Author Topic: Se Etiopian ihme taas  (Read 15003 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Se Etiopian ihme taas
« on: 20.06.08 - klo:10:06 »
Nyt luomu.fi yrittää taas tarjota malliksi Etiopian "ihmettä", jossa sadot kuulemma ovat tehoviljelyä parempia luomulla (uutinen 18.6.2008, jos se ei myöhemmin heti löydy):

Luomuviljely lisää satoja ja viljelyvarmuutta Etiopiassa
 
Apunaan sillä on Ruotsin Naturskyddsföreningen, joka on tehnyt oikein asiasta raportin (se löytyy sieltä linkin takaa. Raportti kertoo ihan samaa ruotsiksi, mutta laajemmin. Olisi kuvitellut, että 28-sivuiseen raporttiin olisi mahtunut jokunen lukukin asiasta, esim. hehtaarituotoista, mutta ei ole mahtunut).

Kuulemma lopultakin ...

Quote
Hankkeen toimintatapoja ja periaatteita ollaan nyt siirtämässä Etiopian 165 muulle alueelle.

... mikä tapahtuu kyllä käsittämättömän hitaasti, jos muistetaan, että tämä Tigray-projekti on tämän luomusivun mukaan ollut käynnissä jo jostain vuodesta 1995, ja jo noin vuodesta 1998 (eli 10 vuotta sitten) oltaisiin kuulemma nähty, että luomu tuotti yhtä hyvin tai paremmin kuin "konventionaalinen" viljely.

Minä kyllä teen ennusteen, että 10 vuoden päästä tästä, vuonna 2018, luemme taas uutisen, jossa edelleen kerrotaan aikomuksesta (joka jostain syystä ei ole tällä välin toteutunut) levittää ajatusta ja käytäntöä laajemmalle, ja yli 20 vuoden kokemus Tigrayssa selitetään parhain päin, ikään kuin ansioksi projektille.

PS. Juuri nyt ei siitä kehutusta "kuivuudenkestävyydestä" näytä olleen apua, juuri Tigrayn alueella on Etiopian nälänhätä pahimmillaan.

PS2. Ruotsalainen raportti myös ”ylpeänä esittää”:

Quote
Projektet, som framförallt vänder sig till små jordbrukare med cirka en hektar odlingsmark, har bland annat resulterat i större skördar, högre grundvattennivåer, bättre markbördighet, ökade inkomster och stärkta försörjningsmöjligheter för kvinnor.
(lihav. HJ)

Miten toivorikkaita tulevaisuuden näkymiä yksi (1) hehtaari voi tarjota, sitä olen kysynyt jo täällä. Tietysti, jos on vain se yksi hehtaari, niin työvaltaiset luomumenetelmät onnistuvat paremmin ...



« Last Edit: 20.06.08 - klo:12:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #1 on: 19.08.09 - klo:18:09 »
Tässä linkissä on ”kalvot” hotelli Sheratonissa Kampalassa Ugandassa viime keväänä 18.5.2009 järjestetystä luomukonferenssista, kalvot kertovat Etiopian luomuviljelystä.

Esitelmän pitäjä ADDISU ALEMAYHEU osaa kyllä kertoa (lukuinakin) kahvista, seesamista, hunajasta ym. vientituotteista. Sertifioidun luomun osuus on (edelleen, maan kokoon nähden) tuo säälittävä noin 140 000 hehtaaria.

Mutta ei kerrota muusta.

Sertifioimaton luomu, ja myös se Tigray, kyllä ohimennen mainitaan, mutta mitään ”ylösrakentavaa” ei tällä esitelmöitsijällä ole kerrottavanaan siitä, että luomu olisi Etiopiassa helpottanut tavallisen kansan (pl. vientiin viljelevät) ruokatilannetta millään tavalla.
« Last Edit: 19.08.09 - klo:18:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #2 on: 13.11.10 - klo:10:45 »
Tämän ”Etiopian ihmeen” seuranta helpottui nyt. Löysin tämän ”instituutin” eli järjestön sivut:

The Institute for Sustainable Development (ISD)

Se näyttää olevan ko. Tigrayn luomuprojektin vetovastuussa. Sillä on jotain muitakin vastaavia projekteja.

