Tästä projektista ei ole edelleenkään paljon eli käytännössä mitään kuulunut. Nyt otan lainauksia sieltä sen
vuosikertomuksesta vuodelta 2013 (pdf), sen mukaan, missä mainitaan
isoimpia lukuja (lihavoituina):
Last, but not least, is the plan by the Agricultural Transformation Agency
(ATA) to promote and support around 20,000 farmers to take up PPT between 2014 and 2016.
During 2 013, the Ministry of Agriculture, Extension Directorate, mainstreamed the SCI and/or row planting for cereal crops, particularly tef, for over 15,000 farmers.
An assessment of these schools in 2013 found that the total number of students was 10,154 (ranging from 780 to 2,690) per school with 311 (19-65) teachersper school.
10,000 copies each of the Amharic and Afan Oromo bioslurry manuals were printed.
Loput luvut olivat sitten hyvin pienia, "paikallisia". Nyt
Wikipedian kautta saamme tietää, että Etiopian väkiluku on 94 miljoonaa, ja myös, että Tigrayssa se on 3,9 miljoonaa. Myöskin, että maanvljelys on maan ja alueen pääelinkeino. Prosentti- eli suhdeluvut voinee jättää lukijan laskettavaksi.
Vaikka he ovat julkaisseet tällaisen kirjankin ...
Document and publish a selection of success stories, good practices and case studies: ISD in collaboration with the Best Practices Association wrote up, edited and printed 3,000 copies of the book entitled “Some examples of Best Practices by Smallholder Farmers in Ethiopia – Book One”.
... niin näyttäisi siltä, että nämä heidän mielestään "parhaat käytännöt" eivät ole sen enempää Tigrayssa kuin Etiopiassa ylipäänsä levinneet, vuosikausiin.
Jos ottaa huomioon, että näitä "parhaita käytäntöjä" on nyt edistetty eri tavoin vuodesta 1996, eli kohta
20 vuotta - osan aikaa mm. valtionjohdon tuella (ks. edellä) - eivätkä ne ole tämän enempää levinneet, niin kyllä uskaltaa jo epäillä, että ehkä ne eivät olleetkaan niitä parhaita käytäntöjä.
Laura Kihlströmiltä ei (ks. edellä) vieläkään ole tullut asiasta lisätietoa. Göteborgin yliopiston - em. palkitsemisensa jälkeen - ei ole mitenkään tarvinnut seurata sitä, miten siinä asiassa sittemmin on käynyt.
Valkotukkainen Sue Edwards, joka on mukana vuosikertomuksen kansikuvassa, on sinänsä sympaattinen henkilö: hän
yritti tehdä asiassa jotakin, eli kehitysmaiden maanviljelyksen eteen. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että hän ei siinä onnistunut.
***
Kummasti muuten tämän Tigrayn projektin ylistyksetkin ovat hävinneet "normaalista" Google-hausta. Joku vuosi sitten niitä vielä löysi heti ko. hakusanoilla.
Mutta samaan tapaanhan nämä luomuviljelyprojektit julkisuudesta ovat hävinneet, jälkiä jättämättä, "lupaavista" tuloksista huolimatta,
1970-luvulta alkaen, jolloin eräät saksalaiset niitä ensimmäisinä pistivät kehitysmaissa pystyyn. Tietysti mikä tahansa projekti voi epäonnistua, mutta näille on tyypillistä, että niissä "koira ei perään hauku". Silloin kun ne ovat
näyttävinään jotain tuloksia, niin julkisuutta löytyy.
Tämä Tigray-projekti on ollut tällä tavalla identioitavissa, ja siis myös seurattavissa, mutta sitten, jos vaikka joku UNEP tai joku muu YK:n järjestö - joille
asia ei oikeastaan kuulu - listaa koko joukon luomuviljelyn "menestystarinoita" kehitysmaissa, ne eivät enää olekaan.