Aloitamme täten uuden kokoelman kartuttamisen. Yritämme koota tänne – nettilinkkeinä tai muilla lähdetiedoilla – koosteen luomuviljelyä koskevista satotilastoista, tuottavuustilastoista, eri puolilta maailmaa.
Kuten olemme jo monesti huomauttaneet, erilaisten koetilojen tuloksiin vetoaminen, kuten väite tässä Osmo Rauhalan Suomen Kuvalehden
puheenvuorossa …
Ruotsin valtion koetilalla Öjebyssä on 12 vuoden ajan vertailtu viljan, maidon, perunan ja nurmen satoja luomuvijleyn ja tavanomaisen välillä. Tuotantomäärät ovat olleet käytännössä samat, ero on ollut noin prosentti.
… eivät johda totuuden jäljille. Tarvitaan asian
tilastollista tarkastelua.
Kuten myöskin olemme kertoneet,
virallisia tilastoja asiasta löytyy vain kahdesta maasta, Suomesta ja Ruotsista. (Tietääksemme. Jos on toisin, ilmoittakaa heti!)
Ruotsin tilastot ovat siinä mielessä paremmat, että ne netissä esitetään yhdessä, kuten voitte tästä v. 2010 tilastosivulta nähdä:
Skörd för ekologisk och konventionell odling 2010 Käyttäjäystävällisyyttä on mm. se, että luomua koskevissa satotilastoissa on sekä aikasarja vuodesta 2005 että suoraan laskettu prosenttiluku siitä, kuinka paljon luomusato on tavanomaisesta.
Niistä voi siten helposti nähdä, että ero ei suinkaan ole ”noin prosentti”, vaan todella
paljon enemmän.
Suomea koskevat luomusatotilastot ovat muuten hyviä, mutta tavanomaisen sadon vertailukohta ei ole siinä vierellä, vaan se täytyy kaivaa hankalasti kauempaa. Vaikka se sieltä kyllä löytyykin.
USA:ssa ei ole virallisia tilastoja, mutta tässä on virallista tiedoista kaivettu vertailu vuodelta 2008 asiasta:
Today’s Organic, Yesterday’s YieldsLinkki varsinaiseen tilastomateriaaliin löytyy artikkelin lopusta, ”A Detailed Analysis of US Organic Crops”.
***
Näin tämän kokoelman kartuttaminen on aloitettu. Pyydämme, että tänne todellakin tuotaisiin
tilastollisia tarkasteluja, joissa on jokin laajempi otos. Yksittäisten koetilojen tulokset käsiteltäköön muualla. Tilaston eli otoksen ei kuitenkaan välttämättä pidä olla yhtä maata koskeva, jos se muutoin on riittävän laaja. Vaikkapa jonkun suuren kauppaketjun tilasto luomutoimittajistaan, jos sellainen löytyy, on ihan hyvä. Aina toivomme – mikäli suinkin mahdollista – vierelle tätä tavanomaisen viljelyn
vertailukohtaa.
Tätä tilastointia ja sen metodeja yleisesti koskeva keskustelu kuuluu ilman muuta tänne.