Tämä on nyt siinä ja siinä, olisiko Alko menneinä vuosina joutunut antamaan huomautuksen itselleen:
#nofilter: Luomua, biodynaamista - vai ilmastoystävällistä?Toisaalta aika estottomasti kehutaan näitä luomualkoholin, eli tässä tapauksessa luomuviinin oletettuja hyviä puolia. Mutta toisaalta tuodaan esille epäkohdat ja epävarmuudetkin:
Luomusäännökset sallivat kuparisulfaattien ruiskuttamisen näiden tautien torjuntaan, mitä perustellaan sillä, että ne ovat luonnollisia kemikaaleja. Kuitenkin kupari on raskasmetalli, joka vuosikymmenten aikana kerääntyy viinitarhan maaperään ja tappaa hyödyllisiä sienirihmastoja.
Käytännössä viininviljelijät haluavat säilyttää itsellään takaportin käyttää hätätilanteessa kemiallisia torjunta-aineita, jotta sadon vaarantavien olosuhteiden vallitessa se voidaan vielä pelastaa. Joskus luomussa pitäytyminen tarkoittaisi pahimmillaan koko vuoden tulon menettämistä, joka on liian suuri taloudellinen riski.
Joillain alueilla palstat sijaitsevat niin vieri vieressä limittäin ja lomittain, että naapurin ruiskuttaessa synteettisiä torjunta-aineita niitä voi levitä myös naapurin luomuviljelyksille. Silti vain harva sertifioija edellyttää riittävän laajoja turva-alueita luomupalstojen ja muiden palstojen välille.
Se olisi ehkä jo ollut Alkolta liikaa vaadittu, että se olisi tuonut esiin noiden naapuritilojen
epäsuoran suojan luomutiloille?
Tätä viestiä Alko kuitenkin nyt on jakanut ainakin Facebookin kautta. (Ainakin 17.11.2016, josta voinee suurin piirtein päätellä tuon tekstinkin iän.)
Siinä asiassa Alko on nyt turvassa "entiseltä itseltään", ettei yhtään terveellisyysväitettä sentään ole joukkoon eksynyt.
Mutta tämä siellä on:
Biodynaaminen on pitkälti kuin luomua, mutta lisäksi siinä seurataan esim. kuunkierron vaiheita ja käytetään homeopatian tapaisia keinoja kasvun auttamiseksi.
Ihan noin vain, vailla mitään kriittistä otetta. Tuollaista nyt se biodynaaminen viini on. Aivan vain kuluttajavalistuksena?
***
Tämä efekti on jo kiistetty tuolla viljanviljelyn puolella ...
Luomuviljelyn erittäin olennainen, mutta vähän tiedostettu piirre on kuitenkin sen ilmastoystävällisyys hiiltä sitovan vaikutuksen kautta. Maaperä pidetään hedelmällisenä palauttamalla siihen orgaanista ainesta ja sen mukana ravinteita, kun väkilannoitteet eivät ole sallittuja. Parhaimmillaan tästä syntyy tärkeä sivuvaikutus ilmaston kannalta: jokaisen kasvukauden jälkeen lisää hiiltä jää maaperään, pois ilmakehästä.
... ja on kyllä kysyttävä, onko sen puolella
tutkimusnäyttöä viininviljelyssäkään. "Ideologien näyttö" sillä kyllä on, noinhan sen
pitäisi tapahtua, jos luomuväkeä uskotaan, siitä biodynaamisesta Steinerista alkaen (vaikka hän absolutisti eläessään olikin ...). Erityisesti: mitä "orgaanista ainesta" jne. oikein viininviljelyssä "palautettaisiin"? Siten, että aina jäisi
lisää hiiltä maaperään?