Tällä kertaa WWF ei tuokaan esille hiilijalanjälkeä tai ylikulutuspäivää. Mutta kun se on aiemmin voimalisesti niin tehnyt, täytyy tätäkin uutista lukea sillä silmällä:
WWF:n uusi raportti: Selkärankaisten eläinten populaatiot kutistuneet erittäin hälyttävästi – Latinalaisessa Amerikassa lajien yksilömäärät ovat pienentyneet 94 prosenttiaTämän WWF tietää:
Miksi eläinmäärät hupenevat?
Selkärankaisten villieläinten populaatioiden pienentymisen taustalla on ihmisen toiminta. Etenkin elinympäristöjä tuhoava maankäyttö ja luonnonvarojen ylikulutus on suurin uhka luonnolle ja eläimille kaikilla mantereilla.
– Suurin juurisyy tähän on ruuantuotanto eli maatalous ja myöskin metsätalous, Rohweder sanoo.
Latinalaisen Amerikan eläinkannan huonoon tilanteeseen on samat juurisyyt kuin muillakin mantereilla.
–Siellä tuhoa aiheuttaa metsäkato. Metsiä kaadetaan ja poltetaan karjanlaidunnukseen tai viljelypinta-alaksi eli ruuantuotantoon.
Ja tämän se oli jo tuota ennen ilmoittanut erääksi lähtökohdakseen:
Järjestö painottaa, että myös ihmisten hyvinvointi nojaa luonnon hyvinvointiin. Luonnon köyhtyminen uhkaa jo esimerkiksi kaikkien kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista tällä vuosikymmenellä. Tavoitteita ovat esimerkiksi köyhyyden ja nälän poistaminen kaikkialta, ja koulutuksen takaaminen kaikille ihmiselle.
– Meidän kaikki toimintamme liittyy ja perustuu luontoon, Rohweder sanoo.
Mutta sitten noiden kahden asian sovittamisessa yhteen alkaa tietynlainen kiemurtelu. Suomalaisen huono omatunto täytyy herättää myös:
Välillisesti olemme myös Suomessa syyllisiä esimerkiksi Latinalaisen Amerikan huonoon tilanteeseen.
– Suomalaisten ruuan ympäristövaikutuksista 90 prosenttia on Suomen rajojen ulkopuolella.
Myös suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta viljelypinta-alasta 40 prosenttia on Suomen ulkopuolella.
– Voi ajatella myös globaalin vastuun näkökulmasta. Luonnonvarojen ylikulutuksen ja lajien kestämättömän hyödyntämisen ja maankäytön muutosten taustalla ovat pitkälti pohjoisen pallonpuoliskon ihmiset. Meillä on myös vastuu kehittää toimintaamme niin, että elämme yhden planeetan rajoissa, Rohweder sanoo.
Ja siinähän tuli taas se yksi maapallo. Ja siinä sivussa se teoria siitä, että käyttäsimme nyt useampia. Ja tässä jo mennään aika täysillä:
Lajien suojelu ei järjestön mukaan kuitenkaan enää yksin riitä pelastamaan lajeja ja luonnon köyhtymistä. Luonnonvarojen käyttöä on myös vähennettävä merkittävästi ja ruuantuotannosta ja -kulutuksesta on tehtävä kestävämpää.
Koska ainakaan Suomen WWF ei ole taipunut luopumaan luomun kannattamisesta, ja suosittelemaan tehokkaita keinoja ruoan tuottamisessa, tuo tarkoittaa sitten sitä hurskasta toivetta, että lihansyöntiä vähennettäisiin. Ruoan kohdalla niin. Luonnonvarojen käytön vähentäminen on sitten sitä hiilijalanjäljen vähentämistä?