Mutta tätä kautta voimme nähdä, miten ko. Tigrayn malli siellä leviää. Jos se siis leviää. Sivustolla näytti olevan suhteellisen ajantasaista aineistoa (osaa ei kyllä saa auki, tulee virheilmoitus)

Viimeinen raportti (2010), josta tällainen luku löytyy (konferenssiraportti, sivu 3) puhuu 20 000 ”perheestä” eli tilasta. Itse konferenssi on kyllä pidetty jo 2008, mutta julkaisu oli päivätty tälle vuodelle, joten se on nyt sitten uusin tieto asiasta.

Sivustolla on muutakin mielenkiintoista tietoa esim. kompostiin liittyvän työn määrästä jne.(palataan myöhemmin).     
 
***

Nyt tämän järjestön nimen selviämisen kautta tuli myös selville, että Suomikin on jollakin tavalla sotkeutunut hankkeeseen (tai oli ainakin v. 2007):

Etiopian nuoret opettelevat luomuviljelyä ja tasa-arvoa

Tätä tällaistahan me olemme pitkin matkaa epäilleet.

***

PS 15.11.2010: Myös tämän toisen tältä vuodelta (2010) olevan raportin mukaan (s. 52) on näin:
 
Quote
By 2010, between 18 000 and 20 000 households will have benefited from this project, giving a total of around 100 000 beneficiaries.


Eli (HJ): “Vuoteen 2010 mennessä n. 18 000 ja 20 000 välillä oleva määrä talouksia on hyötynyt projektista, joka merkitsee yhteensä noin 100 000 edunsaajaa.”

Etiopian virallisen tilaston mukaan maassa oli v. 2005 yli 11 miljoonaa tilaa. Josta siis tämä Tigrayn projektin tilojen lukumäärä on noin 2 promillea.

Mutta erityisesti tuossa toisessa raportissa on kova uho asian levittämisestä laajemmalle. Katsotaan nyt, miten siinä käy. Ja millä vauhdilla, nyt tästä eteenpäin, kun "konseptin" pitäisi siis olla todistettu, so. lisäkokeiluja ei pitäisi enää tarvittaman.

PS. 16.11.2010: Kuten uutisessamme kerromme, tälle asialle löytyy jatkossa sitten myös vertailukohtia.
« Last Edit: 06.11.21 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #3 on: 17.11.10 - klo:18:26 »
Kun luomu.fi:n palstalta on hävinnyt tämä Tigray-linkki, meidän täytynee antaa tilalle nämä:
 
Suomeksi tästä Tigraystä kerrotaan esim. tässä HS:n artikkelissa (osin jo lainattu tänne - ja siellä kritisoitukin).
 
Tuo mainittu ruotsalainen raportti löytyy tästä.
 
Lupaamme, että kysymme myös Ruotsin luonnonsuojeluliitolta, jonkin ajan kuluttua, mitä Tigrayn projektille kuuluu …



PS. 12.5.2011: Tuo ISD-järjestönkin linkki näyttää hävinneen, mutta Googlesta löytyi tieto, että he rakentavat uutta saittia (vielä "under construction", ja osoitteessa sana "test", eli linkkaan, kun se on valmis).
« Last Edit: 12.05.11 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #4 on: 23.09.11 - klo:06:36 »

Tämä ISD:n vanha osoite toimii taas. Luultavasti siellä on luovuttu ajatuksesta tehdä uudet sivut.

Sivusto kertoo, että Tigray-projekti on saanut Göteborgin kestävän kehityksen palkinnon.

Mutta paradoksaalisesti palkinto oli jaettu, ja toisen puolen siitä sai Kofi Annan. Joka aivan varmasti on AGRA-järjestön eräänä keulamiehenä tehoviljelyn kannalla!

Sanaa luomu, "organic" muuten ei käytetty tuon palkinnon perusteluissa, minkä minusta voi panna merkille.

