:14:36 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22450
  • View Profile
  • Email
Vs: Talvivaara
« Reply #1 on: 21.12.12 - klo:22:17 »

Tämä ei ole amalyysiTalvivaarasta, mutta jotenkin sekä Suomessa että kehitysmaissa nk. aktiistien marssijärjestys näyttää usein oleban tämä (toki eri syistä erii tilanteissa). Vastustetaan

- suuren teolllisen hankkeen perustamistaa
- suuren teolllisen laitoksen lakkauttamista
« Last Edit: 23.12.12 - klo:15:10 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Savo Susille
« Reply #2 on: 29.01.13 - klo:21:28 »
Iisalmen Sanomissa oli 26.1.2013 yleisönosastossa tämä:

Minne menet Ylä-Savo

26.1.2013 06:06

Lehtikirjoituksista yhteenvetona voidaan päätellä tavoitteita.
Mikä onkaan enemmän raiskannut luontoa, kuin maatalous. Puita on kaskettu ja peltoja tehty. Kemikalioita syydetään maahan. Maatalous on lopetettava. Puita kaadetaan komeilta kankailta. Eihän oksilla jouda jatkuvasti kiikkumaan, metsätalous on lopetettava.

Kaivoksissa maata ja jopa kalliota raiskataan. Kaivokset on lopetettava. Ei tosin taida Savosta löytyäkään. Teollisuus savuja tupruttaa ilmaan ja mäskivesiä luontoon laskee. Valmistavat koneita, joilla kaivetaan koloja kallioon ja puita kaadetaan.

Teollisuus on lopetettava. Vieremällä ovat kuulemma suden tappaneet. Täysin tuomittavaa. Kaikki nämä jalot hankkeet pitää yhdistää yhdeksi suureksi hankkeeksi, johon tullee riittävästi valtion rahaa, Savo susille-hanke olisi enemmistön mieleen ja viitoittaisi tietä tulevaisuuteen.

Sallitut elinkeinot olisivat änkyröinti ja pipojen kuivaus. Tietysti kansalaispalkka jokaiselle.

MAAKUNTAKEHITTÄJÄ sonkajärvi
... löytyi siis täältä: http://www.iisalmensanomat.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/minne-menet-yl%C3%A4-savo/768407
TUO "PIPOJEN KUIVAUS" TARKOITTANEE Lapinlahden Nerkoolle pystytettyä Stop Talvivaara- "tilataideteosta", jossa on pipoja ja muita talvihattuja satamäärin naruilla riippumassa, valtatien varressa

PS: en se ollut minä
« Last Edit: 29.01.13 - klo:21:32 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Matti Pekkarinen

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 499
 • Moi
  • View Profile
  • Masan Maaseutu
  • Email
Suden mtsästyksen hinta on kova
« Reply #3 on: 16.02.13 - klo:14:35 »
Halsuan susiasia on saanut vakavan käänteen.

Tilanne on aika outo: itärajan takana metsästäjää kiitellään ja hänelle maksetaan sudentapporahaa, mutta jos susi, kuten ne usein tekevät, juoksee Suomen puolelle ja tapetaan täällä, ampujalta viedään maine, moottorikelkka/auto ja pyssyt ym vähänkin metsästykseen liityvät välineet.
Näiden lisäksi tulee suden hinta, joka on 9100 euroa, joten kolme sutta tietää suomalaiselle ampujalle Suomessa 27300 euron laskua. Ja sakkoja ja vankeutta. Tällaisen asian kanssa on vaikea elää: http://mattipekkarinen.net/sudenmetsitsari.jpg

(Eläinten hinnat TÄÄLLÄ
)MT:n 15.2.2013 tekstiä:
HALSUA (MT)

”Kun olisi ollut joku muu keino vähentää susia. Mutta lupia ei saanut mistään”, Perhon laittomasta susijahdista epäilty halsualaismies sanoo. Hän ei halua nimeään julkisuuteen. Epäiltyjä on kaikkiaan liki 20. Tammikuisena viikonloppuna Perhon ja Halsuan rajamailla tapettiin poliisin mukaan kolme sutta ilman lupaa. Viestimet ovat kertoneet organisoidusta luvattomasta pyynnistä, jossa on käytetty muun muassa moottorikelkkoja ja lippusiimoja.

Halsualainen myöntää olleensa aseeton ajomies ja hiihdelleensä ristiin rastiin Perhon metsiä susien jäljillä. ”Siellä, missä hiihdin, ei voi moottorikelkkaa käyttää. Vastakaivettuja ojia ja kivikkoa. Lunta parikymmentä senttiä. Minä en nähnyt lippusiimaa missään”, mies sanoo. Susilauma ilmaantui Perhon ja Halsuan rajamaille kesällä. Lumien tultua susien jälkiä löytyi eri puolilta aluetta. Öisin sudet vierailivat pihoissa.

Koiria susilauma ei ainakaan Halsualla tappanut. Metsästäjät välttivät laskemasta koiriaan maastoon, jossa tiesivät susia olevan. 

Pelottomia kulkijoita

Sudet käyttäytyivät pelottomasti ja kiersivät haaskoilla kylän pinnassa myös päivisin. ”Jälkien perusteella niitä oli ainakin viisi”, mies sanoo. Susien jäljiltä löytyi sekä metsäpeurojen että hirvien raatoja.