Sivustolla on uutinen, jonka mukaan "sadot voidaan kuusinkertaistaa" (engl.). Viitataanko siinä luomuun? Ei, taas yllätys. Siinä viitataan FAO:n tuoreeseen raporttiin "Save and Grow" - joka, kuten täällä on jo kerrottu - kannattaa suorakylvöä. Ja tehoviljelyä.

***

Muuta tietoa Tigray-projektin mahdollisesta etenemisestä ei löydy. Göteborgin palkinnon perusteluissa oli tieto, että projekti on levinnyt "165 alueelle Etiopian viljavyöhykkeellä", mutta tämän tiedon tulkinta on vaikeaa (mitä se tarkoittaa hehtaareissa? viljelijöiden määrässä?).

Tuorein "ISD Anual Report" on vuodelta 2009. Ehkä kohta sinne ilmestyy sama raportti v. 2010, jolloin olemme ehkä viisaampia.
 
Puheenjohtajan, Sue Edwardsin puheenvuoro ko. sivulla muuten vahvistaa, että Suomen suurlähetystö on tukenut rahallisesti projektia.
« Last Edit: 23.09.11 - klo:19:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #5 on: 24.09.11 - klo:12:24 »

Sue Edwardsin ympärille on selvästi muodostunut nuorempien (Etiopiasta kotoisin olevien?) maataloustutkijoiden piiri, joka näyttää saaneen lisäksi korkeampaa oppia Göteborgin yliopistossa (eli palkinnolla on ”juurensa”).

Mutta se tutkijoiden ryhmä ei näytä olevan mitenkään fanaattisesti luomun puolella.

Vähän ”pyöristäen”, se tutkijaryhmä kannattaa jotain ”agroekologista” vaihtoehtoa, yhdistettynä vähennettyyn kyntämiseen kuivilla ja puolikuivilla alueilla – mutta sitten kannattaa ihan reippaasti kemiallisia lannoitteita alueilla, jossa vettä sataa riittävästi.

Annan tässä linkit heidän artikkeleihinsa, käymättä nyt läpi asiaa yksityiskohtaisesti:

Sustainable land management practices improve agricultural productivity: Evidence on using reduced tillage, stone bunds, and chemical fertilizer in the Ethiopian highlands

Sustainable Agricultural Practices and Agricultural Productivity in Ethiopia: Does Agroecology Matter?

Ko. artikkelit viittaavat siis myönteisesti Sue Edwardsin tutkimuksiin. Mutta – ainakin tietyillä alueilla – suosittavat ihan muuta.

***

Tältä pohjalta kuitenkin minulla on herännyt epäilys, että onko tässä Tigrayn projektissakaan kuitenkaan kyse puhtaasti luomuprojektista.

Kompostia korostetaan, se on selvä.

Kun useissa em. artikkeleissa korostetaan ”vähennettyä kyntämistä” (so. suorakylvöä)  - miten on hoidettu rikkakasvit?

Käytetäänkö kuitenkin torjunta-aineita? Vai jotain muuta niksiä?

Eli onko Tigray-projekti lopulta ihan rationaalinen projekti, joka on vain ”myyty”, tuen saamiseksi,  rikkaassa ”lännessä”, luomuna?

Tai viimeistään nyt sellaiseksi olisi tulossa … ?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #6 on: 14.04.12 - klo:07:34 »
Mitäpä tänne kuuluu? Tarkistetaanpa pitkästä aikaa asia.

Tänne tai täältä ei taida kuulua juuri mitään.

Jos katsoo tätä Tigrayn projektin sivua, siellä ei ole päivityksiä sen jälkeen, kun Sue Edwards sai tämän ruotsalaisen palkinnon.

Uusin vuosiraportti on edelleen vuodelta 2009. Kun se oli tehty v. 2010 alussa, siellä pitäisi olla jo vuosien 2010 ja 2011 raportit. Ei ole.

Sen sijaan netistä olemme nyt juuri saaneet tiedon (uutinen päivätty 10.4.2012) ...

Ethiopia to Establish Chemical Corporation

... että Etiopia siis perustaa keinolannoitetehtaan (tai yhtymän), johon investoidaan miljardi Etiopian birriä eli noin 43 miljoonaa euroa. Tehtaan tulevaksi vuosituotannoksi arvioidaan 1,5 miljoonaa tonnia.

Ja sekin on vasta alkua, osa isompaa valtion lannoiteprojektia.

Miksi nyt sitten tällaista? Sue Edwardsilla tiettävästi on yhteyksiä Etiopian hallituspiireihinkin, hän on varmasti niillekin kertonut luomuvaihtoehtonsa ylivoimaisuudesta.

Miksiköhän sanoma ei ole mennyt perille?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #7 on: 08.10.13 - klo:18:43 »

Tässä IPS-artikkelissa

Seeding Ethiopia’s Future Food Security

eli "Etiopian tulevan ruokaturvan siemenien kylväminen" kerrotaan uusista hybridilajikkeista, joita kokeillaan ja levitetään. (Ne eivät ole GM-lajikkeita).

Tulokset ovat lupaavia, tunnelma innostunut. Yhteistyötä asiassa tekevät FAO ja Self Help Africa.  Siemenet, joita on jaettu 144 000 taloudelle, antavat paremman sadon ja/tai lajikkeet kestävät kuivuutta. Aivan tarkoituksena on, että viljelijät sitten jakavat parempaa siementä eteenpäin, mutta on myös perustettu osuuskuntia juuri siementuotantoon. Mukana on myös Ethiopian Agricultural Transformation Agency, jonka kautta artikkelin mukaan Etiopian hallitus pyrkii muovaamaan uudeksi maan maataloussektorin.

Mutta mitä tästä tarinasta puuttuu? Mitä sen pohjalta, mitä meille Suomessa ja Ruotsissa on kerrottu, ehdottomasti pitäisi tuoda esiin, mitä odotamme:

miksi tässä voidaan puhua maatalouden suurista uudistuksista mainitsematta kertaakaan Tigray-projektia (ja sen tavanomaista viljelyä tuottoisampaa luomuviljelyä)?

___________________

Tuo retorinen kysymys on tuossa. Tigray-projektista olen löytänyt vähän uuttakin tietioa, palaan siihen myöhemmin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #8 on: 11.11.14 - klo:09:02 »
Myöskään tästä Laura Kihlströmin artikkelista ...

Nälänhätien jälkeen

Vaurastuva Etiopia haluaa irti maineestaan nälänhätien maana


... Kepan palstalla ei löydy mainintaa tästä Tigray-projektista. Vaikka ruoasta ja sen tuottamisestakin siinä puhutaan.


PS. Toisessa yhteydessä, aiemmin, pyysin Laura Kihlströmiä - joka nyt on Etiopiassa, apulaisasiantuntijana maatalousprojektissa - kyselemään, mitä tälle Tigrayn projektille nykyisin kuuluu. Mahdollisesti/luultavasti hän ei lisätietoa ole saanut.
 
PS2. Tuo artikkelissa mainittu Stanfordin yliopiston "toinen ruokaturvahaaste" on muuten mielenkiintoinen ja tärkeä ilmiö, mutta jatkan (ja jatkamme, toivon) siitä toisessa triidissä.

« Last Edit: 11.11.14 - klo:09:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #9 on: 27.01.15 - klo:08:48 »
Laura K. ei ole minulle uutta tietoa toimittanut, mutta tässä pieni päivitys. Etiopian (Tigrayn) ISD:n uudet kotisivut ovat tässä:

Institute of Sustainable Development

Mikä tämän instituutin varsinaisen luomuprojektin status sitten onkaan, heti tuosta sivuston ensi sivulta näemme, mikä on koko instituutin toiminnan laajuus suurinpiirtein nyt (tai tähän mennessä). Se on edelleen mittakaavassa, että vaikutettu on 35 000 maanviljelijään.