Lauma liikkui samoilla seuduilla, joilla oli koirasusia parikymmentä vuotta sitten. Silloin maa- ja metsätalousministeriö antoi tappoluvat neljälle eläimelle. Ne poistettiin metsästä noin kuukauden kestäneessä jahdissa. Tammikuisena lauantaina jahtiin ei ollut lupaa. Halsualaismies kutsuttiin kuulusteluun Kaustiselle. ”Pyssyt ja luvat vein mukanani.”
Kuulustelu kesti pari tuntia. Alkajaisiksi kuulustelija muistutti, että epäillyllä on oikeus asianajajaan. Siihen hätään asianajajaa ei löytynyt. ”Käräjäkarkeloihin hankin oikeusavustajan”, mies sanoo. Tapauksen oikeuskäsittely on aikaisintaan tulevana syksynä. Hän ei pidä itseään eikä muita tuntemiaan epäiltyjä suurina rikollisina. ”Tavallisia korpisotureita”, mies luonnehtii.

Susilaumaa ei ollut virallisesti olemassa
Virallisesti Perhon ja Halsuan susilaumaa ei ollut olemassakaan. Syyskuussa 2012 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (Rktl) raportoi Suomen susikannan koosta maa- ja metsätalousministeriölle. Toholammin ja Sievin rajoilla on havaintoja susilaumasta sekä pentujen jäljistä. Perhon ja Halsuan susista ei ole mainintaa. Maaliskuussa 2012 maa- ja metsätalousministeriön muistiossa todetaan, että riistakeskus Pohjanmaan alueella liikkuu 14–16 sutta. Alueen Perho–Halsua–Lestijärvi susiparia ei ole pystytty varmentamaan. Tuorein Rktl:n raportti julkistettiin tiistaina. Sen mukaan Perhosta on havaintoja susiparista. Laumasta ei tiedetä. Aikavälillä 1.1.2012–10.2.2013 riistantutkimuksen Tassu-järjestelmään on kirjautunut Perhosta seitsemän ja Halsualta yhdeksän susihavaintoa.


Metsästäjillä selitettävää
Halsuan metsästysseuran puheenjohtajan mielestä metsästäjillä on nyt selitettävää. Puheenjohtaja ei halua nimeään julki. Mutta selitettävää on muillakin. ”Kellot ovat soineet kauan. Pedoista on puhuttu monta vuotta, usko päättäjiin on mennyt, mitään ei ole tapahtunut.” ”Miksi pedot saavat kulkea pihoilla? Täälläkin elää ihmisiä”, puheenjohtaja muistuttaa. Hänen mielestään ei voi olla oikein, että kotieläimet on petojen takia pidettävä sisällä ja lapset kuljetettava autokyydeillä kouluun. Hän epäilee, että kökkähenki on nyt koetuksella. Suurpetohavaintoja ei enää ilmoiteta. Seudulla elää sitkeänä käsitys, että susia tuodaan alueelle esimerkiksi eläintarhoista.

REIJO VESTERINEN
 

Viimeinen viesti metsästysseuralle

”Tää kaikki johtakoon siihen, että minä oon todella se ennakkotapaus eikä susi.”
Tämä on osa halsualaisen sudentapoista epäillyn metsästäjän viimeistä viestiä, jonka hän jätti metsästysseuralleen julkaistavaksi. Mies surmasi itsensä muutama päivä kuulustelujen jälkeen. Halsuan metsästysseuran puheenjohtaja järkyttyi tapahtuneesta ja viestistä. Hänen mielestään niihin patoutuu kaikki se turhautuminen, jota maaseudulla tunnetaan virallista petopolitiikkaa kohtaan. ”Ei voi olla oikein, että vaivalla talkootöinä kerätyt suurpetohavainnot jäävät tutkijoiden pöytälaatikoihin. Mitta on nyt totaalisen täysi”, nimettömänä haastattelun antanut puheenjohtaja sanoo.
Eniten puheenjohtajaa korpeaa ihmisten eriarvoistaminen. Turussa tai muissa taajamissa varoitetaan yhdestäkin sudesta, Halsualla on viime aikoina ollut jatkuvasti susia pihoissa. Keskipohjalaiset ovat vaalineet uhanalaisia metsäpeuroja ja saaneet kannan kasvamaan. Samalle alueelle synnytetty petoreservaatti on pysäyttänyt peurakannan kasvun.


Leski: En vihaa sutta

”En vihaa sutta, se on arvokas ja viisas eläin”, metsästäjän leski sanoo. Mutta suden paikka on metsässä, ei pihoissa eikä taajamissa. Ylhäältä saneltua liiallista petojen hyysäämistä nainen ei voi ymmärtää. Hän kokee ylempien tahojen kohtelevan maaseudun ihmisiä väärin. ”Aivan typerät lait.” Poliisejakaan leski ei sano vihaavansa, he tekevät vain työtään. ”Mutta miten kotiin voi tulla niin pelokas mies? Mitä siellä kuulusteluissa tapahtui?”
Metsästyksestä nainen on halunnut pysytellä erossa. Mies oli innokas metsästäjä, normaali perheenisä.

Hautajaiset olivat viime viikon perjantaina.


« Last Edit: 16.02.13 - klo:17:54 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net