Se ei ole yli 90 miljoonan asukkaan maassa, jossa vielä valtaosa väestöstä on maanviljelyksen palveluksessa, kovin paljon. Eli itse asiassa surkean vähän. Ei siitä Tigrayn projektista mitään suurta tarinaa tullut, ei mitään, jonka voisi mainita edes samana päivänä Vihreän vallankumouksen kanssa, voi nyt jo sanoa. Kyllä lähes 20 vuotta riittää jo asian arvioimiseen, ei tämä arvio liian hätäinen ollut. Tuossa pienessä mittakaavassa se on tietysti voinut jotain hyvää saada aikaankin. (Kuten olemme toivottavasti selvästi sanoneet, myönnämme kyllä, että moderni luomuviljely on parempi vaihtoehto kuin aivan primitiivinen viljely. Mutta ...)
« Last Edit: 27.01.15 - klo:09:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #10 on: 25.04.15 - klo:13:57 »
Tästä projektista ei ole edelleenkään paljon eli käytännössä mitään kuulunut. Nyt otan lainauksia sieltä sen vuosikertomuksesta vuodelta 2013 (pdf), sen mukaan, missä mainitaan isoimpia lukuja (lihavoituina):

Quote
Last,  but  not  least,  is  the  plan  by  the Agricultural Transformation Agency
(ATA)  to promote and support around 20,000 farmers to take up PPT between 2014 and  2016.

Quote
During 2 013, the  Ministry  of  Agriculture,  Extension  Directorate,  mainstreamed  the  SCI  and/or  row  planting  for cereal crops, particularly tef, for over 15,000 farmers.

Quote
An  assessment  of  these  schools  in  2013  found  that  the  total number of students was 10,154 (ranging from 780 to 2,690) per school with 311 (19-65) teachersper school.

Quote
10,000  copies each of  the  Amharic and  Afan  Oromo bioslurry  manuals  were  printed.

Loput luvut olivat sitten hyvin pienia, "paikallisia". Nyt Wikipedian kautta saamme tietää, että Etiopian väkiluku on 94 miljoonaa, ja myös, että Tigrayssa se on 3,9 miljoonaa. Myöskin, että maanvljelys on maan ja alueen pääelinkeino. Prosentti- eli suhdeluvut voinee jättää lukijan laskettavaksi.

Vaikka he ovat julkaisseet tällaisen kirjankin ...

Quote
Document  and  publish  a  selection  of  success  stories,  good  practices  and  case  studies: ISD  in collaboration  with  the  Best  Practices  Association  wrote  up,  edited  and  printed  3,000  copies  of  the book entitled “Some examples of Best Practices by Smallholder Farmers in Ethiopia – Book One”.

... niin näyttäisi siltä, että nämä heidän mielestään "parhaat käytännöt" eivät ole sen enempää Tigrayssa kuin Etiopiassa ylipäänsä levinneet, vuosikausiin.

Jos ottaa huomioon, että näitä "parhaita käytäntöjä" on nyt edistetty eri tavoin vuodesta 1996, eli kohta 20 vuotta - osan aikaa mm. valtionjohdon tuella (ks. edellä) - eivätkä ne ole tämän enempää levinneet, niin kyllä uskaltaa jo epäillä, että ehkä ne eivät olleetkaan niitä parhaita käytäntöjä.

Laura Kihlströmiltä ei (ks. edellä) vieläkään ole tullut asiasta lisätietoa. Göteborgin yliopiston - em. palkitsemisensa jälkeen - ei ole mitenkään tarvinnut seurata sitä, miten siinä asiassa sittemmin on käynyt.

Valkotukkainen Sue Edwards, joka on mukana vuosikertomuksen kansikuvassa, on sinänsä sympaattinen henkilö: hän yritti tehdä asiassa jotakin, eli kehitysmaiden maanviljelyksen eteen. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että hän ei siinä onnistunut.

***

Kummasti muuten tämän Tigrayn projektin ylistyksetkin ovat hävinneet "normaalista" Google-hausta. Joku vuosi sitten niitä vielä löysi heti ko. hakusanoilla.

Mutta samaan tapaanhan nämä luomuviljelyprojektit julkisuudesta ovat hävinneet, jälkiä jättämättä, "lupaavista" tuloksista huolimatta, 1970-luvulta alkaen, jolloin eräät saksalaiset niitä ensimmäisinä pistivät kehitysmaissa pystyyn. Tietysti mikä tahansa projekti voi epäonnistua, mutta näille on tyypillistä, että niissä "koira ei perään hauku". Silloin kun ne ovat näyttävinään jotain tuloksia, niin julkisuutta löytyy.

Tämä Tigray-projekti on ollut tällä tavalla identioitavissa, ja siis myös seurattavissa, mutta sitten, jos vaikka joku UNEP tai joku muu YK:n järjestö - joille asia ei oikeastaan kuulu - listaa koko joukon luomuviljelyn "menestystarinoita" kehitysmaissa, ne eivät enää olekaan.

« Last Edit: 25.04.15 - klo:15:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #11 on: 29.10.15 - klo:14:28 »
Palaamme nyt Etiopiaan, tämän uutisen myötä:

Etiopiassa pahin kuivuus vuosikymmeniin

Quote
Etiopia kärsii pahimmasta kuivuuskaudesta noin 30 vuoteen. Syynä on sekä kevään että kesän sateiden epäonnistuminen. Maan hallituksen, YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan ruoka-apua tarvitsee jo 8,2 miljoonaa ihmistä – vielä vuoden alussa luku oli 2,9 miljoonaa.

Maan humanitaariset tarpeet ovat jo suuremmat kuin vuonna 2011, jolloin Afrikan sarvessa koettiin vakava kuivuuskriisi, varoittaa YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimisto OCHA.

Toisaalta tämän sivuston mukaan myöskin väestöä on Etiopiassa nyt noin 10 miljoonaa enemmän kuin oli vuonna 2011. Mutta kuten toisaalla todettu, väestönkasvuhan on nykykatsannossa asia (päin vastoin kuin ilmastonmuutos), johon ihminen ei toiminnallaan voi vaikuttaa.

Joka tapauksessa tuohon Sue Edwardsin projektiin ei olla viime aikoina käytännössä millaan tavalla keskusteluissa palattu. Se ei ollut apuna tässä, se ei ole ollut lopulta kovin paljon apuna missään.

Edelleen pätee myös:

Quote
Laura Kihlströmiltä ei (ks. edellä) vieläkään ole tullut asiasta lisätietoa.

Nyt häneltä saattaa yleisesti tulla lisätietoa sieltä tämän kuivuuden ja ruokapulan puitteissa, mutta luulenpa, ettei sitä enää tule tästä kyseisestä projektista.

***

Tuo 27.01.15 annettu uusi ko. instituutin uusi kotisivukin näyttää nyt lakanneen toimimasta. Tarkistan jonkin ajan kuluttua asian, ettei kyse ole sattumasta, satunnaisesta häiriöstä.
« Last Edit: 29.10.15 - klo:15:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #12 on: 30.01.16 - klo:07:58 »
Tässäkin ikäviä uutisia Etiopiaa vaivaavasta kuivuudesta (IPS):

Response to Ethiopia’s Drought: A Story of Success or Anguish

Erityisesti se on vaivannut Tigrayn aluetta. Erilaisista keinoista tilanteen helpottamiseksi keskustellaan.

Mutta huomatkaa: ei minkäänlaista mainintaa tästä Edwardsin "menestystarinasta". Tässäkään uutisessa. Puhetta on viljelystäkin, mm. näin:

Quote
The plan aims to help 1.8 million farmers and livestock keepers in 2016 close food gaps and restore agricultural production and incomes. Its first critical phase will focus on the period between January and June—the main planting and cropping season—involving “a mix of emergency seed distribution, small-scale irrigation projects, and backyard gardening initiatives targeted at empowering women’s groups with tools, knowledge and access to micro loans.”

Ja luulenpa, että "välineisiin" tai mikrolainoilla ostettaviin tarvikkeisiin kyllä kuuluvat keinolannoitteet ...

***

Sen sijaan projektin nettisivut näyttävät taas toimivan (ovat muuttuneet paljon). Sieltä yllättävä tieto: eräs yhteistyökumppaneista on Suomen suurlähetystö! Tutkitaan tarkemmin, tuota ja muutakin siellä, ja palataan. Kyllä projekti "hengissä" näyttää olevan - mutta ei vieläkään juuri laajentunut (jota siltä sen aiempien "suurten puheiden" pohjalta olisi ollut oikeus odottaa. Ja siis: 20 vuoden aikana.).

______________

PS. 14.2.16: Tällaisena sen artikkelin julkaisi Suomen IPS ja Kansan Uutiset:

Etiopiassa pahin kuivuus puoleen vuosisataan

Tuohon ei ole huomautettavaa: tilanne on todella paha.

KU otti tuossa uuden käytännön, joka on hyvä: se antoi linkin IPS:n englanninkieliseen uutiseen.

PS. 15.2.16: Juu, on siinä se virhe, että alueesta käytetään nimeä "Tigre", joka muun internetin mukaan viittaa alueella asuvaan kansaan, ja alueen nimi on taas "Tigray". Mutta annan nyt jonkun muun huomauttaa siitä. ;)
« Last Edit: 15.02.16 - klo:06:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #13 on: 17.10.19 - klo:05:36 »
Jos pitkästä aikaa palaisi tähän, niin luomuviljelyn "menestys" siellä on ihan samanlaista kuin muuallakin kehitysmaissa:

GreenPath taps into Ethiopia’s burgeoning organic farming market

Quote
A small start-up has developed a niche in providing organic produce grown by smallholders to markets in places like London and Dubai.
[...]
Through purchase agreements, GreenPath aims to bridge the gap between Ethiopia’s remote smallholders and conscious consumers in Europe, the US and the Middle East. It also aims to boost productivity.
(lihav. HJ)

Mainintaakaan ei artikkelissa ole Sue Edwardsin projektista.

Sue Edwards itse kuoli v. 2017, sain tietää netistä. De mortuis nil nisi bene. Lainaan itseäni edeltä:

Valkotukkainen Sue Edwards, joka on mukana vuosikertomuksen kansikuvassa, on sinänsä sympaattinen henkilö: hän yritti tehdä asiassa jotakin, eli kehitysmaiden maanviljelyksen eteen. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että hän ei siinä onnistunut.
« Last Edit: 17.10.19 - klo:08:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26242
    • View Profile
    • Email
Vs: Se Etiopian ihme taas
« Reply #14 on: 06.11.21 - klo:05:47 »
Nyt:

Etiopia on ajautumassa yhä syvemmälle sisällissotaan – kapinallisiin liittyy uusia ryhmiä, jo seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua

Kolme vuotta sitten:

Etiopia ottaa ilmastoasiat tosissaan

Yli kolmekymmentä vuotta sitten:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Live_Aid

Quote
Konsertit pidettiin Wembleyllä Lontoossa 72 000 katsojan edessä ja John F. Kennedy Stadiumilla Philadelphiassa 90 000 katsojan edessä. Televisiosta konsertteja seurasi noin 1,5 miljardia katsojaa sadassa maassa. Samanaikaisesti järjestettiin pienempiä tapahtumia useissa muissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa.

Tai radiosta. Itse kuulin tuon silloin radiosta. Ja olin ideasta hyvinkin innostunut.

Nytkin apua annetaan (Punainen risti 19.10.21):

Taistelut aiheuttavat inhimillistä hätää

Siitä Etiopian (tai Tigrayn) ihmeestä, joka tämän triidin aloitti, ei puhu enää kukaan. Sen projektin kaikki edellä mainitut linkit ovat lakanneet toimimasta.

Live Aid -konsertin aikaan Etiopian väkiluku oli n. 40 miljoonaa. Nyt se on noin 115 miljoonaa:

https://www.worldometers.info/world-population/ethiopia-population/

Luomu- tai tehoviljelykään ei ole siellä voittaja. Nk. pirttiviljely on.
« Last Edit: 06.11.21 - klo:09:12 by Heikki Jokipii »